Groene tip #12: Warme Truiendag

Elk jaar wordt de Warme Truiendag georganiseerd in Nederland, deze keer op 6 februari, aanstaande vrijdag dus! In België vind je iets soortgelijks, dit heet de Dikketruiendag en is op 13 februari. Het idee erachter is simpel: trek een lekkere warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager.

warme truiendag

Wat is het?

Op de website warmetruiendag.nl kan je je aanmelden om mee te doen. Je geeft aan hoeveel graden je de verwarming lager gaat zetten en je krijgt direct te zien hoeveel CO2-uitstoot je daarmee bespaart. De Warme Truiendag in Nederland is georganiseerd door Green Choice en Het Klimaatverbond. Je kan meedoen vanuit thuis, maar ook vanaf je werk of school.

Waarom?

Het idee is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. Deze dag is georganiseerd zodat je kan zien hoe makkelijk het eigenlijk is om energie te besparen. Het draait dus vooral om bewustwording, want van één dagje de verwarming iets lager zetten, red je de aarde natuurlijk niet. Maar dat maakt niet uit, ik vind het hartstikke leuk bedacht en dit soort initiatieven kan ik alleen maar toejuichen! Het motiveert mij ook om er wat meer bij stil te staan. Want ik schrok stiekem best wel toen de jaarrekening van gas en elektriciteit twee weken geleden in mijn inbox verscheen. Dat was vooral te danken aan het feit dat we ons maandelijkse termijnbedrag iets te laag hadden ingeschat toen we hier net kwamen wonen. Ik was namelijk een klein mini-studiootje gewend, niet een krakkemikkige gezinswoning. Maar meer ons best doen om hier op te besparen is natuurlijk nooit verkeerd.

Hoe dan?

Stap 1: trek een warme trui aan. Stap 2: zet de verwarming lager dan je hem normaal zou aan zetten. Tadaa! Om het je nog wat makkelijker te maken zijn er leuke acties georganiseerd. Op 1 februari kan je in Utrecht je kleding ruilen voor bijvoorbeeld een mooie warme trui. Deze kledingruil is georganiseerd door Little Green Dress, hier vind je meer info. En als je op 6 februari een selfie maakt met je warme trui maak je kans op een winterpakket van VerduurSaam, lees er hier meer over. Alle andere acties en tips & tricks kan je vinden op de website van Warme Truiendag.

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Gratis
Back to Top