Groene Tip #24: Zelfgemaakte kweekpotjes

Soms is het handig om bepaalde groenten voor te zaaien in een klein potje. Deze kleine potjes zijn te koop bij tuincentra, maar je kan ze natuurlijk ook makkelijk zelf maken! Ik heb de laatste weken een hele boel kartonnen toiletrollen opgespaard zodat ze als kweekpotjes dienst kunnen doen.

zaaien in toiletrollen

Wat is het?

Oooh, mijn pompoenzaadjes! Ik was het bijna vergeten dat ik die al lang mag voorzaaien. Net als de komkommer. Het meeste zaai ik trouwens rechtstreeks in de grond. Radijsjes en wortels moet je bijvoorbeeld nooit voorzaaien, want dan mislukt de hele boel. Ik heb nog geen idee waar ik het allemaal ga laten in mijn tuin, maar dat zien we dan wel weer. Er is in ieder geval nog plek zat over. Al mijn plastic potjes (die ik steeds weer opnieuw gebruik) zitten nog vol met andere plantjes, dus moest ik iets anders bedenken. Gelukkig kan je van toiletrollen heel makkelijk potjes maken.

Waarom?

Het is goedkoop! De toiletrollen zou je anders toch weggooien, dus waarom niet hergebruiken? Hergebruik is in ieder geval altijd beter dan iets nieuws kopen. Vorig jaar had ik turfpotjes gekocht om te gebruiken als kweekpotjes. Ik dacht dat ik er goed aan deed om voor iets anders dan plastic te gaan. Maar na mijn aankoop kwam ik er pas achter dat dat dus helemaal niet zo groen is. Om aan het turf te komen worden er namelijk grote stukken veengrond vernietigd, las ik. Gelukkig las ik daarna over een groen alternatief: toiletrolletjes! Een ander alternatief waar ik over las was het zaaien in lege eierdozen (of zelfs in eierschalen!). Maar ik eet bijna nooit meer eieren dus dan wordt dat natuurlijk lastig.

Hoe dan?

Je kan de toiletrolletjes naast elkaar in een plastic bakje zetten, je vult ze met grond en je stopt er één zaadje per rolletje in. Heb je meer potjes nodig, dan kan je de toiletrollen ook nog door midden knippen. Een ander idee is om ze plat te drukken, open te vouwen, en weer in de andere richting plat te drukken zodat je een vierkant potje krijgt in plaats van een ronde. Dat deed ik zoals je op de foto bovenaan deze blogpost kan zien. Als je een potje met een bodem wil, zou je aan de onderkant vier flapjes kunnen knippen zodat je het dicht kan vouwen zoals je ook bij een kartonnen doos zou doen. Het is wel belangrijk om de grond in de kweekpotjes niet te nat te houden, anders kunnen de toiletrolletjes gaan schimmelen. Je kan trouwens ook makkelijk zaaipotjes maken van (kranten)papier dat je nog over hebt. Dille & Kamille verkoopt hier een handige stamper voor!

  • Moeilijkheidsgraad: 1/10
  • Kosten: Gratis
Back to Top