Kookboek: Vegatopia

Misschien ken je de website Vegatopia wel. Ze bestaan inmiddels al twintig jaar. Om dit te vieren werd het enige echte Vegatopia kookboek uitgebracht. Een no-nonsense kookboek met veel makkelijke vegetarische en veganistische recepten. Als je wat meer vega-inspiratie voor in de keuken kan gebruiken, is dit boek misschien ook wel wat voor jou!

kookboek vegatopia kookboek vegatopia

Kookboek Vegatopia

In de twintig jaar dat Vegatopia bestaat, hebben ze al veel geschreven over vegetarisch eten. Op de website vind je onder andere een restaurantgids, reviews van vegetarische (supermarkt)producten en een forum om ervaringen uit te wisselen. En natuurlijk véél vegetarische recepten. Omdat het kookboek een jubileumboek is, vind je daarom niet alleen nieuwe recepten in het boek, maar ook enkele klassiekers van de website. Ik vind het zo leuk dat steeds meer bloggers en websites (kook)boeken uitbrengen. Als je twijfelt om het kookboek te kopen, kan je altijd even op de website kijken om te zien of de stijl van de recepten je aanspreekt. 

kookboek vegatopia kookboek vegatopia

Inhoud

Aan de indeling van het boek kan ik nog niet helemaal wennen. In plaats van de standaard hoofdstukken zoals ‘ontbijt’ en ‘avondeten’, zijn de hoofdstukken in Vegatopia meer ingedeeld op bepaalde thema’s. Het eerste hoofdstuk bevat bijvoorbeeld enkel makkelijke recepten die binnen een half uur klaar zijn. In het tweede hoofdstuk vind je veel Aziatische recepten, denk aan salade met sesamdressing, Indische maïskoekjes, bibimbap en curry. Het hoofdstuk ‘Woensdag gehaktdag’ staat in het teken van eiwitrijke gerechten. Tofu, tempeh, bonen, en zelfs soepballetjes, van alles komt er voorbij. In dit hoofdstuk vind je ook de nu al befaamde bietenburger die ik écht moet maken als ik een keer een avond alleen eet (Steve vindt rode bietjes het allervieste van de hele wereld..). ‘Hollandse donderdag’ spreekt redelijk voor zich, lijkt mij, net als ‘Vrijdag snackdag’. Tenslotte vind je in het hoofdstuk voor feestelijke recepten de leukste gerechten om te maken als je mensen op bezoek hebt. Deze recepten zijn allemaal wat uitgebreider, maar nog steeds niet te ingewikkeld gelukkig. Het laatste deel van het kookboek staat vol met zoete gerechten zoals kokoslimoenballen, frambozentaart, parfait van geroosterde abrikozen en een variant op de traditionele tiramisu. Jum! Bij de recepten staat aangegeven of het vegan is (een groen v’tje) of als ze makkelijk vegan zijn te maken door vervangers te gebruiken (een oranje v’tje). In het geval van een oranje v’tje staat er ook een suggestie of tip bij het recept. Bijvoorbeeld door de yoghurt te vervangen door ongezoete sojayoghurt, de honing door agavesiroop of de mayonaise door veganaise. Ik zie dat veel recepten een v’tje hebben, dus ook als veganist kan je goed met dit kookboek aan de slag.

kookboek vegatopia kookboek vegatopia

Recepten

In het kookboek vind je veel gevarieerde recepten. Van broodbeleg tot taartjes, van Hollandse pot tot kruidige Aziatische gerechten. Het eerste dat ik maakte uit het kookboek was de romige spaghetti met venkel, witlof en roze peperbes op bladzijde 14. In plaats van roze peperbes gebruikte ik rode Kampotpeper. Mmm.. heel lekker! Het was een simpel gerecht, maar toch met een combinatie van ingrediënten waar ik zelf niet zo snel op zou komen. En dat vind ik altijd de fijnste recepten. Hieronder mijn eigen creatie en die van Vegatopia. Net als op het plaatje hè?

kookboek vegatopia kookboek vegatopia

Review

Het kookboek heb ik al een tijdje in mijn bezit en ik was van plan om er véél uit te koken. Toch heb ik er nog maar één recept uitgemaakt. Ik weet nog niet zo goed wat het is. Ik denk dat ik de indeling van het boek te onhandig vind. Ook spreekt de vormgeving mij persoonlijk niet zo aan door de felle kleuren en drukke pagina’s. Ik ben meer van de rustig-ogende dikke kookboeken met een vaste ontbijt-lunch-avondeten structuur. Maar ik snap ook wel dat dat niet bij de stijl van Vegatopia zou passen. Toch ben ik zeker níet negatief over dit kookboek, hoor! Ik denk dat dit kookboek ideaal is voor iedereen die wel wat meer vegetarische inspiratie kan gebruiken, voor elke dag maar ook voor wanneer je uitgebreider wil koken. De meeste ingrediënten die worden gebruikt, kan je gewoon in de supermarkt kopen en de recepten worden duidelijk uitgelegd. Hierdoor is het boek ideaal voor beginnende veggies. Vooral omdat je naast de recepten ook extra info in het boek vindt: hoe eet je vegetarisch/flexitarisch met je kinderen, wat zijn goede plantaardige bronnen voor eiwitten en uitleg van ‘gekke’ ingrediënten. En wat ook echt opvalt: het boek is zo vrolijk! Niet alleen door het gebruik van de felle kleuren, maar omdat het met zoveel enthousiasme is geschreven. Ik vind het echt een ‘feel good’ kookboek met vrolijke, kleurrijke recepten.

Het kookboek Vegatopia is o.a. hier te koop voor 22,95 euro.

kookboek vegatopia

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top