Groene tip #30: Bijenwasdoeken

Wil je graag je dagelijkse leven wat milieuvriendelijker maken, maar heb je nog geen goed alternatief voor vershoudfolie gevonden? Misschien zijn bijenwasdoeken dan een goed alternatief voor je! Ik heb ze nu een aantal maanden in mijn bezit en ik ben er zelf erg tevreden over. In de Groene Tip van deze week lees je er meer over:

bijenwasdoeken

Wat is het?

Bijenwasdoeken zijn gemaakt van stof en een combinatie van bijenwas en jojobaolie. Deze combinatie zorgt ervoor dat het voedsel dat je ermee verpakt langer vers blijft. Je kan er brood of kaas in verpakken, een halve meloen, you name it. Het enige dat je er niet mee kan verpakking in verband met de hygiene is vlees. Maar dat vind je sowieso niet in mijn koelkast, dus dat scheelt. Meer ideeën om de bijenwasdoeken voor te gebruiken zie je in het filmpje onderaan deze blogpost.

Waarom?

De bijenwasdoeken zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vershoudfolie en aluminiumfolie. Je zorgt ervoor dat je minder afval creëert, en dat is natuurlijk altijd goed. Ik vind het ook altijd leuk om dit soort ecologische producten te gebruiken. Ik word er blij van dat er creatieve mensen zijn die zulke leuke eco oplossingen bedenken voor in het dagelijkse leven. Het werkt ook gewoon heel goed! In het begin moest ik er wel aan wennen omdat de doeken een typische bijenwas-geur hebben. Ook vond ik het lastig dat de doeken in tegenstelling tot vershoudfolie niet doorzichtig zijn. Zo vergat ik nog wel eens iets dat ik in mijn koelkast had gelegd, omdat het minder opvalt. Maar sinds kort doe ik heel erg mijn best om mijn koelkast netjes te houden (zag je het al op de bovenste foto? Ik ben trots!), en is dat geen probleem meer.

Hoe dan?

Online kan je meerdere DIY’s vinden om deze bijenwasdoeken zelf te maken. Hiervoor heb je lappen stof, bijenwas en jojobaolie nodig. Vind je het te veel gedoe om ze zelf te maken, dan kan je ze ook gewoon kant-en-klaar kopen. De bijenwasdoeken die ik zelf heb, komen uit de groene webshop Babongo. Zij hebben meerdere soorten in het assortiment; de Abeego bijenwasdoeken zijn van hennep en biologisch katoen en van stevige kwaliteit. De Bee’s Wrap bijenwasdoeken zijn wat dunner en daardoor soepeler. Dit merk heeft ook een sandwichwrap die ik deze week veel gebruikte om mijn lunch mee te nemen naar de uni. Ik vind zelf de bijenwasdoeken van Bee’s Wrap fijner in gebruik omdat deze dunner zijn. Maar met die van Abeego is ook niets mis, na verloop van gebruik worden deze namelijk ook iets soepeler. De bijenwasdoeken kan je ongeveer een jaar gebruiken als je er goed mee omgaat. Je kan ze na gebruik schoonmaken door ze te spoelen met koud (!) water, eventueel met een mild afwasmiddel.

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: vanaf 12,99 euro in de Babongo webshop. Zelf maken is goedkoper.

Deze blogpost bevat producten die ik heb gekregen van een webshop. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top