Hotspot: Hortus Botanicus Amsterdam

Amsterdam heeft zoveel leuks, ik vind het altijd lastig om een keuze te maken tussen alle hotspots die te bezoeken zijn. Toen Teske met de tip kwam om de Hortus Botanicus Amsterdam te bezoeken, leek mij dat een heel goed plan. Amsterdam is namelijk zo druk! En de Hortus leek mij een fijn, rustig plekje om even te ontsnappen aan die drukte. 

hortus botanicus amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. De mooie palmenkas die je er kan vinden dateert zelfs uit 1912 en is een beschermd monument. Op het moment dat mijn moeder en ik de Hortus bezochten, zou daar een huwelijk plaatsvinden. Ahh.. Daar is het ook echt de perfecte plek voor tussen al die mooie planten! In de Hortus vind je meer dan 6000 planten en bomen. Er is ook een vlindertuin en er zijn bijenkorven. Een klein fotoverslag:

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdambloem

De drieklimatenkas

De Hortus in Amsterdam beschikt over een drieklimatenkas waar je planten en bomen uit drie klimaten kan zien: de subtropen, de woestijn en de tropen. Het is er lekker warm en klammig binnen, dus ik ben er vrij snel doorheen gewandeld. In het woestijngedeelte staan cactussen en vetplanten. Hier kan je ook ‘Schoonmoedersstoel’ (een grote, stekelige cactus) bewonderen. In de tropische zone was het mega warm en vochtig, je kon met een trap omhoog om boven en tussen de grote planten te wandelen.

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam

Arme Wollemi

De Hortus heeft een paar bijzondere planten, zoals de beschermde Wollemi Pine. Achter slot en grendel staat Wollemi in de tuin, afgezonderd van zijn plantenvriendjes. Deze primitieve plant was enkel bekend als fossiel, dus toen hij werd ontdekt in de Blue Mountains door een parkwacht was het een hele bijzondere vondst. Het is één van de oudste en meest zeldzame planten ter wereld, ze bestonden al toen er nog dino’s omheen banjerden! Ze zijn inmiddels bezig met het zaaien en stekken van de plant zodat deze niet uitsterft.

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam

Adres: Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam. Meer info vind je op dehortus.nl.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

36 reacties op “Hotspot: Hortus Botanicus Amsterdam

 1. Wat is het er zo mooi!
  Daar wil ik zeker eens naar toe gaan.
  Ben er nooit geweest.
  Prachtige foto’s.

  Xoxo

 2. kelly

  Ik kan ook nooit kiezen uit al die hotspots. Heb nu een soort van lijstje en waar de spot het meeste aan voldoet ga ik heen hahahah.. :0 Prachtige foto’s!

 3. Marloes

  Dit staat al een tijdje op mijn lijstje om te gaan zien. Leuk om alvast wat foto’s van jou te zien! Ik ben erg benieuwd naar de palmbomen. Kon je daar nu niet goed bij vanwege de bruiloft? Lijkt me zo mooi!
  – X Marloes

  • Iris

   Ze waren de bruiloft nog aan het voorbereiden dus waarschijnlijk had het wel gekund, maar ik durfde niet zo goed dus niet naar binnen geweest haha. Maar van de buitenkant zag de palmenkas er ook heel mooi uit, echt een mooi gebouw! Ik zet hem op mijn lijstje als potentiële trouwlocatie :p

 4. Dina

  Het adres past ook heel goed trouwens. :’)
  Die arme Wollemi zeg, wel een heel bijzonder verhaal!

 5. Nikki

  Hortussen (horti?) zijn zo mooi! Mocht je per ongeluk eens in Munster verzeild raken, dan kan ik je die ook aanraden. Wel gevaarlijk, zo’n plant in een kooi. Ik zou hem dan echt vergeten water te geven.

 6. Maartje

  Wat leuk! Ik loop er zo vaak langs, maar ik ben er eigenlijk nog nooit binnen geweest. Zo te zien moet ik dat wel eens gaan doen!

  • Iris

   Jaaa doen hoor 😀 Ik ben helemaal geen plantenkenner ofzo, maar ik vond het wel een heel leuk plekje om gewoon een beetje rond te lopen, lekker rustig in vergelijking met de drukke stad.

 7. Rianne

  Haha arme Wollemi inderdaad, zo achter slot en grendel! Maar wel gaaf om een keer naar toe te gaan lijkt me! 🙂

 8. Oeeeh dit vindt Vosje vast heel leuk! Heb gisteren in de kringloper een 365 dagen voorleesboekje over natuurwetenswaardigheden gekocht voor €2! MAN, hij vondt het de shit toen ik voorlas over wat de bijen in dit seizoen doen haha.

 9. Ine

  Echt mooie foto’s! Ik ben heel benieuwd wat voor camera en lens je gebruikt. 🙂

  • Iris

   Dankjewel! Ik heb een Samsung NX300M (nog niet zo heel lang, maar ik ben er eigenlijk niet zo tevreden over want er zijn nu al een paar dingen mee mis gegaan, het is ook een wat ouder model) met de standaard 16-50 OIS kitlens 🙂

 10. Paulien

  Grappig, ik heb gisteren een gelijkaardig bericht geschreven over de botanische tuin in Meise! Deze ziet er ook wel super uit, moet ik onthouden, want ik trek dit weekend naar Amsterdam 🙂 Ik moest trouwens ook zo lachen met de schoonmoedersstoel die ook in Meise staat, haha!

 11. Hedwig

  Wow, wat gek om te bedenken dat dit gewoon midden in Amsterdam is! Zoveel groen in zo’n drukke stad. Mooie foto’s!

  • Iris

   Nou inderdaad! Misschien daarom juist wel extra mooi, door het grote contrast 😀

 12. Swaen

  Jaa leuk, ik ben in Melbourne naar zo’n Hortus geweest. Prachtig om te zien. Een heerlijk rustpunt in de stad lijkt me.

 13. Iris

  Tip: ga niet in de vlinderkas als het buiten meer dan een graad of 26 is. Verder wel een leuke kas, maar anders smelt je.

  • Iris

   Héle goede tip. Man, wat was het er heet haha. En in die kas met de verschillende klimaten ook trouwens, zo benauwd poeee.

   • Iris

    Ik was er met school toen het buiten 35 graden was. Ik gok dat in de vlinderkas het kwik de 50 graden aantikte.

 14. Linda

  Ik hou helemaal niet van Amsterdam – en ja, volgens mij ben ik de enige op aarde die dat vind – maar dit vind ik dan wél weer een heel fijn plekje waar ik wel eens heen zou willen.
  Wat een tof verhaal over Willemi (sowieso een geweldige naam trouwens), fijn dat ‘ie nu weer gekweekt gaat worden. Zo bijzonder hè, zulke oude (en zeldzame) planten en dieren! (en ik heb dat ook met hele oude gebouwen/ruïnes trouwens, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik geschiedenis heb gestudeerd haha ^^)

  • Iris

   Oh ja ik snap wel wat je bedoelt. Als ik in Amsterdam ben geweest, heb ik ook het gevoel dat ik er het aankomend jaar niet meer naar toe hoef haha. Er is zó veel en het is zo druk! Daarom was ik blij dat we naar dit rustige plekje konden, even op adem komen 😀 En inderdaad heel bijzonder, zo mooi al die oude dingen 😀

 15. Shaz

  Van zulke artikelen word ik echt blij! Ik wist niet dat er zoiets in A’dam was.

  • Iris

   Ik ook niet eerlijk gezegd! Dus ik ben blij dat ik de tip kreeg. Want het is zo’n mooi plekje, en dat midden in de stad 😀

 16. Claire

  Ohh, dit lijkt me echt zo leuk om te bezoeken! Binnenkort ga ik een weekendje naar Amsterdam. Ik zet De Hortus Botanicus alvast op het lijstje!

  • Iris

   Oh wat leuk zeg! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 😀 Wat ga je nog meer doen in Amsterdam?

   • Claire

    Hmm, dat weten we nog niet helemaal zeker. Sowieso eten bij SLA en een museum bekijken. We komen al redelijk vaak in Amsterdam, dus we willen eigenlijk de dingetjes bezoeken die we anders niet zo snel zouden bezoeken 🙂

 17. Het staat zo hoog op mijn verlanglijstje 🙂 Ik denk dat ik ook maar eens een lijst ga maken met wat ik nog wil doen 😀 Daar komt dit zeker op!!