Groene Tip #24: Zelfgemaakte kweekpotjes

Soms is het handig om bepaalde groenten voor te zaaien in een klein potje. Deze kleine potjes zijn te koop bij tuincentra, maar je kan ze natuurlijk ook makkelijk zelf maken! Ik heb de laatste weken een hele boel kartonnen toiletrollen opgespaard zodat ze als kweekpotjes dienst kunnen doen.

zaaien in toiletrollen

Wat is het?

Oooh, mijn pompoenzaadjes! Ik was het bijna vergeten dat ik die al lang mag voorzaaien. Net als de komkommer. Het meeste zaai ik trouwens rechtstreeks in de grond. Radijsjes en wortels moet je bijvoorbeeld nooit voorzaaien, want dan mislukt de hele boel. Ik heb nog geen idee waar ik het allemaal ga laten in mijn tuin, maar dat zien we dan wel weer. Er is in ieder geval nog plek zat over. Al mijn plastic potjes (die ik steeds weer opnieuw gebruik) zitten nog vol met andere plantjes, dus moest ik iets anders bedenken. Gelukkig kan je van toiletrollen heel makkelijk potjes maken.

Waarom?

Het is goedkoop! De toiletrollen zou je anders toch weggooien, dus waarom niet hergebruiken? Hergebruik is in ieder geval altijd beter dan iets nieuws kopen. Vorig jaar had ik turfpotjes gekocht om te gebruiken als kweekpotjes. Ik dacht dat ik er goed aan deed om voor iets anders dan plastic te gaan. Maar na mijn aankoop kwam ik er pas achter dat dat dus helemaal niet zo groen is. Om aan het turf te komen worden er namelijk grote stukken veengrond vernietigd, las ik. Gelukkig las ik daarna over een groen alternatief: toiletrolletjes! Een ander alternatief waar ik over las was het zaaien in lege eierdozen (of zelfs in eierschalen!). Maar ik eet bijna nooit meer eieren dus dan wordt dat natuurlijk lastig.

Hoe dan?

Je kan de toiletrolletjes naast elkaar in een plastic bakje zetten, je vult ze met grond en je stopt er één zaadje per rolletje in. Heb je meer potjes nodig, dan kan je de toiletrollen ook nog door midden knippen. Een ander idee is om ze plat te drukken, open te vouwen, en weer in de andere richting plat te drukken zodat je een vierkant potje krijgt in plaats van een ronde. Dat deed ik zoals je op de foto bovenaan deze blogpost kan zien. Als je een potje met een bodem wil, zou je aan de onderkant vier flapjes kunnen knippen zodat je het dicht kan vouwen zoals je ook bij een kartonnen doos zou doen. Het is wel belangrijk om de grond in de kweekpotjes niet te nat te houden, anders kunnen de toiletrolletjes gaan schimmelen. Je kan trouwens ook makkelijk zaaipotjes maken van (kranten)papier dat je nog over hebt. Dille & Kamille verkoopt hier een handige stamper voor!

 • Moeilijkheidsgraad: 1/10
 • Kosten: Gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties op “Groene Tip #24: Zelfgemaakte kweekpotjes

 1. Desi schreef:

  Handig! Als je meerdere zaadjes in één bakje wil planten, zijn lege verpakkingen van druiven, vleesvervangers of champignons ook heel handig!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een goed idee! Daar was ik zelf nooit opgekomen. Weer wat om te bewaren, bedankt voor de tip 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Dina schreef:

  Hahaa zo grappig, bij mij is dit dus ontstaan bij gebrek aan beter. Ik had niet meer van die kleine kartonnen kweekbakjes, dus ik moést alles wel in wc-rolletjes doen. 🙂
  Goede tip Iris!

  | Reageer op deze reactie
 3. Bente schreef:

  Haha ja de eierdozen zag ik bij mijn moeder op de tuin ook voorbij komen (die heeft sinds eind vorige zomer een volkstuintje, of beter gezegd een volkstuin), ziet er nog leuk uit ook vind ik! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah zo gaaf! Ik wil ook ooit een volkstuin, lijkt me zo fijn 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. monique schreef:

  Wat een goed idee! Wcrollen gooi je anders inderdaad gewoon weg; en dit ziet er zo leuk uit!

  | Reageer op deze reactie
 5. Lotte schreef:

  Wat een slim idee! Ik zou zo graag een mini-moestuin willen hebben op mijn balkon, maar het ontbreekt me
  echt totaal aan groene vingers. Het is zo erg, dat ik zelfs voor elkaar heb gekregen om vetpantjes te laten sterven.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hier ook hoor haha, zelfs cactussen gaan dood onder mijn beheer. Oeps. Vorig jaar was mijn mini-moestuin ook een grote faal. Maar door er gewoon mee bezig te zijn en dingen te googelen gaat het steeds beter 😀 Ik zie het maar als mijn oefentuin. Als ik dan later een échte moestuin heb, dan gaat alles goed omdat ik er al zoveel over heb geleerd!

   | Reageer op deze reactie
   1. Lotte schreef:

    Ja ik volg je moestuinavonturen al een tijdje dus ik weet hoe het vorig jaar afliep. Ik ben ooit heel enthousiast begonnen aan een moestuin in mijn vorige huis. Dat liep best wel goed! Ik had tomaten, radijzen, sla en kruiden enzo. Ik was er zo trots op. Maar helaas. Na een weekje vakantie was alles helemaal dood en verregend. Mijn huisgenoten hadden me beloofd er voor te zorgen, maar waren het ‘vergeten’. (Lees-teveel moeite) Toen heb ik het maar opgegeven.
    Ik denk dat jouw tuin het ver gaat schoppen hoor! Met zoveel Iris-liefde kan het haast niet mislukken:)

    | Reageer op deze reactie
 6. Lauriëtte schreef:

  Super handig! Soms dan heb ik van die fases dat ik standaard alle toiletrollen bewaar omdat ik dan denk dat ik er ‘iets’ mee kan doen en vervolgens ligt er een hele voorraad in de kast. Nu kan ik er ook echt iets mee doen 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha heel herkenbaar dit. En dan tijdens het grote opruimactie toch alles bij het oud papier gooien want het ligt er al zo lang :’)

   | Reageer op deze reactie
  2. Lisanneleeft schreef:

   Hahaha, hier mogen ook geen toiletrollen meer weggegooid worden! Ik weet alleen nog niet wat ik ermee ga doen 😛

   | Reageer op deze reactie
 7. Laura schreef:

  Dee tip stond ook op de Flow poster van Simplify your life 🙂 Daar stond zelfs bij dat je ze erna met rol en al kan inplanten. Om het makkelijk te maken;-)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk, ik vind alles van de Flow zo tof! Bedankt voor de aanvulling 🙂

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh! Dat heb ik ook wel eens overwogen maar ik dacht dat het niet handig zou zijn omdat het vocht dan niet weg kan en dat het plantje er weer lastig uit te krijgen is. Maar dat valt dus wel mee?

   | Reageer op deze reactie
   1. Margot schreef:

    Ik heb daar eigenlijk nooit problemen mee gehad! Als ik net gezaaid heb maak ik de aarde vochtig en dan dek ik het af met magnetronfolie. Zo blijft het warm en vochtig en hoef je maar een keer in de paar dagen een beetje water toe te voegen. De plantjes krijg ik er meestal heel makkelijk uit, en als het echt niet lukt kan je altijd even met een mes zachtjes langs de randen gaan.

    | Reageer op deze reactie
 8. Laura schreef:

  Mijn ervaring met toiletrolletjes is dat ze vroeg of laat toch gaan schimmelen, hoe voorzichtig je ook bent met water. Ik heb dit jaar voor het eerst zelf perspotjes gemaakt en dat bevalt tot nu toe super! Wist je trouwens dat in potgrond en zaaigrond ook bijna altijd turf zit? 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat jammer! Al gingen die turfpotjes ook vaak wel schimmelen aan de buitenkant bij mij, maar ik heb eigenlijk nooit iets negatiefs gemerkt bij het plantje. Of vallen de toiletrolletjes dan eerder uit elkaar?

   Dat van het turf in potgrond had ik ook gelezen inderdaad. Ik heb een boek voor mijn mini-moestuin waarin alles wordt uitgelegd en daar stond bij dat het wel mee viel omdat je die potgrond maar 1x in je leven hoeft aan te schaffen en daarna kan je het steeds weer aanvullen met compost. Maar goed, de auteur van dat boek verkoopt zelf van dat soort zakken potgrond, dus het is misschien ook wel logisch dat hij er positief over is :p Later als ik groot ben heb ik zo’n heeele mooie grote moestuin met compostbak en alles, daar troost ik mijzelf dan maar mee.

   | Reageer op deze reactie
 9. Kim schreef:

  Handig!
  Ik heb tot nu toe wel de ervaring dat de rolletjes snel te nat blijven en gaan schimmelen, helaas. Of dat de plantjes niet genoeg water krijgen. Dat is dan weer de andere kant, haha.

  | Reageer op deze reactie
 10. Lineke schreef:

  Keuringsdienst van Waarde heeft ooit eens een aflevering gemaakt over potgrond. Wist je dat wij zo’n beetje het enige land zijn die dat doen: “potgrond” (ver-)kopen. En tja , was helaas niet erg positief. Nou heb ik zelf geen tuin, dus ook geen gewone grond.. Maar sindsdien heb ik het niet meer gekocht. Ik vul gewoon de grond die ik al had aan met de compost van mijn compostwormen. (En zet er af en toe een paar in uit, om de grond luchtig en gevoed te houden.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een goede oplossing van je! Je kan het ook makkelijk zelf maken inderdaad, potgrond is meer voor de luie mensen heb ik het idee haha. Ik ga eens kijken of ik die aflevering nog terug kan vinden, interessant!

   | Reageer op deze reactie
 11. Jessica schreef:

  Ik heb alleen niet zo’n goede ervaring met wc-rolletjes en plantjes…. Bij mij ging het toch echt na een tijd schimmelen en viel het wc-rolletje niet echt uit elkaar….
  Ik weet dat m’n schoonvader vouwt van kranten(blaadjes) kweekbakjes. Die zijn dan wel dunner en kunnen volgens mij ook gewoon meegepoot worden in een grotere pot, grond of bak.
  Misschien dat je daar nog eens in kan verdiepen als het wat is.

  | Reageer op deze reactie
 12. Odin schreef:

  Ik heb dit ooit eens geprobeerd en al de rolletjes begonnen te beschimmelen door het water te geven. Alles weg moeten doen =(

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat jammer zeg! Ik hoor dat van meerderen inderdaad. Maar ik hoor ook veel succesverhalen. Hmm, eens even zien of ik kan uitvogelen wat de perfecte manier is 😉

   | Reageer op deze reactie
 13. Merel schreef:

  Wat supertoevallig, ik heb net vanochtend die gekke groentetuintjes van de AH gezaaid (niet zo groen helaas, wel net zo leuk). Ik had ze dus al HEEL LANG en dacht dat het ook best wel HEEL BURGELIJK zou zijn om die dingen daadwerkelijk te zaaien, maar ik hou dan ook weer niet van weggooien, dus ben ik er vanochtend maar mee aan de slag gegaan. En het staat me toch een partij schattig. Ik denk zowaar dat ik misschien wel de smaak te pakken krijg en zaadjes ga kopen en toiletrollen ga sparen (geniale tip, ik had ze niet eens herkend in je foto, alhoewel er gewoon een toiletrol achter ligt (kennelijk vond ik het niet raar dat er random een toiletrol op de foto staat)). Anyway, goede tip, dank dank!

  | Reageer op deze reactie
 14. Ik ben zo’n fan van mijn eigen groente ‘verbouwen’! Ik had nog nooit eerder bedacht dat toiletrolletjes wel goed als moestuinpotjes konden dienen. Bedankt voor het goede idee!

  | Reageer op deze reactie
 15. Iris schreef:

  Dit doe ik ook altijd! Bijkomend voordeel is dat de vensterbank veel minder vol is met wc-rolletjes dan met potten.

  | Reageer op deze reactie
 16. Nicky schreef:

  Ik vouw die wc-rolletjes zelf niets. Ik gebruik 1 rolletje per plantje. Die rolletjes zet ik dan in 1 bloembak, zonder aarde tussen, zodat ze stevig blijven staan. En vervolgens zet ik ze T9-potjes of meteen in de volle grond.

  | Reageer op deze reactie
 17. Inge schreef:

  Oh ja wat een handige tip! Sowieso zijn lege wc-rollen (zonder lijmresten) handig voor Meneer Papegaai om te slopen en zo, dus ik bewaar ze meestal wel. Ik wilde al bijna naar het tuincentrum gaan om zaaibakken te scoren.

  | Reageer op deze reactie
 18. Anna schreef:

  Zo’n goed idee dit! Het lijkt zoiets ‘kleins’, wc rollen weggooien, maar het is toch maar weer een prima staaltje hergebruiken. En het ziet er super schattig uit vind ik, lieve kleine potjes! En nooit verkeerd natuurlijk: slechts 1/10 moeilijkheidsgraad, yay! Oh, zodra ik weer terug ben in Nederland wil ik ook echt graag met een moestuintje aan de slag gaan. Ik word er iedere keer zo enthousiast van als ik er iets over zie!

  | Reageer op deze reactie
 19. Priscilla schreef:

  Wat een supergoed idee! Ik was hier zelf echt nooit opgekomen. Ik ken wel de eierdoosjesmethode maar ik eet nauwelijk ei, dus dat is voor mij ook niet echt handig. Maar naar de wc ga ik genoeg dus wc-rollen in overvloed :’)

  | Reageer op deze reactie
 20. Ester schreef:

  Mijn voorgezaaide radijsjes waren heerlijk, en mijn voorgezaaide wortels gaan als een trein. Ik hoor het van meer mensen (Makkelijke Moestuin lezers), maar het gaat best, hoor 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Pingback: DIY – toiletrollen | marielleswereld
Back to Top