Mijn moestuin: voorbereidingen

Het blijft steeds langer licht, het weer is minder guur en de vogeltjes fluiten. Lentekriebels. Maar vooral moestuinkriebels! Dit jaar pak ik het anders aan en ga ik het helemaal goed doen. Vorig jaar was mijn eerste moestuin niet zo’n succes, misschien kan je je dat nog herinneren. Volgens mij was de uiteindelijke opbrengst van mijn tuintje: 10 tomaten, 4 radijsjes, 1 bol knoflook, 1 emmer rucola, 7 kattenpoepjes en 872536 naaktslakken. Dat was niet de oogst die ik in eerste instantie voor ogen had. Nu moet ik ook wel bekennen dat ik gewoon maar wat deed en dat het dus ook niet zo gek was dat het één grote mislukking werd. Oh nee: een leermoment. Om dit jaar wèl een succes van mijn moestuin te maken, ben ik alvast begonnen met de nodige voorbereidingen.

moestuin voorbereidingen

De Makkelijke Moestuin

Was ik maar niet zo eigenwijs en had ik vorig jaar direct al het boek De makkelijke moestuin van Jelle Medema gekocht. Toen ik vorig jaar aan het googelen was voor meer informatie over het beginnen van een eigen moestuin, kwam ik al snel op de website van Jelle uit. Het idee van een vierkante moestuinbak vond ik superleuk. Mijn moeder had dat onthouden en van haar kreeg ik een bak, grond en zaadjes cadeau voor mijn verjaardag. Een beetje zaaien, wat water geven, zo moeilijk kan het niet zijn, toch? Het heet niet voor niets een makkelijke moestuin, dacht ik nog. Maar nee, ik heb nu al tientallen dingen gelezen die ik vorig jaar he-le-maal fout deed. Radijsjes veel te dicht op elkaar zaaien bijvoorbeeld. Dan worden ze nooit groot! Ja weet ik veel. Ik heb de laatste dagen veel door het boek gebladerd en gelezen en ik heb er veel van opgestoken. Het is een mooie aanvulling op de Makkelijke Moestuin website waar al veel informatie te vinden is. In het boek vind je handige stappenplannen, beschrijvingen en een zaaikalender. Ideaal!

makkelijke moestuin boek

Worteldoek, cacaodoppen en een extra bak

Deze keer heb ik niet impulsief een moestuinbak in de tuin gegooid, maar heb ik er wat beter over nagedacht. Op de grond kwam eerst een worteldoek. Vorig jaar wilde er nogal wat onkruid door de moestuingrond omhoog schieten en dat hoop ik zo te voorkomen. Bovenop het worteldoek kwamen de moestuinbakken te staan. Bakken in meervoud, ja zeker! Want omdat het nu één groot succes gaat worden natuurlijk, vind ik één moestuinbak toch wat karig. We eten hier zoveel groente, dan hebben we daar nooit genoeg aan. Vervolgens heb ik cacaodoppen rond de moestuintjes gestrooid. Doordat deze wijk wat lager ligt en omdat we veel gras in onze tuin hebben, hadden we héél veel last van slakken namelijk. Ik probeerde allerlei antislakkentips, maar niets hielp en sommige tips werkten juist averechts, biervallen bijvoorbeeld. Dat probleem is hopelijk voor een groot deel opgelost nu, want het schijnt dat slakken het niet fijn vinden om over cacaodoppen te glibberen. Voor de zekerheid zal ik straks ook nog gebroken schelpen tussen mijn plantjes strooien. Om de vele nieuwsgierige buurtkatten te weren, kocht ik intense knoflookolie. Onze tuin stinkt nu vreeeselijk (sorry buren), hopelijk kunnen de katten de geur net zo slecht uitstaan. In het moestuinboek las ik ook over een pepperspray die je makkelijk zelf kan maken om katten te weren. (Niet om op de katten te sprayen maar voor rond de moestuinbakken natuurlijk!) En uiteindelijk wil ik over beide bakken een vlies, net of hekwerk zodat ik zeker weet dat ik geen kattenpoep tussen mijn kroppen sla zal aantreffen. Eén bak heeft al een hip tentje! Tot zover mijn plan van aanpak. Moet goed komen, toch?

De voor-foto:

voorfoto tuin
Wat een armoe hè?

De na-foto:

metermoestuin
Bijna klaar! De grond moet er nog in, daar bovenop komt dan nog het raster dat de bakken in 9 vakken verdeeld en er moet nog iets van een klimrek achter voor groenten zoals bonen, courgette en tomaat.

Zaaien

Ik was al enthousiast begonnen met voorzaaien op de vensterbank begin februari. Veel te vroeg natuurlijk, de plantjes krijgen te weinig licht en het is lastig om de juiste temperatuur in de woonkamer te houden. Het werd dus ook maar zielige, slappe sprietjes. Ik ga mij nu netjes aan de zaaikalender houden die bij het moestuinboek zit. Daarin staat precies per maand wat je mag zaaien, in welk vakje van de moestuin dat het beste kan en hoe dit moet (eerst voorzaaien, direct in de grond of door een babyplantje te planten). Precies wat ik nodig had! Het meeste kan pas in april of mei gezaaid worden, maar een paar zaadjes die goed tegen de kou kunnen, veldsla bijvoorbeeld, mogen nu al in de grond, yes! Toch wil ik voor de zekerheid nog heel even wachten, want het is deze week nog zulk slecht weer. Ik heb in ieder geval al bedacht dat ik deze plantjes wil gaan zaaien: rucola, radijsjes, veldsla, spinazie, rode bieten, palmkool, boontjes, courgette en pompoen. En munt en citroenmelisse voor in mijn mini-theetuin. En misschien wat eetbare bloemen om salades mee op te vrolijken.

zaaikalender

Ik ga jullie uiteraard op de hoogte houden van al mijn moestuin-avonturen. Hopelijk met maar weinig slecht nieuws over slakkeninvasies en kattenwc’s. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

70 reacties op “Mijn moestuin: voorbereidingen

 1. Ariane schreef:

  Wat gaaf! Erg leuk om te lezen.
  Zelf ben ik begonnen aan de moestuintjes van de Albert Heijn, stelt natuurlijk niks voor, maar dit moet een begin zijn voor mij als student. Die echte ‘professionele’ moestuintjes komen wel als ik meer tijd heb en een tuin uiteraard.

  | Reageer op deze reactie
 2. Mees schreef:

  Leuk! Vorig jaar heb ik ook volgens het boek zelf een bak getimmerd (stoer hè?

  | Reageer op deze reactie
 3. Mees schreef:

  En toen viel de rest vd de tekst weg! Dus: ik begon vorig jaar veel te vroeg begonnen met voorzaaien. Gevolg: plantjes groot binnen en koud buiten. Ik wacht dus nog even. Heel even.. Denk ik..

  | Reageer op deze reactie
 4. Ruby schreef:

  Het valt echt nog tegen! Wij hadden verleden jaar ook een poging gewaagd om onze eigen groenten te kweken. En gek genoeg groeide het nog ook!
  Maar toen kwam de regen… Heel veel regen. Al onze zielige plantjes zijn toen verdronken.

  | Reageer op deze reactie
 5. Pingback: Mijn moestuin #1 | Dat meisje dat haar moeder verloor
 6. Ann schreef:

  Ik las net wat tips over natuurlijk tuinieren en ik moest aan je denken…
  Hosta’s trekken slakken aan. Als je dus hosta’s verderop in je tuin zet, eten de slakken die plant op in plaats van al het lekkers dat je in je moestuin hebt staan.
  Hopelijk wordt je moestuin dit jaar een knalsucces 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Pingback: Mijn moestuin: de eerste baby’s | IKBENIRISNIET
Back to Top