Recept: Supersoep tegen griep

Allereerst ontzettend bedankt voor alle lieve berichtjes op mijn vorige blog, ik vond het heel fijn om ze te lezen! Ik vind het echt superlief dat mensen hier de moeite voor namen.

De afgelopen twee weken hebben wel zijn tol geëist. Veel stress, weinig slapen en van gezond eten kwam het ook niet echt. Dus nu voel ik me hartstikke beroerd door een rotgriepje. Het vriendje stuurde ik met een boodschappenlijstje en bijbehorende uitleg naar de supermarkt (lees: “Huh, hoe ziet gember eruit?” en “Wat zijn sjalotten?!”) En ik maakte een ideaal soepje voor het begin van de herfst. Door de gember en rode peper krijg je het er lekker warm van en door alle andere supergezonde ingrediënten draagt het bij aan een goede weerstand om rotgriepjes tegen te gaan.

Ik koos voor een tomaten-groentesoep omdat tomaten boordevol zitten met lycopeen, als bescherming voor de weerstand. Ik had niet echt de puf om verse tomaten gebruiken, gelukkig zitten er in tomatenpuree en tomatenblokjes uit blik ook genoeg lycopeen, dit wordt ook beter opgenomen door het lichaam omdat het al kapot is gehakt. Bleekselderij bevat salvestrolen (verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten) die voor mensen een weerstandverhogend effect hebben. De gember is een krachtig antioxidant en helpt tegen keelpijn, een verstopte neus en koude rillingen en ook de verse tijm werkt verzachtend bij keelpijn. De knoflook werkt ontstekingsremmend en de sjalotten bevatten superveel vitaminen en selenium, een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem. Beide bakte ik in kokosolie wat een goede bron is van laurinezuur wat je beschermt tegen een heleboel bacteriën. Als laatste voegde ik er kikkererwten aan toe als eiwitrijke en ijzerrijke vervanging voor vlees.

Het is dan het beste om voor biologische groenten te kiezen: wanneer groente bespoten is, bevat het namelijk veel minder van deze goede stofjes. Voornamelijk bleekselderij en wortels bevatten een shitload aan bestrijdingsmiddelen. Bron (pdf)

Soep tegen griep

Ingredienten voor een pan vol supersoep:

3 sjalotten, gesnipperd
3 knoflookteentjes, fijn gesneden
1/2 rode peper, ontpit en fijn gesneden (of een hele peper als je van pittig houdt)
1 blik tomatenblokjes
2 flinke eetlepels tomatenpuree
5 stengels bleekselderij
1/2 winterpeen, in blokjes gesneden
1 blikje kikkererwten (ong. 200 gram)
1 stukje verse gember (ong. 30 gram), geschild en fijn gesneden
1 laurierblad
2 takjes tijm
1,25 liter bouillon (gekookt water + 2 of 3 groentebouillonblokjes)
1 eetlepel (kokos)olie
Garnering: basilicum of andere verse kruiden

Bereiding:

1. De sjalotten en knoflook in een grote pan met dikke bodem met 1 eetlepel kokosolie voor een paar minuten fruiten op laag vuur. Na een paar minuten de fijn gesneden rode peper toevoegen en nog heel even mee bakken.

2. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en bouillon toe. Doe hier ook de gesneden bleekselderij, wortel en gember bij. Leg twee takjes tijm en een laurierblad in de soep en laat het onder af en toe roeren zo’n 15 tot 20 minuten koken.

3. Vlak voordat de soep klaar is het laurierblad en de tijm verwijderen en de kikkererwten toevoegen. Laat de kikkererwten nog een minuutje of twee mee verwarmen. Naar smaak zout aan toevoegen. Opdienen in een soepkom gegarneerd met gesneden verse basilicum of andere verse kruiden.

Als je te veel soep over hebt kan je dit ook invriezen, handig!

Bronnen:
Leefbewust – Voeding en griep
Dokterdokter – Het anti-verkoudheid dieet: goed voor je weerstand
Foobie – Kruiden maken je gezond
Ortho Institute – Salvestrolen

Back to Top