Recept: Rode bietencarpaccio met avocado

Bij Appeltjes van Oranje at ik een paar weken geleden een onwijs lekkere carpaccio van rode bietjes met geitenkaascrème en sindsdien kon ik het niet meer uit mijn hoofd zetten. Ik besloot zelf een versie te bedenken als lunch. En dan zonder de geitenkaas uiteraard, want dat kan niet tijdens de Vegan Challenge. Ik kwam op het idee om avocado te gebruiken, want dat heeft ook wel iets romigs. Om het lekker fris te maken, voegde ik er grapefruitpartjes aan toe. En dat werd verdomd lekker. Misschien nog wel lekkerder dan de traditionele versie met geitenkaas. 

recept rode bietencarpaccio

De hoeveelheden zijn voldoende voor een flinke lunch voor één persoon, of als voorgerecht voor twee personen. Het lijkt niet zoveel, maar door de avocado wordt het best machtig.

Ingrediënten:

 • 2 gekookte* rode bieten
 • 1 rode grapefruit + 1 el van het overgebleven grapefruitsap
 • 1 avocado
 • knoflookpoeder
 • 1 handje rucola
 • pompoenpitten
 • versgemalen peper & zout

Bereiding:

 1. Snij de gekookte rode bieten in dunne plakjes en rangschik ze op een groot ondiep bord.
  *Als je het heel chique wil doen kan je ook rauwe biet gebruiken, deze in zeer dunne plakjes snijden met een mandoline en even laten garen door er kokend water over te gooien en het hier 1 minuut in laten staan.
 2. Snij de boven- en onderkant van de grapefruit. Zet de grapefruit op een snijplank en snij de schil af tot op het vruchtvlees. Snij boven een kom de partjes tussen de vliezen los, zodat het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Knijp het vlies dat je overhoudt uit boven de kom. Houd 1 el van dit sap achter voor de avocadocrème van stap 4.
 3. Verdeel de grapefruitpartjes tussen de plakjes rode biet.
 4. Pureer de avocado samen met 1 el van het grapefruitsap en wat knoflookpoeder en zout met een staafmixer of blender.
 5. Verdeel wat rucola over de rode bietjes. Schep hier de avocadocrème op. Verdeel de pompoenpitten over het bord. En breng op smaak met flink wat peper en zout.

recept bietencarpaccio

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties op “Recept: Rode bietencarpaccio met avocado

 1. Emilia schreef:

  Ohhh dit is geniaal, ik ben heel benieuwd hoe het smaakt! Ik hou van grapefruit, maar ik eet het eigenlijk altijd los. De combinatie met bietjes lijkt me echt super. Alweer een recept van je dat ik op mijn to do list zet! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Sophie schreef:

  Oh dit klinkt heerlijk! Ik ben echt dol op (gekookte) bietjes, avocado en grapefruit. Een combinatie die ik misschien zelf niet zo gauw zo maken, maar dat is vast heel lekker!

  | Reageer op deze reactie
 3. Andrea schreef:

  Ik vind echt dat jij een kookboek moet beginnen! Alles wat jij maakt ziet er zo yummy & pretty uit!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat lief! Dat zou mij ook heel leuk lijken om te doen. Inclusief Youtube-kookkanaal 😀 Dankjewel!

   | Reageer op deze reactie
 4. Chris schreef:

  Omg, dit ziet er te lekker uit!! O:
  En altijd goed om te horen dat een vernieuwd recept zonder zuivel misschien nog wel lekkerder is dan het orginele met zuivel 🙂

  Als je trouwens geitenkaas erg mist kun je proberen het zelf te maken.
  Hier is 1 recept: http://www.forkandbeans.com/2013/01/22/raw-vegan-goat-cheese-dip/
  en hier nog 2 recepten: http://veganamericanprincess.com/2-recipes-for-smooth-crumbly-vegan-goat-cheese/
  1 recept kost wel wat tijd maar de raw vegan goat cheese en de andere met tofu kosten niet veelt ijd 🙂 ! Ik heb ze nog nooit gemaakt maar als je het erg mist kun je het altijd uitproberen toch!

  | Reageer op deze reactie
 5. Lizet schreef:

  Ziet er erg mooi en lekker uit! Ik eet bijna nooit bietjes, omdat ALLES erna helemaal rood is (mijn kleren, handen, en dus alles wat ik heb aangeraakt, mijn gezicht). Maar ik vind het wel heel lekker. Ga het binnenkort weer een keer proberen.
  Ik heb trouwens met voorgekookte bieten (en kikkererwten en linzen enzo) altijd het idee dat het ongezonder is. Waarom weet ik niet zo goed. Heb ook nooit echt op de verpakking gekeken of er iets geks in zit.

  | Reageer op deze reactie
 6. Pingback: Recept: Risotto met rode biet | IKBENIRISNIET
 7. Pingback: Mijn laatste avondmaal tag | IKBENIRISNIET
Back to Top