Groene tip #18: Moestuin

Elke dag loop ik even naar mijn moestuin om te kijken of er al babyplantjes boven de grond uit verschijnen. Onzin natuurlijk, want ik heb ze pas een week geleden gezaaid. Dat duurt nog wel even! In de voorste rij zit nu: veldsla, radijs, spinazie en rucola. Deze zaadjes kunnen wat beter tegen de kou dus die mochten begin maart de grond al in. Ik vind het hebben van een moestuintje zo leuk. Maar wist je dat moestuinieren ook nog andere voordelen heeft? Het is een echte groene hobby, dus vandaag staat de moestuin in de spotlight in de Groene Tip van deze week.

moestuin

Wat is het?

In je moestuin teel je je eigen groenten en fruit, leuk! Je hebt grofweg twee verschillende moestuinen: een traditionele moestuin waarbij je een groot stuk grond nodig hebt of een makkelijke moestuin (‘metermoestuin’ wordt het ook wel eens genoemd) wat een stuk makkelijker is. Ik heb echt géén groene vingers – nee maar echt, ik laat zelfs cactussen dood gaan – dus voor mij is een makkelijke moestuin ideaal om mee te beginnen. Van een traditionele moestuin heb ik nog geen verstand. Dat komt later wel als ik in een huisje in de middle of nowhere woon met mijn zwijntjes, konijnengroepje, geitje, hondje, honingbijen en kippen.

Waarom?

Behalve dat het gewoon superleuk is om je eigen moestuin te hebben, heeft het ook praktisch nut:

  • Het is onwijs leerzaam, als je eenmaal bezig bent met een moestuin snap je ook meer van eten volgens de seizoenen en realiseer je je hoe raar het is om in de winter aardbeien te eten. Lees hier meer over seizoensgroenten.
  • Je teelt je eigen biologische, onbespoten groenten en fruit, yay! En het heeft geen milieuvervuilend transport nodig gehad om vanuit de tuin op je aanrecht te belanden.
  • Het is goed voor de biodiversiteit. Met al die betegelde tuinen tegenwoordig valt er voor de bijtjes maar weinig te halen. Lees hier meer over mijn fascinatie voor de bijtjes.
  • Ik heb het idee dat je op een meer duurzame manier met het voedsel omgaat omdat je de plantjes met zorg en liefde hebt groot gebracht, dan laat je je zelf geteelde voedsel niet snel achterin de koelkast laten beschimmelen, maar eet je het met liefde op. Lekker mindful.
  • Je bent bezig buiten in de natuur of op je balkonnetje, de buitenlucht en het fysiek bezig zijn is hartstikke goed voor je (mentale) gezondheid.

Hoe dan?

Ik vind zelf de Makkelijke Moestuin methode het makkelijkst voor beginners. Maar je kan natuurlijk op meerdere manieren beginnen met een moestuin. Moestuinieren is een echte hype geworden (waar de Albert Heijn goed op inspeelt, superleuk vind ik dat) dus er is steeds meer informatie voor beginners te vinden. Ik zou zeggen: Google er op los en check de boekhandel of bibliotheek voor moestuinboeken. Want het is wel handig om je van te voren even in te lezen, anders krijg je een faalmoestuin zoals ik vorig jaar had, dat zou zonde zijn! En heb je niet genoeg ruimte maar wil je wel graag een moestuin? De vierkante bakken die ik gebruik zouden ook op een groot balkon kunnen, dus veel ruimte heb je niet nodig. En in veel steden heb je ook volkstuintjes die je kan huren. Ik ben zelf absoluut geen expert op moestuingebied, maar ik ga jullie wel regelmatig op de hoogte houden van mijn eigen moestuinavonturen. Er gaat vast weer een hoop mis, dus dan kunnen jullie daar ook weer van leren! Wat breng ik dat positief hè? Al mijn moestuin-artikelen kan je in deze categorie vinden.

  • Moeilijkheidsgraad: 6/10
  • Kosten: Afhankelijk van hoe groot je je moestuin wil, ik ben in ieder geval al meer dan honderd euro kwijt (moestuinbakken, moestuinboek, net, zaadjes, grond, worteldoek, cacaodoppen, schepje, gieter..). Maar je zou ook zelf bakken kunnen maken van stoeptegels die nog ergens in je tuin liggen, dat is al een stuk goedkoper.
Back to Top