Boek: Handboek voor wildplukkertjes

Gisteren vertelde ik dat ik graag meer de natuur in wil. Ik houd van de natuur! Maar ik kan mij ook voorstellen dat de meeste kinderen niet staan te springen om een lange wandeltocht te maken. Om dat net wat leuker en avontuurlijker te maken, maakten Erica en Ellen het Handboek voor wildplukkertjes. Een gids voor kinderen dus, maar ook zeker leuk voor beginnende wildplukkers en natuurliefhebbers zoals yours truly. In het boek vertellen de auteurs waar je eetbare planten kan vinden en wat je ermee kan doen. Dit samen met de mooiste vormgeving waar ik helemaal verliefd op ben. Het boek is namelijk geïllustreerd door de getalenteerde Rachelle Klaassen. Misschien ken je haar wel van Het Plantenasiel.

handboek voor wildplukkertjes handboek voor wildplukkertjes

Handboek voor wildplukkertjes

Het handboek is eigenlijk geschreven voor kinderen om buiten op avontuur te gaan en om op een leuke manier de natuur te ontdekken. Maar het boek voelt zeker niet kinderachtig, ik word er als 25-jarige zelfs erg vrolijk van! Ik denk dat dit boek vooral leuk is als je vaker met je kinderen op pad wil en nieuwe activiteiten wil ondernemen. Of om cadeau te doen aan je (oppas/buur/klein)kinderen. Maar ook als je zelf beginnend wildplukker bent, kan je veel van dit boek leren. Zo begint het boek met een plukkalender. Het is nu de perfecte tijd om op zoek te gaan naar tamme kastanjes, rozenbottels en hazelnoten. De lente is weer ideaal om brandnetels te plukken voor een echte heksensoep. Hierop volgt een versimpelde landschappenkaart waarop de drie grootste bossen, duinen en water in Nederland en België te zien zijn. Vervolgens vind je enkele handige tips, bijvoorbeeld dat je nooit paddestoelen moet plukken. Want veel soorten zijn beschermd en het is lastig om onderscheid te maken welke giftig en welke veilig zijn. Én dat je altijd eerst aan je ouders moet laten zien wat je hebt geplukt, voordat je het in je mond stopt. Dat lijkt mij inderdaad ook een vrij belangrijke tip, om Into the Wild-taferelen te voorkomen. De hoofdstukken zijn ingedeeld op seizoen en plukplek (wilde waterkant, zomerse stad, spannend wad en avontuurlijk strand, schatten uit het bos). Ik vind het een leuke indeling waarbij je eerst een pagina ziet met uitleg van de plant of boom met een mooie illustratie en vervolgens door kan bladeren voor tips en leuke ideeën wat je ermee kan doen.

handboek voor wildplukkertjes handboek voor wildplukkertjes handboek voor wildplukkertjes

Makkelijke recepten en DIY’s

In het boek vind je veel simpele recepten en DIY’s om met je geplukte bloemen en planten aan de slag te gaan. Denk aan eenvoudige instructies voor het zelf naaien van geurzakjes gevuld met gedroogde lavendel, het rijgen van een bloemenkrans of het vouwen van een rietbootje van rietblad. En recepten voor onder andere viooltjesazijn, muntlimonade en walnootbonbons. Het grootste deel van deze recepten zijn vegetarisch omdat ze op basis zijn van wat je in de natuur vindt. Met uitzondering van de gefrituurde sprinkhanen (ieh!) en wat recepten waarbij je zeevruchten gebruikt. Het is in ieder geval een enorm veelzijdig boek, leuk om mee aan de slag te gaan voor in de aankomende herfstvakantie! Vroeger ging ik altijd in de herfstvakantie binnen Nederland op vakantie met mijn ouders en zusje. De ene keer ergens aan het strand, de andere keer ergens in de bossen. Wat had ik toen al graag dit boek willen hebben. Het had de boswandelingen en fietstochten een stuk uitdagender gemaakt.

handboek voor wildplukkertjes handboek voor wildplukkertjes handboek voor wildplukkertjes

Het Handboek voor wildplukkertjes is o.a. hier te koop voor 16,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees de disclaimer voor meer info.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

28 reacties op “Boek: Handboek voor wildplukkertjes

 1. Oh wat leuk! Dit vind ik misschien wel n leuk cadeautje voor een van mn neefjes/nichtjes met sinterklaas!

  • Iris

   Ja! Ik denk dat je ze daar heel blij mee maakt. Ik werd vroeger altijd heel blij van dit soort ‘doe boeken’ in ieder geval <3

 2. Hanneke

  Jaaa! Leuk boek is dit! Ik heb het voor mijn kinderen gekocht, maar kijk er stiekem ook zelf best vaak in. Mooie tekeningen en goede tips. Echt een aanrader.

  • Iris

   Ah wat leuk zeg! Ja ik vind het inderdaad ook leuk om zelf door te bladeren, het voelt voor mij helemaal niet kinderlijk ofzo. Maar ik weet ook nog niet zoveel van plantjes, dus ook voor mij als 25-jarige is het leerzaam 😀

 3. Kim

  Oh dit boek lijkt me zo leuk! Echt dan krijg je gewoon zin om naar buiten te gaan 🙂 Boek mee en hoppa.

 4. Anna

  Super mooie vormgeving. Ik ben echt gek op mooie lettertypes etc., heel fijn! Hihi, heksensoep! 🙂

  • Iris

   Oh ik ook, ik heb echt een ding voor mooie lettertypes. Als een mooi kookboek lelijke lettertypes gebruikt dan vind ik dat ook echt een afknapper en heb ik helemaal niet meer zoveel zin om eruit te koken. Haha hoe erg is dat :p

 5. Chris

  Dit is een super leuk en leerzaam boekje voor kinderen. Ziet er overzichtelijk uit met duidelijke tekeningen.

 6. Sanne

  Wat een mooi boek! Lijkt me echt super! Maar ik denk dat je er in de praktijk toch niet zo snel wat mee doet… Meer aan de andere kant: meer weten over de natuur is altijd goed. 🙂

 7. Eke

  Oooh wat leuk! helemaal als je een beetje budget gebonden bent (kuch.. moi.. arme student) is wel leuk om zoiets te hebben en wat extra’s uit dat forest bathing te halen 😉

  • Iris

   Precies! Ik ga hem bij mijn volgende natuur-uitje meenemen 😀

 8. Marije

  Ooooh wauw dit boek is me echt op het lijf geschreven!! Geweeeeldig! 🙂

  • Iris

   Yay wat leuk om te horen dat jij er ook zo enthousiast over bent 😀

 9. Iris

  Dit lijkt me een heel praktisch boek voor wanneer ik de achtertuin ‘onkruid’-vrij ga maken.

 10. Puck

  Wat leuk! Zo worden de kinderen ook meteen wat meer betrokken bij groen leven en misschien gaan ze ook wel wat meer lusten.
  Maar eerst nog maar even iets groter worden, want met 2.5 jaar zal er nog niet veel begrepen worden, hoe leuk de plaatjes ook zijn…