Recept: Supersoep tegen griep

Allereerst ontzettend bedankt voor alle lieve berichtjes op mijn vorige blog, ik vond het heel fijn om ze te lezen! Ik vind het echt superlief dat mensen hier de moeite voor namen.

De afgelopen twee weken hebben wel zijn tol geรซist. Veel stress, weinig slapen en van gezond eten kwam het ook niet echt. Dus nu voel ik me hartstikke beroerd door een rotgriepje. Het vriendje stuurde ik met een boodschappenlijstje en bijbehorende uitleg naar de supermarkt (lees: “Huh, hoe ziet gember eruit?” en “Wat zijn sjalotten?!”) En ik maakte een ideaal soepje voor het begin van de herfst. Door de gember en rode peper krijg je het er lekker warm van en door alle andere supergezonde ingrediรซnten draagt het bij aan een goede weerstand om rotgriepjes tegen te gaan.

Ik koos voor een tomaten-groentesoep omdat tomaten boordevol zitten met lycopeen, als bescherming voor de weerstand. Ik had niet echt de puf om verse tomaten gebruiken, gelukkig zitten er in tomatenpuree en tomatenblokjes uit blik ook genoeg lycopeen, dit wordt ook beter opgenomen door het lichaam omdat het al kapot is gehakt. Bleekselderij bevat salvestrolen (verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriรซn, schimmels, virussen en insecten) die voor mensen een weerstandverhogend effect hebben. De gember is een krachtig antioxidant en helpt tegen keelpijn, een verstopte neus en koude rillingen en ook de verse tijm werkt verzachtend bij keelpijn. De knoflook werkt ontstekingsremmend en de sjalotten bevatten superveel vitaminen en selenium, een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem. Beide bakte ik in kokosolie wat een goede bron is van laurinezuur wat je beschermt tegen een heleboel bacteriรซn. Als laatste voegde ik er kikkererwten aan toe als eiwitrijke en ijzerrijke vervanging voor vlees.

Het is dan het beste om voor biologische groenten te kiezen: wanneer groente bespoten is, bevat het namelijk veel minder van deze goede stofjes. Voornamelijk bleekselderij en wortels bevatten een shitload aan bestrijdingsmiddelen. Bron (pdf)

Soep tegen griep

Ingredienten voor een pan vol supersoep:

3 sjalotten, gesnipperd
3 knoflookteentjes, fijn gesneden
1/2 rode peper, ontpit en fijn gesneden (of een hele peper als je van pittig houdt)
1 blik tomatenblokjes
2 flinke eetlepels tomatenpuree
5 stengels bleekselderij
1/2 winterpeen, in blokjes gesneden
1 blikje kikkererwten (ong. 200 gram)
1 stukje verse gember (ong. 30 gram), geschild en fijn gesneden
1 laurierblad
2 takjes tijm
1,25 liter bouillon (gekookt water + 2 of 3 groentebouillonblokjes)
1 eetlepel (kokos)olie
Garnering: basilicum of andere verse kruiden

Bereiding:

1. De sjalotten en knoflook in een grote pan met dikke bodem met 1 eetlepel kokosolie voor een paar minuten fruiten op laag vuur. Na een paar minuten de fijn gesneden rode peper toevoegen en nog heel even mee bakken.

2. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en bouillon toe. Doe hier ook de gesneden bleekselderij, wortel en gember bij. Leg twee takjes tijm en een laurierblad in de soep en laat het onder af en toe roeren zo’n 15 tot 20 minuten koken.

3. Vlak voordat de soep klaar is het laurierblad en de tijm verwijderen en de kikkererwten toevoegen. Laat de kikkererwten nog een minuutje of twee mee verwarmen. Naar smaak zout aan toevoegen. Opdienen in een soepkom gegarneerd met gesneden verse basilicum of andere verse kruiden.

Als je te veel soep over hebt kan je dit ook invriezen, handig!

Bronnen:
Leefbewust – Voeding en griep
Dokterdokter – Het anti-verkoudheid dieet: goed voor je weerstand
Foobie – Kruiden maken je gezond
Ortho Institute – Salvestrolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties op “Recept: Supersoep tegen griep

 1. wowie, wat een supersoep ja ๐Ÿ˜€ ik maak ook aaaltijd soepjes als ik ziek ben, de volgende keer is deze aan de beurt (hopelijk nog lang niet haha)

  | Reageer op deze reactie
 2. Daphne schreef:

  Wauwie deze soep ziet er geweldig uit! Ik heb zelf nog nooit met gember en bleekselderij gekookt, dus dit recept is super handig om het beide eens uit te proberen! ๐Ÿ™‚

  En heel veel beterschap!

  | Reageer op deze reactie
 3. Anne schreef:

  Lekker! Een soepje als je ziek bent doet het altijd goed ๐Ÿ™‚ Ik ga het recept aan mijn vriend geven, dan weet hij wat hij moet doen als ik ziek in bed lig haha. Beterschap!

  | Reageer op deze reactie
 4. Pingback: De mooiste plekjes op de wereld | IKBENIRISNIET
 5. Krabbelpoot schreef:

  Beterschap! Ik hoop dat de soep je snel op laat knappen (wat waarschijnlijk al is gebeurd, even vergeten dat bloglovin’ van nieuw naar oud gaat…)

  X

  | Reageer op deze reactie
 6. Pingback: Eet Geen Dieren Dag: Eetdagboek | IKBENIRISNIET
 7. Sasja schreef:

  Hoi hoi ,aller eerst bedankt voor je recept:-)
  Ik ben de soep nu aan het maken vanwege de griep.
  Het is de eerste keer dat ik gember wortel, tijm,laurierblad gebruik in de soep.
  Dus ik ben benieuwd hoe het gaat smaken.
  De rest heb ik vaker in de soep gedaan en bleekselderij is heel lekker in de soep en ook die kikker erwten.
  Die tijm was te koop in een bosje van die dunne sprietjes heb iets meer dan 2 er in gedaan hoop dat ik het goed doe.
  Ik heb heb een grote soep pan die zit bijna vol.
  Maar heb meer groente in gedaan.
  Dus kan voor uit ๐Ÿ™‚
  Onder tussen zal je al wel beter zijn en hoop dat het voor jou werkte en dat het smaakte.
  Groetjes van mij Sasja

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hoi Sasja, dat komt vast helemaal goed. Soep is altijd lekker! Beterschap ๐Ÿ™‚

   | Reageer op deze reactie
 8. Dieuwke schreef:

  Variant van je soep gemaakt.. Op kerstavond!!! Helaas niet aan een kerstmaal, maar thuis op de bank… Wel met een super soepje die me vast beter maakt voor 1ste en 2de kerstdag!
  Bedankt ๐Ÿ™‚

  | Reageer op deze reactie
 9. Yvonne schreef:

  De soep smaakte heerlijk รฉn heeft geholpen!
  Na 1 dag al minder verkouden, en de griep minder heftig.
  Dank je Iris

  | Reageer op deze reactie
 10. Kiara schreef:

  Even een vraagje,
  Ik heb een vriendin die ziek is en ik wil dit graag voor haar maken (en komen brengen), maar ze is allergisch voor gluten. Dus hierbij mijn vraag of dit recept gluten vrij is. Ik heb het idee van wel, maar ik wil het graag zeker weten.
  Zo niet, hoe kan ik het een glutenvrij recept maken?

  | Reageer op deze reactie
 11. Susanne schreef:

  Zo dan! Wat een heerlijke soep!! Ik heb zelf eerst verse kippen bouillon getrokken 2 uurtjes en toen jouw recept er achteraan gemaakt en op het eind nog even 1 doorgesneden madam janet meegekookt Super combi.. Slijmoplossend (verkoudheid-griep-astma.) Dit is mijn nieuwe nummer 1 in mijn favorieten… Dankjewel voor je het delen.. Ik voel me gelijk een stuk beter..

  | Reageer op deze reactie
 12. Julia schreef:

  Echt een heerlijke soep!!
  Bedankt voor het recept. Denk er na een paar jaar weer aan, gelukkig staat ie er nog hier.

  Ga hem snel weer maken. Hmm

  | Reageer op deze reactie
Back to Top