Groene tip #28: Milieuvriendelijk printen

Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn printer. Aan de ene kant is het superfijn dat ik thuis even snel iets kan printen en geen gedoe met printers heb op de universiteit. Maar oei, tijdens het printen van mijn scriptie kon ik het ding wel uit het raam flikkeren. Het was een ingewikkeld document met verschillende secties en sommige pagina’s die horizontaal moesten liggen. En dat ging niet helemaal lekker. Pure ellende, zeg maar. De ene printfout na de andere. Gelukkig gebruikte ik ecologisch printpapier. En er zijn nog meer handige tips wat betreft milieuvriendelijk printen. Je vindt ze in de Groene Tip van deze week!

milieuvriendelijk printen

Wat is het?

Printen is over het algemeen sowieso niet erg milieuverantwoord. En natúúrlijk is het beter om helemaal niet te printen. Gelukkig gaat alles tegenwoordig steeds meer digitaal via pdfjes en mail, dat scheelt al veel papier. Al is het lastig om te onderzoeken of digitaal veel beter is dan papier, beide hebben voor en nadelen. Maar soms kan je niet anders dan te printen. Voor mijn studie moet ik vaak opdrachten hard copy inleveren. Én digitaal. Snap ik ook helemaal niets van. Of als ik een belangrijke brief moet versturen naar een bedrijf die bijvoorbeeld aangetekend op de post moet en dus niet via de mail kan, print ik deze ook.

Waarom?

Om te printen heb je papier en inkt nodig. Voor het papier worden worden bomen gekapt, al wordt er in de papierindustrie gelukkig steeds meer gebruik gemaakt van zaagsel en takken van bomen. Veel papier heeft tegenwoordig standaard een FSC label. Gerecycled papier is ook steeds makkelijker verkrijgbaar. Maar over het algemeen is het beter om gewoonweg minder papier te gebruiken en dus minder te printen. Het is namelijk zo dat gerecycled papier wel beter is voor het milieu dan nieuw papier, maar het verschil schijnt niet zo groot te zijn. Bummer, dacht ik net dat ik zo goed bezig was met het printen van mijn scriptie! Nou goed, alle kleine beetjes helpen mee, toch? En er zijn nog meer makkelijke tips die je kan toepassen:

Hoe dan?

  • In plaats van ‘virgin’ papier te gebruiken (papier dat van vers gekapt hout is gemaakt), kan je op zoek gaan naar gerecycled papier. Ik gebruik op dit moment papier van Biotop, dit is gemaakt van afvalhout uit zagerijen en het wordt niet met gekke chemicaliën gebleekt waardoor het papier heel licht crèmekleurig is. Het heeft verschillende keurmerken (Ecolabel, FSC, LCA).
  • Er bestaan ecofonts (lettertypes) waardoor je minder inkt gebruikt. Deze letters hebben kleine gaatjes, maar dit zie je niet als het geprint wordt. Zoek op Google naar ‘ecofonts’ en je vindt verschillende varianten die je kan downloaden. Deze tip kreeg ik van Imke en Mille Pagine, thanks!
  • Ik print alleen als het écht moet voor mijn studie omdat ik het hard copy moet inleveren of omdat ik een brief moet versturen naar een bedrijf. Minder belangrijke dingen zou je op de achterkant van brieven kunnen printen die anders bij het oud papier zouden belanden. Handig, toch?
  • Je lege cardriges kan je opsturen naar een goed doel zodat ze gerecycled worden.
  • En dan nu enkele tips die vrij logisch zijn, maar misschien toch handig om in je achterhoofd te houden als je veel moet printen voor je studie (zoals ik, ugh, zo ouderwets eigenlijk): dubbelzijdig printen scheelt een grote stapel papier, print als het kan verkleind (kies bij de printinstellingen ‘2 pagina’s per vel’) en laat de printer niet op standby staan als je klaar bent met printen. Easy!

Wil je meer lezen over papier en milieuvriendelijk printen, dan is deze pagina van MilieuCentraal, leuk om te lezen. Daar vind je nog véél meer tips! En al jullie nog handige aanvullingen hebben, dan laten jullie het wel weten in de comments, toch?

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: In principe ben je goedkoper uit als je bovenstaande tips toepast omdat je inkt en papier bespaart. Maar ecologisch papier is vaak wel duurder dan normaal papier.
Back to Top