Groene tip #27: Landelijke Open Imkerijdagen

Dit weekend is de zesde editie van het landelijk imkerevenement. Door heel Nederland kan je vandaag en morgen (11 en 12 juli) imkers bezoeken. Vorig jaar heb ik tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen met mijn moeder de imkers in de Botanische Tuinen in Utrecht bezocht. En dat vond ik zó ontzettend leuk!

hommel
(Ik kon geen honingbij vinden die netjes stil bleef zitten voor de foto, gelukkig wilde deze hommel wel even invallen als figurant.)

Wat is het?

De Landelijke Open Imkerijdagen worden georganiseerd door de Nederlandse Bijhouders Vereniging. Elk jaar vindt dit evenement plaats door heel Nederland. Dit jaar doen er maar liefst 270 imkers en verenigingen mee. En die kan je dus allemaal bezoeken! Je leert wat een imker doet, je kan de bijen bekijken en je krijgt overal uitleg over. Ik ben zelf enorm gefascineerd door bijen en ik wil heeel graag later zelf ook bijen houden. Dus ik vond het zelf heel leuk om alle uitleg van de imker te horen. Vooral omdat hij met zo ontzettend veel passie en liefde voor zijn vak sprak. In mijn blogpost die ik vorig jaar over de Open Imkerijdagen schreef, kan je foto’s vinden die ik toen maakte, zodat je een idee krijgt wat het precies inhoudt.

Waarom?

Ik schreef al eens een blogpost over bijensterfte en waarom dit zo’n ontzettend belangrijk onderwerp is. Tijdens de Open Imkerijdagen kunnen de imkers je precies uitleggen waarom bijen zo belangrijk zijn voor de natuur. Je kan ze ook om tips en advies vragen over hoe je je tuin of balkon zo bijvriendelijk mogelijk kan maken. En los van het educatieve deel, is het ook gewoon een hartstikke leuk uitje! Kijk even goed rond wat er bij jou in de buurt is, want bij sommige verenigingen wordt er een heel programma omheen georganiseerd. Dat is wel zo leuk natuurlijk. Bij de botanische tuinen in Utrecht worden dit weekend bijvoorbeeld verschillende demonstraties en rondleidingen gegeven en is er een bijenspeurtocht voor kinderen.

Hoe dan?

Hier kan je alle imkers vinden die meedoen aan de Open Imkerijdag, er staat bij of je ze vandaag, morgen of het hele weekend kan bezoeken. Als je net zo gefascineerd raakt als ik door alle bijtjes die je dan ziet, zou je het kunnen overwegen een bijenteeltcursus te volgen. Dat lijkt me zo leuk om te doen als ik zelf klaar ben met mijn master en begin aan mijn volwassen (haha) huisje-boompje-bijtje-leven.

  • Moeilijkheidsgraad: 1/10
  • Kosten: Gratis (tenzij je entree moet betalen bij bijv. botanische tuinen)
Back to Top