De Groener Doener Tag

De Groener Doener Tag is een idee van Sara en bestaat uit zeven vragen die gaan over duurzaam leven. Deze vragen zijn bedacht door verschillende groene bloggers. Een gezamenlijk initiatief dus. Want samen ben je ‘groener’ dan alleen, zoals Sara het zo mooi verwoordde. Vandaag vul ik ‘m in!

De Groener Doener Tag
Foto door Victor Santos via Pexels.

De Groener Doener Tag

Onder elke vraag staat de naam van de blogger die de vraag heeft bedacht. Klik ook vooral even door naar hun blogs; altijd leuk om zo nieuwe inspiratie op te doen!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

Sara van MevrouwMiauw.

Ik denk dat ik door de jaren heen stapje voor stapje zo’n beetje alles veel groener ben gaan doen. Het belangrijkste is dat ik mijn koopziekte heb overwonnen. Veel spullen kopen is één van de minst duurzame hobby’s die je kan hebben. Járen geleden was het mijn lievelingshobby om de H&M en Douglas leeg te kopen. (Ter illustratie: vroeger kwamen er regelmatig dit soort blogposts hier online.) Nu koop ik nog maar soms kleding, en zo goed als altijd van eerlijke en/of duurzame merken. Qua verzorgingsproducten koop ik ook niet veel meer omdat ik alleen van dierproefvrije merken wil kopen, dus dan valt er al veel af. Een paar jaar geleden, toen ik mij meer begon te interesseren in duurzaamheid, ging er een lampje te branden dat ik veel liever investeer in duurdere producten van goede kwaliteit, dan dat ik voor kwantiteit ga.

Wat ik nog veel groener zou kunnen doen is vaker plantaardig eten. Natuurlijk is geen vlees eten al heel duurzaam, maar de zuivelproductie zorgt ook voor veel CO2-uitstoot en ik houd toch wel héél erg van kaas. Een veganist zal ik nooit worden, maar gelukkig lust ik tegenwoordig wel tofu. Zo komen we er wel.

De Groener Doener tag
Favoriet vegan beleg hier in huis: avocado en tomaatjes.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

Sanne van Omdat ik dat wil.

  • Een dikke trui aan doen in plaats van de verwarming hoger te zetten. Of een beagle adopteren en die als levende kruik gebruiken.
  • Veel van onze spullen zijn tweedehands, wat goedkoop in de aanschaf was en duurzaam is omdat het grondstoffen scheelt.
  • En lang met spullen doen, natuurlijk! Tot grotere ergernis van Steve die al jaren een grotere televisie wilde wat ik onzin vond. Onlangs ben ik toch overstag gegaan met de voorwaarde dat ‘ie dan wel een zo goed mogelijk energielabel moest hebben. (Nu klink ik als een harteloze vriendin, maar die televisie gaf ik uiteindelijk cadeau voor zijn verjaardag dus ik ben ook niet de moeilijkste, hoor.)
De Groener Doener tag
Mijn levende kruik in actie toen ik met griep in bed lag.

Hoe verspil jij minder voedsel?

Natascha van Plantaardiger.

Dat is nog wel iets waar ik beter in kan worden, maar sinds we een abonnement op een maaltijdbox hebben gaat dit al véél beter. Het zorgt voor wat meer overzicht en dat dingen sowieso worden opgegeten. Ook eet ik tegenwoordig altijd hetzelfde ontbijt (brinta + sojamelk + banaan), dat is allemaal lang houdbaar. Ik lunch altijd graag met avondeten dat over is van de vorige dag, zoals soep of salade. En gelukkig loopt er een behulpzame beagle hier in huis rond die al het eetbare dat hij maar kan vinden naar binnen werkt. Ook heb ik twee leuke boeken in mijn kast staan over het koken met restjes, dat weer extra inspiratie geeft: Het Nieuwe Kliekjesboek en Empty The Fridge.

De Groener Doener tag
Soep is ideaal om restjes mee op te maken. De vermicelli in deze soep maakte ik bijvoorbeeld van een beetje spaghetti dat nog ergens achterin de kast lag en dat ik in kleine stukjes brak.

Wat zou jij groen doen met een miljoen?

Hermien van Kouwe Kleren.

Ik zou eerst een schattig huisje midden in de natuur kopen voor Steve en mij; goed geïsoleerd, zonnepanelen, zelfvoorzienend, grote moestuin erbij, de hele mikmak. Dan adopteren we allemaal dieren die een nieuw huis nodig hebben en verzorgen die. Het liefst begin ik een konijnenopvang. Van het geld dat overblijft zou ik een deel investeren in een duurzaam bedrijf dat ik opzet. Ik weet nog niet in wat omdat ik honderd ideeën heb, dus misschien huur ik ook een business coach in. En een ander deel zou ik doneren aan De Dierenbescherming, waar ik sowieso al donateur van ben, en de SHHH (een stichting die ex-laboratoriumbeagles herplaatst). Als er nog iets overblijft huur ik ook een schoonmaakster in zodat ik niet zo vaak de was uit de wasmachine vergeet te halen.

De Groener Doener tag
Hoe lief ik Ollie ook vind, konijnen blijven voor altijd mijn lievelingsdieren. Dit is een foto uit 2010 van Bunny von D en haar toenmalige partner Wesseltje.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

Sytse van Het Groene Broertje.

Ik geloof niet dat ik dit heel direct doe, misschien ben ik iets te individualistisch aangelegd om mij überhaupt druk te maken over wat anderen doen. Al moet ik zeggen dat ik één keer wel een heftige woordenwisseling had met een vrouw in de supermarkt omdat ze biologische eieren onzin vond. Blijkbaar ben ik alleen een fanatieke groene activist als ik aan PMS lijd. Maar ik deel wel graag mijn eigen groene stappen hier op mijn blog en ik vind het superleuk dat ik daar indirect toch mensen mee kan motiveren. De eerste keer dat ik een mailtje kreeg van iemand die onder andere door mijn blog vegetarisch was gaan eten, viel ik bijna van mijn stoel. Dat is toch fantastisch?

De Groener Doener tag
Mijn blogassistent aan het werk.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

Giulia van Renmeisje.

Alle groene stappen waarbij je een beetje georganiseerd voor moet zijn vind ik moeilijk. Zoals geen voedsel verspillen vind ik een uitdaging omdat daar veel tussenstappen bij komen kijken. (Goed voorraadbeheer, nadenken over wat je wil eten, een boodschappenlijstje maken en rekening houden met wat je al in huis hebt, de koelkast netjes houden, enzovoort). Ik ben daar een ramp in, dus vind ik regelmatig nieuwe ecosysteempjes in onze koelkast. Of om geen water te verspillen; ook een lastige en niet eens omdat ik graag dagelijks douche. Maar omdat ik negen van de tien keer kleding uit de wasmachine vergeet te halen en ik vervolgens vier dagen later een stinkend, vochtig hoopje kleding aantref dat opnieuw gewassen moet worden.

Maar ik moet toegeven dat ik het mezelf hierin ook niet te moeilijk maak, hoor. Duurzaam leven vind ik belangrijk, maar mijn eigen peace of mind is minstens zo belangrijk. Als iets echt een strijd wordt, zoals minder plastic consumeren waardoor je boodschappen moet doen op de markt (en ik háát de markt!), dan vind ik het niet erg om een minder duurzame keuze te maken. Ik voel mij niet schuldig als ik in plastic verpakte non-biologische groente koop bij de supermarkt. Ik denk dat dit ontzettend belangrijk is. Als je enkel vanuit een schuldgevoel handelt, houd je ‘groen doen’ niet lang vol en word je doodongelukkig. Daar schiet niemand iets mee op; als je je goed voelt ben je namelijk creatiever en meer oplossingsgericht en dat is júist belangrijk bij een duurzame leefstijl. Dat realiseerde ik mij nog eens extra goed toen ik dit artikel over “ecorexia” las.

De Groener Doener tag
Over creatieve oplossingen gesproken: dit is hoe ik een gat in mijn sjaal repareerde!

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

Elcke van De Groene Zus.

Sowieso mijn capsule wardrobe. In mijn kledingkast hangen elk seizoen maximaal 35 kledingstukken. Hierdoor ben ik veel bewuster bezig met kleding. Niet alleen qua outfits die ik samenstel en het onderzoeken van mijn eigen stijl, maar ook besteed ik meer aandacht aan het duurzame aspect van kleding. Zo hangt niets weg te verstoffen achterin mijn kast, maar draag ik alles. Ik kijk tevens altijd naar de kwaliteit van kleding en probeer ik er zo lang mogelijk mee te doen. Als het kapot gaat repareer ik mijn schoonmoeder het, of vervang ik het voor iets van een duurzaam merk. Zo bestaat mijn kledingkast inmiddels uit bijna alleen nog maar duurzame kledingstukken. Ik vind het ook vooral fijn dat het veel overzicht geeft. Ik kan het iedereen aanraden!

De Groener Doener tag
Mijn laatste aankoop voor mijn capsule wardrobe: sneakers van het duurzame merk Ethletic.

Wil je de Groener Doener Tag overnemen? Vooral doen! Vergeet niet te linken naar de groene bloggers die de vragen bedacht hebben.

Back to Top