Het groeien en bloeien van de zonnebloem

Dat kan ook weer op het (zeer korte) lijstje van planten die het wèl goed doen in mijn tuin: de zonnebloem! De zaden had ik ergens in april geplant in een potje. En sinds deze week staan ze in volle bloei. Er komen allemaal wollige hommels en bijen op af en dat is zo leuk om te zien. Onze tuin ziet er gelijk een stuk vrolijker uit met grote felgele bloemen!

Groeien:

zonnebloem

7 mei

zonnebloem

15 juni

zonnebloem

2 juli

Bloeien:

zonnebloem

17 juli – 20 juli

zonnebloem

vandaag

Mooi hè! Het allermooist vind ik nog dat ze meedraaien met de zon. ’s Ochtends kijken de zonnebloemen naar links en aan het eind van de dag kijken ze allemaal naar rechts. Ik blijf me maar verwonderen over hoe knap de natuur is. En straks als de zonnebloem is uitgebloeid, krijg ik er allemaal nieuwe zaadjes voor terug die weer nieuwe bloemen kunnen worden. Of eten voor de vogels. En dat van één zo’n klein zaadje. Dat is toch waanzinnig leuk? (Kan ik al Klokhuis presenteren om kinderen enthousiast over de natuur te maken?)

zonnebloem

Als je ook graag zonnebloemen wil, dan moet je nog even geduld hebben. Je kan ze namelijk het beste zaaien in mei, dan heb je rond augustus mooie bloeiende zonnebloemen. Hier vind je meer informatie over het zaaien en verzorgen van de zonnebloem.

Hoe gaat het met jullie planten?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

40 reacties op “Het groeien en bloeien van de zonnebloem

 1. Malu

  Oh deze heb ik als kind zoveel gezaaid bij mijn ouders in de tuin. Ik koop in de zomer ook altijd een bos zonnenbloemen als iemand jarig is. Ik word er zo vrolijk van en ze zijn zo zomers 🙂

  • Iris

   Oh wat leuk! Ja ik word er ook heel vrolijk van, ik vind de gele kleur zó mooi <3

 2. Marion

  Mooi!!! Mijn man (komt ze weer!) houdt niet zo van zonnebloemen. Hij vindt ze niet zo mooi. Ik zeg: Je bent niet goed! Maar oké, hij heeft onlangs hele leuke groene stengels in de tuin gezet, tegen een bamboestok aan en daar zitten nu allemaal witte bloemen in. Supermooi! Onze tuin is een zooi, maar het is heerlijk voor de diertjes. We hebben insecten, slakken, bijen en hommels, vlinders en er woont zelfs een egel in de tuin. Oh ja, en met regelmaat komt er een eekhoorn langs. Oh, wat is een tuin hebben toch geweldig! Ik kan natuurlijk stiekem een paar van die zaadjes in de grond stoppen. Dan zeg ik gewoon dat de vogels het gedaan hebben. Deze zonnebloem is mooi geel in het hart. Soms zijn ook heel donker toch?

  • Iris

   Nooo, hoe kan iemand nu niet van zonnebloemen houden? Ik zou ze inderdaad gewoon stiekem planten, ergens in een hoekje haha. Ik heb zelf ook een rommelig tuintje en ik vind dat ook wel zo zijn charme hebben 😀

  • Iris

   O ja, en dat van die kleur! Volgens mij wordt de binnenkant uiteindelijk steeds donkerder en dan worden het zaadjes. Ik heb nog nooit eerder zonnebloemen grootgebracht dus ik weet het niet zeker, hopelijk leest er een zonnebloem-expert mee 😀

 3. Julia

  Mijn zonnebloemen bloeien ook eindelijk! Ik koop vaak ook een bosje bij de supermarkt voor op mijn bureau want ze zijn zoooo vrolijk! Dat meedraaien vind ik ook heel geinig inderdaad, knap toch?!

 4. Sabine

  Ik vond het al superleuk om je zonnebloem te zien op Snapchat, en sinds ik je daar volg lees ik ook al je blogposts met jouw stem in mijn hoofd, haha!

   • Mascha

    Hahaha ik heb echt precies hetzelfde.’ Zooo leuk’ kan ik echt alleen nog maar in jouw stem lezen. Net als de rest van je stukken overigens

 5. Nikki

  Wat mooi! Ik had ook zonnebloemen gezaaid in april, maar dat was ik een beetje vergeten. Tot we terugkwamen van vakantie en er ineens twee groene sprieten met blaadjes uit de grond staken. Ik blij extra water geven, zodat het grote zonnebloemen werden. Alleen toen ik ze aan mijn schoonvader laat zien, moest hij heel hard lachen, want het waren helemaal geen zonnebloemen, maar van die stekelige distels. :’) #tuinierfail

  • Iris

   HAHA oeps! Nou, dat is echt wel iets wat mij ook zou kunnen overkomen hoor :p

 6. Leoni

  Wauw wat zijn ze mooi he? Ik heb vaak perongelukjes zonnebloemen. Die komen dan uit het kippenvoer dat ik rondstrooi. Ik wel grappig want het is elke keer weer een verrassing waar ze boven komen. Vorig jaar had ik er 1 die wel bijna 2 meter hoog was! 😮

 7. Lisa

  Mijn broertje en ik hadden vroeger (echt heel lang geleden trouwens, want die verbouwing is alweer 10 jaar geleden of zo haha) ook zonnebloemen in ons eigen stukje tuin. Tijdens onze vakantie werden ze verzorgd door de buurman en toen we terugkwamen staken ze boven het garagedak uit! Ik hou helemaal niet van bloemen als in bloemen in huis want ik ben voor veel dingen een beetje allergisch geloof ik, maar zonnebloemen blijven favoriet!

  (En als je het klokhuis gaat presenteren zou ik zeker kijken!)

 8. Maai

  Zonnebloemen zijn zooo mooi. En ja, zou tof zijn als jij klokhuis zou doen, ik stem voor!

 9. Wauw, die zijn mooi! Echt maf hoe snel zoiets plots helemaal kan openbloeien. Ik heb ooit eens zonnebloempitjes van Dille & Kamille geplant, die moesten binnen staan. De eerste keer ging dat heel goed, de tweede keer heb ik ze verzopen. Oeps. Sindsdien heb ik me niet meer aan planten gewaagd, maar wie weet probeer ik het nog wel eens een keer 🙂

 10. Hier word ik zo enthousiast van. Over anderhalve maand hebben wij een huis met tuin en ik kan niet wachten tot ik ook van dit soort blogjes kan gaan posten. Ik hou van tuinieren en al die dingetjes.

 11. Zonnebloemen zijn zo mooi! Ik vind het ook altijd geweldig om langs hele velden met zonnebloemen te komen en dan te zien dat ze allemaal dezelfde kant op ‘kijken’ richting de zon.

 12. Anneke

  Zo mooi, Iris! Ik kan niet wachten tot onze tuin volgend jaar volop in de bloei staat. (Dit jaar zijn we ‘m nog aan het verbouwen enzo.)

 13. Nathalie

  Ik heb voor het eerst ook een rijtje zonnebloemen gezaaid. Een paar reuzen en een paar van die kleinere (hoewel die toch al vrij hoog aan het groeien zijn). Ik denk dat ik midden augustus ook kan genieten van de gele bloemen, dus nog even wachten.
  Ik heb ze alleen wat dicht op elkaar gezet vrees ik. Dan doe je 2 à 3 zaadjes in elk zaaigat en dan komt ook nog eens alles uit. Hoewel ik weet dat je dan de zwakste scheutjes moet weghalen kan ik dat nooit over mijn hart krijgen 😀

 14. Puck

  Ze zijn wel mooi zeg! Ik heb ook nog verschillende zaadjes, maar wacht wel tot volgend jaar om te zaaien!

 15. Ilse

  Nou heb ik stiekem helemaal niet zoveel met planten, maar ik vind het altijd erg tof om jouw plaatjes te bekijken. =)

 16. Iris

  Mijn acht zonnebloemen zijn nu een half tot één meter hoog, dus ik moet nog even wachten op mijn bloemen.

 17. Naomi

  Wauw, zonnebloemen zijn naast pioenrozen mijn lievelingsbloemen. Ze stralen voor mij echt puur de zomer/zon uit.

 18. Lotte

  Zonnebloemen zijn mijn lievelingsbloemen:) Mijn vader zaaide ze altijd in onze volkstuin vroeger. Ze werden dan zo ontzettend hoog! Echt prachtig om te zien.

 19. Lieke

  Ik koop ieder jaar een zakje met zonnebloemzaadjes, want ik vind het denk ik de mooiste bloemen die er zijn 🙂

 20. Femke

  Wat een goede tip van die zaadjes! Dan kan ik ze volgend jaar weer zaaien. Ik word er ook zo blij van.

 21. Harmke

  Zonnebloemen zijn zo mooi <3 leuk dat je foto's van de hele groei hebt gemaakt! Mijn konijn Yogi is gek op zonnebloempitjes dus wie weet Bunny von D ook wel?!

 22. Wat leuk om het groeiproces te zien!
  Later als ik ‘groot’ ben wil ik ze ook gaan planten in de tuin! Helaas lukt dat nu op mijn studentenkamertje niet echt haha.

 23. Bella

  Ach, ik ben ze dit jaar vergeten te zaaien en meteen helemaal spijt van nu ik dit zo zie. Ze zijn prachtig!
  Vorig jaar kregen we stekjes van de buurkindertjes die aan een wedstrijd op school ‘wie groeit de hoogste zonnebloem’ mee deden. Blijft leuk ja, volgend jaar doen we weer mee!

 24. Rowan

  Oh wauw, deze zijn echt prachtig! Ik ga ook maar eens zonnebloemenzaadjes aanschaffen volgend voorjaar. Zal het goed doen tussen al mijn groente, een beetje kleur 🙂

 25. Lilian

  Oh wat leuk!! Wij hebben ook zonnebloemen in de tuin, maar die doen het nog niet. Ik heb een man met groene vingers. Een beetje extreem zelfs, alles groeit hier altijd overdreven hard. Een paar jaren terug hadden we midden in de tuin een énorme zonnebloem (echt geen gezicht in ons kleine tuintje toen). En nu hebben we weer een basilicumplant die enorm groot wordt. Jaren geleden moest we een bananenboom wegdoen die door het dak dreigde te gaan. Maar wel erg leuk allemaal, die bloeiende planten 🙂