Mijn moestuin: ellende

Ik geef het op. Slakken, rupsen, jullie winnen! Eet er maar lekker van, dan hebben mijn plantjes toch nog een kort maar zinvol bestaan geleid.

Het was het idee dat de volgende blogpost een mooi artikel zou zijn met kleurrijke foto’s van mijn weelderige tuin vol planten en babygroenten. Helaas. Ik heb mij er inmiddels bij neergelegd dat het niet handig is om een moestuin in een voormalig moerasgebied in leven te houden. Nadat ik voor de zevenhonderdendrieentachtigste keer de tip kreeg om biervallen in mijn tuin te plaatsen, was ik er he-le-maal klaar mee. Ik doe niet meer.

Mijn moestuin

moestuin moestuin moestuin moestuin

Wat wèl goed gaat

Oké, het is niet één en al ellende. Wat planten die ik in losse potten heb staan, doen het namelijk wèl goed. Net als de woekerende eetbare bloempjes in mijn moestuin. Daar heb ik er al heel wat van geplukt voor in salades. Ik kan al snel het zaad winnen nu de plant aan het uitbloeien is. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe je honderden zaadjes terugkrijgt voor één geplant zaadje. Een goede investering. Van de tomatenplant plukte ik tomaatjes voor hapjes bij mijn cocktailfeestje. Een zelfgeteelde rode peper verdween gisteren in de pompoensoep. En de kleine snack-paprika’s zijn bijna klaar om te oogsten!

mijn moestuin mijn moestuin mijn moestuin moestuin moestuin moestuin moestuin moestuin

Ach, het is ook wel leuk om met mijn moestuin bezig te zijn. Zelfs alle beestjes vind ik leuk om naar te kijken. Die rupsen zijn toch eigenlijk wel heel schattig. En ik moet zeggen dat het, ondanks de vele teleurstellingen, vooralsnog beter gaat dan vorig jaar.

Maar vanaf nu houd ik alleen nog cactussen.

cactus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 reacties op “Mijn moestuin: ellende

 1. Femke schreef:

  En die rood/oranje bloemen; zijn die eetbaar? Ik vind ze iig heel mooi! uit ervaring kan ik je vertellen dat moestuinen in potten ook nog best lastig is. Ik heb geen slakken, maar wel rupsjes en je moet héél goed opletten dat de boel niet uitdroogt. Twee keer had ik super goede radijzen, maar de twee keer daarna groeide er alleen boven de grond blaadjes en toen ik wilde oogsten, waren er alleen rode stengeltjes:-(

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja, dat is Oost Indische Kers 🙂 Dat van die rode stengeltjes heb ik ook! Tot 3 keer opnieuw geprobeerd, maar toen gaf ik het maar op haha.

   | Reageer op deze reactie
 2. Jenn schreef:

  Rupsen komen bij mij standaard op de kool af, boerenkool, bloemkool, witte kool, het maakt niet uit. Van slakken gelukkig geen last.

  | Reageer op deze reactie
 3. Inge schreef:

  Wat spijtig van je moestuin-ellende… Ik herken je gevoel! Twee jaar geleden zijn we hier ook begonnen aan een moestuin, maar die mislukte toen ook gigantisch door een overdosis aan naaktslakken. Van rupsen gelukkig geen last, maar op den duur werden we helemaal gek van de slakken. Aan mijn vader een beetje wijze raad gevraagd en die zei me toen om de moestuin op poten te zetten, en rondom op de grond te zorgen dat er ofwel scherpe dingen liggen (kiezelsteentjes ofzo), omdat slakken nu eenmaal niet graag met hun gladde buik over iets scherps glijden. Ook coca-cola vallen of biervallen raadde hij aan, maar dat is bij ons ook niet echt gelukt. We hebben onze moestuin in een verhoogde bak op poten gezet, en rondom de bak aan de poten biologische slakkenkorrels gestrooid. Heeft héél wat geholpen en we hebben afgelopen jaar veel meer kunnen oogsten. Ondanks dat sommige plantjes helemaal verrot waren door de regenval… Ik kan bijna niet wachten tot we opnieuw kunnen beginnen in onze “verhoogde moestuin”. 🙂 Veel succes en hopelijk geef je het dit jaar niet op!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top