Recept: Vegan quiche

In mijn weekoverzicht kon je zien dat ik de #foodybox had gekregen. Hier zaten meerdere vegetarische en veganistische producten in. Onder andere vegan taartdeeg van Tanty Fanny. Dit zie ik vaker voorbij komen in vegan recepten, maar zelf had ik het nog niet eerder geprobeerd. Ik ging er dit weekend gelijk mee aan de slag! Het resultaat werd een súperlekkere vegan quiche op basis van tofu in plaats van ei. Ik ben zelf niet zo’n fan van tofu, maar in deze quiche proef je de tofu helemaal niet.

vegan quiche

Tante Fanny quiche- en taartdeeg

Tante Fanny heeft meerdere verse degen in haar assortiment. Het vers quiche- en taartdeeg heeft al een ronde vorm (met een doorsnede van 32 cm.) en zit met bakpapier opgerold in de verpakking. Het enige dat je hoeft te doen is het een kwartier van te voren uit de koelkast te halen om het vervolgens met het bakpapier uit te rollen over een taartvorm. Je prikt wat gaatjes in de bodem en je kan de taart of quiche vullen met wat jij lekker vindt. De ingrediënten van het deeg zie je hieronder op de foto staan. Alle ingrediënten zijn plantaardig en er staat zelfs een vegan-keurmerk op de verpakking. Natuurlijk kan je ook je eigen deeg maken, maar ik vond dit wel lekker makkelijk eigenlijk!

Het quiche- en taartdeeg van Tante Fanny is te vinden in de koeling bij Emté, Hoogvliet en Plus en kost 1,89 euro.

vegan quiche vegan quiche vegan quiche

Ingrediënten voor 1 quiche Ø 30 cm:

 • 1 rol Tante Fanny vers quiche- en taartdeeg (300 gram)
 • 375 gram tofu
 • 4 takjes basilicum
 • 2 el appelciderazijn
 • 1 el mosterd
 • 1 tl komijn
 • 2 el edelgistvlokken
 • 1 snuf witte peper
 • 1 tl tijm
 • 1 ui
 • 2 knoflookteentjes
 • 150 gram paddestoelen
 • 250 gram spinazie
 • 3 el zongedroogde tomaten (in reepjes)
 • eventueel: 4 cherrytomaten (garnering)
 • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
 • 1 el pijnboompitten

Avondeten? Serveer er een simpele salade bij. Bijvoorbeeld deze salade met courgette, avocado en tomaat.

Bereiding van de vegan quiche:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Knijp het vocht uit de tofu.
 3. Pureer in een blender of keukenmachine de tofu met de basilicum, azijn, mosterd, komijn, edelgistvlokken, witte peper en tijm tot het een gladde, stevige puree is zoals op de foto in deze blogpost. Als het brokkelig blijft kan je er wat extra vocht aan toevoegen (nog wat extra azijn, water of sojamelk).
 4. Haal het taartdeeg een kwartier van te voren uit de koelkast en rol het met het bakpapier uit over een quiche- of taartvorm met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Je kan de rand mooier maken door de uitstekende rand naar binnen te vouwen. (Dit was ik vergeten zoals je ziet op de foto’s, oeps!)
 5. Snij de ui en de knoflook fijn. Snij de paddestoelen in plakjes en snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Verwarm een wok- of koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens de paddestoelen toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en bak een paar minuten mee tot het is geslonken en roer er op het laatst de reepjes zongedroogde tomaat door.
 6. Uit de paddestoelen en spinazie komt veel vocht, dit wil je niet in je quiche want dan wordt de bodem zompig. Laat het spinaziemengsel daarom uitlekken in een vergiet. Druk het vocht er goed uit.
 7. Roer het spinaziemengsel door het tofumengsel en giet in de quichevorm. Maak het glad met de achterkant van een lepel en garneer eventueel met gehalveerde cherrytomaatjes (met de snijkant naar boven). Strooi er een beetje gerookt paprikapoeder over.
 8. Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 45 minuten. De pijnboompitten ongeveer 10 minuten voordat de quiche klaar is over de quiche strooien.

De quiche kan je warm opeten, maar is ook prima de volgende dag nog koud te eten als lunch.

vegan quiche vegan quiche vegan quiche vegan quiche

Ik ben benieuwd wat jullie van deze quiche vinden! Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag. Vind ik leuk. Eet smakelijk!

Deze blogpost bevat een product (Tante Fanny deeg) dat ik heb gekregen van een bedrijf.
Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top