Recept: Vegan kaasje

Eén van de eerste dingen die ik uit het Vegan kookboek maakte, was een vegan kaasje. Het zag er zo leuk uit op de foto (net echt!) en ik was erg benieuwd hoe het zou smaken. In de stad ging ik op zoektocht naar alle ingrediënten en thuis ging ik ermee aan de slag. Het resultaat is een makkelijk te maken vervanger voor kaas. Al kost het wel wat voorbereiding; het vinden van de ingredienten, het weken van de cashewnoten en het opstijven in de koelkast. Je hebt er even geduld voor nodig. Het smaakt natuurlijk niet precies hetzelfde als kaas, maar het geeft je gerechten zeker wat extra’s als je liever geen echte kaas gebruikt. In dunne plakjes gesneden is het lekker op een tosti, in kleine blokjes door een salade of geraspt over de pasta. Het enige nadeel is dat de kleur er niet zo smakelijk uitziet, misschien dat ik er de volgende keer iets geels aan toevoeg, kurkuma of saffraan bijvoorbeeld?

zelf veganistische kaas maken

Ingrediënten voor één kaasje van 180 gram:

 • 40 gram ongebrande cashewnoten
 • 3 eetlepels edelgistvlokken
 • 1/2 theelepel selderiezout
 • 1/2 theelepel zeezout
 • snufje witte peper
 • snufje mosterdpoeder
 • 200 ml ongezoete sojamelk
 • 4 theelepels agar-agarpoeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 4 eetlepels citroensap

 

ingredienten veganistische kaas
Let op: die gele zakjes agar-agar zijn niet de goede variant voor dit recept, hier zit namelijk vanillepoeder aan toegevoegd. Check dus even de ingredientenlijst als je opzoek gaat naar agar-agar.

 

Waar is het te koop?

Agar-agar is gedroogd zeewier en kocht ik in eerste instantie bij de Toko. Ik had alleen niet goed gekeken naar de ingredientenlijst en kwam thuis met gele zakjes agar-agarpoeder waar vanille aan was toegevoegd. Een vanille-kaasje leek mij niet zo smakelijk, bij Ekoplaza kocht ik pure agar-agar (zie foto hieronder). Cashewnoten kocht ik tevens bij Ekoplaza, bij de ingrediëntenlijst staat aangegeven dat het om ongebrande cashewnoten gaat. Edelgistvlokken had ik nog in huis, dit kan je onder andere kopen bij Ekoplaza en Gezondheidwinkels. Selderiezout en mosterdpoeder kocht ik bij de toko. De rest van de ingrediënten zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar.

 

agar agar van ekoplaza
Dit is wèl de goede agar-agar.

Bereiding:

 1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur in een kom met water. Je kan dit ook doen voordat je gaat slapen, zodat de noten de hele nacht kunnen weken.
 2. Giet de cashewnoten af en spoel ze af in een vergiet.
 3. Hak in een keukenmachine de cashewnoten, edelgistvlokken, selderiezout, zeezout, witte peper en mosterdpoeder fijn.
 4. Zet een pannetje op het vuur en klop de sojamelk met de agar-agar. Kook het vijf minuten tot een dik mengsel en doe het notenmengsel en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer of doe het in een blender/keukenmachine.
 5. Schenk het mengsel in een met olie ingevette vorm. In het kookboek staat dat je een ramekin (zo’n bakje voor crème brûlée bijvoorbeeld) kan gebruiken, die gebruikte ik ook. Je kan ook een vierkant bakje gebruiken, voor een vierkante feta-vorm.
 6. Laat het opstijven in de koelkast. Ik weet niet meer hoe lang het duurde voordat bij mij de kaas de juiste textuur had, ik denk een uur of twee.

 

geraspte veganistische kaas
Je kan de kaas zelfs raspen! Het heeft niet dezelfde structuur als dat van echte kaas, maar het lijkt er toch best op, niet?

 

Uit het kookboek ‘Vegan’

Meer recepten voor kaasvervangers vind je in het kookboek Vegan dat ik laatst reviewde. Denk aan ricotta, geitenkaas of kaassaus. Ik vind het erg leuk om dit te proberen, ik zie het echt als kook-experimenten want ik heb geen idee wat ik van de smaak kan verwachten. Ik ben dus ook onwijs benieuwd naar de vegan geitenkaas. Zou dat echt naar geitenkaas smaken? Als het een succes is horen jullie dat nog van mij uiteraard!

 

vegan kaasje recept

Bron recept: Cheddar uit Vegan (blz. 102)

Back to Top