Groene tip #12: Warme Truiendag

Elk jaar wordt de Warme Truiendag georganiseerd in Nederland, deze keer op 6 februari, aanstaande vrijdag dus! In België vind je iets soortgelijks, dit heet de Dikketruiendag en is op 13 februari. Het idee erachter is simpel: trek een lekkere warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager.

warme truiendag

Wat is het?

Op de website warmetruiendag.nl kan je je aanmelden om mee te doen. Je geeft aan hoeveel graden je de verwarming lager gaat zetten en je krijgt direct te zien hoeveel CO2-uitstoot je daarmee bespaart. De Warme Truiendag in Nederland is georganiseerd door Green Choice en Het Klimaatverbond. Je kan meedoen vanuit thuis, maar ook vanaf je werk of school.

Waarom?

Het idee is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. Deze dag is georganiseerd zodat je kan zien hoe makkelijk het eigenlijk is om energie te besparen. Het draait dus vooral om bewustwording, want van één dagje de verwarming iets lager zetten, red je de aarde natuurlijk niet. Maar dat maakt niet uit, ik vind het hartstikke leuk bedacht en dit soort initiatieven kan ik alleen maar toejuichen! Het motiveert mij ook om er wat meer bij stil te staan. Want ik schrok stiekem best wel toen de jaarrekening van gas en elektriciteit twee weken geleden in mijn inbox verscheen. Dat was vooral te danken aan het feit dat we ons maandelijkse termijnbedrag iets te laag hadden ingeschat toen we hier net kwamen wonen. Ik was namelijk een klein mini-studiootje gewend, niet een krakkemikkige gezinswoning. Maar meer ons best doen om hier op te besparen is natuurlijk nooit verkeerd.

Hoe dan?

Stap 1: trek een warme trui aan. Stap 2: zet de verwarming lager dan je hem normaal zou aan zetten. Tadaa! Om het je nog wat makkelijker te maken zijn er leuke acties georganiseerd. Op 1 februari kan je in Utrecht je kleding ruilen voor bijvoorbeeld een mooie warme trui. Deze kledingruil is georganiseerd door Little Green Dress, hier vind je meer info. En als je op 6 februari een selfie maakt met je warme trui maak je kans op een winterpakket van VerduurSaam, lees er hier meer over. Alle andere acties en tips & tricks kan je vinden op de website van Warme Truiendag.

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: Gratis

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

39 reacties op “Groene tip #12: Warme Truiendag

 1. Tessa

  Wat een tof idee! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar ik wil er zeker aan meedoen! Haha moeilijkheidsgraad: 2/10.. Dat kunnen we wel aan!
  Liefs, Tessa

 2. Marion

  Iedere dag is hier warme truiendag. Desondanks staat de verwarming eigenlijk altijd op 22 graden. Hoeveel truien ik ook aan heb, kouder dan dat en ik ben de hele dag rillerig. Ik weet trouwens niet eens wat een normale kamertemperatuur is. 20? Nou goed, ik heb gelukkig wel groene energie. Dat scheelt weer. 🙂

  • iris

   Haha jaaa, supergoed vind ik dat! 😀 En wat vervelend dat je het altijd zo koud hebt zeg! Ik heb gelukkig nooit zoveel problemen met kou, ik ben echt een wintermeisje wat dat betreft. Warmte/hitte daarentegen, pfoeee nee liever niet. Ik stuur wat extra warmte jouw kant op!

 3. Merel

  Dit is zo’n leuke en eenvoudige manier om een steentje bij te dragen! Ik doe ieder jaar mee 🙂 De trui van Geitenwollenshirts die je aan hebt is ook geweldig trouwens!

 4. Femke

  Haha, volgens mij heb ik iedere dag al Warme Truiendag! Verliefd op je trui trouwens. 🙂

 5. Anne

  Hihi bedankt ook voor je verhelderende stappenplan ;-). Zelf doe ik eigenlijk elke dag mee met deze dag, want wij hebben de verwarming nooit aan staan. Voordeel van een niet zo warm huis: je kunt je beter concentreren en voelt je minder snel duf. Nog een reden voor iedereen om mee te doen aan de warme truiendag toch!

  • iris

   Ja precies! Ik houd er ook niet van als het zo warm is in huis, dan gaat heel mijn hoofd volzitten met watjes. In mijn studeerkamer zit ik meestal ook zonder de verwarming aan en dan in een slaapzak zodat ik niet bevries maar mijn hoofd wel fris blijft, dat voelt zo gezellig haha :p Maar je hebt de verwarming verder helemaaal niet aanstaan? Wow! Ik denk niet dat dat mij zou lukken, brrrr.

 6. Dionne

  Top idee vind ik dit. Ik doe het ieder jaar. Want met een dik dekentje en een dikke trui aan heeft ook wel wat.

 7. Anne

  Wat een leuke trui heb je aan :D! Hoe dan ook, ik ga met je meedoen op 6 februari.

 8. Veerlez

  Volgens mij zijn er meerdere data voor warme truiendag, want ik had hem in januari ook al voorbij zien komen. maar goed, ik moet vandaag op sjiek voor oma’s 95ste verjaardag, dus ik ben bang dat ik geen warme trui aan zal doen 🙂

 9. Bij mij staat de verwarming zelden hoger dan 19 graden maar ik vind het een goede actie. Doe wel een dubbele trui aan 😀

 10. Elodie

  Ik zet de verwarming eigenlijk niet zo vaak aan. Meestal tegen de avond, als het donker wordt, een paar uurtjes. En we hebben een groot raam, dus als de zon schijnt warmt ons appartementje zo op. Maar wel een mooie alternatief en een excuus om wat dichter tegen elkaar aan te kruipen 🙂

 11. Ik ben klant bij GreenChoice dus ik had er al over gehoord inderdaad! Weet je wat nu eigenlijk het stomme – maar ook leuke is? Bij mij is het eigenlijk iedere dag warme truiendag, dus ik kan niet ècht meedoen! HA. Als ik thuis ben draag ik eigenlijk altijd twee laagjes kleding: onder een legging en chillbroek, boven een shirt lange mouwen en een trui. En dan daar overheen uiteraard mijn snuggie. Ik ben een koukleum. Yep. Mijn verwarming staat ondertussen soms hele dagen niet aan (goed geïsoleerde studio, joepie!). Dus eigenlijk kán mijn verwarming niet lager haha. Neemt niet weg dat ik het een topinitiatief vind!

 12. Linda

  Als ik zo’n gave schaapjestrui had had ik iedere dag warmetruiendag denk ik 😀
  Als ik niet – zoals nu, want hé het is zaterdag – in mijn pyjama zit gaat het best om de kachel hier op 17 of 18 graden te zetten (gaat steeds met halve graden omhoog) maar soms staat ie ook wel op 19 of 20… Goed om hier eens bij stil te staan! Onze energierekening was superleuk dit jaar, kregen een hoop terug – mede doordat het tarief veel te hoog was, dus dat gaat nu mooi omlaag, scheelt ook weer – maar dat betekent natuurlijk niet dat het allemaal wel wat lager mag. Ik wist niet dat het zoveel was, 6% per graad!

 13. Veerle

  Ik kende het principe wel, maar zou er niet zo snel meer aan terugdenken! Gelukkig herinner jij me er nu aan.
  Dat van die 6% wist ik nooit, wat is dat veel zeg! Op deze manier zouden veel mensen meer energie kunnen besparen.

 14. Saar

  Hier doen we dit altijd wel een beetje: zolang we geen koude handen en voeten krijgen, valt dat allemaal wel mee. En rekening houden met momenten dat je niet thuis bent: even de verwarming lager zetten! Dikke truien zijn gewoon beter voor het milieu dan te hoge verwarming 😉 En voor de portemonnee ook een pak handiger!

 15. Karlijn

  Bij mij is het thuis elke dag warme truiendag! En warme dekentjes dag. Fleecedekens van de Hema zijn echt mijn redding om een beetje warm te blijven. Maar dat komt voornamelijk omdat ik echt een enorme koukleum ben en de verwarming op mijn kamer nooit aanslaat. Dus tja, dan heeft het ook weinig zin om hem aan te zetten 😛

 16. Myrthe

  Vet goed plan! Mooie reden om m’n achterlijk lelijke 1-euro vlooienmarkttrui uit de kast te halen <3

 17. Laura

  Ik vind dit best een moeilijke. Sinds iets meer dan een week zetten wij de verwarming ook lager, maar voor iemand die het altijd koud heeft vind ik het niet zo leuk. Dus ik heb de eerste besparing alvast uitgegeven aan een stapel dekentjes waar ik nu constant in gewikkeld zit 🙂

 18. Iris

  Dit hebben ze ook op school. Iedereen moet een trui aan, maar de verwarming staat even hoog. Huh?

 19. Vos

  Leuk dat je meedoet!
  Ik schreef er al eerder een blogje over.
  Voor ons is het standaard warme truien dag! *zegt zei, met een sjaal om, pantoffels aan en een dik vest over een wollen jurkje*

 20. Xaviera

  Leuk zo’n warme truiendag! Ik doe dit meestal al, de verwarming heel hoog zetten vind ik niet prettig. Meestal staat ‘ie hier op 19, maximaal 20 graden in de winter. Wat een geweldige trui heb je aan!

 21. Jessica

  Hier heb ik nog niet eerder van gehoord. Een super idee, nu nog hopen dat vriendlief het er mee eens is. Bespaart ook op de energierekening.

 22. Jasmijn

  Tof idee! Ik vind het een erg mooi initiatief. Eigenlijk zouden wij Nederlanders het elke dag wel moeten doen. Leuk dat je ons hiervan op de hoogte brent!

 23. Pingback: 6 x Eerlijke warme truien | IKBENIRISNIET

 24. Maartje

  Ik heb ook weer meegedaan, had een dikke legging, mijn wollen jurk en een wollen vest aan. Heel lekker warm!

  Supertof trouwens dat je de Little Green Dress kledingruil ook noemt, had ik nog niet eens gezien : )