Leven zonder auto

In één van mijn weekoverzichten deelde ik de zwarte dag uit Steve’s leven al met jullie. Hij moest zijn meest dierbare bezit (na mij, al val ik niet in de categorie ‘bezit’, hoop ik) verkopen. Zijn veel te lawaaierige, benzine-slurpende Golf GTI. Voor iedereen die net zo weinig verstand van auto’s heeft als ik: een GTI is een auto, een hele snelle. Meestal zitten daar mensen in die boemboemboem-muziek op een nèt iets te hoog volume draaien. Zo’n type is Steve niet, hoor. Wees gerust. Hij houdt gewoon veel van snelle auto’s.

leven zonder auto: fietsen

Het rouwproces

“Elke dag heb ik een moment dat ik mij weer even realiseer dat mijn auto niet voor de deur staat..” zei Steve sip. Hij vertoont alle kenmerken van het rouwproces. Ik hoor je al denken: jezus wat overdreven, Iris. Maar zijn auto was toch wel een beetje zijn baby, zoals Bunny von D mijn baby is. Hij waste en poetste zijn auto elke week. Ik hield ondertussen wijselijk mijn mond over hoeveel liter water dat wel niet kostte. Hij ging er soms zonder doel even een stukje mee rijden. En wederom hield ik wijselijk mijn mond over de verspilling van liters benzine en CO2-uitstoot. Want zoals ik niets met auto’s heb, heeft Steve niet zoveel met mijn groene hobby’s. Maar ik weet dat auto’s belangrijk voor hem zijn, en hij weet dat groen gedoe belangrijk voor mij is, dus dat heeft nooit voor een relatiecrisis gezorgd. Zo begrijp ik ook heel goed dat het voor hem best wel moeilijk was om afstand te doen van zijn auto. Het verkopen van zijn auto was iets dat al een tijdje in de planning stond, het hebben van een auto is gewoon veel te duur voor een student. Maar daar dacht hij liever niet aan. De eerste fase van het rouwproces: hardnekkige ontkenning. Door torenhoge reparatiekosten zat er uiteindelijk niets anders op. Hij verkocht de auto met pijn in zijn hart van de één op de andere dag. Het was bruut en pijnlijk, als een pleister.

De laatste fase: aanvaarding

Dit drama voltrok slechts twee weken geleden, maar ik denk dat we inmiddels in de laatste fase van het rouwproces zijn aangekomen: aanvaarding. Steve dacht altijd echt-echt-écht niet te kunnen leven zonder auto. In de eerste plaats omdat autorijden zijn lievelingshobby is en in de tweede plaats omdat het gewoon praktisch is. Om op zijn werk te komen, dat soort dingen. Maar het blijkt allemaal reuze mee te vallen. Al snel kocht Steve een tweedehands trekkingfiets van het merk Koga, zo één voor lange afstanden. Hij heeft er inmiddels al meer dan honderd kilometer mee gefietst de afgelopen weken. En wat blijkt? Hij vindt het nog leuk ook! Een fietsvakantie naar Schotland staat nu zelfs in de planning. Ik blijf dan gewoon lekker thuis hoor, ik ben nog maar net over mijn fietsfobie heen. Normaal doe ik alles lopend of met het openbaar vervoer, want ik ben als de dood om in de drukke stad te fietsen. Nu Steve meer is gaan fietsen, besloot ik dat het tijd werd dat ik dan ook maar moet leren fietsen. Niet omdat ik een auto gewend ben; ik heb niet eens een rijbewijs. Maar alles lopend of met het openbaar vervoer doen is ook niet altijd even handig. En hoe kan ik nu een goed eco-meisje zijn als ik al vier jaar geen fiets heb aangeraakt? Want als íets een goede groene hobby is, dan is het toch wel fietsen. Inmiddels heb ik al een aantal fietstochtjes achter de rug. Alle drukke kruispunten stak ik over terwijl ik ‘ieeeeeeeeeh’ riep, maar ik heb ze zonder kleerscheuren overleefd. En ik kan met trots vertellen dat ik al een stuk minder zenuwachtig op de fiets zit. Ik vind het zelfs wel leuk!

leven zonder auto: fietsen

Leven zonder auto is best wel leuk

Gisterenavond gingen we uiteten. Twee weken geleden zouden we daar met de auto naar toe zijn gegaan. Nu gingen we er samen naar toe op de fiets! In de regen. Ik zonder zenuwen en Steve zonder tegenzin. En toen konden we extra veel eten want Runkeeper zegt dat je veel calorieën verbrandt tijdens het fietsen. En Steve kon gewoon een biertje drinken in plaats van cola. Én misschien kunnen we wel wat vaker uiteten, want ik hoef mijn OV-chipkaart niet zo vaak meer op te laden en Steve hoeft niet meer te tanken.

Onze nieuwe fietsgewoontes bevallen mij wel.

(Behalve mijn zadel, aaah mijn billen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

67 reacties op “Leven zonder auto

 1. kelly schreef:

  Erg leuk en mooi stuk! En knap! Wij hebben wel een auto en inderdaad, ik zou hem niet willen missen, al doe ik voornamelijk altijd alles op de fiets. Het zijn de verdere uitjes en de grote wekelijkse boodschappen die wel erg handig zijn. Ook heeft mijn man oude en mankerende ouders waar we vaak taxi voor spelen. Fijn dat dat kan zo. Maar al het andere wat aan te lopen/ fietsen is doen we dan ook. Bart liever lopend…ik fietsend 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. chucky1012 schreef:

  Goed van jullie om te leven zonder auto en om overal op de fiets of met het ov naar toe te gaan!
  Ik loop veel 😉

  | Reageer op deze reactie
 3. Lenneke schreef:

  Oef, mijn auto is gesneuveld en fietsen is me niet gegund. Toevallig beide gebeurtenissen uit te doeken gedaan op mijn blog afgelopen dagen. Maar ohhh, wat zou ik het moeilijk vinden om helemaal geen auto meer te hebben. Het OV vind ik vreselijk ook. Nou, dit is wel mijn positiefste bericht in tijden, zeg. :’) Wel heuuuul fijn dat jullie nu allebei blij zijn met jullie fietsgewoontes!

  | Reageer op deze reactie
 4. Vlienelien schreef:

  Wij heb en ook geen auto. De financien zijn er gewoon nog niet. Daarnaast is de drang ook niet zo groot. We wonen in de stad, een kwartier fietsen naar t werk en 2 minuten lopen vanaf een klein treinstation. En als ik echt een auto nodig heb, dan kan ik er eentje lenen van gamilie of vrienden, maar dat is maar zelden.
  Wel zorg ik ervoor dat mijn reservefiets ook goed onderhouden wordt. Fijn fiets is wel echt hét vervoersmiddel en die moet altijd op en top in orde zijn! Ik krijg van mijn werk ook fietsvergoeding. Het is niet veel, maar daarmee kan ik makkelijk elk jaar een onderhoudsbeurt van doen ☺️

  | Reageer op deze reactie
 5. Lauriëtte schreef:

  Naww wat sneu voor Steve! 🙁 Maar wel leuk dat jullie nu gezellig samen gaan fietsen! Ik zou niet meer zonder auto kunnen. We hebben het dit jaar een paar maanden geprobeerd en uiteindelijk hebben we weer een auto gekocht. Het is gewoon net iets makkelijker. Niet eerst een heel plan maken over welke trein je neemt en vervolgens een halfuur onderweg zijn naar mijn ouders, maar gewoon hop, de auto in, nog even daar langs rijden en dan tien minuten later bij mn ouders! 😀 Plus dat sommige dingen (zoals Ikea!) best moeilijk bereikbaar zijn! 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. Zef schreef:

   Ik heb mijn auto begin dit jaar gekocht. Voor een nieuwe baan met veel bagage moest ik die wel hebben. IK merk dat ik plots alles met de auto doe. Al probeer ik dat wel terug te dringen.

   | Reageer op deze reactie
 6. Denise schreef:

  Wij hebben wel een auto, voornamelijk voor manliefs werk; drie kwartier rijden. Nu doen de mannen wel aan carpoulen, dus gebruikt hij onze auto maar een of twee keer per week. Ik doe bijna alles met de fiets, superhandig, nooit parkeerperikelen, file of gedoe.
  Hier staat ook een fietsvakantie op de bucketlist, van huis uit naar Zuid-Frankrijk fietsen! Heb net een boek gelezen, ‘Een jaartje fietsen’, van twee dames die vanuit Amsterdam naar Pakistan fietsen. Het lijkt me zo mooi. Wie weet, als de fietsvakantie bevalt dat we dat steeds vaker, verder en langer gaan doen.

  | Reageer op deze reactie
 7. Vera schreef:

  Ik herken Steve zijn drama wel een beetje. Ik heb zelf een Golf 1 Cabrio uit 1991 en daar is ook vrijwel elke week iets mis mee. Maar hem verkopen, dat zou ik écht niet over mijn hart kunnen verkrijgen, ook al kan ik het onderhoud bijna niet betalen. Het is mijn eerste auto en ook echt een beetje mijn baby. Ik vind Steve echt super stoer dat hij de keuze heeft durven maken. Petje af, jongen!
  En dan wilde ik ook nog even zeggen dat ik het echt heel tof vind dat jullie elkaars hobby (die je eigenlijk niet begrijpt of stom vindt) gewoon aanvaardt. Mensen zijn zo snel geneigd anderen te willen veranderen; elkaar vrijlaten is super waardevol.
  Succes met het rouwproces verder en het fietsen natuurlijk! Nu kun je lekker burgerlijk op zondagmiddag kilometerslange fietstochten gaan maken (ik zeg dat cynisch, maar ik doe het zelf ook met vriendlief :’)).

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah! 😀 Ja daar ben ik ook blij om. Het lijkt me ook heel erg saai als je allebei precies hetzelfde bent. Ik zie wel eens van die berichtjes dat vega/groene/hippies per se met iemand willen daten die hetzelfde over die onderwerpen denkt. Maar ik vind het juist wel leuk dat we daar in verschillen. Ik word er dan zo blij van als Steve altijd uit zichzelf vegetarisch met mij mee wil eten. En dan kan hij weer blij worden als ik een of andere actiefilm met Jason Statham met hem meekijk haha.

   HAHA en ik moest zo lachen om jouw fietstocht-opmerking. Ik heb dat ook op dezelfde cynische manier gezegd maar stiekem lijkt het me best leuk. Dus morgen gaan we lekker burgerlijk op de fiets naar mijn moeder ieeeh (50 kilometer in totaal heen en terug!).

   | Reageer op deze reactie
 8. Jenn schreef:

  Wat goed! Ik zou echt niet zonder auto kunnen. Ik woon 30 km bij mijn werk vandaan, op de fiets ben ik minstens anderhalf uur onderweg, en met het OV ook omdat het zo ‘goed’ op elkaar aansluit allemaal. En voor opdrachten moet ik ook rijden, ik kan al mijn spullen niet op de fiets vervoeren.

  | Reageer op deze reactie
 9. Bente schreef:

  Wij hebben het ook een jaar zonder auto gedaan, en hoewel ik er amper in rij ben ik toch wel blij dat er weer 1 voor de deur staat, dus ik snap Steve zn pijn wel 😉 Gelukkig herstelt hij al redelijk goed van het verlies 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Merel schreef:

  Oh ik snap Steve zo goed! Ik heb vorig jaar mijn auto de deur uit gedaan en man, ik mis hem nog steeds. Niet omdat ik iets met auto’s heb (het maakt me niet uit wat voor auto ik rijd,) maar gewoon het gevoel van vrijheid opgeven.. dat vond en vind ik nog steeds lastig. Ik heb nu wel een GreenWheels abonnement en dat is een mooi, maar wel behoorlijk prijzig alternatief. Toch vind ik het soms gewoon even leuk om een stukje te rijden. Maar goed, de trein en de fiets doen het ook prima en daar groei je vanzelf een beetje overheen/in. Maar nogmaals, Steve, ik snap je!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja het is ook maar net wat je gewend bent natuurlijk. Ik weet niet beter dan dat ik met het OV moet als ik ergens moet komen, dus dan voelt het voor mij niet als heel vervelend (ja oke soms wel als er weer eens vertraging is of de bus komt niet opdagen :p). Hopelijk went het snel helemaal voor Steve! Het scheelt wel lekker veel geld, dus het heeft sowieso ook wel veel voordelen 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Shaz schreef:

  Ik maak vaak gebruik van het openbaar vervoer, want dit gaat gewoon veel sneller en ik hoef geen moeite te doen om een parkeerplaats te zoeken.

  | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  aaaah dat doet inderdaad pijn haha! Soms heb ik daarom echt een hekel aan fietsen. Fijn dat het nu met Steve wat beter gaat. Kan zijn ‘verdriet’ best indekken. Ik moet er ook niet aan denken als er iets met mijn jacky gebeurt. Oh men waarom begin ik hierover *voelt de tranen opkomen*.

  | Reageer op deze reactie
 13. Marlijn schreef:

  Haha nou mooi dat Steve toch niet zoveel last heeft van afkickverschijnselen. Ik ben ook ooit op fietsminivakantie geweest.. het was alleen 40 graden en het leek dus dat we oneindig in een sauna reden maar verder was het erg leuk. En je komt zo op meer mooie plekjes dan met de auto. Zelf heb ik ook geen auto, want ik heb er geen één nodig en ik ben het dus ook niet gewend dus dat scheelt. En in het ergste geval kan ik altijd nog een auto van iemand lenen. Maar als je achteraf woont ver weg van de stad neem ik denk ik wel een auto.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ojee! Ik moet er niet aan denken haha. Hoewel je met 40 graden beter op de fiets kan zitten dan in de auto vind ik (tenzij de auto airco heeft, geef me dan maar de auto, ik heb zo’n hekel aan hitte haha). Dat van die mooie plekjes kan ik me voorstellen, leuk!

   | Reageer op deze reactie
 14. Margo schreef:

  Heerlijk, lekker fietsen! Is toch lekker wakker worden in de ochtend op de fiets en het is aan alle kanten gezond. Alleen de regen soms… 😉 Ik gebruik m’n auto alleen voor praktische-verre-dingen. In de stad is alles op de fiets veel makkelijker en sneller. Hoewel ik die angst voor drukke punten wel herken, brr, ga allemaal es uit m’n weg!

  | Reageer op deze reactie
 15. lieke schreef:

  Ahh, 4 maanden geleden zou ik denken: wat een aansteller. Maarja, ik heb nu ook een auto gekocht. Ik doe nu juist dingen die ik zonder auto nooit zou doen en het geeft met zoveel vrijheid. Er komt vast wel weer ene tijd dat Steve lekker in een bakkie kan karren. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja die vrijheid is zeker fijn! Ik wilde nog heel graag naar het Berenbos deze zomervakantie, maar ik weet nu eigenlijk niet zo goed hoe we daar dan moeten komen haha. Met de trein kan wel, maar dan moet je daarna ook nog weer met twee bussen, zo is het toch wel een heel gedoe ineens. Je gaat dan toch wat makkelijker/impulsiever van huis weg als je gewoon met de auto kan.

   | Reageer op deze reactie
   1. Danielle schreef:

    Met berenbos bedoel je die in ouwehands dierenpark toch? Als je op station veenendaal de klomp bent, kun je bus 80 nemen, die rijdt in een keer. Heb ik pas ook gedaan, ging heel soepel 🙂 ik zou even met 9292 spelen om te kijken wat de opties zijn voor de richting waaruit jij komt.

    | Reageer op deze reactie
   2. Maartje schreef:

    Het Ouwehands Dierenpark is maar 10 a 15 minuten lopen vanaf station Rhenen. Dus daar hoef je geen auto voor te hebben.

    | Reageer op deze reactie
 16. Anneke schreef:

  Toen ik van de winter elke keer door de regen naar mijn werk moest fietsen en continu ziek bleef, was ik toch wel erg blij toen we een auto kochten. Ook sowieso met bepaalde dingen is het heel fijn en praktisch. Maar ik moet toegeven: je pakt echt veel minder snel de fiets. Sowieso ook nu mijn man geen fiets heeft ga je al snel met de auto.

  En oooo ja die zadels, au!

  | Reageer op deze reactie
 17. Sas Sefras schreef:

  Genoten vav n de blogpost! Buiten dat ik het onderwerp leuk vond en hoe je vertelde was de blog gewoon kickass goed opgebouwd en afgerond. Daar geniet ik van, als dat zo goed in elkaar zit!

  | Reageer op deze reactie
 18. Goitske schreef:

  Wij hebben wel een auto en ik ben er erg blij mee, mijn man kan ook bijna niet met het openbaarvervoer naar zijn werk dan is hij 2x zo lang onderweg omdat de verbinding vanaf het treinstation lastig is naar het werk toe en fietsen is al helemaal geen optie dus voor hem de auto een must.
  We hebben wel heel bewust gekozen voor geen 2de autootje voor mij, heel veel mensen om mij heen zeggen lieve help hoe ga je dat doen met 2 kinderen? nou daar hebben ze iets voor uit gevonden 1. een fietskar en 2. regenpakjes en anders hebben ze pech gehad zijn gezonde hollandse jongens je smelt niet van een keer nat van de regen worden!
  Wel hebben we bewust gekozen dat ik een e-bike heb, een mama e-bike met grotere instap en stevigheid qua bevestiging van de fietsstoeltjes enzo dus ik race elke dag met mijn fietsje rond, naar het werk, vanmorgen naar de markt etc. Wel fijn met grote boodschappen om even de auto te pakken of als we verder weg gaan!

  | Reageer op deze reactie
 19. Anke schreef:

  Geen idee wat het is maar je manier van schrijven, foto’s én Bunny von D die overal zo subtiel doorheen hopst maken me zó vrolijk, dank!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahhh, dit vind ik zo’n leuke reactie. Daar word ík weer helemaal vrolijk van!

   | Reageer op deze reactie
 20. Brechtje schreef:

  Ah, arme Steve. Het is wel heel fijn om een auto te hebben, maar erg duur inderdaad. Fijn dat fietsen jullie steeds beter gaat bevallen! Als studentje maak ik veel gebruik van mijn fiets. Vooral voor eventjes op en neer naar de stad vind ik het heel handig, of naar een vriendin die in de buurt woont. Voor langere afstanden is het openbaar vervoer goed te doen, lang leve studenten OV! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ik ben jaloers op je studenten OV! Ik heb sinds vorig jaar geen studenten OV meer (de ellende van het veel te lang studeren haha) en mis het echt. Vooral als ik eens met de trein ga, auw zo duur!

   | Reageer op deze reactie
   1. Maartje schreef:

    Heb je een Daluren-abonnement? Dan kun je een groot deel van de dag met 40% korting op de trein reizen. Volgens mij ook op de bus, maar dat weet ik niet zeker, ik ga zelden met de bus.

    | Reageer op deze reactie
 21. Anna schreef:

  Ah, arme Steve! Maar best begrijpelijk dat het niet echt te doen is om als student een auto te hebben. Ik zou niet weten hoe ik zoiets zou moeten betalen! Hihi, leuk om te lezen over de fietsavonturen! PS: met je billen zal het na verloop van tijd waarschijnlijk weer beter gaan, hoor. Die moeten gewoon even wennen. Na mijn tijd in Australië, waar ik niet gefietst heb, deed het in het begin ook pijn, maar na een paar fietsbeurten had ik er geen last meer van! En anders misschien een kussen op je zadel binden? Haha :)!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh yes! Ik dacht eerst dat het aan mijn zadel lag. Maar ik heb al minder last van mijn kont hahaha. Dus het was inderdaad gewoon even wennen!

   | Reageer op deze reactie
 22. Godelieve schreef:

  Knap dat jullie ook deze hobbel op een positieve manier nemen!
  Wat schattig om Bunny zo voor het raam te zien op de foto van jullie fietsen. Ik vind haar zo lief om te zien.

  | Reageer op deze reactie
 23. Nancy schreef:

  Supergoed zeg dat je je over je fietsfobie hebt gezet – of nou ja, meer fobie voor drukke kruispunten – en lekker gaat fietsen nu! Nu nog een ander zadeltje 😉

  Ik snap Steve wel, ik zou ook doodongelukkig zijn zonder mijn auto. Terwijl ik weet dat het benzine slurpt en co2 uitstoot zou ik het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn lieve Fiat 500 weg te doen. In het verleden had ik ook allemaal racewagens (als in: tweepersoons snelle bolides) dus ook dat punt begrijp ik. En toen mijn husband van baan wisselde en hij zijn grote Audi met boordcomputer die uit het dansboard kwam moest inleveren was ik er het meest van onder de tram – het interesseerde hem geen zier. En tóch kan ik zeggen dat ik op mijn fiets de meeste dingen doe. Alleen wanneer het regent dat het giet, ik veel materiaal moet meenemen of mijn woonplaats uit moet neem ik de auto en de rest van de tijd ga ik lekker op de fiets. Ook manlief. En dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en het humeur! Want niets is zó fijn als op vrijdagmiddag van je werk terug naar huis fietsen, de wind door je haren voelen gaan en te weten: Het is WEEKEND!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een fijne reactie! Haha echt leuk om te lezen 😀 En ik snap helemaal wat je bedoelt, vooral met een lekker weertje is fietsen zó lekker. (Zolang ik geen druk kruispunt over hoef dan haha)

   | Reageer op deze reactie
 24. Michelle schreef:

  Wat leuk geschreven dit :D. Toch trots op Steve voor het goed oppakken van zijn verlies en trots op jou voor het oppakken van fietsen op zich. JEAH!

  | Reageer op deze reactie
 25. Emmelien schreef:

  Ik ben echt blij dat jij geen rijbewijs hebt. Ik heb er namelijk wel één, maar kan echt niet rijden. Ik heb mijn examen 4 keer gedaan en ben uiteindelijk geslaagd met een faalangstexamen. Maar ik heb helemaal geen faalangst, ik ben gewoon een gigantisch zenuwachtige bestuurder. Mijn reactievermogen is niet zo snel en ik zit altijd met mijn hoofd in dromenland, het is dus echt super moeilijk voor mij om auto’s op tijd te zien. Ik heb nu een jaar niet gereden omdat ik aan het reizen was en nu durf ik helemaal de auto niet meer in te stappen. En mijn zusje maakt er heel veel grapjes over en daar voel ik me super lullig onder want hallo, welke kneus kan er nou niet eens autorijden. Normaal zou ik mijn angsten gewoon onder ogen zien en zo, maar met autorijden ligt dat toch een beetje anders. Je zoeft supersnel overal langs en als je dan zomaar een auto mist kan dat makkelijk doden opleveren.
  Maar gelukkig zie ik bij jou dat er nog meer mensen zijn die niet net als de rest van de wereld een auto hebben, en dat die ook gewoon normaal zijn 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jeetje, ik vind het wel knap dat je het hebt volgehouden hoor, met al die lessen en het afrijden. Ik begin er niet eens aan haha, ik weet nu al dat het één groot drama zou worden. En dat is helemaal niet stom hoor. Ik ben juist blij dat ik van mezelf weet dat het gewoon echt niet verstandig zou zijn als ik ga autorijden, veel veiliger!

   | Reageer op deze reactie
 26. Debby schreef:

  Heerlijk geschreven weer :’). Nu ik weer in een dorp woon zou een auto toch wel handig zijn. Reizen duurt zo lang ugh. Maar toch. Zou het zo zonde vinden van m’n geld denk ik :’D. Misschien als ik thuis blijf wonen, dan eventjes.

  | Reageer op deze reactie
 27. sammie schreef:

  Kan me goed voorstellen dat Steve het er moeilijk mee had, maar fijn dat hij er over heen aan het komen is haha 🙂 Ik zou echt niet zonder auto kunnen, heb hem 5 dagen nodig om van nijmegen naar gorinchem te komen en weer terug.

  | Reageer op deze reactie
 28. ellen schreef:

  Hoi buurtjes. Had wel medelijden met Steve toen ik zijn gezicht zag, omdat de auto weg moest. Maar gelukkig heeft hij nu een mooie fiets, niet zo mooi als zijn auto maar ja……het is gewoon een dure hobby een auto.

  | Reageer op deze reactie
 29. Silke schreef:

  Wat goed dat het uiteindelijk toch allemaal meevalt! Het is inderdaad het beste op gewoon te focussen op de pluspunten 😉

  | Reageer op deze reactie
 30. Lotte schreef:

  Iris, wat een fantastisch stuk! Ik heb echt genoten! Heerlijk hoe je schrijft. En we lijken hierin best wel veel op elkaar! Ik vind fietsen ook eng. Hoe, weet ik niet want ‘vroeger’ (lees:puberteit) fietste ik overal naar toe. Sinds ik in de binnenstad woon, nu 6 jaar, heb ik geen fiets meer aangeraakt. Ik heb niet eens een fiets. En als ik dan op iemand anders fiets zit, vind ik het maar stom. Overal op letten, veel te veel gedoe. En ik heb ook geen rijbewijs! Lessen was echt een drama. Heb zo’n 25 lessen gehad toen ik 19 was, daarna was het geld op (ergens wel zonde). Maar ik vond het doodeng! Overal mensen, auto’s, fietsen, verkeersborden…veel te veel prikkels. Plus ik was veel te dromerig. ‘Hey, schaapjes in de wei, wat lief! Oh shit oh shit een rotonde wat moet ik doen’. Maar goed ook dus, dat ik geen rijbewijs heb. Mijn vriend heeft wel al jaren een rijbewijs, dus af en toe is het wel handig:) Hier ook geen auto, onbetaalbaar haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ha bij mij begon ik ook toen ik in de binnenstad (van Enschede) kwam te wonen! Toen kon ik alles makkelijk lopend doen en woonde dicht bij het station/bushaltes dus dat was allemaal geen probleem. Nu woon ik buiten het centrum en is het toch wat lastiger om alles lopend te doen. Ik moet wel zeggen dat het fietsen me nu steeds beter af gaat, dus er is hoop! 😉

   | Reageer op deze reactie
 31. Kim schreef:

  Haha, sorry Steve, maar ik moest stiekem best lachen om dit artikel.
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 32. Sopdet schreef:

  Wat een vrolijk stuk heb je geschreven over toch wel een moeilijk onderwerp.
  Voor mezelf probeer ik alles zonder de auto te doen, maar ik speel veel taxi voor mijn dochter en moeder. Op een dag hoop ik net zoals jij een stuk te schrijven over ‘leven zonder de wagen’.
  Fijne aanmoediging vind ik dit en ook de reacties er bij.

  | Reageer op deze reactie
 33. Simone schreef:

  Haha, wat een leuk artikel. Ik voel Steve’s pijn bijna. Ik moet er niet aan denken dat ik geen auto meer heb. Ik heb twee jaar geleden mijn rijbewijs pas kunnen halen, dus het is allemaal nog veel te geweldig om het alweer te missen… Wel knap dat jullie nu samen gaan fietsen. Nog even en je durft overal te fietsen. Let maar op! 😉

  | Reageer op deze reactie
 34. Iris schreef:

  Zonder mijn fiets heb ik echt een probleem! Door de weeks ga ik erop naar school en in het weekend naar mijn werk. Nu moet ik zeggen dat ik liever niet in een stad zou fietsen, veel te druk.

  | Reageer op deze reactie
 35. Miriam schreef:

  Wat goed en leuk zeg! Ik deed voorheen ook altijd alles lopend, op de fiets of met het OV. Maarja, toen kwam ie: m’n gele eerste (mega oude bak) auto….en nu kan ik niet meer zonder (denk ik). Wie weet…

  | Reageer op deze reactie
 36. Dana schreef:

  ahwww wat sneu van zijn auto! Nu ik mijn rijbewijs heb wil ik echt overal naar toe rijden. Zelf ben ik echt geen fietsen liefhebber, I prefer OV

  | Reageer op deze reactie
 37. Gwendolyn schreef:

  Wat jij met de fiets hebt, heb ik met de auto! Ikmoet dan veel te veel prikkels in de gaten houden dus heb nog altijd géén rijbewijs. Niet dat ik zou weten waar ik die dure hobby van zou moeten betalen hahaha. Ik dus al jaren alles op de fiets of met ov en Vos vindt het helemaal de shit in de (inmiddels) bakfiets! Zoals mensen kunnen kwijlen van auto’s, zo word ik gieeeerend enthousiast van fietsen. Laatst zag ik een supervette, heb dat meisje ook gelijk een compliment naar haar hoofd geslingerd 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja ik zou denk ik hetzelfde hebben, als ik het al op de fiets heb haha. Nog nooit rijles gehad, maar ben ik ook niet van plan om te doen. Lijkt me een stuk veiliger voor mij en voor de rest van de mensen in het verkeer :’) En er zijn echt heeele mooie fietsen inderdaad! Toen ik met Steve alle fietsenwinkels afging voor een fiets voor hem, kwam ik ook de mooiste fietsen tegen. Zelfs één met een frame van bamboo, whoa!

   | Reageer op deze reactie
   1. Gwendolyn schreef:

    Ik heb ooit zo’n ANWB dag gedaan, dat je kan testen in een simulator hoe lang je nodig hebt. Je gelooft het niet.. Ik sloopte dat ding tijdens het schakelen, typisch iets voor mij! Als ik ergens wat minder dicht bevolkt zou wonen, dan ga ik misschien ooit lessen. Later als ik geld heb, haha. Maar Runkeeper is momenteel mijn grootste vriend en motivator om het niet te doen, hehehe.

    | Reageer op deze reactie
 38. Deisy schreef:

  Wat een heerlijk positief artikel dame! Ik heb voor mijn werk een auto (omdat ik het hele land door moet), maar ik merk wel dat je daar ongelooflijk lui van wordt. Je pakt al snel de auto terwijl je het makkelijk met de fiets kunt doen of zelfs lopend. Ik weet het, alleen maak ik mijzelf er dus nog wel steeds schuldig aan haha 😉 Ik begrijp Steven dus best wel, denk dat ik door dezelfde fase heen zou gaan 😉 X

  | Reageer op deze reactie
 39. annouska schreef:

  Ai ik snap wel dat het veel pijn gekost heeft om hem weg te doen. Zeker als het toch een beetje je trots en paradepaardje is, waar je graag in mee rond rijd. Maar als student is een auto gewoon vaak te duur en zo is de fiets toch wel een heel leuke oplossing en stuk goedkoper. Ik ben benieuwd of hij het straks als het kouder en guurder wordt ook nog zo leuk vind (En jij ook natuurlijk!)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja daar ben ik ook wel benieuwd naar! Moet zeggen dat ik zelf echt een hekel heb aan hitte, en kou een stuk beter kan verdragen en minder erg vind. Ik heb zelfs al een fietsponcho gekocht voor als het gaat regenen 😀 Maar als het echt glad is of sneeuwt, durf ik denk ik niet te fietsen. Dan ga ik wel met de bus!

   | Reageer op deze reactie
 40. Madam Elisa schreef:

  Hier wordt ook steeds minder de auto gebruikt, al kan het niet 100% helaas. Naar mijn werk is toch echt te ver voor de fiets en met het openbaar vervoer is het niet te bereiken.

  Buiten werk om probeer ik alles op de fiets te doen, tot nu toe lukt dit aardig! Zelfs toen de auto voor stond ben ik door de regen naar een vriendin gefietst. Ik zeg 100% doorzettingsvermogen hihi (ps ik heb een smart, die rijd zo zuinig hihi)

  | Reageer op deze reactie
 41. Sytske schreef:

  Wat knap!, maar erg verstandig inderdaad 🙂
  Maar 4 jaar al neit gefietst, kan het me niet eens voorstellen.. haha.. Ik gebruik eigenlijk bijna dagelijks auto, trein en (vouw)fiets. Twee kinderen en een hond ’s ochtends op drie verchillende locaties brengen is gewoon niet te doen zonder auto. Zeker omdat de jongste (kind) nog niet kan zitten op een fiets.. maar ja wij zijn ook 2 verdieners en is ff een heel andere situatie dan twee studenten natuurlijk 🙂 Maar je zult het vanzelf leuk vinden, ik had een hekel aan autorijden en heb dat nu ook geleerd te waarderen (nee ga het nooit zoals Steve echt leuk vinden).

  | Reageer op deze reactie
 42. Sheila schreef:

  Haha… erg grappig hoe je vriend zo gehecht is aan zijn auto. Ik heb er niets mee. Ik heb ook pas mijn auto rijbewijs gehaald toen mijn bevallingsverlof ten einde liep. Ik moet op een kussen zitten om overal bij te kunnen, aangezien ik maar een ukkie ben van 1.50. Maar de auto is praktisch en ruim voor een jong gezin. We geven allebei niets om auto’s. Maar… we geven wel om motoren. De motor die ik rijd, daar ben ik wel aan gehecht. Maar ook weer niet dusdanig zoals jouw vriend, hoor. Ik geniet van het motor rijden (dat doe ik dus wel al jaren), maar haal dat gevoel echt niet uit het auto rijden. Fietsen vind ik overigens ook niet echt wat. Maar ik pak voor kleine stukken liever de fiets dan een auto, moet ik zeggen.

  Gaat hijnu voor een andere auto?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee, in ieder geval nog niet terwijl hij studeert want dat is gewoon niet te doen. Maar hij zit er wel aan te denken om uiteindelijk zijn motorrijbewijs te halen, omdat een motor veel goedkoper is 😀

   | Reageer op deze reactie
 43. Naomi schreef:

  Leuk stuk Iris!

  Ik heb zo’n 5 jaar geleden (denk ik), mijn rijbewijs gehaald maar sindsdien maar 2x in de auto zelf gereden. Nu durf ik het ook niet meer en heb dus eigenlijk altijd alles met de fiets en OV gedaan. Ik heb er geen problemen mee maar heb dus eigenlijk ook nog niet echt het gemak van een eigen auto gekend. Kan wel begrijpen dat het lastig is om ineens over te schakelen qua vervoersmiddel en toch knap van Steve dat hij dat wilt en kan, ondanks dat het misschien een beetje noodgedwongen was.

  | Reageer op deze reactie
 44. Sas schreef:

  Wat een leuk artikel, hoewel ik Steve zijn pijn wel begrijp. Wij zouden niet zonder auto kunnen. Hoewel het maar een voorwerp is (en ik liever wandel en fiets) vind ik er dagelijks mee naar werk gaan toch wel heel fijn is<3

  | Reageer op deze reactie
 45. Sytse schreef:

  Weet je wat mij het meeste bijbleef van dit artikel? Dat Steve en jij zo verschillend zijn. Grappig, dat merk ik ook met Reinier. We zijn in bepaalde dingen compleet verschillend maar op andere vlakken raakt het weer maximaal. Ik gun hem z’n ouderwetse schilderijen aan de muur, hij gunt mij alle prullaria in huis. Eerlijk is eerlijk. Hahaha

  | Reageer op deze reactie
 46. Anneleen schreef:

  Iris, ik ben eens zo blij om te lezen, dat ik niet de enige ben die geen rijbewijs heeft. Ik ben namelijk 21 en krijg dit onderwerp steeds naar mijn hoofd gesleurd… Tuurlijk is het niet altijd even handig (en vaak ben ik héél blij dat mijn vriend wél kan autorijden), maar voorlopig ben ik best nog tevreden met het openbaar vervoer, met de fiets, te voet, … Geniet van jullie fietstochtjes!!

  | Reageer op deze reactie
 47. Pingback: Groene tip #31: Regenton | IKBENIRISNIET
 48. Marie schreef:

  Het lijkt me erg vreemd om ineens zonder auto te leven. Toen ik 18 werd ben ik meteen begonnen met autorijles. Sindsdien gebruik ik altijd de auto. Het is wellicht een goed idee om wat vaker de fiets te pakken.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top