Groene tip #14: Eerlijke bank

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik houd van deze Groene Tips categorie. Het geeft mij een schop onder mijn kont om nieuwe groene dingen te ontdekken. Dat er groene en minder-groene banken bestaan had ik een jaar geleden al ontdekt door de Eerlijke Geldwijzer. En ik was niet tevreden over hoe mijn bank scoorde. Vooral op het gebied van dierenwelzijn, dat vind ik één van de belangrijkste dingen. Maar overstappen naar een eerlijke bank leek mij veel te ingewikkeld dus ik liet ik het voor wat het was. Tot december vorig jaar, toen heb ik mij aangemeld bij Triodos en inmiddels is mijn oude rekening opgeheven.

eerlijke bank

Wat is het?

Nederlandse banken hebben allemaal hun eigen beleid wat betreft arbeidsrechten, gezondheid, dierenwelzijn en klimaatverandering. De website eerlijkegeldwijzer.nl probeert hier inzicht in te geven. Je kan het zien als een soort van Rankabrand voor de Nederlandse banken. De Eerlijke Geldwijzer vergelijkt onder andere de belangrijkste aanbieders van van particuliere betaal- en spaarrekeningen op duurzaamheid. Ze kijken niet alleen naar het beleid van de banken, maar ook hoe ze hier in praktijk mee werken en hoe transparant ze zijn. Het is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. Hier kan je alle scores van de belangrijkste banken vergelijken. Bij dit soort dingen zie ik vaak door de bomen het bos niet meer. Dus ik ben blij dat anderen dit voor mij op een rijtje hebben gezet. Zo kan je zelf een ‘eerlijke bank’ uitkiezen die bij je past.

Waarom een eerlijke bank?

Veel banken investeren hun geld (jouw geld dus!) in dingen waar jij waarschijnlijk niet achter staat. Bedrijven die wapens verkopen aan dictators, die investeren in vervuilende energie of die investeren in dieronvriendelijke veetransport. Omdat ik het liefst alles zo duurzaam mogelijk doe, of in ieder geval waarbij dat voor mij haalbaar is, vond ik het belangrijk om over te stappen naar een eerlijke bank die beter bij mijn idealen past. Via de bankwijzer zag ik dat Triodos en ASN hoog scoorden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Triodos; ze investeren in goede initiatieven bij mij in de buurt en vinden natuur, milieu en dierenwelzijn belangrijk.

Hoe dan?

Dat overstappen van bank klinkt allemaal reuze ingewikkeld en volwassen en papierwerk en.. ojeee paniek. Dat valt écht mee. Eerst heb ik uitgezocht bij welke bank ik een rekening wilde openen. Ik hoorde goede dingen over Triodos en ik kreeg er een goed gevoel bij. Ik heb overigens geen aandelen in Triodos, dus zoek gewoon goed uit welke bank bij jou past. Via de website vroeg ik een betaal- en spaarrekening aan, ik kreeg wat papieren opgestuurd die ik moest ondertekenen en weer terug mocht sturen. Vervolgens kreeg ik mijn pinpas, belangrijke gegevens en een identifier voor internetbankieren. Die allemaal apart werden verzonden op verschillende dagen voor de veiligheid. Dit alles duurde in totaal een maand, geloof ik. De overstapservice, een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken, zorgde ervoor dat mijn oude bank (Rabobank) contact met mij opnam om mijn rekeningen op te zeggen. En dat een jaar lang alle bijschrijvingen en incasso’s van mijn oude rekening automatisch worden doorgeleid naar mijn nieuwe. Bedrijven worden na zo’n incasso-opdracht direct ingelicht over mijn nieuwe rekeningnummer. Ik heb er zelf dus geen gedoe mee! Inmiddels gebruik ik mijn nieuwe pinpas al een paar weken en ik ben hartstikke tevreden met hoe alles is gegaan.

Je hoeft trouwens niet per se meteen over te stappen als je dat nog een te grote stap vindt, wat ik mij best kan voorstellen. Je kan ook eerst een klacht versturen. Of een compliment als je al bij een goede bank zit en je hier tevreden over bent!

  • Moeilijkheidsgraad: 5/10
  • Kosten: Verschilt per bank, de overstapservice is gratis.
Back to Top