Zelf hondenkoekjes maken voor Ollie

Ollie woont vandaag precies een maand bij ons! Feest! Zelf hondenkoekjes maken stond op het menu afgelopen week, want Ollie is de allerliefste en verdient zelfgemaakte hondenkoekjes.

slaperige ollie

Hoe het nu gaat met Ollie

Die vraag krijg ik regelmatig van trouwe lezers. Het gaat goehoed! We leren hem steeds beter kennen en hij ons ook. 99% van de tijd is hij het liefste hondje van de héle wereld: vrolijk, eigenwijs en knuffelig. Met de gedragsdeskundige van het asiel mag ik altijd mailen, dus als we ergens tegenaan lopen geeft ze advies en dat is heel fijn. Soms is het nog wel eens lastig om Ollie goed in te schatten namelijk, vooral de eerste week vond ik dit moeilijk. Wij hadden verwacht dat als we een asielhond in huis zouden nemen, hij onzeker en bang zou zijn en we veel geduld moesten hebben om zijn vertrouwen te winnen. Ollie was daarentegen gelijk vrolijk en de beste vriendjes met ons waardoor we soms vergaten dat al deze veranderingen toch best wel moeilijk voor hem zijn. Als hij hyper was dacht ik: we moeten veel met hem wandelen en hem veel aandacht geven. Maar daar werd hij alleen maar hyperdepieperder van. Ja logisch, dacht ik achteraf, ik zou er zelf ook compleet van overprikkeld raken en van gekkigheid niet meer weten wat ik met mezelf aan moet. Dus al snel lasten we verplichte rustmomenten in en nog meer regelmaat. Zorgen voor veel structuur vind ik overigens de grootste uitdaging tot nu toe, want dat lukt me voor mijzelf niet eens. Maar ik merk dat het Ollie goed doet, dus dat is voor mij dan weer een goede stok achter de deur. En Steve gaat elke keer mee wandelen, wat het herstel van zijn ziekte supergoed heeft gedaan. Ollie haalt het beste in ons naar boven!

ollie de beagle

Zelf hondenkoekjes maken

Lieve Ollie had dus wel ambachtelijke home made koekjes verdiend. Online zijn er allemaal recepten te vinden voor hondenkoekjes. Er zijn zelfs kookboeken voor! Volgens mij heb ik een nieuwe hobby gevonden. In de meeste hondenkoekjes zitten echter ingrediënten als leverpastei of tonijn. Nu voeden wij ons hondenkind (JA, ik noem mijn huisdier mijn kind, potdomme) níet vegetarisch op, maar ik had weinig zin om kokhalzend boven een blikje leverpastei te hangen, brrr.. Gelukkig zijn er ook veel hondenrecepten te vinden met dingen die ik sowieso al in huis heb. Zoals pindakaas! En laat dat nu net Ollie’s favoriete eten van de hele wereld zijn. Als hij in de woonkamer ligt te slapen en ik trek een pot pindakaas in de keuken open, staat hij met zijn grote puppyogen binnen 2 seconden naast mij. Want beagles hebben ongeveer 225 miljoen geurreceptoren (en altijd honger), wij hebben er slechts 5 miljoen. Cool hè?

zelf honden koekjes maken

Recept voor hondenkoekjes met pindakaas

Er bestaan verschillende variaties op deze pindakaaskoekjes, ik ging voor de meest simpele variant die ik kon vinden. Het originele recept is van Aan onze tafel. De bereiding is simpel en zelfs de grootste keukenkluns kan dit maken. Het resultaat is goedgekeurd door Ollie himself!

Ingrediënten voor de hondenkoekjes:

 • 220 gram tarwebloem
 • 80 gram pindakaas (het liefst met zo min mogelijk toegevoegde zooi, zoals deze)
 • 2 biologische eieren
 • 50 ml koud water

Bereidingswijze:

 1. Doe alles in een mengkom, roer goed door en kneed vervolgens met je handen tot het een stevig deeg is.
 2. Verpak de bol deeg in folie (of een vochtige theedoek) en laat minstens een kwartier rusten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Rol het deeg uit, haal er kleine vormpjes uit en verdeel over een bakplaat.
  Tip: gebruik uitsteekvormpjes in de vorm van een hond of bot (affiliatelinks).
 5. Bak de koekjes in de oven voor 15 tot 20 minuten.
 6. Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar in een blik.

zelf honden koekjes makenzelf hondenkoekjes makenzelf honden koekjes maken

P.S. Je kan de koekjes zelf ook gewoon eten, maar wegens gebrek aan suiker en andere smaakmakers zullen het de meest smakeloze koekjes óóit zijn, ik kan het dus niet aanraden.

Back to Top