Snel en gezond ontbijten à la Jamie Oliver

Het Youtube-kanaal van Jamie Oliver volg ik graag, op Food Tube deelt hij makkelijke recepten, handige kooktips of mini-vlogs. Ik vind hem echt een sympathieke meneer. Ook hoe hij bezig is met zijn food revolution en mensen wil voorlichten over gezond eten. Niet van dat hippe #healthy eten hoor, maar gewoon zoals het eigenlijk hoort: zelf koken met zoveel mogelijk pure en verse ingrediënten. Want zo makkelijk is het eigenlijk. Ik kan mij daar wel in vinden. Twee dagen geleden zag ik een filmpje voorbij komen van onderstaand ontbijt. Ik maakte het vandaag: JUM!

snel en gezond ontbijten

Snel en gezond ontbijten

Ontbijten is iets wat ik altijd lastig vind. Aan de ene kant wil ik best wel uitgebreid ontbijten, maar halló ik ben net wakker, dan heb ik geen zin om daar veel moeite voor te doen. Ook dit ontbijtje waarvan Jamie belooft dat het ‘super quick’ is, vind ik nog steeds meer werk dan een simpele boterham. Maar oh-zo lekker! Je hoeft in ieder geval niet veel voor te bereiden aan dit gerecht, dat vind ik wel fijn. De meeste ingrediënten had ik al in huis. Je gooit wat dingen in een pan en vervolgens op je bord: klaar. En je kan lekker gezond havermout eten, zonder dat je er pap van maakt. Want ik weet dat veel mensen daar niet houden. In dit recept bak je de havermout alleen even aan in een droge koekenpan. Samen met wat venkelzaadjes en geraspte kokos. Mmm..

snel en gezond ontbijten snel en gezond ontbijten snel en gezond ontbijten

Recept

In het filmpje van Jamie kan je zien hoe je dit makkelijke ontbijt maakt. Het recept kan je ook in zijn nieuwste kookboek Super Food vinden. In oktober verschijnt de Nederlandstalige versie van zijn kookboek in de winkels. Hier alvast de ingrediënten op een rijtje voor je boodschappenlijstje.

Dit heb je nodig voor Jamie’s brilliant breakfast:

 • havermout
 • een snuf venkelzaadjes
 • kokos (ik gebruikte kokosrasp)
 • blauwe bessen
 • een scheutje water
 • een scheutje rozenwater
 • biologische volle yoghurt
 • banaan
 • limoensap
 • eventueel honing om het zoeter te maken

Venkelzaadjes vind je in het kruidenschap bij elke supermarkt. Rozenwater van goede kwaliteit en zonder toegevoegde aroma’s is misschien wat lastiger te vinden. Kijk eens bij de toko, of bestel het anders online. Ik had het flesje ooit in een Food We Love box zitten. Ik wist nooit zo goed wat ik ermee moest, maar ik ben blij dat ik er nu een goed doel voor heb!

snel en gezond ontbijten

En zo maakte ik het:

 1. Zet een koekenpan op het vuur en bak de havermout kort aan. Voeg er de venkelzaadjes aan toe en op het laatst de kokosrasp. Als een een beetje begint te verkleuren is het klaar en kan je het op een bord scheppen.
 2. In dezelfde pan verwarm je nu een handje blauwe bessen. Voeg er een klein beetje water aan toe en prak de bessen heel zachtjes zodat de sappen van de bessen vrij komen. Voeg hier een scheutje rozenwater aan toe.
 3. Schep de yoghurt op de havermout op je bord. Dien op met de blauwe bessen en een doormidden gesneden banaan besprenkeld met limoensap.
 4. Ik voegde er zelf nog wat honing aan toe om het zoeter te maken.
 5. Eet smakelijk!

Wat mij betreft is dit recept voor een semi-snel en gezond ontbijt een aanrader! Ga jij het ook proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Snel en gezond ontbijten à la Jamie Oliver

 1. Lisse schreef:

  Awhhh wat een gezellig ontbijtje. Ziet er een stuk aangenamer uit dan mijn dagelijkse bakje havermout met sojamelk en aardbeien (hoewel dat ook wel heel erg lekker is, maar iets minder fotogeniek). Ik ga dit een keer proberen ZONDER rozenwater, want dat gebruik ik dan één keer en vervolgens nooit meer.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb het net ook voor Steve gemaakt en hij zegt dat het door de (het?) rozenwater net lijkt alsof er shampoo door zit en dat hij het lekkerder vindt zonder. Hahaha! Dus misschien maar goed ook dan. Ik vind het zelf juist wel lekker, maakt het net iets specialer 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Godelieve schreef:

  Dat ziet er echt heel lekker uit Iris.
  Ik ga het proberen op mijn manier 😉 Ik had geen idee dat je havermout ook in een droge koekenpan kan roosteren. Bedankt voor de tip!

  | Reageer op deze reactie
 3. Silke schreef:

  Mmm, dit ziet er heerlijk uit! Ik ben ook een grote rozenwaterfan, en zou net de venkelzaadjes weglaten. Dat is namelijk minder mijn ding 😉

  Wat je nog kan maken met het rozenwater: koekjes of cupcakes! Heb van beide een receptje op mijn blog 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk zeg, bedankt voor de tip. Ik ga zo gelijk even kijken 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Marloes schreef:

  Inderdaad het rozenwater skippen als je het niet snel en gemakkelijk kunt kopen. En de banaan besprenkelen met limoensap zou ik ook overslaan, is alweer tijdwinst. Gewoon in plakjes erover heen mikken, daar waar het komt is het toch donker 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Maar dat maakt het juist zo lekker haha! Ik snap het wel hoor, waarschijnlijk bestaat mijn ontbijt morgen gewoon weer uit een saaie boterham die ik tijdens het college op moet eten, want ja, nog ietsje langer in een warm bed liggen is ook gewoon héél fijn 😉

   | Reageer op deze reactie
 5. Emma schreef:

  Jaa, ik had deze echt heel toevallig nét bekeken voordat ik jouw blogpost las! Het ziet er vet lekker uit, misschien wel wat dikkere, stevigere yoghurt proberen, Griekse yoghurt misschien?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat toevallig, haha 😀 Ja kan ook inderdaad, dan wordt het wat meer zoals in Jamie’s filmpje! Ik kan alleen nooit bio griekse yoghurt vinden in de supermarkt (al heeft Ekoplaza het vàst wel), maar ik vind volle yoghurt ook net zo lekker gelukkig <3 En jaaa het is echt vet lekker!

   | Reageer op deze reactie
   1. Anne schreef:

    de grieks yoghurt staat altijd naast de kwark in van die zelfde potten vaak onder of naast de yoghurt

    | Reageer op deze reactie
 6. Ingeborg schreef:

  Oeh dit lijkt me lekker, dit ga ik ook binnenkort eens proberen! Als het lukt dan, meestal denk ik daar in de ochtend anders over, hihi….

  | Reageer op deze reactie
 7. Geertruurzaam schreef:

  Dit ziet er goed uit! (behalve dan de kokos en het rozenwater)
  Alleen maak ik niet eens tijd om te ontbijten, laat staan dat ik dan nog iets ga maken…
  *voegt dit toe op het lijstje goede voornemens”

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hier is het helaas hetzelfde inderdaad haha. Mijn ontbijt bestaat bijna altijd alleen maar uit koffie en iets van een banaan ofzo. Ik heb gewoon een butler nodig die alles voor mij maakt en het dan op bed komt bezorgen 😀 Ik droom nog even verder hoor haha.

   | Reageer op deze reactie
   1. Geertruurzaam schreef:

    Oh ja, een butler! Als die nu de kinderen ontbijt geeft, hun broodtrommels klaarmaakt en ze naar school brengt heb ik tenminste tijd om dit recept te proberen 🙂

    | Reageer op deze reactie
  1. Anne schreef:

   grappig ik heb het juist anders om ik moet echt al een tijd je wakker zijn zou ik yoghurt willen eten terwijl brood juist prima te doen is

   | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Ohh, dat ziet er goed uit! Meestal ontbijt ik met brood of met ‘echte’ havermoutpap, maar dit lijkt me ook wel heel erg lekker.

  | Reageer op deze reactie
 9. Fany schreef:

  WAUw wat ziet DIT ER een lekkere havermoutvariant uit!!

  | Reageer op deze reactie
 10. kelly schreef:

  Hmmm….ga dit zeker eens proberen. Groot Jamie fan hier! Nouja….zijn recepten dan. Wat variatie in mijn ontbijt is altijd welkom. Vind dat vaak de moeilijkste maaltijd om weer eens iets nieuws voor te verzinnen, omdat het altijd al zoet moet zijn. Hou niet van hartig sochtends, maar wel voedend en gezond.

  | Reageer op deze reactie
 11. Sytske schreef:

  [zet op ooit te maken lijst] ja dit ziet er lekker uit, inderdaad beter dan pap, daar ben ik geen fan van, mij doeet dat aan iets denken waar je niet aan wil denken tijdens eten..
  Ik heb inderdaad ook een flesje rozenwater, gekocht bij een Turkse winkel. Gebruik het wel eens door smoothies, met rode vruchten is een scheutje echt wel lekker. Maar inderdaad niet te veel want anders krijg ik ook het idee dat je zeep zit te eten…

  | Reageer op deze reactie
  1. Sytske schreef:

   Maar trouwens op een gewone werk ochtend zou me dit ook nog te veel tijd kosten.. ik ontbijt wel altijd, maar ga er niet vroeger voor opstaan 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Chris schreef:

  Dat ziet er super lekker uit, ik ga het zeker uitproberen. Normaal ontbijt ik met Griekse yoghurt. Dus dit is weer een nieuwe variant.

  | Reageer op deze reactie
 13. Inge schreef:

  Het ziet er echt heel lekker uit! Kokos zou ik weglaten, daar houd ik niet van. Rozenwater heb ik nog nooit op, geen idee of ik dat iets vind of niet. Misschien eens een mini-verpakking scoren, voor het geval ik er toch geen fan van ben 😉

  | Reageer op deze reactie
 14. Ise schreef:

  Dit ziet er goed uit zeg! En havermout bakken kende ik nog helemaal niet

  | Reageer op deze reactie
 15. Lilian schreef:

  Ik kijk Jamie vaak op 24Kitchen en ik vind hem ook zo leuk! Ik vind alleen dat hij altijd zóveel ingrediënten in zijn eten stopt, daarom maak ik nooit iets van hem.

  Mijn ontbijt lijkt hier wel een beetje op, maar is in een minuut klaar: zacht fruit (banaan, nectarine, peer), muesli en yoghurt. Ook erg lekker. Ik heb ’s morgens altijd zoveel honger, ik moet daar meteen een hele grote bak van eten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Tamarah schreef:

  Klinkt erg lekker! Ik doe zelf vaak yoghurt met havermout in een blender met daardoor heen kokosrasp en blauwe bessen 🙂 stop dit in een beker en drink het onderweg op. Dit is een hele andere variatie op het ontbijtje en ook zeker het proberen waard al moet ik dan wel iets meer tijd er voor vrij maken. Het rozenwater laat ik wel achterwege denk ik.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top