Recept: Simpele broccolisoep

Volgens mij is dit het eerste recept met broccoli dat ooit is verschenen op mijn blog. Sommige groentesoorten vind je hier gewoon niet terug. Denk aan boerenkool, bloemkool – nouja, bijna alle koolsoorten dus – omdat het gewoon niet zo mijn smaak is. In de groentetas van vorige week zat een stronk broccoli. Wat moest ik daar nu mee? Want het is niet bepaald mijn lievelingsgroente. Gelukkig smaakt in soep alles goed! Hartstikke gezond ook, want broccoli is een echte superfood. Dit recept is supersimpel, maar onderaan het artikel vind je een paar opties om deze net wat extra’s te geven.

broccolisoep

Ingrediënten voor 1 pan soep (ongeveer 4 kommen)

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 stronk broccoli
 • (Olijf)olie
 • 1 liter groentebouillon (van bouillonblokjes)
 • 1 el citroensap of limoensap
 • peper en zout
 • cayennepeper / chilipoeder

Bereiding

 1. Snij de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Snij of breek de roosjes van de stam van de broccoli. De stam van de broccoli kan je ook gebruiken als je de buitenste laag er af snijdt.
 2. Verwarm een scheutje (olijf)olie in een grote soeppan en bak de ui, knoflook en bleekselderij voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
 3. Voeg vervolgens de broccoli toe en bak nog een paar minuten mee.
 4. Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat voor 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
 5. Zet het vuur uit en pureer de soep met behulp een staafmixer of blender. Voeg naar smaak peper en zout toe en een klein beetje citroensap.
 6. Schep de soep in kommen of diepe borden en maak af met een beetje cayennepeper of chilipoeder.

broccoli gezond

Pimp je soep

Om je soep net dat beetje extra te geven volgen hier een aantal tips & tricks! Je kan deze tips toepassen op de bovenstaande broccolisoep, maar ook bij andere soepen natuurlijk.

 • Maak de soep dikker door er 1 à 2 aardappels in blokjes aan toe te voegen (bij stap 3).
 • Maak een kruidenolie door verse kruiden zoals peterselie, basilicum en/of bieslook te pureren met een scheut olijfolie en een beetje citroensap, peper, zout en eventueel knoflook voor extra smaak. Druppel hiermee over je soep. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook lekker!
 • Voor de niet-veganisten: Heb je nog restjes zuivel achterin de koelkast liggen? Een stukje geitenkaas of parmezaan, een laagje yoghurt of een schep crème fraîche? Ook dit kan je op het laatst (bij stap 6) aan je soepje toevoegen.
 • Sowieso is soep uitermate geschikt om restjes groenten in te verwerken!

Eet smakelijk! Heb je deze soep gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram (@ikbenirisniet), vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties op “Recept: Simpele broccolisoep

 1. Anne schreef:

  Ik vind broccoli echt superlekker, maar heb het volgens mij nog nooit als soepje gegeten! Het recept klinkt niet zo heel ingewikkeld, dus ik denk dat zelfs ik dit met mijn kookkunsten aan zou moeten durven 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Lauriëtte schreef:

  Broccoli zou ook niet mijn eerste keuze zijn, maar misschien dat het in een soepje wel lekker is! Paprika’s vind ik ook niet zo lekker, maar paprikasoep daarentegen wel! Denk je dat het nog steeds lekker is zonder de bleekselderij? Vind dat zo’n sterke vervelende smaak hebben 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja hoor dat kan prima! Ik vind bleekselderij superlekker, dus als ik ik het in huis heb doe ik het overal doorheen. Maar ik snap het wel als je het niet lekker vindt, de smaak is best uitgesproken.

   | Reageer op deze reactie
 3. Ellen schreef:

  Ik gebruik ook altijd de stam van de broccoli! Stiekem is dat het lekkerste deel! 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Anneleen schreef:

  Ik vind brocolli soep zo lekker! 😀 Lijkt me een fijn receptje, wil ik graag een keertje gaan proberen maken!

  | Reageer op deze reactie
 5. Jenn schreef:

  Lekker, ik ben wel gek op broccoli en maak er ook wel eens soep van! Wat ik een lekkere variatie vind is paddestoelenbouillonblokjes gebruiken ipv groentebouillonblokjes 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh ja leuk! Ik grijp standaard naar de groentebouillonblokjes in de supermarkt, maar paddestoelbouillon kan ook hartstikke goed natuurlijk. Goede tip! 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Kim schreef:

  Oeh soep maken is een slim idee! psst heb ook ontdekt waarom Jack nou zo ziek was; had een soort van virus. Ligt dus niet aan de worteltjes 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah gossie! Arme Jack! Maar gelukkig ben je er achter wat de oorzaak is. Is ‘ie inmiddels weer beter? <3

   | Reageer op deze reactie
   1. Kim schreef:

    Gelukkig zo goed als! Ik maakte me al zo’n zorgen maar hij begon gisteren weer door het huis te racen en met zijn spullen te gooien. Goed teken dus 🙂 De dierenarts kon niks doen aan zijn doofheid en zijn kale plekken achter de oren. Schijnbaar kunnen konijnen kaal worden? Echt nooit geweten haha. Straks krijgt hij een hoedje op 😉

    | Reageer op deze reactie
 7. Jori schreef:

  Lijkt me heerlijk! 😛
  Houd je van soep? Eet je vaak soep of af en toe?

  | Reageer op deze reactie
 8. Bente schreef:

  Broccoli is één van de weinige groentes die ik van kleins af aan al lust (ik was een draak van een eten vroeger ;)). Maar mijn vriend houdt er ook niet zo van dus we eten het vrijwel nooit. Misschien kan ik het ook wel stiekem in een soepje verwerken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Xaviera schreef:

  Ik vind broccoli heerlijk en maak er ook regelmatig soep van, erg lekker! 🙂 Bloemkool zal je bij mij in huis ook niet snel vinden, dat is zo’n beetje de enige groente die ik echt niet lekker vind.

  | Reageer op deze reactie
 10. Anne schreef:

  Ideale restjessoep, vind ik! Eigenlijk kan je bijna alle groenten met bijvoorbeeld 2 aardappels en bouillon in een lekkere soep omtoveren. Zelf ben ik overigens heel groot fan van broccoli, dus eet het super regelmatig door bijvoorbeeld de pasta, of gewoon los als groente in een bakje 😉 Maar bloemkool… Dat ruikt ook zo naar zweetsokken als je het kookt -_-

  | Reageer op deze reactie
 11. Inge schreef:

  Ik maak vaak broccoli soep. Het is zo gemaakt en lekker voedzaam. De toevoeging van cayennepeper/chilipeper vind ik erg leuk, dat doe ik zelf eigenlijk nooit maar geeft het denk ik net wat meer pit 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Margreet schreef:

  Vroeger vond ik broccoli ook niet lekker, als ik het dan in de tas had dan maakte ik lasagne met tomatensaus en dus de broccoli, dat vond ik wel lekker. Nu vind ik het sowieso lekker en maak ik het bv met rijst en een wortelkerriesaus erover..echt heerlijk of een fritatatta met ei en ui..dat recept vindt je in de dikke vegetarier een heel goed vegetarisch kookboek!

  | Reageer op deze reactie
 13. Esther schreef:

  Hihi broccoli is juist mijn lievelingsgroente. Grappig hoe dat per persoon verschilt he? Ik ben ook gek op soep, maar ik heb momenteel geen staafmixer..dus dit soort soepjes word dan wat lastig ;). Maar zeker bewaren voor de toekomst!

  | Reageer op deze reactie
 14. Saar schreef:

  Hmmm, ik ben gek op brocolli. Deze wordt dus absoluut volgende week uitgeprobeerd 😀

  | Reageer op deze reactie
 15. Madelon schreef:

  Oehh lekker! Ik weet niet of je behalve vlees ook geen vis eet maar anders is zalm er doorheen ook heel erg lekker (:

  | Reageer op deze reactie
 16. Pauline schreef:

  Ik ben gek op broccolisoep! Ook heel lekker met een beetje crème fraiche, maakt het wat ‘romiger’ :).

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 17. Lenneke schreef:

  Ik denk altijd dat dit onwijs veel werk is om te maken (zeker als je niet van broccoli houdt), maar dat valt best wel mee. Toch maar eens proberen, want ik eet nu echt vet ongezond.

  | Reageer op deze reactie
 18. Linda schreef:

  Ik moet echt vaker soep maken! Broccoli an sich heeft inderdaad geen geweldige smaak maar soep daarentegen smaakt prima 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Myriam schreef:

  Vroeger gooide ik de stronk van de broccoli gewoon weg, nu maak ik er ook soep mee. Als ik dat nog eens doe, neem ik jouw tips mee 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Leuk! Deed ik ook altijd hoor, het was gewoon nooit in mijn opgekomen om dat ook te gebruiken. Tot ik ergens las dat dat dus prima kan 😀

   | Reageer op deze reactie
 20. Dilys schreef:

  Brocollisoep, blijft favoriet! Maar eigenlijk kan je toch vrijwel van elke groente soep maken door het even te bakken, bouillon erbij te gooien en dan te pureren? Of zit ik er nu helemaal naast, haha :). Ik hou in ieder geval van soep, al vermijd ik die uit blik (uiteraard). Ik krijg wel spontane trek (maar dat komt ook wel door de geur uit de keuken)!

  | Reageer op deze reactie
 21. Eef schreef:

  Ik heb deze vandaag gemaakt, hij was lekker! En gezond, makkelijk en lowbudget, da’s ook fijn 🙂 (Ik was nog net op tijd bij de appie voor de laatste broccoli in het schap! Dat was vast voorbestemd). Gelukkig overheerste de broccolismaak niet heel erg, daar was ik een beetje bang voor. Nog een restje in de koelkast voor morgen, yay ^^.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top