Recept: Vegan quiche

In mijn weekoverzicht kon je zien dat ik de #foodybox had gekregen. Hier zaten meerdere vegetarische en veganistische producten in. Onder andere vegan taartdeeg van Tanty Fanny. Dit zie ik vaker voorbij komen in vegan recepten, maar zelf had ik het nog niet eerder geprobeerd. Ik ging er dit weekend gelijk mee aan de slag! Het resultaat werd een súperlekkere vegan quiche op basis van tofu in plaats van ei. Ik ben zelf niet zo’n fan van tofu, maar in deze quiche proef je de tofu helemaal niet.

vegan quiche

Tante Fanny quiche- en taartdeeg

Tante Fanny heeft meerdere verse degen in haar assortiment. Het vers quiche- en taartdeeg heeft al een ronde vorm (met een doorsnede van 32 cm.) en zit met bakpapier opgerold in de verpakking. Het enige dat je hoeft te doen is het een kwartier van te voren uit de koelkast te halen om het vervolgens met het bakpapier uit te rollen over een taartvorm. Je prikt wat gaatjes in de bodem en je kan de taart of quiche vullen met wat jij lekker vindt. De ingrediënten van het deeg zie je hieronder op de foto staan. Alle ingrediënten zijn plantaardig en er staat zelfs een vegan-keurmerk op de verpakking. Natuurlijk kan je ook je eigen deeg maken, maar ik vond dit wel lekker makkelijk eigenlijk!

Het quiche- en taartdeeg van Tante Fanny is te vinden in de koeling bij Emté, Hoogvliet en Plus en kost 1,89 euro.

vegan quiche vegan quiche vegan quiche

Ingrediënten voor 1 quiche Ø 30 cm:

 • 1 rol Tante Fanny vers quiche- en taartdeeg (300 gram)
 • 375 gram tofu
 • 4 takjes basilicum
 • 2 el appelciderazijn
 • 1 el mosterd
 • 1 tl komijn
 • 2 el edelgistvlokken
 • 1 snuf witte peper
 • 1 tl tijm
 • 1 ui
 • 2 knoflookteentjes
 • 150 gram paddestoelen
 • 250 gram spinazie
 • 3 el zongedroogde tomaten (in reepjes)
 • eventueel: 4 cherrytomaten (garnering)
 • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
 • 1 el pijnboompitten

Avondeten? Serveer er een simpele salade bij. Bijvoorbeeld deze salade met courgette, avocado en tomaat.

Bereiding van de vegan quiche:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Knijp het vocht uit de tofu.
 3. Pureer in een blender of keukenmachine de tofu met de basilicum, azijn, mosterd, komijn, edelgistvlokken, witte peper en tijm tot het een gladde, stevige puree is zoals op de foto in deze blogpost. Als het brokkelig blijft kan je er wat extra vocht aan toevoegen (nog wat extra azijn, water of sojamelk).
 4. Haal het taartdeeg een kwartier van te voren uit de koelkast en rol het met het bakpapier uit over een quiche- of taartvorm met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Je kan de rand mooier maken door de uitstekende rand naar binnen te vouwen. (Dit was ik vergeten zoals je ziet op de foto’s, oeps!)
 5. Snij de ui en de knoflook fijn. Snij de paddestoelen in plakjes en snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Verwarm een wok- of koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens de paddestoelen toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en bak een paar minuten mee tot het is geslonken en roer er op het laatst de reepjes zongedroogde tomaat door.
 6. Uit de paddestoelen en spinazie komt veel vocht, dit wil je niet in je quiche want dan wordt de bodem zompig. Laat het spinaziemengsel daarom uitlekken in een vergiet. Druk het vocht er goed uit.
 7. Roer het spinaziemengsel door het tofumengsel en giet in de quichevorm. Maak het glad met de achterkant van een lepel en garneer eventueel met gehalveerde cherrytomaatjes (met de snijkant naar boven). Strooi er een beetje gerookt paprikapoeder over.
 8. Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 45 minuten. De pijnboompitten ongeveer 10 minuten voordat de quiche klaar is over de quiche strooien.

De quiche kan je warm opeten, maar is ook prima de volgende dag nog koud te eten als lunch.

vegan quiche vegan quiche vegan quiche vegan quiche

Ik ben benieuwd wat jullie van deze quiche vinden! Laat je het me weten als je het hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag. Vind ik leuk. Eet smakelijk!

Deze blogpost bevat een product (Tante Fanny deeg) dat ik heb gekregen van een bedrijf.
Lees mijn disclaimer voor meer info.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

38 reacties op “Recept: Vegan quiche

  • Iris

   Je kan de tofu tussen twee borden/snijplanken leggen en er dan zware boeken op leggen. Voor een half uurtje ongeveer, denk ik. Zodat het water eruit loopt. Maar daar had ik allemaal geen zin in dus ik heb het in een vergiet gegooid en gewoon met mijn handen het vocht er uit gekneed. Je pureert het uiteindelijk toch, dus dat je het kapot maakt is niet erg 🙂 Je zou het ook nog in een schone theedoek kunnen doen en op die manier het water eruit persen. Hoop dat het zo gaat lukken 😀

 1. Ellen

  Wauw, ik ben niet vegan maar dit ziet er heerlijk uit! Ook verschoot ik van de prijs van de taartbodem, lekker voordelig voor een vegan product! 🙂

  • Iris

   Daar was ik ook door verrast inderdaad, valt reuze mee voor zo’n makkelijk kant-en-klaar-product 😀

 2. Kim

  Oh dat ziet er echt super leuk uit! Een foodybox, wat handig zeg! Ik wil heel graag wat meer veganistisch gaan eten maar ben heel slecht in het bedenken van gerechten en het vinden van de juiste ingrediënten. Als newbie lijkt me dit dus super handig. Ik ga op onderzoek uit 🙂 Bedankt voor de tip en dikke knuffel voor Bunny von D!

  • Iris

   Oh oeps ik had het niet helemaal duidelijk verwoord, de foodybox is een PR-pakket met allemaal verschillende producten die naar bloggers wordt verstuurd. Deze keer was het toevallig een box met vega-producten. Maar die kan je zelf dus niet kopen. Er komen trouwens wel steeds meer van die pakket-services voor boodschappen. Ik weet er alleen niet zo snel een die speciaal vegan is! Misschien dat De Groene Meisjes je daarmee kunnen helpen, die zitten wat meer in het vegan wereldje 😉

 3. Oh dit is echt een goed recept! Ik ben een enorme quichefan, maar sinds ik vegan eet zat ik wat met mijn handen in het haar aangezien ik niet goed wist hoe ik het ei-mengsel moest vervangen.
  Dankjewel, hier heb ik echt veel aan. Ik kan weer bakken 😀

 4. Chris

  Dat zier er echt lekker uit, je foto’s zijn ook super!
  Ik vind tofu juist erg lekker, het is veel gerechten toepasbaar.

  • Iris

   Dankjewel 😀 Ik wou dat ik het ook zo lekker vond haha. Ik vind het opzich wel oké hoor, zoals in gerechten als deze quiche. Of als ‘scrambled tofu’. Maar dan moeten er wel véél kruiden in <3

 5. Eke

  Oh nice dit ga ik onthouden om een keer te maken voor een familie dag of verjaardag ofzo 🙂

  • Iris

   Ah leuk hoor 😀 Ja daar is het echt een goed gerecht voor!

 6. Marlijn

  Nice, ziet er lekker uit. Ik vind tofu wel lekker dus dan kan deze quiche niet meer mis gaan haha. Bij een quiche maak ik ook altijd zelf de bodem, gewoon van volkoren meel met water.. super easy en ook vegan 😉 .

  • Iris

   Oh goed van jou! Dit is de tweede keer in mijn leven dat ik quiche heb gemaakt, omdat ik er altijd zo tegenop zie om deeg-dingen te maken. Het voelt altijd als zoveel ‘gedoe’. Wat natuurlijk reuze meevalt uiteindelijk haha. Maar ik vind stiekem van dat kant-en-klare deeg dan toch wel fijn :p

 7. Sytske

  Oeh volgens mij heb je hier het eten voor morgenavond voor mij bedacht! ik doe altijd boodschappen bij de Plus dus ga eens naar het deeg zoeken. ik heb alleen niet zo’n taartvorm, zou een springvorm ook werken?

 8. Rianne

  Oh dit klinkt goeeehoeeed! Stiekem heb ik nog nooit zelf een deeg voor quiche gemaakt, heb altijd het (onterechte) idee dat je dan vet lang bezig bent!

  • Iris

   Haha ik ook hoor, nooo worries. Ben een beetje een luie keukenprinses. Hiervoor deed ik het met van die vierkante plakjes deeg, maar dit uitgerolde ding is nóg handiger!

 9. Lotte

  Wat ziet ‘ie er mooi uit! Ik heb ook een keer een quiche gemaakt op basis van tofu en ik vond het heel erg lekker! Soms kan tofu nogal een typische smaak geven, maar zo in een quiche vond ik het erg goed werken:) Deze vulling ga ik onthouden!

  • Iris

   Ja klopt, dat vond ik ook inderdaad! De structuur is ook echt een beetje ei-achtig zoals bij een normale quiche 😀

 10. Sylvia

  Oeww, wat ziet dat er heerlijk uit! 😀 Ik ben een enorme quiche-fan 🙂 *slaat blogpost op*

 11. Desi

  Oh dit lijkt me heerlijk! Ik maak mijn vegan quiches altijd met Kikkererwtenmeel, dat geeft ook een beetje ei-achtige smaak. Hmmm.. Krijg er nu ak trek van!

 12. Iris

  Toch apart om te zien hoe vervangers van dierlijke producten niet per se slechter zijn.

  • Iris

   Zeker! Ik vind deze zelfs nog lekkerder dan de ‘echte’ met ei.

 13. Lilian

  Dit ziet er toch echt goddelijk uit?! Kan niet wachten tot ik dit kan maken!

 14. Tineke

  Ga hem uit proberen maarrrr voor hoeveel personen is het recept?

  • Iris

   Dat ligt er aan of je het als lunch, bijgerecht of avondeten serveert. Ik denk voor 3-4 personen als je er nog iets van een salade ofzo bij maakt? Ik vind dat altijd lastig om in te schatten. Als je te veel maakt kan je het in ieder geval nog prima de volgende dag als lunch eten, zo doen wij het meestal 🙂

 15. Nina

  Hoi Iris!
  Afgelopen Kerst had mijn zus dit recept uitgekozen om te maken en dat hebben we gedaan, en het was me goed bevallen! 🙂 Ik ben iets langer dan een jaar veganist en had me tot dit recept nog niet aan het maken van een quiche gewaagd. Deze week heb ik hem nogmaals gemaakt, met het speciale doel er foto’s van te maken voor op mijn blog. Mijn blog is in het Engels en ik laat er graag zien dat veganistisch eten leuk en gevarieerd kan zijn etc. Dus nu is mijn vraag: Vind je het goed als ik jouw recept vertaal en bij de foto zet? 😀 Uiteraard geef ik credits! Als je het niet goed vindt, kan ik ook alleen een link plaatsen, maar dat is een beetje sneu voor internationale lezers. Ik kan ook het recept ‘samenvatten’, omdat het eigenlijk gewoon neerkomt op tofu pureren en mengen met de rest. 😛 Maar het hele recept is wel zo leuk. 🙂
  En wauw je hebt een leuke blog en schrijft vaak zeg! Knap. 🙂
  Groetjes,
  Nina

 16. Pingback: More than basic Vegan Quiche | Munching on a Dream

 17. Maaike

  Hey, ik ga de quiche morgen (vandaag) maken voor een potluck!! Ben heel benieuwd wat iedereen ervan vindt:) We zijn met 2 vegans en de rest eet vlees. Ziet er in ieder geval superlekker uit!

 18. Pingback: 10 x inspiratie voor de lunch – Julienne