Een groene uitvaart

Vandaag een wat minder vrolijk onderwerp op mijn blog: namelijk de dood. Maar laten we het vooral luchtig houden! Ik zet, samen met Yarden, een paar milieuvriendelijke (en soms ietwat bizarre) ideeën voor een groene uitvaart op een rij.

groene uitvaart

groene uitvaart

De dood

“Wow Iris, wat een heftig onderwerp ineens op je happy feel good blog!” denk je nu misschien. Hm.. Voor mij voelt de dood niet als een zwaar onderwerp, het is iets waar ik makkelijk over kan praten. Zoals je misschien weet, ben ik opgegroeid met een vader die ernstig ziek was. De laatste paar jaren van zijn leven heb ik altijd geweten dat hij niet honderd jaar zou worden. Dat hij zo ziek was, ja, dàt vond ik erg. Oneerlijk, ook vooral. Maar met zijn dood had ik al snel vrede. Het is iets dat bij het leven hoort. Ik vind het dus niet per se een eng of zwaar onderwerp om te benoemen op mijn blog. Ideeën voor een uitvaart vind ik juist reuze fascinerend! Wat bedenken mensen toch allemaal tegenwoordig. En dat er zelfs milieuvriendelijke opties zijn, vind ik helemaal boeiend.

Een begrafenisverzekering

Maar op die groene opties kom ik zo, want voordat je kan beslissen hoe je uitvaart eruit gaat zien, kan het handig zijn om een begrafenisverzekering af te sluiten. Bij Yarden bepaal je zelf hoe je afscheid eruitziet en kan je een verzekering kiezen die daarbij past. De verzekeringen dekken meer dan alleen de begrafeniskosten. Op de website van Yarden kan je vrijblijvend je premie berekenen en eventueel gelijk een begrafenisverzekering afsluiten. Mocht je al een duidelijk beeld hebben van je uitvaart, dan kan je deze ideeën ook vast laten leggen bij Yarden.

Bladeren

Ideeën voor een groene uitvaart

  • Een eco-kist: waarschijnlijk iets waar je nog nóóit over hebt nagedacht (ik ook niet, hoor), is het materiaal waarvan grafkisten worden gemaakt en de lijmen die daar bij worden gebruikt die in de grond eindigen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook milieuvriendelijke alternatieven hiervoor, denk aan een kist van sloophout, bamboe of zelfs karton. Ook zijn er kisten op de markt gemaakt van organisch restafval (bijvoorbeeld die van Onora).
  • Capsula Mundi pods: twee Italiaanse designers bedachten nog weer iets anders, namelijk biologisch afbreekbare ‘pods’ in de vorm van een ei waarin je begraven kan worden en die vervolgens de boom voeden. Zo zal een begraafplaats eruit zien als een mooi park, met bomen die dienst doen als grafsteen. Lees er hier meer over.
  • Begraven of cremeren? Wat ik zelf graag wilde weten, was of cremeren of begraven beter zou zijn. Zelf zou ik denken dat cremeren niet zo milieuvriendelijk is, maar uit onderzoek blijkt er nog geen duidelijk antwoord op te zijn. Beide hebben namelijk voor- en nadelen. Eigenlijk komt het er op neer dat beide opties even milieuonvriendelijk zijn.
  • Alternatieven: tijdens mijn zoektocht om een antwoord te vinden op mijn vorige vraag, kwam ik ook andere alternatieven tegen. Zo heeft Yarden in 2005 onderzoek laten doen naar  vriesdrogen; het bevriezen van het lichaam waarbij het aan het einde van het proces uiteen zal vallen in een organisch poeder. Uiteindelijk bleek dit wel schoner te zijn, maar doordat er veel energie bij nodig is niet milieuvriendelijker. Vriesdrogen wordt overigens nog niet gedaan in Nederland. Ik krijg er eerlijk gezegd ook een béétje de kriebels van als ik er over lees hoe dit in zijn werk gaat.

Is milieuvriendelijkheid iets dat je belangrijk vindt bij een uitvaart, of vind je dat net iets te ver gaan? Ik ben benieuwd! Ik ben er zelf nog niet helemaal uit namelijk. Ik denk dat het bij mij (over 100 jaar, want ik word uiteraard héél oud als vegetariër) bij vegan hapjes, gerecyclede servetten, duurzaam geteelde bloemen en biologische bubbels blijft.

Back to Top