Groene tip #14: Eerlijke bank

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik houd van deze Groene Tips categorie. Het geeft mij een schop onder mijn kont om nieuwe groene dingen te ontdekken. Dat er groene en minder-groene banken bestaan had ik een jaar geleden al ontdekt door de Eerlijke Geldwijzer. En ik was niet tevreden over hoe mijn bank scoorde. Vooral op het gebied van dierenwelzijn, dat vind ik één van de belangrijkste dingen. Maar overstappen naar een eerlijke bank leek mij veel te ingewikkeld dus ik liet ik het voor wat het was. Tot december vorig jaar, toen heb ik mij aangemeld bij Triodos en inmiddels is mijn oude rekening opgeheven.

eerlijke bank

Wat is het?

Nederlandse banken hebben allemaal hun eigen beleid wat betreft arbeidsrechten, gezondheid, dierenwelzijn en klimaatverandering. De website eerlijkegeldwijzer.nl probeert hier inzicht in te geven. Je kan het zien als een soort van Rankabrand voor de Nederlandse banken. De Eerlijke Geldwijzer vergelijkt onder andere de belangrijkste aanbieders van van particuliere betaal- en spaarrekeningen op duurzaamheid. Ze kijken niet alleen naar het beleid van de banken, maar ook hoe ze hier in praktijk mee werken en hoe transparant ze zijn. Het is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. Hier kan je alle scores van de belangrijkste banken vergelijken. Bij dit soort dingen zie ik vaak door de bomen het bos niet meer. Dus ik ben blij dat anderen dit voor mij op een rijtje hebben gezet. Zo kan je zelf een ‘eerlijke bank’ uitkiezen die bij je past.

Waarom een eerlijke bank?

Veel banken investeren hun geld (jouw geld dus!) in dingen waar jij waarschijnlijk niet achter staat. Bedrijven die wapens verkopen aan dictators, die investeren in vervuilende energie of die investeren in dieronvriendelijke veetransport. Omdat ik het liefst alles zo duurzaam mogelijk doe, of in ieder geval waarbij dat voor mij haalbaar is, vond ik het belangrijk om over te stappen naar een eerlijke bank die beter bij mijn idealen past. Via de bankwijzer zag ik dat Triodos en ASN hoog scoorden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Triodos; ze investeren in goede initiatieven bij mij in de buurt en vinden natuur, milieu en dierenwelzijn belangrijk.

Hoe dan?

Dat overstappen van bank klinkt allemaal reuze ingewikkeld en volwassen en papierwerk en.. ojeee paniek. Dat valt écht mee. Eerst heb ik uitgezocht bij welke bank ik een rekening wilde openen. Ik hoorde goede dingen over Triodos en ik kreeg er een goed gevoel bij. Ik heb overigens geen aandelen in Triodos, dus zoek gewoon goed uit welke bank bij jou past. Via de website vroeg ik een betaal- en spaarrekening aan, ik kreeg wat papieren opgestuurd die ik moest ondertekenen en weer terug mocht sturen. Vervolgens kreeg ik mijn pinpas, belangrijke gegevens en een identifier voor internetbankieren. Die allemaal apart werden verzonden op verschillende dagen voor de veiligheid. Dit alles duurde in totaal een maand, geloof ik. De overstapservice, een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken, zorgde ervoor dat mijn oude bank (Rabobank) contact met mij opnam om mijn rekeningen op te zeggen. En dat een jaar lang alle bijschrijvingen en incasso’s van mijn oude rekening automatisch worden doorgeleid naar mijn nieuwe. Bedrijven worden na zo’n incasso-opdracht direct ingelicht over mijn nieuwe rekeningnummer. Ik heb er zelf dus geen gedoe mee! Inmiddels gebruik ik mijn nieuwe pinpas al een paar weken en ik ben hartstikke tevreden met hoe alles is gegaan.

Je hoeft trouwens niet per se meteen over te stappen als je dat nog een te grote stap vindt, wat ik mij best kan voorstellen. Je kan ook eerst een klacht versturen. Of een compliment als je al bij een goede bank zit en je hier tevreden over bent!

 • Moeilijkheidsgraad: 5/10
 • Kosten: Verschilt per bank, de overstapservice is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

61 reacties op “Groene tip #14: Eerlijke bank

 1. Chantal schreef:

  Ik zit al een tijdje te denken over een andere bank, maar omdat ik al zo lang vastgeroest zit op 1 plek vind ik het een beetje “eng”. Triodos zou wel een bank zijn waar ik geïnteresseerd in ben maar wat me o.a. tegenhoud is dat ze geen filialen hebben. Waarom? Nou een tijd geleden moest ik bv veel contant geld opnemen voor de aankoop van een auto. Bij de meeste geldautomaten kun je maar een bepaald bedrag per dag pinnen, veel te weinig voor wat ik nodig had. Dus moest ik naar het filiaal van mijn huidige bank. Nou heb ik natuurlijk niet elke dag zo veel geld nodig… maar wat als ik nu ineens veel geld moet opnemen voor wat dan ook? Het lijkt me zo’n raar idee dat je niet meteen aan je geld kunt.

  Dus ik twijfel nog even door en misschien hak ik ooit die knoop wel door want wie wil er nu niet een groene bank?!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Begrijp ik helemaal! Ook dat je dus geen contant geld kan storten op je rekening (zonder omweg). Daardoor heb ik ook nog even getwijfeld. Maar in mijn hele leven dat ik bij Rabobank zat heb ik eigenlijk alleen cash gestort toen ik heel jong was. Dus ik denk niet dat het uiteindelijk een groot nadeel voor mij is. Hoop ik! :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Benthe schreef:

    Voor mij geldt hetzelfde. Ik stort toch regelmatig geld (fooi) en dat weerhoudt me ervan naar een andere bank te gaan..

    | Reageer op deze reactie
   2. Chantal schreef:

    Ik neem meer geld op dan dat ik stort haha :p maar inderdaad kunnen storten zonder omweg (en extra kosten) is toch ook wel makkelijk. Keuzes, keuzes..

    | Reageer op deze reactie
  2. Suzanne schreef:

   SNS is ook vrij groen, en daar kun je wel geld storten.

   | Reageer op deze reactie
   1. Chantal schreef:

    Bedankt voor deze tip, ik neem hem zeker mee tijdens mijn speurtocht en overwegingen 🙂

    | Reageer op deze reactie
 2. Marjon schreef:

  Mijn bank maar meteen eens een bericht gestuurd, samen staan we sterker toch!

  | Reageer op deze reactie
 3. Ruth schreef:

  Wow ik zie dat mijn bank heel slecht is! Gelukkig heb ik wel nog een spaarrekening bij een ‘betere’ bank. Misschien toch maar eens tijd om voor mijn ‘gewone’ rekening naar een andere bank over te stappen. Als het zo makkelijk klinkt als jij zegt…

  | Reageer op deze reactie
 4. Elyne schreef:

  Echt een tof idee. Woon momenteel in België, ga even uitzoeken hoe dit allemaal bij ons in z’n werk gaat!

  | Reageer op deze reactie
 5. 'm(i)e' schreef:

  oei ! Spijtig ! Mijn bank staat er niet tussen . Ik had het graag geweten. Maar ik vermoed dat ze redelijk ok is ( argenta ) .

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Jaaa hier was ik benieuwd naar! Zo te lezen moet je een paar dingen regelen maar is het allemaal niet erg ingewikkeld. Ik lees dus dat Triodos geen filialen heeft, dat voelt wel een beetje gek! Ik ben de laatste jaren toch zeker 10x naar mijn bank geweest voor verschillende dingen. Ik ga eens op onderzoek de komende tijd :).

  Die groene tips zijn echt awesome Iris!

  | Reageer op deze reactie
 7. Veerlez schreef:

  Ik denk hier ook al een tijdje over na, ik kwam er vorige week achter dat mijn broer ook naar de Triodos is overgestapt! Dus als hij het groene voorbeeld geeft, dan moet ik haast wel volgen. Maar ik merk dat ik bang ben om mijn huidige rekening op te zeggen, want het gaat hoe dan ook een keer fout met overmaken, mijn oma zal hoe dan ook mijn rekeningnummer niet gaan onthouden, dus wellicht sluit ik wel een tweede rekening af?
  Wat ik wel een beetje mis in dit overzicht is hoeveel het kost om een rekening af te sluiten bij de Triodos, maar goed, ik ga op onderzoek uit en heb misschien wel binnenkort een groene rekening 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Daar is die overstapservice voor, als je oma dan geld overmaakt naar je oude rekeningnummer komt het automatisch op je nieuwe rekening 😀 Voor de eerste 13 maanden is dat. Die overstapservice moet je wel apart aanvinken, geloof ik, staat als optie in één van de eerste papieren die je toegestuurd krijgt, zo uit mijn hoofd.

   | Reageer op deze reactie
   1. Veerlez schreef:

    Ik hoop dat mijn oma nog wel langer leeft dan 13 maanden 😉
    Maar er zijn voor mij wel meer redenen om mijn oude rekening nog even aan te houden, ik heb momenteel 1 betaalrekening, 2 spaarrekeningen en een credit card. Ik vind het wel fijn om onderscheid te kunnen maken in mijn leuke dingen doen geld, mijn vakantie geld en mijn vaste lasten. Dus mijn nieuwe rekening is dan een boodschappen rekening en mijn oude rekening is mijn vaste lasten rekening.
    Ook vind ik het geld storten, grote bedragen opnemen en toeslag in het buitenland wel een reden om mijn andere rekening aan te houden. Dan weet ik tenminste zeker dat ik nooit zonder geld kom te zitten. Want mijn grootste angst is toch dat mijn pas niet werkt als ik een keer alleen op reis ben 😉

    | Reageer op deze reactie
 8. Marion schreef:

  Nou, ook hier ga ik dan maar eens over nadenken. Ik zit al mijn hele leven bij de Rabobank en hoe gek het ook klinkt (want hoe vaak kom je nou bij een bank) voelen mijn centjes daar toch veilig en vertrouwd. Ik weet niet beter. Nog even over nadenken. Het voelt als een hele grote (enge) stap.

  Trouwens net mijn meterstanden doorgegeven aan Green Choice. We hebben sinds gisteren lieve stroom! Was wel even een juichmomentje. Misschien volgt de bank dan ook wel binnenkort.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Snap ik! Ik heb zelf mijn hele leven bij Rabobank gezeten en ben altijd tevreden geweest over de service. Dus ik heb er heeel lang over getwijfeld en vond het overstappen ook best eng. Maar uiteindelijk toch maar de knoop doorgehakt nadat ik me er over had ingelezen. En hiephoi voor de lieve stroom, ik juich mee! 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb geen idee eigenlijk. Ik was er naar aan het googelen omdat een andere lezer ook al reageerde dat ze in België woont, maar tot nu toe nog niets gevonden! Hopelijk leest iemand dit die er meer verstand van heeft hoe dat in België gaat en die ons verder kan helpen 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Mirjam schreef:

  Ik heb serieus nog nooit over banken nagedacht! Ik zit zelf bij Rabobank en Ing (rekening met mijn vriend) en stort ook regelmatig geld. Ik heb dus echt gekozen voor een bank die een filiaal bij mij in de buurt had.. Omdat ik regelmatig geld stort, houdt het overstappen me een beetje tegen.. Toch zou ik wel veel liever naar een groene bank overstappen nu ik dit alles weet..

  | Reageer op deze reactie
 10. Lineke schreef:

  Ik ben vier jaar geleden overgestapt naar Triodos. Voordat ik over stapte had ik er wat moeite mee dat er geen filialen waren, om redenen die hierboven genoemd worden. Maar in de praktijk blijk ik het helemaal niet te missen. En om eerlijk te zijn vind ik het nu juist wel een prettig idee dat mijn bank dus geen geld stopt in dingen die ook op een andere manier opgelost kunnen worden. (Bedenk eens wat het een bank kost aan huur en personeelskosten!) En juist omdat het in de praktijk nog zo weinig nodig is naar een bank te gaan vind ik het niet erg om een keer een andere oplossing te moeten bedenken als het nodig is. Kleingeld is bij heel veel winkels (mn supermarkten) erg geliefd. Zij hoeven niet naar de bank om geld te wisselen en jij bent ervan af. (Gewoon even thuis uittellen) Dus storten is helemaal niet nodig. Verder word ik zelf heel erg blij van Triodos haar visie. Ze maken niet veel reclame, maar de filmpjes die ze de wereld in sturen zijn helemaal raak. (en soms zelfs ontroerend mooi) Kortom, ik heb echt geen moment spijt gehad van het overstappen op deze bank!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat leuk om te horen! Ik denk ook niet dat ik het ga missen inderdaad, die keren dat ik naar het filiaal van mijn oude bank ben geweest zijn op één hand te tellen. Dus dat komt hier ook vast goed. Ik word ook blij van de mooie reclamefilmpjes van ze inderdaad 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Mille Pagine schreef:

  <3

  Dit is echt een superbelangrijke groene tip, vind ik persoonlijk. Goed dat je vorig jaar toch de stap genomen hebt. Ik ben al een paar jaar bij ASN inmiddels en heel tevreden. Triodos zou je kunnen zien als 'nog beter' omdat ASN onderdeel van SNS is. Maar dat vind ik toch een beetje cynisch; ASN krijgt weliswaar steun maar investeert toch in alleen maar projecten waar ik achter sta. Win win!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Yesss ik ben altijd blij als ik jouw waardering krijg op een groene tip, want jij bent toch wel de groene-opperhippie voor mij 😉

   | Reageer op deze reactie
 12. Stephanie schreef:

  Interessant dit Iris!
  Heb er eigenlijk nooit echt over nagedacht. Ik ben klant bij Rabobank en ING sinds dat ik klein ben (mijn ouders hebben het afgesloten) en het voelt wel veilig en vertrouwd. Maar toch ben ik wel nieuwsgierig geworden, dus toch maar even beter onderzoeken. Vooral dierenwelzijn vind ik toch wel erg belangrijk..

  | Reageer op deze reactie
 13. Anne schreef:

  Op school hebben wij een aantal keer per jaar een thema: ” op de bank met…” waarbij een oud leerling op bezoek komt en verteld over zijn/haar beroep. Afgelopen keer kwam de eigenaresse van de Triodos Bank. Dat was een heel inspirerend moment!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wauw wat leuk zeg! Dat lijkt mij ook enorm inspirerend. Tof dat je dat hebt mogen meemaken 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Paul schreef:

  Ik heb zelf mijn rekeningen al een paar jaar bij de ASN bank ondergebracht. Over hen ben ik heel tevreden. De bankpas van Triodos is overigens prachtig….

  | Reageer op deze reactie
 15. Stephanie schreef:

  Ik had hier nog nooit over nagedacht om heel eerlijk te zijn, dus dank je wel! Ik heb even gekeken en het beleid van mijn bank (ING) vind ik dus helemaal niets :/ Voor mij zou het ook tussen ASN en Triodos gaan.

  | Reageer op deze reactie
 16. Essee schreef:

  Een paar jaar geleden van ING naar ASN gegaan en nog geen seconde spijt gehad. Ik was letterlijk opgelucht toen ik weg was bij ING..

  | Reageer op deze reactie
 17. valhalla schreef:

  Ben ook vier jaar ofzo geleden overgestapt naar Triodos. Ging nagenoeg vlekkeloos, fijne bank, ideale klantenservice. Ging toen voor Triodos omdat ASN onderdeel is van SNS.
  Ik kan de bank aan bijna iedereen aanraden.

  Alleen even een ‘waarschuwing’: als je ermee gaat pinnen in andere valuta / buitenland, is ie DUUR! Ik schrok toen ik mijn geldopnames hier in Noorwegen zag: 1% kosten per betaling, 5 euro als je geld uit een automaat haalt en 25 euro als je een betaling doet in andere valuta. Nu maakt het voor een vakantie niet uit maar als je in het buitenland woont en nog geen buitenlandse rekening hebt kan het aantikken. En een kapotte identifier kost je 20 euro.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oei, dat is goed om te weten! Bedankt voor de aanvulling 🙂

   | Reageer op deze reactie
  2. Maaike schreef:

   Betalen en geld opnemen in Noorwegen is sowieso heel duur! Ik kom regelmatig in Denemarken en met mijn Triodospinpas betalen kost daar ook geld (maar dat geldt ook voor de ABN AMRO CC van mijn medereiziger) omdat het een andere valuta is. In Noorwegen is het voor iedereen extreem duur. Dat ligt aan Noorwegen, niet aan je bank!

   | Reageer op deze reactie
 18. Kim schreef:

  Wat goed dat je hier zo bij nadenkt. Ik zit zelf ook bij de Rabobank en heb hier heel eerlijk nog nooit aan gedacht! Bedankt voor de tip 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. annouska schreef:

  Ik ben twee jaar geleden overgestapt naar de ASN bank, het zusje van sns bank. ASN is ook een bank die investeert in duurzaam gebruik en zaken. Ik heb hem eens vergeleken met jou bank om te zien of er een reden is om over te stappen. Gelukkig scoort ook de ASN ontzettend goed op alle gebieden die eerlijkebankwijzer aanhaalt, ben daarom blij dat ik wel op dit gebied mee doe aan een klein beetje het helpen naar een betere wereld.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah leuk, ASN is ook een goede bank inderdaad! *schouderklopje* 😉

   | Reageer op deze reactie
 20. Gwendolyn schreef:

  Nu heb ik laaaaang geleden de overstap van ING naar ABN gemaakt, maar hoewel mijn betaalpas groen is, is de bank dat zelf niet bepaald. DANK DANK DANK dus, want hoewel ik voor mijzelf op dit moment geen overstap ga maken, weet ik nu wel waar ik de spaarrekening van de kleine straks ga openen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh tof! Dat vind ik leuk om te horen, dat je er echt iets aan hebt 😀

   | Reageer op deze reactie
 21. Xaviera schreef:

  Ik heb er vaak over nagedacht maar ik vind het nog steeds wel een beetje eng om van bank te wisselen. Heel goed dat jij ook hier aandacht aan geeft, deze rubriek is echt heel fijn! Ik ga mij er nog wat meer in verdiepen en wellicht ook wel overstappen. Ik wil zeker niet ongemerkt ‘meewerken’ aan verkeerde zaken!

  | Reageer op deze reactie
 22. Cindy schreef:

  Wow, soms vergeet ik dat wat voor mij heel normaal is voor anderen echt iets kan zijn waar ze nog nooit bij stil hebben gestaan. Zelf zit ik bij ASN maar er is door mijn ouders wel uitgelegd waarom we bij ASN en niet bij een andere bank zitten. En ik weet dat het helemaal niet belangrijk is maar op mijn pinpas staan dus uit het water springende orka’s, hoe tof is dat.

  | Reageer op deze reactie
 23. Marleen schreef:

  Goed initiatief! Ik zou het zelf niet durven maar het is wel iets waar ik over na ga denken.

  | Reageer op deze reactie
 24. Jessica schreef:

  Een hele goede tip!
  Alleen twijfels om over te stappen. Zo maak ik af en toe wel gebruik van geld storten, maar lopen ook een aantal verzekeringen via de bank. Ik heb dan geen idee hoe dat dan precies gaat lopen. Misschien toch maar gaan uitzoeken.

  | Reageer op deze reactie
 25. Saar schreef:

  Ik vind mijn bank niet terug in die lijst en aangezien we op het punt staan om een hypothecaire lening af te sluiten daar lijkt het mij niet het moment om over te stappen, anders zou ik het wel doen. Toch maar even opzoeken hoe dat zit bij mijn bank!

  | Reageer op deze reactie
 26. Arlette schreef:

  Stiekem wist ik al heel lang dat mijn huidige bank (ABN) niet zo oké is, maar naar aanleiding van je artikel heb ik me even in verdiept en inderdaad behoorlijk geschrokken. We hebben inmiddels onze spaarrekening overgezet naar Triodos en gaan zeker ook met onze andere rekeningen over als dit goed blijft bevallen. Dank voor je artikel dus!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Fijn om te horen dat je er echt iets aan hebt! Leuk 😀

   | Reageer op deze reactie
 27. Maartje schreef:

  Goede actie! Hoop dat je meer mensen inspireert om over te stappen.

  Zelf ben ik vorig jaar overgestapt naar de ASN Bank en ook zij zijn erg goed bezig. Zeker met de handige overstapservice is er echt geen reden meer om bij een ‘slechte’ bank te blijven. Met de lange IBAN rekeningnummers is ‘het houden van je eigen rekening’ toch niet echt meer een goed argument ; )

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb al van een paar mensen bericht gehad dat ze een rekening hebben geopend bij Triodos of ASN, superleuk! En je hebt helemaal gelijk, met de overstapservice ging het echt veel makkelijker dan dat ik had verwacht. En het scheelt dat ik slecht met cijfers ben dus mijn oude rekeningnummer wist ik sowieso al niet uit mijn hoofd haha. Bedankt voor je reactie!

   | Reageer op deze reactie
 28. Pingback: How to Plannen 6: Financiën
 29. Harriët schreef:

  Pssst… ik heb het nu toch gedaan! Ik hikte er de hele tijd tegenaan, maar zo zinloos. Gaan met die banaan!

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: 100 - wissel van bank #2 - ASN -
 31. Pingback: 10x de beste Groene Tips | IKBENIRISNIET
 32. Tamara schreef:

  Dankzij dit artikel ben ik nu ook van bank gewisseld! Niet naar Triodos maar naar Asn bank. Ik wou het al heel lang maar vond het toch een beetje eng ofzo? Alsof je al je geld kwijt raakt als het fout gaat :’) ben heel erg blij dat ik het nu gedaan heb, bedankt Iris!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah yes wat goed om te horen! Ik snap het wel hoor, ik vond het ook best eng. Maar uiteindelijk ging het supermakkelijk en ben ik nog steeds erg blij dat ik het heb gedaan 😀

   | Reageer op deze reactie
 33. Pingback: Groene Tip #37: Stem! | IKBENIRISNIET
Back to Top