Zo word je een goede konijnenmama

Op aanraden van Suzanne schrijf ik deze blogpost. Want omdat er zoveel mensen verliefd worden op Bunny von D (hoe kan het ook niet?) krijg ik veel vragen over de aanschaf en verzorging van konijnen. In deze blogpost leg ik uit hoe ik het doe en hoe ik er over denk. Een kleine disclaimer: ik ben natuurlijk niet alwetend, en er zijn veel konijnenmama’s die het altijd beter weten (een konijn verzorgen is soms net een kind opvoeden, lijkt het wel). Maar ik ben nu zo’n 5 jaar de trotse konijnenmama van de supergezonde en gelukkige Bunny von D, blijkbaar doe ik toch wel iets goed.

Een konijn als huisdier

Een konijn kopen

‘Een konijn kopen’, het klinkt zo materialistisch, alsof het een ding is. Helaas denken veel mensen er wel zo over als ze impulsief een konijn kopen en er twee weken later niet meer naar omkijken. Dus mijn eerste tip is om er goed over na te denken, omdat er toch veel dingen zijn waar je rekening mee moet houden als je konijnenmama wilt worden. In deze blogpost kan je lezen hoe ik aan Bunny von D. kom. Gewoon uit de dierenwinkel, wist ik veel dat er konijnenasiels bestonden. Wesseltje (may his soul rest in peace) en James (verhuisd naar de moeder van Steve na een heftig konijnengevecht) komen wel uit het asiel. Konijnenasiels zitten bomvol schattige konijntjes die een nieuw thuis zoeken, daarom zou ik daar eerst een kijkje nemen in plaats van bij een dierenwinkel of fokker. Het voordeel van dierenasiels is dat zij de karakters van de dieren kennen; of het een rustig knuffelkonijn is of een speels konijn dat veel ruimte nodig heeft. In dierenasiels zijn vaak koppeltjes te vinden, twee konijnen die een stelletje zijn. Dat is natuurlijk ideaal, want dan heb je direct een vriendje voor je konijn en hoef je ze zelf niet te koppelen. Veel mensen vinden dat een konijn per definitie eenzaam en ongelukkig is als het geen vriendje heeft. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens, want Bunny von D is hier onderdeel van ons ‘gezinnetje’ en ze krijgt zoveel aandacht dat ze echt niet eenzaam is. Al snap ik dat niet iedereen zoveel aandacht en tijd aan zijn konijn kan besteden, in dat geval raad ik het zeker aan om voor twee konijnen te gaan, want het zijn sociale dieren. En sowieso: hoe meer konijnen, hoe beter! Als het aan mij lag, had ik er honderd. Dit is een handige pagina met meer informatie over waar je op moet letten als je een nieuw konijn wilt.

Konijnenhok

Een huis voor je konijn

Tadaa! Dit is de villa van Bunny von D. Nu is dit wel een heel groot en duur konijnenhok, maar van die kleine hokjes die je bij de dierenwinkel ziet, voldoen echt niet qua grootte. Als je een konijnenhok uitzoekt is het belangrijk om erop te letten dat een konijn er vrij in kan bewegen en op zijn achterpootjes kan staan. Als je een beetje creatief bent kan je er een ren bij maken, al zijn deze ook te koop, voor extra ruimte. Dit is helemaal belangrijk als je nijnies buiten staan en de tuin niet goed is afgesloten, dan kan je de konijnen in een ren laten spelen. Wij hebben onze hele tuin hermetisch afgesloten met stevig gaas (onder en boven de grond) zodat Bunny von D vrolijk buiten kan spelen zonder dat ze er per ongeluk vandoor kan gaan. Voor voorbeelden van mooie konijnenverblijven en meer info kan je dit handige artikel van Forever Petite checken. Tip: op haar blog schrijft ze regelmatig informatieve artikelen over konijnen.

Filmpje! Bunny von D houdt ervan om door de tuin te hoppen:

Konijnenvoer en hooi

Een konijn moet altijd onbeperkt hooi kunnen eten, dit is heel belangrijk! Konijnen hebben gevoelige darmen namelijk. Daarom schoot ik laatst ook direct in de stress toen Bunny von D niet wilde eten, als konijnen een dag niet eten gaan hun darmen stil liggen waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Gelukkig was ze gewoon een beetje chagrijnig doordat ze schijnzwanger was en at ze ’s middags gewoon haar bakje leeg. (Ondertussen had ik natuurlijk al in paniek de dierenarts gebeld, oeps.) Het konijnenvoer dat ik aan mijn konijn geef is Supreme Science Selective. Dit is redelijk duur voer, maar zelf vind ik dit het beste voer. Ik merk ook dat mijn konijn dit het lekkerste vindt. Je hoeft er maar weinig van te geven (20 gram per kilo lichaamsgewicht) omdat het veel voedingsstoffen bevat, en je wil geen obesitas-konijn, dus zo’n zak gaat lang mee. Let er in ieder geval op dat je geen gemengd voer geeft, want dan is er een kans dat het konijn selectief gaat eten en alleen de gekleurde stukjes opeet en juist de voedzame biks laat liggen. Je moet het voer als extraatje zien naast het hooi en het groenvoer.

Filmpje! Bunny von D houdt ook van peterselie:

Verdere verzorging

Konijnen moeten elk jaar gevaccineerd worden bij de dierenarts, dit kost ongeveer 25 euro per prikje. Je kan dit het beste in het voorjaar doen, heb ik mij laten vertellen, maar in principe kan je je konijn het hele jaar door laten inenten. Erg belangrijk, vooral nu er op dit moment een ernstige konijnenziekte heerst in Limburg. Als je een konijn hebt met een lange vacht (zoals een Angora of een Teddy Widder) moet je er rekening mee houden dat je extra tijd moet steken in het borstelen en verzorgen van de vacht. Konijnen kunnen goed tegen de kou als ze een wintervacht hebben (dat betekent ook dat je een binnenkonijn niet zo ineens in de winter buiten kan zetten) maar niet goed tegen warmte. Ook kunnen ze niet goed tegen temperatuurverschillen dus in de zomer kan je je konijntje wel eens naar binnen halen om te knuffelen, maar in de winter niet. En wist je dat je konijnen zindelijk kunt trainen? En tenslotte: konijnen kunnen in het begin best schuw zijn, het zijn immers prooidieren. Bunny von D was ook nooit zo’n knuffelkonijn. Maar met veel geduld en liefde is ze door de jaren heen veel aanhankelijker geworden. Ze komt uit zichzelf bij mij liggen, duwt haar hoofdje onder mijn hand als ze geaaid wil worden en komt als een malle op mij afgerend als ik met de voerbak schud. Konijnen zijn de leukste dieren ooit!

het liefste konijn van de wereld

Ik kan nog 10000 woorden meer schrijven over konijnen, want ik ben er lichtelijk geobsedeerd door zoals je misschien al wel hebt gemerkt, maar ik denk dat dit de belangrijkste dingen zijn. Voor meer informatie zijn dit goede websites: Stichting Konijnenbelangen & BunnyBunch. En als je een konijnenvraag hebt, mag je ze natuurlijk altijd in de comments stellen!

Back to Top