Recept: De beste groentepaella óóit

De groentepaella uit Plenty is de beste recept-ontdekking van de laatste tijd, wat mij betreft. Oké, naast de gezonde chocolademousse dan. Ik denk dat we het inmiddels al vier of vijf keer hebben gegeten, maar het verveelt nog steeds niet. Intussen is mij al zo’n honderd keer om het recept gevraagd, dus tadaa! Ik heb er gelijk bijgezet hoe ik het zelf maak, want ik kan mij nooit aan een recept houden. O ja, en laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, misschien heb je een aantal dingen al wel in huis. De kruiden die worden gebruikt, zijn sowieso handig om te hebben. Vooral gerookt paprikapoeder, dat spul is ideaal om mee te koken.

groentepaella recept

Ingrediënten voor 2 ruime porties:

  • 3 el olijfolie
  • 1/2 ui, fijn gesneden
  • 1 kleine rode paprika, in repen gesneden
  • 1 kleine gele paprika, in repen gesneden
  • 1/2 venkelknol, in dunne reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl geelwortelpoeder / dat is kurkuma
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 150 gram paellarijst / ik gebruik risottorijst, dat is hetzelfde
  • 1 dl sherry / ik gebruik Spaanse rode wijn, dan wordt de kleur wel minder mooi
  • 1 tl saffraandraadjes / ik gebruik 0,05 gram, want duur!
  • 4,5 dl groentebouillon (oeps hier stond een typfout (1,5 dl) het is dus 4,5, mijn excuses!)
  • 200 gram gedopte tuinbonen / ik gebruik doperwten uit de diepvries
  • 12 cherrytomaten, gehalveerd
  • 5 artisjokken op olie
  • 12 kalamataolijven / of gewone zwarte olijven
  • 2 el peterselie, fijngesneden
  • 1 citroen, gesneden in 4 parten
  • zout

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een paellapan, ik gebruik gewoon een hapjespan, en smoor de ui voor 5 minuten. Doe de paprika en venkel erbij en bak nog 6 minuten mee. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  2. Voeg ook toe: laurier, gerookt paprikapoeder, geelwortel (kurkuma), cayennepeper. Roer even door en voeg dan ook de rijst toe. Bak dit enkele minuten.
  3.  Voeg de sherry toe, of rode wijn zoals ik deed, en laat iets inkoken. De saffraan mag er nu ook bij. Voeg de groentebouillon toe en 3/4 tl zout en roer even door.
  4. Zet het vuur op de allerlaagste stand en laat de paella 20 minuten zachtjes pruttelen. Let op: zet geen deksel op de pan en roer het in geen geval door. Anders wordt de auteur van Plenty heel boos.
  5. Kook ondertussen de tuinbonen. Ik gebruikte doperwten en deed dit zo: doe de doperwten in een schaaltje, giet er kokend water overheen, laat 2 minuten staan, giet af en spoel om met koud water.
  6. Draai het vuur uit. Haal de laurierbladeren uit de paella. Strooi over de paella de gehalveerde cherrytomaatjes, artisjokken en tuinbonen (of doperwten in mijn geval). In het originele recept wordt dan aangeraden om het af te dekken met aluminiumfolie en het 10 minuten te laten staan. Ik dek het gewoon af met een deksel.
  7. Haal de deksel van de pan, bestrooi de paella met de olijven en peterselie en serveer met de partjes citroen. En eet nu alles op. Ik eet er zelf vaak nog getoast brood bij met een beetje olijfolie en zout, zó lekker. Eet smakelijk!

groentepaella

Kijk nou, hoe lekker dat eruit ziet. Daar krijg je toch direct honger door? Als je nog wat paella overhoudt trouwens, is het de volgende dag ook nog heel lekker om te eten!

Bron: Groentepaella uit Plenty (blz. 80).

Back to Top