De Groener Doener Tag

De Groener Doener Tag is een idee van Sara en bestaat uit zeven vragen die gaan over duurzaam leven. Deze vragen zijn bedacht door verschillende groene bloggers. Een gezamenlijk initiatief dus. Want samen ben je ‘groener’ dan alleen, zoals Sara het zo mooi verwoordde. Vandaag vul ik ‘m in!

De Groener Doener Tag
Foto door Victor Santos via Pexels.

De Groener Doener Tag

Onder elke vraag staat de naam van de blogger die de vraag heeft bedacht. Klik ook vooral even door naar hun blogs; altijd leuk om zo nieuwe inspiratie op te doen!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

Sara van MevrouwMiauw.

Ik denk dat ik door de jaren heen stapje voor stapje zo’n beetje alles veel groener ben gaan doen. Het belangrijkste is dat ik mijn koopziekte heb overwonnen. Veel spullen kopen is één van de minst duurzame hobby’s die je kan hebben. Járen geleden was het mijn lievelingshobby om de H&M en Douglas leeg te kopen. (Ter illustratie: vroeger kwamen er regelmatig dit soort blogposts hier online.) Nu koop ik nog maar soms kleding, en zo goed als altijd van eerlijke en/of duurzame merken. Qua verzorgingsproducten koop ik ook niet veel meer omdat ik alleen van dierproefvrije merken wil kopen, dus dan valt er al veel af. Een paar jaar geleden, toen ik mij meer begon te interesseren in duurzaamheid, ging er een lampje te branden dat ik veel liever investeer in duurdere producten van goede kwaliteit, dan dat ik voor kwantiteit ga.

Wat ik nog veel groener zou kunnen doen is vaker plantaardig eten. Natuurlijk is geen vlees eten al heel duurzaam, maar de zuivelproductie zorgt ook voor veel CO2-uitstoot en ik houd toch wel héél erg van kaas. Een veganist zal ik nooit worden, maar gelukkig lust ik tegenwoordig wel tofu. Zo komen we er wel.

De Groener Doener tag
Favoriet vegan beleg hier in huis: avocado en tomaatjes.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

Sanne van Omdat ik dat wil.

 • Een dikke trui aan doen in plaats van de verwarming hoger te zetten. Of een beagle adopteren en die als levende kruik gebruiken.
 • Veel van onze spullen zijn tweedehands, wat goedkoop in de aanschaf was en duurzaam is omdat het grondstoffen scheelt.
 • En lang met spullen doen, natuurlijk! Tot grotere ergernis van Steve die al jaren een grotere televisie wilde wat ik onzin vond. Onlangs ben ik toch overstag gegaan met de voorwaarde dat ‘ie dan wel een zo goed mogelijk energielabel moest hebben. (Nu klink ik als een harteloze vriendin, maar die televisie gaf ik uiteindelijk cadeau voor zijn verjaardag dus ik ben ook niet de moeilijkste, hoor.)
De Groener Doener tag
Mijn levende kruik in actie toen ik met griep in bed lag.

Hoe verspil jij minder voedsel?

Natascha van Plantaardiger.

Dat is nog wel iets waar ik beter in kan worden, maar sinds we een abonnement op een maaltijdbox hebben gaat dit al véél beter. Het zorgt voor wat meer overzicht en dat dingen sowieso worden opgegeten. Ook eet ik tegenwoordig altijd hetzelfde ontbijt (brinta + sojamelk + banaan), dat is allemaal lang houdbaar. Ik lunch altijd graag met avondeten dat over is van de vorige dag, zoals soep of salade. En gelukkig loopt er een behulpzame beagle hier in huis rond die al het eetbare dat hij maar kan vinden naar binnen werkt. Ook heb ik twee leuke boeken in mijn kast staan over het koken met restjes, dat weer extra inspiratie geeft: Het Nieuwe Kliekjesboek en Empty The Fridge.

De Groener Doener tag
Soep is ideaal om restjes mee op te maken. De vermicelli in deze soep maakte ik bijvoorbeeld van een beetje spaghetti dat nog ergens achterin de kast lag en dat ik in kleine stukjes brak.

Wat zou jij groen doen met een miljoen?

Hermien van Kouwe Kleren.

Ik zou eerst een schattig huisje midden in de natuur kopen voor Steve en mij; goed geïsoleerd, zonnepanelen, zelfvoorzienend, grote moestuin erbij, de hele mikmak. Dan adopteren we allemaal dieren die een nieuw huis nodig hebben en verzorgen die. Het liefst begin ik een konijnenopvang. Van het geld dat overblijft zou ik een deel investeren in een duurzaam bedrijf dat ik opzet. Ik weet nog niet in wat omdat ik honderd ideeën heb, dus misschien huur ik ook een business coach in. En een ander deel zou ik doneren aan De Dierenbescherming, waar ik sowieso al donateur van ben, en de SHHH (een stichting die ex-laboratoriumbeagles herplaatst). Als er nog iets overblijft huur ik ook een schoonmaakster in zodat ik niet zo vaak de was uit de wasmachine vergeet te halen.

De Groener Doener tag
Hoe lief ik Ollie ook vind, konijnen blijven voor altijd mijn lievelingsdieren. Dit is een foto uit 2010 van Bunny von D en haar toenmalige partner Wesseltje.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

Sytse van Het Groene Broertje.

Ik geloof niet dat ik dit heel direct doe, misschien ben ik iets te individualistisch aangelegd om mij überhaupt druk te maken over wat anderen doen. Al moet ik zeggen dat ik één keer wel een heftige woordenwisseling had met een vrouw in de supermarkt omdat ze biologische eieren onzin vond. Blijkbaar ben ik alleen een fanatieke groene activist als ik aan PMS lijd. Maar ik deel wel graag mijn eigen groene stappen hier op mijn blog en ik vind het superleuk dat ik daar indirect toch mensen mee kan motiveren. De eerste keer dat ik een mailtje kreeg van iemand die onder andere door mijn blog vegetarisch was gaan eten, viel ik bijna van mijn stoel. Dat is toch fantastisch?

De Groener Doener tag
Mijn blogassistent aan het werk.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

Giulia van Renmeisje.

Alle groene stappen waarbij je een beetje georganiseerd voor moet zijn vind ik moeilijk. Zoals geen voedsel verspillen vind ik een uitdaging omdat daar veel tussenstappen bij komen kijken. (Goed voorraadbeheer, nadenken over wat je wil eten, een boodschappenlijstje maken en rekening houden met wat je al in huis hebt, de koelkast netjes houden, enzovoort). Ik ben daar een ramp in, dus vind ik regelmatig nieuwe ecosysteempjes in onze koelkast. Of om geen water te verspillen; ook een lastige en niet eens omdat ik graag dagelijks douche. Maar omdat ik negen van de tien keer kleding uit de wasmachine vergeet te halen en ik vervolgens vier dagen later een stinkend, vochtig hoopje kleding aantref dat opnieuw gewassen moet worden.

Maar ik moet toegeven dat ik het mezelf hierin ook niet te moeilijk maak, hoor. Duurzaam leven vind ik belangrijk, maar mijn eigen peace of mind is minstens zo belangrijk. Als iets echt een strijd wordt, zoals minder plastic consumeren waardoor je boodschappen moet doen op de markt (en ik háát de markt!), dan vind ik het niet erg om een minder duurzame keuze te maken. Ik voel mij niet schuldig als ik in plastic verpakte non-biologische groente koop bij de supermarkt. Ik denk dat dit ontzettend belangrijk is. Als je enkel vanuit een schuldgevoel handelt, houd je ‘groen doen’ niet lang vol en word je doodongelukkig. Daar schiet niemand iets mee op; als je je goed voelt ben je namelijk creatiever en meer oplossingsgericht en dat is júist belangrijk bij een duurzame leefstijl. Dat realiseerde ik mij nog eens extra goed toen ik dit artikel over “ecorexia” las.

De Groener Doener tag
Over creatieve oplossingen gesproken: dit is hoe ik een gat in mijn sjaal repareerde!

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

Elcke van De Groene Zus.

Sowieso mijn capsule wardrobe. In mijn kledingkast hangen elk seizoen maximaal 35 kledingstukken. Hierdoor ben ik veel bewuster bezig met kleding. Niet alleen qua outfits die ik samenstel en het onderzoeken van mijn eigen stijl, maar ook besteed ik meer aandacht aan het duurzame aspect van kleding. Zo hangt niets weg te verstoffen achterin mijn kast, maar draag ik alles. Ik kijk tevens altijd naar de kwaliteit van kleding en probeer ik er zo lang mogelijk mee te doen. Als het kapot gaat repareer ik mijn schoonmoeder het, of vervang ik het voor iets van een duurzaam merk. Zo bestaat mijn kledingkast inmiddels uit bijna alleen nog maar duurzame kledingstukken. Ik vind het ook vooral fijn dat het veel overzicht geeft. Ik kan het iedereen aanraden!

De Groener Doener tag
Mijn laatste aankoop voor mijn capsule wardrobe: sneakers van het duurzame merk Ethletic.

Wil je de Groener Doener Tag overnemen? Vooral doen! Vergeet niet te linken naar de groene bloggers die de vragen bedacht hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties op “De Groener Doener Tag

 1. Thelea schreef:

  Jij bent zo een fijne bron van inspiratie. Ik verwijs altijd naar je blog als iemand even in de knoop zit met groen leven / vegetarisch zijn / mentale struggles en ze zijn dan ook hooked. Jij maakt de wereld net iets mooier. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ooooh je wil niet weten hoe blij jouw reactie mij maakt. Dank je wel <3

   | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Ook een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan: kippen! Ze eten praktisch alles en je krijgt er eieren voor terug.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh, ja!! Die moet ik ook hebben. Want die eten ook slakken toch? Is mijn toekomstige moestuin ook gelijk veilig.

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Ze eten inderdaad ook slakken, maar ze eten dan meteen ook je hele moestuin op ben ik bang, haha!

    | Reageer op deze reactie
 3. Hey, leuk dat jij hem ook ingevuld hebt! Ik zie veel dezelfde dingen terugkomen bij allerlei mensen, logisch ook, maar die capsule wardrobe had ik geloof ik nog niet gezien. Staat op mijn langetermijnplanning 😉

  En ja, die peace of mind is echt een voorwaarde om het leuk te houden! Om ecorexia te voorkomen probeer ik me te focussen op een paar dingen waar ik echt moeite voor wil doen (en veel verschil maken), zo min mogelijk spullen kopen en niet vliegen. Nu ik weet dat ik daar de grootste slag al mee kan slaan, maken al die kleine faaltjes me niet zoveel meer uit. Vind ik een prachtig excuus om er nog een stukje kaas bij te pakken, hoera!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Zo had ik er nog niet naar gekeken, de focus leggen op een paar grote dingen, dat is een heel slim uitgangspunt! Onthoud ik 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Linda schreef:

    Die hint kreeg ik in mijn schoot geworpen dankzij het boek De Verborgen Impact. Had je die ook al gelezen? Daarmee kon ik mijn eigen impact kwantificeren en letterlijk zien dat ik veeeeeel beter kan ophouden met vliegen dan met pijn en moeite afval verminderen en kaas laten liggen. Niet dat die dingen niet belangrijk zijn, maar dat wordt dan meer bijzaak. Als ik zin heb. Voor de lol!

    | Reageer op deze reactie
 4. Mariëlle schreef:

  Wat leuk dat jij hem ook in hebt gevuld! 🙂 Mijn invulling is van de week ook online gekomen, erg leuke tag 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Leuke antwoorden heb je gegeven! Dat van die peace of mind moet ik écht onthouden. Ik ben geneigd aan ecorexia te gaan lijden, dus dit is heel fijn om te lezen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja goed zo! Niemand heeft er iets aan als het constant een strijd is. Herken het wel van jaren geleden hoor, toen voelde ik mij vaak schuldig omdat ik bijna alleen maar bezig was met wat ik nog allemaal verkeerd deed (omdat ik daar ook vaak op werd gewezen in reacties, kuch, dat hielp ook niet mee). Nu probeer ik er wat oplossingsgerichter naar te kijken, maar ook te accepteren dat dit soort dingen nu eenmaal met babystapjes gaan.

   De comment hierboven van Linda – Zaailingen vind ik ook goed trouwens, dat je de focus legt op de dingen die het grootste verschil maken!

   | Reageer op deze reactie
 6. Judith schreef:

  Haha ik had geen idee dat jouw blog eerst zo was, heb nu wel ff gekeken natuurlijk – veel artikelen over koopziek zijn en op elke pagina een nieuw jasje XD Wat leuk dat zoveel daarvan dus ook echt goede aankopen bleken. Als je 8 jaar later was geboren had je aardig kunnen verdienen aan affiliatielinks X)
  Leuke tag ook, goed dat je relaxed in het groen kunt staan met weinig schuldgevoel. Ik vind je blog toch een aardig directe en grote invloed op mensen, je schrijft erover en je maakt het toegankelijk. Dat is veel meer invloed dan iemand zoals ik die met dezelfde onderwerpen bezig is maar geen blog heeft.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha! Grappig he? Ik ben al de hele week bezig met het updaten/aanpassen/verwijderen van oude blogposts en ik kom veel dingen tegen die ik nu zó anders doe. Vind dat verschil heel leuk om te zien.

   En nou, inderdaad 😉 Al denk ik niet dat mijn blog ooit groter was gegroeid als ik alleen random shoplogs liet zien dus het is maar de vraag of ik daar daadwerkelijk veel aan had verdiend hahaha.

   En dank je wel! <3

   | Reageer op deze reactie
 7. Ah mag ik solliciteren bij je konijnenopvang? Im heb ervaring met hokken schoonmaken! Ik herken de discussies met vriend op tv-gebied (maar ik was ook nog gewend aan een dik beeldbuisje van 25×30. Fijn hoe nuchter jij altijd bent, dat is absoluut goed om dingen vol en leuk te houden.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja dat mag! Oh ja die discussie hadden wij ook, ik was ook zo gewend aan de oude tv dat ik ook het nut niet van een grotere inzag. Maar ik moet zeggen dat ik nu ook wel heeel blij ben met de nieuwe tv hoor, we kijken elke avond series/films en nu is alles zo mooi en gedetailleerd. Dus een beetje materialistisch blijf ik altijd wel geloof ik haha.

   | Reageer op deze reactie
 8. Irene Haarsma schreef:

  Volgens mij doe je qua inspireren/motiveren veel meer dan je denkt! Vooral omdat je blog heel veel verschillende aspecten van groen(er) doen belicht. Ben zelf al begonnen met eigen wasmiddel maken, duurzamer kleding kopen, bewust dierproefvrij kopen, allemaal dankzij jou + je blog.

  | Reageer op deze reactie
 9. Emma schreef:

  Je zegt anderen niet bewust te inspireren, dan ben je daar in ieder geval onbewust heel goed mee bezig! Ik lees je stukken graag, en het zet me keer op keer aan het denken. Vooral met kleding ben ik nu veel bezig, heb jij toevallig een lijst met duurzame merken? Ik vind het zo moeilijk om tot een echte lijst te komen!

  | Reageer op deze reactie
 10. Janneke schreef:

  Hallo Iris,

  Als je nu op je mobiel de duur van het wassen met de wasmachine instelt (of je FitBit als dat kan) dan hoef je geen was meer te missen 😉

  | Reageer op deze reactie
 11. Jessica J. schreef:

  Ik vind deze tag zo fijn! Goede antwoorden, Iris. En eerlijk? Je hebt me al behoorlijk wat groene duwtjes in de rug gegeven. Dankzij jou heb ik onder andere twee Doppers en een KeepCup. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. P. schreef:

  Ik denk dat je stiekem veel invloed hebt. Juist omdat je laat zien dat het allemaal niet perfect hoeft, maar dat je op je eigen manier bij kunt dragen. Ik denk dat mensen die super streng bezig zijn met groen doen en kritiek hebben op mensen die het ‘niet goed doen’ mensen alleen maar tegen zich in het harnas jagen. Super leuke post :).

  | Reageer op deze reactie
  1. P. schreef:

   Je inspireert mensen in plaats van ze een schuldgevoel aan te praten, dat wil ik eigenlijk zeggen

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    O dank je wel! Wat leuk dat je je dat zegt. Vind ik heel fijn om te horen 🙂 Ik merk dat zelf ook heel erg, ik heb best vaak berichten gekregen over dingen die ik niet goed deed (toen ik net begon met duurzamer leven en daar over te bloggen) en ik weet uit ervaring dat dat nu niet echt motiverend werkt inderdaad haha. Dus dat gevoel wil ik anderen ook nooooit geven. Het is juist zo mooi om te zien hoe je op verschillende manieren een invulling kan geven aan ‘groen doen’ en dat je dat op je eigen tempo kan doen. Bedankt voor je reactie!

    | Reageer op deze reactie
 13. Super leuk dat je hem hebt ingevuld! Ik ben ook getagd maar moet er nog even tijd voor vinden haha.. Opvallend vind ik dat ik echt bij ieder woord denk ‘ja, ja, dat vind ik ook.’ en ‘Oh dat klopt echt helemaal’. Lekker op een lijn dus 😉

  | Reageer op deze reactie
Back to Top