Recept: Koude soep van avocado

Ik maakte deze koude soep op een warme dag. En nu komt het recept online op een druilerige dag waarbij je veel liever met je hoofd boven een kom stomende soep hangt. Niet de beste timing. Maar de warme dagen zullen wel weer komen. En daar is deze koude soep van komkommer en avocado perfect voor! Misschien leuk om als voorgerecht te serveren bij het vegetarisch barbecuen tijdens het wachten? De soep kan je makkelijk de middag van te voren voorbereiden en in de koelkast zetten zodat je de soep koud kan serveren.

recept: koude soep van avocado en komkommer

Het originele recept vond ik online en heb ik naar mijn smaak aangepast. Uiteraard liet ik de garnalen weg. De hoeveelheid is voldoende als voorgerecht voor 4 personen. Deze soep is vanwege de yoghurt niet vegan, voor een vegan variant van avocadosoep check bijvoorbeeld dit recept bij De Groene Meisjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 komkommers
 • 1 kleine citroen
 • 2 eetrijpe avocado’s
 • 1/2 knoflookteen
 • 1 scheut biologische volle yoghurt
 • cayennepeper
 • 5 cherrytomaatjes
 • 1 kleine rode ui
 • 1 a 2 takjes basilicum
 • olijfolie extra vierge

Bereidingswijze van de koude soep:

 1. Schil de komkommers, snij ze in de lengte door de helft en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Bewaar ongeveer een kwart van de komkommer voor de avocadosalsa die later als garnering voor de soep kan worden gebruikt.
 2. Snij de komkommer voor de soep in blokjes en doe in een blender. Doe hier ook het sap van een halve citroen bij en pureer.
 3. Houd één avocadohelft achter voor de avocadosalsa en doe de rest in de blender. Tip: druppel wat citroensap over de overgebleven avocadohelft zodat deze niet bruin wordt.
 4. Doe er ook de knoflook, een scheutje yoghurt en een snuf cayennepeper bij en pureer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra citroensap en/of cayennepeper toe als je dat lekker vindt.
 5. Zet de soep voor minstens 1 uur in de koelkast zodat het goed koud wordt. En maak ondertussen de salsa: snij de overgebleven komkommer en avocado in fijne blokjes. Snij de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Snij de rode ui fijn en ook de tomaatjes, meng dit alles in een schaaltje met een klein beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
 6. Serveer de soep met de avocadosalsa en eet smakelijk!

recept: koude soep van avocado en komkommer recept: koude soep van avocado en komkommer recept: koude soep van avocado en komkommer

Ik vond de soep erg lekker en het is ook goed gekeurd door carnivoor Steve. Het proberen waard dus! Laat je me weten wat jij ervan vindt? Je kan een foto van je creatieve delen op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties op “Recept: Koude soep van avocado

 1. Kim schreef:

  Ik vind het zo jammer dat ik avocado totaal niet lekker vind! Ik zie altijd zo veel leuke en lekkere receptjes voorbij komen met avocado als ingredient!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh nooo! Hoe is het mogelijk? Maar je bent niet de enige, ik zie iemand anders het ook al reageren!

   | Reageer op deze reactie
 2. Brechtje schreef:

  Ziet er heerlijk uit! Zeker iets om te bewaren voor de warmere dagen. Al moet ik zeggen dat ik zo’n regenachtige dag ook wel heel gezellig vind. Als je binnen zit dan. 😛

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja zeker! Ik ook hoor 😀 Ik kan ook veel beter functioneren als het niet zo warm is <3

   | Reageer op deze reactie
 3. Kim schreef:

  Hmmm wat een bijzonder recept! Hier zou ik echt nooit aan denken. Geen idee waarom haha.

  | Reageer op deze reactie
 4. Marlijn schreef:

  Volgens mij is dit wel heel romig en inderdaad heerlijk op een warme zomerdag. Of gewoon twee truien aan doen en doen alsof de zon schijnt haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja, vind ik ook prima! Ik vind dit herfstige weer stiekem wel lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. kelly schreef:

  Ziet er weer heerlijk uit. Zo lekker dat ik het bijna zou maken..hahah..lust jammergenoeg ook geen avocado.

  | Reageer op deze reactie
 6. Maai schreef:

  Oeh, deze klinkt ook lekker. Ik heb toevallig vorige week ook een avocadosoep online gezet. Maar die van jou ga ik volgende keer proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Sytse schreef:

  De titel laat me rillen. De foto’s watertanden. Misschien toch de moeite waard om eens te proberen!

  | Reageer op deze reactie
 8. Puck schreef:

  Lekker! Helaas houdt lief niet zo van avocado’s, dus moet ik hem helemaal alleen opeten! Wat een ramp! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Héél vervelend 😉 Dat ‘probleem’ heb ik met maïskolven, whoeoe alles voor Iris! Haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Nancy schreef:

  Toen ik vorig jaar op honeymoon op Zanzibar was, at ik iedere middag koude avocadosoep en het was soooo yummy! Ik weet zeker (als ik er al naar kijk, ga ik terug naar Zanzibar) dat deze soep me iedere keer als ik het eet terugvoert naar mijn huwelijksreis – jeej. Ik ga deze soep dus zeker nog een keer maken deze zomer, maar wel als de zon wat harder schijnt inderdaad 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. Mariette schreef:

  Ik heb de soep vandaag gemaakt (wel met een paar kleine variaties). Hij was heerlijk! En ook hier goedgekeurd door vriendje 😛

  | Reageer op deze reactie
 11. Pingback: Luiewijvenblog, part VII | Voskosmos
 12. Pingback: Recept: Komkommer-limoen ijsjes | IKBENIRISNIET
 13. Pingback: Recept: Komkommer-limoen ijsjes - LikeFood
Back to Top