Groene tip #30: Bijenwasdoeken

Wil je graag je dagelijkse leven wat milieuvriendelijker maken, maar heb je nog geen goed alternatief voor vershoudfolie gevonden? Misschien zijn bijenwasdoeken dan een goed alternatief voor je! Ik heb ze nu een aantal maanden in mijn bezit en ik ben er zelf erg tevreden over. In de Groene Tip van deze week lees je er meer over:

bijenwasdoeken

Wat is het?

Bijenwasdoeken zijn gemaakt van stof en een combinatie van bijenwas en jojobaolie. Deze combinatie zorgt ervoor dat het voedsel dat je ermee verpakt langer vers blijft. Je kan er brood of kaas in verpakken, een halve meloen, you name it. Het enige dat je er niet mee kan verpakking in verband met de hygiene is vlees. Maar dat vind je sowieso niet in mijn koelkast, dus dat scheelt. Meer ideeën om de bijenwasdoeken voor te gebruiken zie je in het filmpje onderaan deze blogpost.

Waarom?

De bijenwasdoeken zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vershoudfolie en aluminiumfolie. Je zorgt ervoor dat je minder afval creëert, en dat is natuurlijk altijd goed. Ik vind het ook altijd leuk om dit soort ecologische producten te gebruiken. Ik word er blij van dat er creatieve mensen zijn die zulke leuke eco oplossingen bedenken voor in het dagelijkse leven. Het werkt ook gewoon heel goed! In het begin moest ik er wel aan wennen omdat de doeken een typische bijenwas-geur hebben. Ook vond ik het lastig dat de doeken in tegenstelling tot vershoudfolie niet doorzichtig zijn. Zo vergat ik nog wel eens iets dat ik in mijn koelkast had gelegd, omdat het minder opvalt. Maar sinds kort doe ik heel erg mijn best om mijn koelkast netjes te houden (zag je het al op de bovenste foto? Ik ben trots!), en is dat geen probleem meer.

Hoe dan?

Online kan je meerdere DIY’s vinden om deze bijenwasdoeken zelf te maken. Hiervoor heb je lappen stof, bijenwas en jojobaolie nodig. Vind je het te veel gedoe om ze zelf te maken, dan kan je ze ook gewoon kant-en-klaar kopen. De bijenwasdoeken die ik zelf heb, komen uit de groene webshop Babongo. Zij hebben meerdere soorten in het assortiment; de Abeego bijenwasdoeken zijn van hennep en biologisch katoen en van stevige kwaliteit. De Bee’s Wrap bijenwasdoeken zijn wat dunner en daardoor soepeler. Dit merk heeft ook een sandwichwrap die ik deze week veel gebruikte om mijn lunch mee te nemen naar de uni. Ik vind zelf de bijenwasdoeken van Bee’s Wrap fijner in gebruik omdat deze dunner zijn. Maar met die van Abeego is ook niets mis, na verloop van gebruik worden deze namelijk ook iets soepeler. De bijenwasdoeken kan je ongeveer een jaar gebruiken als je er goed mee omgaat. Je kan ze na gebruik schoonmaken door ze te spoelen met koud (!) water, eventueel met een mild afwasmiddel.

Filmpje:

 • Moeilijkheidsgraad: 3/10
 • Kosten: vanaf 12,99 euro in de Babongo webshop. Zelf maken is goedkoper.

Deze blogpost bevat producten die ik heb gekregen van een webshop. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “Groene tip #30: Bijenwasdoeken

 1. Inge schreef:

  Dit is interessant! En dat ze een jaar meegaan, dat is super fijn! Op zich gebruik ik bijna geen vershoudfolie, maar als ik lunch meeneem, doe ik dat altijd in een plastic boterhamzakje.. dat kan beter! Misschien dat ik ze daarvoor ga gebruiken.. 😀

  | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Graag gedaan hoor! Als je nog ergens vragen over hebt moet je maar een gil geven 😀

     | Reageer op deze reactie
 2. Simone schreef:

  Wat grappig dat je ze zelf kunt maken. En het is inderdaad goed dat mensen zich hier mee bezig houden. Ik doe er zelf niet aan, maar ik gebruik eigenlijk ook nooit vershoudfolie. Ik doe meestal altijd alles in bakjes.

  | Reageer op deze reactie
 3. gerhilde maakt schreef:

  Ik ken het concept, maar heb ze nog niet gekocht. Als je er bijvoorbeeld een halve meloen in bewaart, proef je dat dan niet na gebruik?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee, merk ik niet! Was ik ook bang voor, vooral bij brood. Maar mijn brood rook of smaakte er niet anders door gelukkig 🙂

   | Reageer op deze reactie
 4. Geertruurzaam schreef:

  Huishoudfolie gebruik ik nooit, dus ik heb ook geen nood aan een alternatief hiervoor. Ik had de doeken al eens zien liggen in een winkel, fijn zulke concrete producten!

  | Reageer op deze reactie
 5. Sanne schreef:

  Oh wat goed Iris! Inderdaad, dit lijkt me een veel betere manier. Ook fijn dat je het zelf al een tijd gebruikt en er zo tevreden mee bent 🙂 dan weet je ook hoe het werkt. Ook chill dat er iets is voor je boterhammen enzo :). (ik neem nooit brood mee maar toch echt goed dat het bestaat!)
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 6. Godelieve schreef:

  Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord Iris. Weer wat nieuws geleerd.
  Ik gebruik nooit folie eigenlijk. Ik heb een hele verzameling plastic bakjes en daar bewaar ik alles in.

  | Reageer op deze reactie
 7. Sopdet schreef:

  Staat hier al een tijdje op de verlanglijst om brood in te vriezen. Misschien vraag ik er eentje voor mijn nieuwjaar.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   O ja klopt, ik had gelezen dat het daar ook ideaal voor is inderdaad! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. Lineke schreef:

  Ze zijn echt ideaal! Gebruik ze nu al heel erg lang en overal voor. Denk er eigenlijk niet eens meer bij na. Hoewel ik altijd een enorme knutselaar ben, vind ik de zelfgemaakte niet zo fijn als de originele Beeswraps. De laatstgenoemde zijn gewoon een stuk dunner en prettiger in gebruik. Na twee keer een experimenteerdag heb ik besloten dat ik ze gewoon niet meer zelf ga maken. Soms moet je je gewonnen geven he 😉

  | Reageer op deze reactie
 9. Anouck Plume schreef:

  Jaaa zo handig! Ik heb de doeken van Abeego. Ik moet altijd nog even wennen aan het feit dat ik ze heb want ik vergeet het nog wel eens haha. Maar zo’n fijn product!

  | Reageer op deze reactie
 10. Karlijn schreef:

  Zijn ze ook in Nederland te koop? Ik kan ze alleen in Amerikaanse online winkels vinden. Ik heb geen paypal of creditcard, dus dat wordt lastig.. Het concept is heel interessant! Waarom doet niet iedereen dat?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Er staan linkjes in de blogpost naar de (Nederlandse) webshop Babongo waar ze worden verkocht 🙂

   | Reageer op deze reactie
 11. Just-a-Name schreef:

  Handig! Echt nog nooit van gehoord. Dat vind ik ook zo leuk aan jou site komen allemaal artikelen voorbij waar ik nog nooit van gehoord heb maar nu echt wil hebben ^^

  | Reageer op deze reactie
 12. Neelke schreef:

  Wat een goed alternatief! Ik had hier dus echt nog nooit van gehoord. Al gebruik ik wel herbruikbare boterhamzakjes.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top