Jouw Marktkraam: mijn eigen winkeltje!

Toen ik dinsdag een artikel over rondkomen met een studentenbudget plaatste, schreef ik ook dat ik oude spullen niet weggooi, maar verkoop. Ik heb één grote doos in de bijkeuken staan waar ik oude meuk in gooi en één keer in de zoveel tijd breng ik dat naar de kringloop. Maar ik heb ook vaak spullen die ik nèt iets te mooi vind om aan de kringloopwinkel te doneren en die verkoop ik dan. Dat is het idee erachter althans, vaak komt het er niet van. 

jouw marktkraam enschede

De offline versie van Marktplaats

Het staat dan op mijn bucketlist om te verkopen, maar ik stel het uit en nog langer uit. Dan moet ik eerst alles uitzoeken, foto’s van maken, alles op Marktplaats zetten.. En dan wordt het nog erger want dan zit binnen no time je inbox vol met korte berichtjes vol spelfouten en heb je gedoe met pakketjes naar het postkantoor brengen. Of het ergste: je zit netjes thuis te wachten en degene van het spelfouten-mailtje komt helemaal niet opdagen en laat nooit meer iets van zich horen. En daarom vind ik Jouw Marktkraam ideaal, want het lost al die problemen op! Van Corine en Janneke, de eigenaressen van Jouw Marktkraam Enschede, kreeg ik een mailtje of ik voor drie weken een kraam uit hun winkel wilde uittesten om zo mijn ervaring met jullie te delen. Corine gaf mij een rondleiding langs alle kramen in hun winkel en ik was gelijk om: wàt een gaaf concept!

jouw marktkraam enschedejouw marktkraam enschede

Hoe Jouw Marktkraam werkt

Jouw Marktkraam Enschede is een grote winkel en staat vol met houten kramen. Iedereen kan er één kraam huren voor een week of langer. Er zijn zelfs mensen die al maanden dezelfde kraam huren. En mensen die zo succesvol met hun kraam zijn dat ze er nog een extra kraam naast huren. Jouw Marktkraam zit trouwens op meerdere plekken in Nederland, dus als je niet in de buurt van Enschede woont, niet getreurd! Op jouwmarktkraam.nl vind je alle locaties. De eerste week betaal je 25 euro voor je kraam. Als je de huurperiode vervolgens besluit te verlengen, betaal je 20 euro per week. Deze prijzen kunnen per locatie verschillen. Het enige wat je hoeft te doen is jouw kraam leuk in te richten met de spullen die je wil verkopen. Elk product in je kraampje geef je een prijssticker waar jouw unieke barcode op staat. Deze prijsstickers krijg je van de winkel. Zo wordt je opbrengst bijgehouden. Je kan zelfs in de Jouw Marktkraam app zien hoeveel je al hebt verkocht. Heel leuk! De app is beschikbaar voor Apple en Android en kost 1 euro. Ik ben elke dag tientallen keren aan het refreshen om te zien of ik al miljonair ben, dat snap je natuurlijk wel. Aan het eind van de huurperiode wordt je volledige opbrengst naar je bankrekening overgemaakt. En kan je je spullen die uiteindelijk niet zijn verkocht weer mee naar huis nemen, of je doneert ze aan de Goede Doelen Kraam.

jouw marktkraam enschede jouw marktkraam enschede

Mijn kraam

Woensdag kreeg ik honderd prijsstickers mee en thuis ben ik direct spullen gaan verzamelen, ik poetste alles mooi op en gaf het prijsstickers. Ik hield de prijzen van een doorsnee kringloopwinkel aan en gaf zo het meeste kleine prijsjes. Veel dingen waren 1 of 2 euro. Mijn duurste item (175 euro) is mijn oude digitale spiegelreflexcamera. Ik had geen idee hoeveel spullen ik op één kraam kwijt zou kunnen; mijn ruimtelijk inzicht laat me in de steek bij dat soort dingen. Dus ik pakte maar extra veel spullen bij elkaar. Je kan je kraam altijd nog weer komen aanvullen tijdens de huurperiode namelijk. Vrijdag aan het eind van de middag bracht ik al mijn spullen naar Jouw Marktkraam en richtte ik mijn kraam leuk in. In totaal heb ik 110 spullen op mijn kraam gestald, veel meer dan ik in eerste instantie had verwacht! De kraam bestaat uit drie grote planken en bovenaan een stang waar je kleding aan kan hangen. Op die manier kan je er heel wat spullen kwijt. De dure camera kreeg trouwens een plekje bij de vitrine naast de kassa, wel zo’n fijn idee. Deze is trouwens nog niet verkocht, dus mocht je nog op zoek zijn naar een prima werkende spiegelreflex; het gaat om de Canon EOS 400D, inclusief veel extra’s zoals een originele lens en battery grip van Canon. Ik heb goed op Marktplaats gekeken en op Twitter rondgevraagd wat mensen voor een soortgelijke set zouden bieden en ben daar met mijn prijs onder gaan zitten. Goede deal, dacht ik zo! (De verkoper in mij komt al helemaal naar boven doordat ik nu mijn eigen kraam heb, valt het al op?)

jouw marktkraam enschede

Wat brengt dat nou op?

Ik dacht zelf dat het met mijn spullen niet zo zou aantikken. Ik heb veel dingen, zoals boeken en DVD’s, die maar een prijsje van 1 euro hebben. Is het dat wel waard? Zou je je dan afvragen. Blijkbaar wel! Juist de goedkopere artikelen vliegen als warme broodjes over de toonbank. De blogger van About Fashion, die een kraam had voor 4 weken, verdiende uiteindelijk meer dan 400 euro, lees over haar verkoopervaring hier. Ze verkocht veel make-up en dat deed het erg goed. Ook hoorde ik over een stel dat enkel servies verkocht en uiteindelijk na een paar weken met 800 euro naar huis ging. Dat is natuurlijk wel een héél hoog bedrag, daar moet je echt geluk mee hebben. Maar zo zie je dat je niet per se allemaal mooie dure spullen nodig hebt om te verkopen om een leuk bedrag op te halen. Zelf heb ik nu twee volle verkoopdagen achter de rug; zaterdag en dinsdag (zondag en maandag zijn ze gesloten). In de app kan ik zien dat ik inmiddels 28 spullen heb verkocht en daarmee al op een bedrag van 48,75 euro zit. Naast het feit dat het mooi is voor je portemonnee, is het idee achter Jouw Marktkraam ook erg duurzaam. Spullen krijgen een tweede leven en hiermee worden weer grondstoffen bespaard. En het is ook gewoon heel leuk! Ik had niet verwacht dat ik er zo veel lol in zou hebben. Ik vind het ineens helemaal niet zo moeilijk om afstand te doen van mijn spullen. Marie Kondo kan trots op mij zijn.

Jouw Marktkraam Enschede is te bezoeken aan de Haaksbergerstraat 318.

jouw marktkraam enschede

Ik ben zó benieuwd wat het uiteindelijke bedrag wordt als de drie weken voorbij zijn. Wat denken jullie? Over drie weken zal ik het eindbedrag samen met enkele verkooptips met jullie delen in een nieuwe blogpost.

Ik maak gebruik van de kraam op uitnodiging van Jouw Marktkraam. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top