Kookboek: Eten uit de volkstuin

Dit boek is zoveel meer dan alleen een kookboek. Als je een een moestuin of volkstuin hebt, zul je hier heel gelukkig van worden! Eten uit de volkstuin kwam in april al uit, maar ik wilde wachten met de recensie zodat ik het op mijn eigen tuintje kon toepassen. In het boek vind je namelijk niet alleen recepten, maar ook veel moestuin-tips. Heel leuk!

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Eten uit de volkstuin

Marleen van Es blogt op etenuitdevolkstuin.nl over haar waanzinnig mooie volkstuin in Utrecht. Ze is fotografe, dus je vindt daar de mooiste foto’s van haar oogst. En ze vindt het leuk om te koken, dus je vindt er ook veel recepten met de prachtige food foto’s. Zo ontzettend inspirerend! Nu doe ik het nog met mijn eigen kleine metermoestuin, maar ik hoop dat ik laten ook zo’n mooie tuin kan hebben. En vooral: zo’n mooie oogst! En hopelijk kan ik het dan ook zo mooi vastleggen zoals Marleen dat kan. Vanuit haar blog is het gelijknamige boek ontstaan. Een dik boek met harde kaft dat vol staat met korte persoonlijke verhalen, recepten en tips. En dat in combinatie met mooie foto’s en illustraties waardoor het echt een feestje is om door dit boek te bladeren. Vooral als je zelf een moestuin hebt, is het extra leuk omdat je er dingen uit herkent.

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Inhoud van het boek

Eten uit de volkstuin is opgedeeld in vier hoofdstukken: lente, zomer, herfst en winter. Elk hoofdstuk begin met een pagina met een persoonlijk verhaal van Marleen waaruit haar liefde voor het tuinieren van de pagina’s spat. Vervolgens vind je informatie en recepten met typische groente en fruit voor dat seizoen. In het seizoen voor de lente vind je bijvoorbeeld een zaaikalender en tips voor het bemesten van de grond. Ik moet zeggen dat ik de indeling in eerste instantie niet zo overzichtelijk vond. Maar juist omdat alles qua recepten, tips en uitleg door elkaar staat per seizoen, is het zo leuk om er doorheen te bladeren en te lezen. Je gebruikt dit boek op een hele andere manier dan een standaard kookboek, dus zo erg is dat ook niet. Achterin het boek vind je een overzichtelijk register zodat je toch alles makkelijk terug kan vinden. Mijn palmkool is nu klaar, dus via het register zoek ik naar ‘palmkool’ en ik kan zo alle tips en recepten die op palmkool van toepassing zijn terugvinden. Op die manier gebruik ik het boek tot nu toe het meest, als een soort van naslagwerk. Maar ik vind het ook heel fijn om er zo nu en dan doorheen te bladeren en korte tips te lezen bij het betreffende seizoen.

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Getest!

Een kookboekrecensie is natuurlijk niet compleet zonder een recept uit te testen. Dat vind ik altijd het leukste deel aan het ontdekken van een nieuw kookboek! De palmkool in mijn moestuin was klaar om te oogsten, in het boek zocht ik in het register naar ‘palmkool’ en kwam zo uit bij het recept Salade met palmkool en linzen op bladzijde 233. Dit is een typisch wintergerecht, dus ik paste het iets aan, maar de basis bleef hetzelfde. De palmkool kort aanbakken met wat knoflook en in een grote schaal mengen met de rest van de ingrediënten. De champignons verving ik door cherrytomaatjes en in plaats van een dressing met honing maakte ik een frisse citroendressing. Hieronder zie je het resultaat. Ik had nog nooit eerder palmkool gehad en dacht dat het een beetje als boerenkool zou smaken, brr.. Maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. Ik vond het heel erg lekker. En Steve ook, en die vindt alle koolsoorten vies. Dat komt natuurlijk omdat de palmkool met zoveel liefde was grootgebracht. En het lekkere recept hielp natuurlijk ook mee!

palmkoolsalade

Eten uit de Volkstuin is o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

eten uit de volkstuin

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top