Recept: Hummus als maaltijd

Hummus kennen we vooral als dip of smeersel voor op brood. Maar hummus als maaltijd is nog veel beter! Lekker als lunchgerecht, maar ook erg goed te doen als lichte avondmaaltijd. Als je echt wil uitpakken, kan je er nog meer kleine gerechtjes bij serveren. Zoek op Google of Pinterest naar ‘vegetarian mezze’ voor inspiratie! (Bonustip: doe dit niet als je honger hebt, het ziet er allemaal zóóó lekker uit.)

hummus als maaltijd

Ingrediënten voor hummus als maaltijd

Voor de snelle hummus (ongeveer 3-4 porties):

  • 1 glazen pot (ong. 400 gram) gekookte kikkererwten*
  • 2 tl tahin
  • 1 knoflookteen
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie + extra voor bij het serveren
  • eventueel koud water (voor als het mengsel te dik is)
  • 1/2 tl komijn
  • peper & zout
  • eventueel hete saus als je van pittig houdt

* Gebruik je liever gedroogde kikkererwten: zie dan dit recept, dit vergt wel veel meer voorbereiding. Uit blik (400 gram) kan ook, maar dat is veel minder lekker.

hummus als maaltijd

Voor de komkommersalade (1 schaaltje):

  • 1 komkommer
  • 1 handje verkruimelde fetakaas
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl olijfolie
  • verse peterselie
  • peper & zout

hummus als maaltijd

Voor de rodebietsalade (1 schaaltje):

  • 1 groene appel, geschild
  • 1 verse rode biet, geschild
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl olijfolie
  • peper & zout

hummus als maaltijd

Voor erbij:

  • extra feta, verkruimeld
  • geroosterde paprika (uit een potje)
  • pitabrood

Bereiding:

  1. Hummus: doe de kikkererwten in een food processor, doe er de tahin, knoflook en citroensap bij en pureer. Tijdens het pureren beetje bij beetje olijfolie aan toevoegen en eventueel een scheutje koud water mocht je de hummus te dik vinden. Breng de hummus op smaak met een snuf komijn, versgemalen peper en zeezout. Doe het sowieso allemaal op smaak! Ik vind het bijvoorbeeld lekkerder om extra citroensap en knoflook toe te voegen. Voor meer bitterheid zou je extra tahin kunnen toevoegen.
  2. Komkommersalade: Rasp of snij de komkommer in dunne plakjes, doe in een schaal en verkruimel er fetakaas over. Meng goed met citroensap en olijfolie en breng op smaak met wat verse peterselie (grof gesneden) en peper en zout.
  3. Rodebietsalade: Rasp de appel en rode biet fijn, hussel goed door elkaar en voeg ook hier olijfolie, citroensap, peper en zout aan toe.
  4. Ik vind het het lekkerst om de hummus warm te serveren, de hummus kan je het beste au bain-marie opwarmen. Schep wat hummus op een diep bord, drizzle er extra olijfolie over en roer er eventueel een schepje hete saus door als je van pittig houdt. Serveer de hummus met de salades, pitabrood, eventueel extra verkruimelde fetakaas en geroosterde paprika.

hummus als maaltijd

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Recept: Hummus als maaltijd

  1. Marije schreef:

    Looks good! Dit recept ga ik zeker een keer proberen. Heb humus alleen nog nooit warm gegeten dus ben benieuwd.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Dat is echt suuuperlekker! Ik at het zo voor het eerst bij Sir Hummus in Amsterdam en toen vroeg ik me af waarom ik dat nog nooit eerder had gedaan, zo lekker 😀

      | Reageer op deze reactie
  2. Saskia schreef:

    Ik ben dol op hummus <3 Ik eet het wel eens op brood als lunch maar hummus kan natuurlijk altijd! 😛

    | Reageer op deze reactie
  3. Dina schreef:

    Jaaaa super lekker. Ik had gisteren al in mijn hoofd dat ik vandaag hummus ga maken, nu weet ik het zeker. JUM!

    | Reageer op deze reactie
  4. Josianne schreef:

    Hmm, ziet er lekker uit! Ik eet vrijwel altijd kant-en-klare hummus, maar het is eigenlijk net zo makkelijk om het zelf te maken!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Jaaa en echt de moeite waard hoor, het is 100x lekkerder dan uit een bakje! 😀 In ieder geval met kikkererwten uit een glazen pot of geweekte/gedroogde kikkererwten, jum! Met kikkererwten uit blik vind ik het altijd een beetje mwoah en qua smaak hetzelfde als uit een bakje.

      | Reageer op deze reactie
  5. Maaike schreef:

    Aah, ik krijg hier om half 10 gewoon al trek van. Zo veel liefde voor hummus. <3 (Hoewel ik wel eerst een foodprocessor nodig heb, hm.)

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Haha! 😀 Met een staafmixer lukt het waarschijnlijk ook wel! Al vind ik het met een foodprocessor of blender het makkelijkste omdat je het best lang moet pureren voordat het mooi egaal is.

      | Reageer op deze reactie
  6. Brechtje schreef:

    Oh dat ziet er zo lekker uit! Ik heb hummus eigenlijk nog nooit als maaltijd gegeten, wel als dip met komkommer enzo. Maar het lijkt mij erg leuk om eens te proberen, ik las laatst dat het in het Midden-Oosten vaak echt als maaltijd wordt gegeten. Mag ik vragen waar je die vierkante witte schaaltjes vandaan hebt? 🙂

    | Reageer op deze reactie
  7. Melle schreef:

    Dit is zo fijn! Een soort borrel maar dan als avondeten. Ik hou ervan! Gauw weer een keer doen 🙂 En met deze zelfgemaakte humus wordt het helemaal feest!

    | Reageer op deze reactie
  8. Jennifer schreef:

    Kikkererwten in pot heb ik eerlijk gezegd nog nooit gezien in de supermarkten waar ik kom. Ik krijg hier nu wel instant honger van, dus ben wel echt benieuwd waar ik ze kan kopen!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Ik heb ze gewoon bij de Jumbo gekocht, ze staan dan niet bij de normale blikken/potten bonen en groente maar in het schap met de buitenlandse producten! Volgens mij hebben de supermarkten die zo’n schap hebben het vaak wel. Of anders een Turkse supermarkt ofzo proberen! 🙂

      | Reageer op deze reactie
  9. sammie schreef:

    Oh deze hummus wil ik zeker een keer maken! Vind het sowieso ook bijzonder lekker op mijn brood bij de lunch dus ik wil het zeker een keer als avond eten 🙂 Heb je recept maar even opgeslagen.

    | Reageer op deze reactie
  10. Yael schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Dit is echt heaven in a bowl. Kwam toevallig een foto van hummus als maaltijd tegen op instagram vanochtend, Cravings tot te max sindsdien en nu zie ik dit. Het is een teken ;)! Bedankt voor de inspiratie Iris.

    | Reageer op deze reactie
  11. Alyssa schreef:

    Mmmm, lekker! Ik heb zelf nog nooit hummus gemaakt, mijn vriend doet dat wel eens! Ik ben benieuwd hoe het is als het warm is!

    | Reageer op deze reactie
  12. Eveline schreef:

    Zo lekker!! Ik maak dit ook wel eens, ook voor de lunch. Smaakt heel lekker met rode Kampot peper (echt een tip!!). Heb je dat toevallig geprobeerd?

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar nu je het zegt, dat is inderdaad een heel goed idee! Snel proberen, thanks voor de tip 😀

      | Reageer op deze reactie
  13. Frances schreef:

    Nou, wij hebben het net op en het was heerlijk. Had er ipv pita verse naanbroodjes bij gebakken en de kikkererwten uit pot even opgewarmd zodat de hummus meteen lauwwarm was. Bedankt voor het delen!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Oh jammiee wat een goed idee om er vers naanbrood bij te eten, lekker!

      | Reageer op deze reactie
  14. Sanne schreef:

    Ziet er super goed uit! Het lijkt me echt zo’n lentes recept, voor als je weer kan lunchen of avondeten in het park. Fijn!

    | Reageer op deze reactie
  15. Lotte schreef:

    Ik heb dit gerecht vandaag klaargemaakt. De commentaren waren lovend 🙂 Als ik er deze week iets over schrijf, verwijs ik zeker naar jouw blog hoor (al was het maar omdat ik geen foto’s heb genomen en jij wel 😉 )

    | Reageer op deze reactie
  16. Pingback: GML #6: blazen, hummus & dogsitten – Lottes Anekdotes
  17. Verbal Gold Blog schreef:

    This looks delicious! I will definitely have to try it soon!

    | Reageer op deze reactie
Back to Top