Een groene uitvaart

Vandaag een wat minder vrolijk onderwerp op mijn blog: namelijk de dood. Maar laten we het vooral luchtig houden! Ik zet, samen met Yarden, een paar milieuvriendelijke (en soms ietwat bizarre) ideeën voor een groene uitvaart op een rij.

groene uitvaart

groene uitvaart

De dood

“Wow Iris, wat een heftig onderwerp ineens op je happy feel good blog!” denk je nu misschien. Hm.. Voor mij voelt de dood niet als een zwaar onderwerp, het is iets waar ik makkelijk over kan praten. Zoals je misschien weet, ben ik opgegroeid met een vader die ernstig ziek was. De laatste paar jaren van zijn leven heb ik altijd geweten dat hij niet honderd jaar zou worden. Dat hij zo ziek was, ja, dàt vond ik erg. Oneerlijk, ook vooral. Maar met zijn dood had ik al snel vrede. Het is iets dat bij het leven hoort. Ik vind het dus niet per se een eng of zwaar onderwerp om te benoemen op mijn blog. Ideeën voor een uitvaart vind ik juist reuze fascinerend! Wat bedenken mensen toch allemaal tegenwoordig. En dat er zelfs milieuvriendelijke opties zijn, vind ik helemaal boeiend.

Een begrafenisverzekering

Maar op die groene opties kom ik zo, want voordat je kan beslissen hoe je uitvaart eruit gaat zien, kan het handig zijn om een begrafenisverzekering af te sluiten. Bij Yarden bepaal je zelf hoe je afscheid eruitziet en kan je een verzekering kiezen die daarbij past. De verzekeringen dekken meer dan alleen de begrafeniskosten. Op de website van Yarden kan je vrijblijvend je premie berekenen en eventueel gelijk een begrafenisverzekering afsluiten. Mocht je al een duidelijk beeld hebben van je uitvaart, dan kan je deze ideeën ook vast laten leggen bij Yarden.

Bladeren

Ideeën voor een groene uitvaart

 • Een eco-kist: waarschijnlijk iets waar je nog nóóit over hebt nagedacht (ik ook niet, hoor), is het materiaal waarvan grafkisten worden gemaakt en de lijmen die daar bij worden gebruikt die in de grond eindigen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook milieuvriendelijke alternatieven hiervoor, denk aan een kist van sloophout, bamboe of zelfs karton. Ook zijn er kisten op de markt gemaakt van organisch restafval (bijvoorbeeld die van Onora).
 • Capsula Mundi pods: twee Italiaanse designers bedachten nog weer iets anders, namelijk biologisch afbreekbare ‘pods’ in de vorm van een ei waarin je begraven kan worden en die vervolgens de boom voeden. Zo zal een begraafplaats eruit zien als een mooi park, met bomen die dienst doen als grafsteen. Lees er hier meer over.
 • Begraven of cremeren? Wat ik zelf graag wilde weten, was of cremeren of begraven beter zou zijn. Zelf zou ik denken dat cremeren niet zo milieuvriendelijk is, maar uit onderzoek blijkt er nog geen duidelijk antwoord op te zijn. Beide hebben namelijk voor- en nadelen. Eigenlijk komt het er op neer dat beide opties even milieuonvriendelijk zijn.
 • Alternatieven: tijdens mijn zoektocht om een antwoord te vinden op mijn vorige vraag, kwam ik ook andere alternatieven tegen. Zo heeft Yarden in 2005 onderzoek laten doen naar  vriesdrogen; het bevriezen van het lichaam waarbij het aan het einde van het proces uiteen zal vallen in een organisch poeder. Uiteindelijk bleek dit wel schoner te zijn, maar doordat er veel energie bij nodig is niet milieuvriendelijker. Vriesdrogen wordt overigens nog niet gedaan in Nederland. Ik krijg er eerlijk gezegd ook een béétje de kriebels van als ik er over lees hoe dit in zijn werk gaat.

Is milieuvriendelijkheid iets dat je belangrijk vindt bij een uitvaart, of vind je dat net iets te ver gaan? Ik ben benieuwd! Ik ben er zelf nog niet helemaal uit namelijk. Ik denk dat het bij mij (over 100 jaar, want ik word uiteraard héél oud als vegetariër) bij vegan hapjes, gerecyclede servetten, duurzaam geteelde bloemen en biologische bubbels blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties op “Een groene uitvaart

 1. Saskia schreef:

  Wat me soms opvalt zijn hele stoeten auto’s die achter elkaar aanrijden om van punt 1 naar punt 2 te komen tijdens de uitvaart. Persoonlijk zou ik dat anders doen. Minder uitlaatgassen = beter voor het milieu.

  Het lijkt me ook wel awesome om mijn lichaam aan de wetenschap te geven. Zodat de mensheid nog iets aan mij heeft en van me kan leren.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Zo had ik er nog niet eens over nagedacht, maar eigenlijk is je lichaam doneren aan de wetenschap ook nog eens heel ‘groen’, omdat er dan geen crematie of begrafenis is! (Denk ik, ik weet eigenlijk niet zo goed hoe dat nu precies werkt..) Vind ik inderdaad ook wel een mooie gedachte, al lijkt het me misschien ook wel naar voor de nabestaanden? Hmm.

   | Reageer op deze reactie
   1. Brenda schreef:

    Wat ze daarvan overhouden wordt volgens mij uiteindelijk ook gecremeerd. Las daar een tijdje geleden een rapportage over in het Volkskrant magazine. Vond het wel fascinerend.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     O ja, dat klinkt ergens ook wel heel logisch 😉 Thanks voor je aanvulling! Inderdaad een fascinerend onderwerp.

     | Reageer op deze reactie
    2. Michelle brouwt schreef:

     Ja, deze! http://www.volkskrant.nl/wetenschap/je-lichaam-schenken-aan-de-wetenschap-hoe-gaat-dat~a4126076/
     Zo mooi 🙂

     Maar in augustus verscheen wel al een artikel waarin stond dat er nu een lichamenoverschot is in ‘de wetenschap’
     (http://www.volkskrant.nl/wetenschap/wetenschap-heeft-overschot-aan-lichaamsdonoren~a4126554/)

     Blijft fascinerend. Milieuvriendelijk niet per se (want koelen + uiteindelijk ‘de resten’ cremeren) maar wel een maatschappelijk (of ja, wetenschappelijk dus) nut.

     | Reageer op deze reactie
   2. Annemarie schreef:

    Je lichaam aan de wetenschap geven is niet perse heel groen omdat je lichaam constant gekoeld moet blijven.

    Wel is het belangrijk dat mensen dat doen (al hoeven niet heel veel mensen het te doen, omdat er niet super veel lichamen nodig zijn) Voor nabestaande kan het juist ook heel mooi zijn dat de dood van iemand toch nog een doel dient en daarbij kan er nog steeds een afscheidsdienst plaats vinden.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ah ja, zo had ik er nog niet over nagedacht. Klopt helemaal!

     | Reageer op deze reactie
 2. Bente schreef:

  Hm nee ik heb hier nooit echt over nagedacht.. Het enige dat ik zeker weet is dat ik gecremeerd wil worden..

  | Reageer op deze reactie
 3. Anna schreef:

  Ik vind het eerlijk gezegd best goed om hier ook eens iets over aan te snijden. Natuurlijk is het geen vrolijk onderwerp, maar helaas zullen we er allemaal mee te maken krijgen… Zelf denk ik er eigenlijk bijna nooit echt over na- maar ook bijvoorbeeld mijn opa & oma zijn nu écht oud aan het worden. Ook vind ik het goed om milieuvriendelijk te zijn bij een begrafenis, niets mis mee om dan ook bewust bezig te zijn. Mooi geschreven Iris.

  | Reageer op deze reactie
 4. Merel schreef:

  Ohja, ik denk hier regelmatig over na! Ik wil namelijk dat mijn uitvaart een groen festijn wordt. Ik wil een elektrische auto (die zijn er vast tegen die tijd), een bamboe kist of een kist van ander materiaal, live muziek, vegan cupcakes, fairtrade bloemen en een kaart op van dat groeipapier – zodat er allemaal bloemetjes groeien als mensen de kaart in de tuin planten. Ook zou ik graag ecologisch afbreekbare confetti willen. En idd, biologische bubbels. Ik hoop van harte dat mijn nabestaanden tegen die tijd, als ik ook 100 ben geworden want daar gaan we voor het gemak maar even vanuit, er een mooie en leuke dag van maken. Maar wel zo groen mogelijk alsjeblieft!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik word gewoon vrolijk van jouw reactie, en dat bij zo’n onderwerp als dit, het klinkt bijna als een feestje haha. Maar als je gezond 100 jaar mag worden dan is dat ook best een feestelijke prestatie!

   | Reageer op deze reactie
  2. Daphne schreef:

   Wow, kaartjes op groeipapier is écht een prachtig idee. Zou er zelf niet zo snel op zijn gekomen, denk ik. Ik ga hem opschrijven! Thanks!

   | Reageer op deze reactie
 5. Marion schreef:

  Mooi dat je ook hier over schrijft. Tof! Zelf ben ik niet zo angstig voor het onderwerp dood. Mijn man zou het lastig vinden als ik mijn lichaam ter beschikking stel van de wetenschap, maar het is wel iets waar ik over nadenk. Dat doe ik dan alleen als hij er niet meer is. Verder begreep sprak ik onlangs een uitvaartondernemer en die zij dat er tegenwoordig veel minder behoefte aan is. Je moet dus toch een plan achter de hand hebben voor het geval dat. Wat ik zelf het liefste wil is begraven worden op een natuurbegraafplaats. Ik weet ook al welke: Heidepol in Arnhem. Je hebt daar een veld en daar lig je dan gezellig tussen de bloemen met allemaal anderen die ook graag weer terug één willen worden met de natuur. Geen grafsteen. Gewoon weer back to the earth. Ik vind het geweldig!

  | Reageer op deze reactie
 6. joel schreef:

  Ik snap niet zo goed waarom je een uitvaartverzekering zou nemen. Je weet toch zeker dat je op een gegeven moment dood gaat, dus waarom zou je dat laten verzekeren?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik snap je punt, ik denk dat het vooral fijn is voor mensen die moeite hebben met sparen en niet een enorme buffer hebben. Je weet immers niet wanneer je komt te overlijden. Met zo’n verzekering weet je in ieder geval zeker dat je nabestaanden niet ineens voor allemaal kosten komen te staan. Maar je kan natuurlijk ook prima zelf steeds iets opzij zetten als je dat fijner vindt!

   | Reageer op deze reactie
 7. Harmke schreef:

  Na het zien van de film The Fountain wilde ik heel graag ‘weer opgaan in het geheel / de natuur’. De Capsula Mundi pod vind ik daarom echt heel erg mooi <3 Het liefst word ik een Japanse Esdoorn, want dat vind ik een mooie boom. Verder mag t een heel relaxt gebeuren worden van mij, een picknick waarbij iedereen wat lekkers meeneemt ofzo 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wow ja, nu je het zegt. Toevallig had ik het laatst nog met iemand over die film. Zó mooi. Het idee van opgaan in de natuur vind ik ook een mooie gedachte.

   | Reageer op deze reactie
 8. Vandaagismooi.nl schreef:

  Ik heb hier wel eens bij stil gestaan maar nog geen keuze gemaakt. Ik vind je artikel en de reacties dan ook heel fijn om te lezen zodat ik wel een paar dingen vast kan gaan leggen. Verder wil ik vooral dat de mensen die komen er ‘hun feestje’ van maken. Het is immers niet mijn afscheid, ik ben dan toch al dood. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja precies, dat is mijn gedachte er inderdaad ook bij. Zo’n uitvaart is er toch eigenlijk het meest voor de nabestaanden. Ik merk er niks meer van (gelukkig maar). Maar het lijkt me daarom ook juist wel fijn als de uitvaart dan echt persoonlijk is en bij je past, dat lijkt me ook weer fijn voor de nabestaanden om het een plek te geven.

   | Reageer op deze reactie
 9. Bianca schreef:

  Opzich ben ik niet bang voor de dood en vind ik het ook geen naar onderwerp. Het gaat nu eenmaal hand in hand met het leven. Wat wel erg jammer is, is dat droogvielen in Nederland niet mag! In de Scandinavische landen is dit ondertussen populairder dan cremeren. Als het mijn tijd is, hoop ik dat het er eindelijk door is. De veiligheidswetten in Nederland zijn een grote doorn in het oog op dat gebied.

  | Reageer op deze reactie
 10. Hanneke schreef:

  Uiteindelijk moeten mijn nabestaanden maar beslissen wat ze precies willen. Wel belangrijk om nu al te bespreken dat ik het ‘zo groen’ mogelijk wil.
  Ik geef het volgende mee aan de mensen om me heen:
  – Ik zou geen massa’s mensen op mijn afscheid willen. Alleen de mensen die me het meest dierbaar waren. Laat anderen de tijd die ze daarmee ‘besparen’ liever in een paar uur vrijwilligerswerk steken.
  – Wat er op de kaart staat, maakt me niet zo veel uit, maar een kaart die je kunt planten en dan bloemen oplevert vind ik een geweldig idee van Merel.
  – Mijn kist mag zo eenvoudig mogelijk (karton lijkt me prima (als het maar stevig is ;-)).
  – Als ‘ze’ me willen begraven dan graag op een natuurbegraafplaats zonder natuurstenen steen (zo milieuonvriendelijk) met een keitje erbij. En dan daarna de ‘picknick van Harmke’
  Fijn Iris dat je het allemaal aan de orde stelt.

  | Reageer op deze reactie
 11. Janneke schreef:

  Voor wat de verzekering betreft; die heb ik een poos geleden opgezegd. Je betaald je blauw en als puntje bij paaltje komt dan moet er vaak nog bijbetaald worden ook.
  Als ik uit de tijd raak dan blijft er nog genoeg over om te doen wat ik graag gedaan zou willen hebben bij mijn uitvaart 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Margreet schreef:

   Ja mijn idee..ik heb toevallig een verzekering bij Yarden en dat was meen ik voor 30 jaar oid maar na die tijd bleef ik toch jaarlijks betalen en dat wist ik tevoren niet,,ik heb al erg veel betaald nu. Ik zou het nu niet meer doen, zo duur hoeft een uitvaart niet te zijn en het kan betaald van je laatste salaris/uitkering.
   Een kist is nogal milieuonvriendelijk want meestal van kunststof. het kan ook in een doek of een rieten mand (coffin-googelen)

   | Reageer op deze reactie
 12. Klaasje schreef:

  Ik denk hier regelmatig over na, het is niet anders, het hoort erbij. Ik heb altijd begrepen dat cremeren beter was omdat je geen ruimte inneemt maar misschien heb ik mijzelf dat ooit wijsgemaakt 😉 Ik vind cremeren…mwah, zo’n uitvaart voelt vaak niet af voor mij. Ineens is de persoon weg. Afijn, zo lang mijn kinderen nog relatief jong zouden zijn wil ik sowieso begraven worden, misschien hebben ze iets aan die plek (misschien ook niet, ook prima). En van de rest…daar ga ik zelf eens een blogje aan wijden denk ik 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Sascha schreef:

  Met paard en wagen vervoerd worden is natuurlijk ook groen… Maar aan de andere kant, ik zou ook graag aan mijn familie willen denken als ik over zo’n onderwerp nadenk. Voor hun is die dag belangrijk (voor mij al niet meer natuurlijk), misschien dat groen er dan wel iets minder toe doet…

  | Reageer op deze reactie
  1. Klaasje schreef:

   Mee eens, de uitvaart is voor hen die achterblijven. Groen zou daarom nooit mijn topprioriteit worden; ik wil eenvoud, groenig en vooral liefdevol.

   | Reageer op deze reactie
 14. Desirée schreef:

  ik vind dit wel eigenlijk het beste plan wat ik tot nu toe ben tegen gekomen al zijn die pods waar jij het over hebt ook wel heel erg tof zijn ze wel erg duur wat ik me er van kan herinneren. https://urnabios.com/shop/

  | Reageer op deze reactie
 15. Maaike schreef:

  Ik heb hier zeker wel over nagedacht! Ook over een kist. Het lichaam van een tante van mij was in doeken gewikkeld (ook tijdens de dienst), en zo werd ze ook begraven. Als het biologisch katoen is ben je vast zo wel groen bezig!
  En toen een vegetarische oom van mij overleed had mijn moeder er bij de cateraar op aangedrongen om alleen vegetarische broodjes te serveren. Inderdaad, volgauto’s enz. kan je makkelijker skippen. En dat mensen geen bloemen meenemen – dat scheelt ook al een hoop. Ik lees hier over kaarten op groeipapier, dat klinkt ook heel interessant! Ik zie mogelijkheden voor ‘groene’ uitvaartondernemingen :-).

  | Reageer op deze reactie
  1. Marije schreef:

   Mijn moeder was ook in zo’n doek gewikkeld, een wade. Ze wilde slechts 1 bloemstuk, met veldbloemen. In plaats van bloemen wilde ze dat mensen aan de Dierenbescherming zouden doneren. En de broodjes moesten vegetarisch zijn. Dat bleek de cateraar een beetje boven de pet te gaan, die maakte broodjes tonijn en broodjes met alleen schijfjes komkommer. Heel fijn dat mijn moeder dat al tijden voor haar dood zo duidelijk op papier had gezet.
   Een kaart op groeipapier, dat vind ik wel een hele mooie!

   | Reageer op deze reactie
 16. Veerlez schreef:

  Wat goed dat je hier over schrijft! Ik ben vrijwilliger bij Praten over Verlies, een chatproject wat een samenwerking is tussen Yarden en Humanitas. Ik ontvang ook een tijdschrift van Yarden en ik kan oprecht zeggen dat Yarden de dood een minder zwaar onderwerp maakt. <3

  | Reageer op deze reactie
 17. Iris schreef:

  Het maakt me niet heel veel uit wat er met mijn lichaam gebeurt, maar het is wel een fijn idee dat je de generaties na je niet opzadelt met de gevolgen.

  | Reageer op deze reactie
 18. Nancy schreef:

  Nou zeg, eerlijk nog nooit over nagedacht. Terwijl het eigenlijk heel logisch is! Mijn vader is een aantal jaren geleden plotseling overleden, dus praten over de dood vind ik ook niet eng (wel verdrietig). Gek genoeg hebben we het wel thuis over wat we voor muziek willen en als iedereen nog een beetje in goede conditie is, heb ik gevraagd of ze alsjeblieft een leuke sketch van mij kunnen doen als ik het loodje heb gelegd 🙂 (Zal wel niet gebeuren dat ze dat doen, maar hoe cool is dat!?) Hoe dan ook, ik heb nog nooit nagedacht over hoe de verdere invulling zou moeten zijn. Geen moment bij stil gestaan of je ook voor een duurzaam alternatief kunt kiezen, maar als ik het zo zie wat de opties zijn zou ik voor een bamboe kist gaan. Ik vind bamboe er namelijk mooi uitzien. Of een compleet onbewerkte kist, ook mooi. En dan maar de fik erin; heb ik het eindelijk lekker warm.

  | Reageer op deze reactie
 19. Michelle schreef:

  Wow, vriesdrogen. Ik doe dat nu on a daily basis (geen lichamen hoor!!1!) en zit er nu over na te denken hoe dat met zo’n groot ‘ding’ als een menselijk lichaam zal gaan. Dat zal inderdaad enórm veel energie kosten! Het idee ervan heeft wel iets (denkende aan wat er overblijft enzo), al doet het inderdaad wel freaky aan.

  | Reageer op deze reactie
 20. Ilse schreef:

  Bij duurzaam leven probeer ik stukje bij beetje wat meer stil te staan, maar bij duurzaam doodgaan niet. Ontgaat aan m’n aandacht, terwijl dat natuurlijk ook bij het leven hoort. Het verbaast me dat er zoveel mooie initiatieven zijn! Wat is er toch veel mogelijk tegenwoordig. Of eigenlijk: wat is er toch veel overbodig tegenwoordig. De wijzen die je hier beschrijft zijn juist natuurlijker, en hoe het ‘normaal’ gaat is juist gek, toch? Al die gebruiken die er in al die jaren zijn ingeslopen zijn allemaal extra, terwijl doodgaan juist zoiets natuurlijks is. Oké, ik vind het een fascinerend onderwerp, haha. Mooi stuk, een boeiende reacties van anderen!

  | Reageer op deze reactie
 21. maai schreef:

  Jeetje echt nog nooit over na gedacht maar interessant onderwerp. Ik vind die capsules die de boom voeden eigenlijk wel mooi. Heb je als nabestaande direct een mooie plek om naar toe te gaan.

  | Reageer op deze reactie
 22. Eke schreef:

  Ik vind de capsules die uitgroeien tot een boom super mooi en ook iets, bijna magisch hebben haha. Het is absoluut een onderwerp waar ik niet graag over praat maar het is wel iets om goed over na te denken. Je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren en je zaken goed regelen is altijd en fijn voor de toekomst.

  | Reageer op deze reactie
  1. Lydia schreef:

   Ik was heel blij dat ik goed verzekerd was toen mijn zoontje overleden bleek te zijn in de 37e week van mijn zwangerschap. Tenzij je nu al ruim tienduizend euro apart hebt staan, kun je er toch niet zomaar vanuit gaan dat je tijd hebt om het apart te zetten of twee keer zo’n bedrag op te hoesten? (2x zelf een begrafenis moeten betalen – daar hou je ook liever geen rekening mee)
   Je hebt op zo’n moment zoveel aan je hoofd (en aan je lijf); wat dan ook duurzaam doen is niet in ons opgekomen. Dank je wel voor je blogpost, want ik heb nog tijd om het voor mezelf nog wat bewuster te doen. (oh, en een graf heb ik dus al ;))

   | Reageer op deze reactie
 23. Wat goed dat je dit onderwerp aankaart! En een vleugje groen zou ik zeker overwegen, maar mijn kist moet wel beschilderd worden met vrolijke tekeningen en kleuren 🙂 (biologisch afbreekbare verf?)
  Ik heb een aantal schrijnend onpersoonlijke en karige begrafenissen meegemaakt en ook een paar erg mooie, waar duidelijk zorgvuldig over de invulling is nagedacht. Daarom hebben wij het er ook uitvoerig over gehad wat voor dingen wij absoluut wel en niet willen.

  | Reageer op deze reactie
 24. Madam Elisa schreef:

  Mij maakt het niet zo veel uit, al roep ik wel altijd dat ze me gewoon in een doek moeten wikkelen en dat dan cremeren 🙂

  | Reageer op deze reactie
 25. Zoë schreef:

  Haha, wat een méga goed voorbeeld van een zakelijke samenwerking. Serieus, props. En ik heb nog nooit een glimlach op m’n gezicht gehad als ik las over begrafenissen en uitvaartverzekeringen, till now!

  | Reageer op deze reactie
 26. Charelle schreef:

  Oh wat een interessant artikel, zie deze nu pas ( dankzij je diary)! Heb altijd gezegd dat als ik ooit een carrière switch wil doen, ik begrafenis ondernemer wil worden. Klinkt een beetje gek, maar het lijkt me een heel mooi beroep. Vind het dan ook mega interessant om te lezen dat er ook al wordt nagedacht over groene opties op dat gebied. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Zef schreef:

   ik zag toevallig gister een youtube-filmpje, ging over iets religieus, niet belangrijk. Maar iemand stelde de vraag aan iemand wat hij zou doen als hij bijna geëxecuteerd zou worden (in de hoop dat die persoon God zou vinden) zijn antwoord: request that I be burried so that flora and fauna may dine upon me as I have dined upon flora and fauna. Vond ik een mooi antwoord. De boom vind ik erg mooi, vooral qua symboliek.

   | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: Huishoudelijke mededelingen: blogschema, gesponsorde posts & logo | IKBENIRISNIET
Back to Top