Hotspot: Hortus Botanicus Amsterdam

Amsterdam heeft zoveel leuks, ik vind het altijd lastig om een keuze te maken tussen alle hotspots die te bezoeken zijn. Toen Teske met de tip kwam om de Hortus Botanicus Amsterdam te bezoeken, leek mij dat een heel goed plan. Amsterdam is namelijk zo druk! En de Hortus leek mij een fijn, rustig plekje om even te ontsnappen aan die drukte. 

hortus botanicus amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. De mooie palmenkas die je er kan vinden dateert zelfs uit 1912 en is een beschermd monument. Op het moment dat mijn moeder en ik de Hortus bezochten, zou daar een huwelijk plaatsvinden. Ahh.. Daar is het ook echt de perfecte plek voor tussen al die mooie planten! In de Hortus vind je meer dan 6000 planten en bomen. Er is ook een vlindertuin en er zijn bijenkorven. Een klein fotoverslag:

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdambloem

De drieklimatenkas

De Hortus in Amsterdam beschikt over een drieklimatenkas waar je planten en bomen uit drie klimaten kan zien: de subtropen, de woestijn en de tropen. Het is er lekker warm en klammig binnen, dus ik ben er vrij snel doorheen gewandeld. In het woestijngedeelte staan cactussen en vetplanten. Hier kan je ook ‘Schoonmoedersstoel’ (een grote, stekelige cactus) bewonderen. In de tropische zone was het mega warm en vochtig, je kon met een trap omhoog om boven en tussen de grote planten te wandelen.

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam

Arme Wollemi

De Hortus heeft een paar bijzondere planten, zoals de beschermde Wollemi Pine. Achter slot en grendel staat Wollemi in de tuin, afgezonderd van zijn plantenvriendjes. Deze primitieve plant was enkel bekend als fossiel, dus toen hij werd ontdekt in de Blue Mountains door een parkwacht was het een hele bijzondere vondst. Het is één van de oudste en meest zeldzame planten ter wereld, ze bestonden al toen er nog dino’s omheen banjerden! Ze zijn inmiddels bezig met het zaaien en stekken van de plant zodat deze niet uitsterft.

hortus botanicus amsterdam hortus botanicus amsterdam

Adres: Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam. Meer info vind je op dehortus.nl.

Back to Top