Boek: Dit is jouw leven

Eergisteren schreef ik over positief in het leven staan en dat klonk misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik zei ook dat ik ervan overtuigd ben dat je jezelf hierin kan trainen. Ik denk dat het boek ‘Dit is jouw leven’ hier behulpzaam bij kan zijn. Het is een zelfhulpboek geschreven vanuit inzichten uit de positieve psychologie en bevat oefeningen voor een plezierig, betekenisvol en betrokken leven.

Dit is jouw leven

Dit is jouw leven

Het boek Dit is jouw leven stond op mijn boekenlijst voor het vak Positieve Psychologie. Naast het leren van de theorie moesten we ook aan de slag met dit zelfhulpboek om zelf te kunnen ervaren wat het effect hiervan is. (En ergens kwam het ook vast goed uit dat dit boek heeeel toevallig is geschreven door één van de docenten van het vak.) Nu sta ik als supereigenwijs persoon vaak niet zo te popelen om zelfhulpboeken te lezen. Maar ik moest er een  reflectieverslag over schrijven, dus er zat niets anders op. Ik moet toch concluderen dat ik veel aan dit boek heb gehad. Niet alles was voor mij van toepassing. Dat is oké, in het begin van het boek wordt geschreven dat het niet het doel is dat je alle oefeningen één voor één doorwerkt. Je kiest de oefeningen uit waarvan je denkt dat deze het meest nuttig voor je zijn. Je zou je ook bijvoorbeeld vooral kunnen richten op een enkel thema/hoofdstuk waarvan je het gevoel hebt dat dit belangrijk voor je is.

Dit is jouw leven Dit is jouw leven Dit is jouw leven

Positieve psychologie

Dit is jouw leven is geschreven door Ernst Bohlmeijer, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente, en Monique Hulsbergen, freelance psycholoog en auteur van meerdere boeken over (positieve) psychologie en mindfulness. Beiden weten waar ze het over hebben en lichten hun teksten toe met relevante literatuur. Dat vind ik gelijk het grootste voordeel van dit boek: er wordt niet maar wat geschreven, maar het is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Bohlmeijer en Hulsbergen zijn ook bekend van het populaire boek Voluit Leven, uitgebracht in 2009. Dit boek is gericht op Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en bevat mindfulnessoefeningen. Dit is jouw leven, uit 2013, kan je zien als een vervolg hierop. Er staan niet alleen mindfulnessoefeningen in, maar de toepassing is breder. Het hoofdthema is echter hetzelfde: ruimte maken voor jezelf en toestaan te zijn wie je bent.

Dit is jouw leven

Indeling van het boek

De acht hoofdstukken zijn ingedeeld op de thema’s die van belang zijn voor emotioneel en psychologisch welbevinden. Achtereenvolgend zijn dit: plezierige emoties, sterke kanten, flow, optimisme, zelfcompassie, posttraumatische groei (hoe je op een positieve manier om kan gaan met nare gebeurtenissen), positieve relaties en spiritualiteit. Elke hoofdstuk begint met informatie over dit bepaalde thema, waarom het belangrijk is om hierin te investeren en er worden wetenschappelijke studies aangehaald. Het is op een leuke, herkenbare manier geschreven en het leest makkelijk weg zonder daarbij de diepgang te verliezen. Vervolgens worden er meerdere oefeningen gegeven die je uit kan voeren om jezelf te ’trainen’ in dit bepaalde thema. In het tweede hoofdstuk ‘Leef je talenten uit’ vind je bijvoorbeeld oefeningen om je eigen sterke kanten te ontdekken en in kaart te brengen. Ik vond vooral deze oefeningen erg leuk om te doen. Ze zijn concreet en je wordt er direct positiever van als je er mee aan de slag gaat. In kleine stappen word je door de oefeningen geleid om uiteindelijk een lijst te kunnen samenstellen met vijf sterke kanten waar je energie en plezier uithaalt. Leuk! Ook oefeningen die in eerste instantie wat ‘zweveriger’ over komen worden concreet gemaakt door uitleg. Zo is er bijvoorbeeld een oefeningen waarbij je gebruik maakt van je verbeeldingskracht. Je kan aan een lieve oma denken en je voorstellen dat zij aanwezig is en vriendelijk is tegen je. Met als extra uitleg: “Deze oefening heeft niets magisch, het is niet zo dat je energieën opwekt of contact legt met overledenen. Het werkt precies zoals de beelden die je creëert die je angstig maken, namelijk door een systeem in de hersenen te activeren. Bij deze compassievolle beelden activeer je het kalmeringssysteem.” Jep, heel Iris-proof. Het heeft voor mij precies de goede balans wat betreft blije hippievibes en wetenschappelijke inzichten.

Dit is jouw leven

Aanrader

Als je positieve psychologie interessant vindt en er graag meer over wil leren dan is dit sowieso een erg leuk boek omdat er veel achtergrondinformatie in staat dat op een begrijpelijke manier is geschreven. Met de oefeningen kan je er op een praktische manier mee aan de slag. Ik vind het leuk! Ik vind wel dat er erg veel oefeningen in staan, dan raak ik het overzicht snel kwijt, ik heb ze dan ook lang niet allemaal gedaan. Er is geen vast programma dat je doorloopt, maar het is iets waar je je eigen weg in moet vinden. Ik denk dat er voor iedereen nuttige dingen in kunnen staan. Let wel op: als je ernstige angst- en of depressieklachten hebt, wordt het aangeraden om eerst daarvoor hulp te zoeken. De oefeningen lijken niet te zwaar, maar ze zouden toch te confronterend kunnen zijn.

Dit is jouw leven is o.a. hier te koop voor 25,75 euro.

Dit is jouw leven

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top