Snel en gezond ontbijten à la Jamie Oliver

Het Youtube-kanaal van Jamie Oliver volg ik graag, op Food Tube deelt hij makkelijke recepten, handige kooktips of mini-vlogs. Ik vind hem echt een sympathieke meneer. Ook hoe hij bezig is met zijn food revolution en mensen wil voorlichten over gezond eten. Niet van dat hippe #healthy eten hoor, maar gewoon zoals het eigenlijk hoort: zelf koken met zoveel mogelijk pure en verse ingrediënten. Want zo makkelijk is het eigenlijk. Ik kan mij daar wel in vinden. Twee dagen geleden zag ik een filmpje voorbij komen van onderstaand ontbijt. Ik maakte het vandaag: JUM!

snel en gezond ontbijten

Snel en gezond ontbijten

Ontbijten is iets wat ik altijd lastig vind. Aan de ene kant wil ik best wel uitgebreid ontbijten, maar halló ik ben net wakker, dan heb ik geen zin om daar veel moeite voor te doen. Ook dit ontbijtje waarvan Jamie belooft dat het ‘super quick’ is, vind ik nog steeds meer werk dan een simpele boterham. Maar oh-zo lekker! Je hoeft in ieder geval niet veel voor te bereiden aan dit gerecht, dat vind ik wel fijn. De meeste ingrediënten had ik al in huis. Je gooit wat dingen in een pan en vervolgens op je bord: klaar. En je kan lekker gezond havermout eten, zonder dat je er pap van maakt. Want ik weet dat veel mensen daar niet houden. In dit recept bak je de havermout alleen even aan in een droge koekenpan. Samen met wat venkelzaadjes en geraspte kokos. Mmm..

snel en gezond ontbijten snel en gezond ontbijten snel en gezond ontbijten

Recept

In het filmpje van Jamie kan je zien hoe je dit makkelijke ontbijt maakt. Het recept kan je ook in zijn nieuwste kookboek Super Food vinden. In oktober verschijnt de Nederlandstalige versie van zijn kookboek in de winkels. Hier alvast de ingrediënten op een rijtje voor je boodschappenlijstje.

Dit heb je nodig voor Jamie’s brilliant breakfast:

 • havermout
 • een snuf venkelzaadjes
 • kokos (ik gebruikte kokosrasp)
 • blauwe bessen
 • een scheutje water
 • een scheutje rozenwater
 • biologische volle yoghurt
 • banaan
 • limoensap
 • eventueel honing om het zoeter te maken

Venkelzaadjes vind je in het kruidenschap bij elke supermarkt. Rozenwater van goede kwaliteit en zonder toegevoegde aroma’s is misschien wat lastiger te vinden. Kijk eens bij de toko, of bestel het anders online. Ik had het flesje ooit in een Food We Love box zitten. Ik wist nooit zo goed wat ik ermee moest, maar ik ben blij dat ik er nu een goed doel voor heb!

snel en gezond ontbijten

En zo maakte ik het:

 1. Zet een koekenpan op het vuur en bak de havermout kort aan. Voeg er de venkelzaadjes aan toe en op het laatst de kokosrasp. Als een een beetje begint te verkleuren is het klaar en kan je het op een bord scheppen.
 2. In dezelfde pan verwarm je nu een handje blauwe bessen. Voeg er een klein beetje water aan toe en prak de bessen heel zachtjes zodat de sappen van de bessen vrij komen. Voeg hier een scheutje rozenwater aan toe.
 3. Schep de yoghurt op de havermout op je bord. Dien op met de blauwe bessen en een doormidden gesneden banaan besprenkeld met limoensap.
 4. Ik voegde er zelf nog wat honing aan toe om het zoeter te maken.
 5. Eet smakelijk!

Wat mij betreft is dit recept voor een semi-snel en gezond ontbijt een aanrader! Ga jij het ook proberen?

Back to Top