Recept: Koude soep van avocado

Ik maakte deze koude soep op een warme dag. En nu komt het recept online op een druilerige dag waarbij je veel liever met je hoofd boven een kom stomende soep hangt. Niet de beste timing. Maar de warme dagen zullen wel weer komen. En daar is deze koude soep van komkommer en avocado perfect voor! Misschien leuk om als voorgerecht te serveren bij het vegetarisch barbecuen tijdens het wachten? De soep kan je makkelijk de middag van te voren voorbereiden en in de koelkast zetten zodat je de soep koud kan serveren.

recept: koude soep van avocado en komkommer

Het originele recept vond ik online en heb ik naar mijn smaak aangepast. Uiteraard liet ik de garnalen weg. De hoeveelheid is voldoende als voorgerecht voor 4 personen. Deze soep is vanwege de yoghurt niet vegan, voor een vegan variant van avocadosoep check bijvoorbeeld dit recept bij De Groene Meisjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 komkommers
 • 1 kleine citroen
 • 2 eetrijpe avocado’s
 • 1/2 knoflookteen
 • 1 scheut biologische volle yoghurt
 • cayennepeper
 • 5 cherrytomaatjes
 • 1 kleine rode ui
 • 1 a 2 takjes basilicum
 • olijfolie extra vierge

Bereidingswijze van de koude soep:

 1. Schil de komkommers, snij ze in de lengte door de helft en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Bewaar ongeveer een kwart van de komkommer voor de avocadosalsa die later als garnering voor de soep kan worden gebruikt.
 2. Snij de komkommer voor de soep in blokjes en doe in een blender. Doe hier ook het sap van een halve citroen bij en pureer.
 3. Houd één avocadohelft achter voor de avocadosalsa en doe de rest in de blender. Tip: druppel wat citroensap over de overgebleven avocadohelft zodat deze niet bruin wordt.
 4. Doe er ook de knoflook, een scheutje yoghurt en een snuf cayennepeper bij en pureer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra citroensap en/of cayennepeper toe als je dat lekker vindt.
 5. Zet de soep voor minstens 1 uur in de koelkast zodat het goed koud wordt. En maak ondertussen de salsa: snij de overgebleven komkommer en avocado in fijne blokjes. Snij de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Snij de rode ui fijn en ook de tomaatjes, meng dit alles in een schaaltje met een klein beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
 6. Serveer de soep met de avocadosalsa en eet smakelijk!

recept: koude soep van avocado en komkommer recept: koude soep van avocado en komkommer recept: koude soep van avocado en komkommer

Ik vond de soep erg lekker en het is ook goed gekeurd door carnivoor Steve. Het proberen waard dus! Laat je me weten wat jij ervan vindt? Je kan een foto van je creatieve delen op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk om te zien!

Back to Top