Recept: Hummus als maaltijd

Hummus kennen we vooral als dip of smeersel voor op brood. Maar hummus als maaltijd is nog veel beter! Lekker als lunchgerecht, maar ook erg goed te doen als lichte avondmaaltijd. Als je echt wil uitpakken, kan je er nog meer kleine gerechtjes bij serveren. Zoek op Google of Pinterest naar ‘vegetarian mezze’ voor inspiratie! (Bonustip: doe dit niet als je honger hebt, het ziet er allemaal zóóó lekker uit.)

hummus als maaltijd

Ingrediënten voor hummus als maaltijd

Voor de snelle hummus (ongeveer 3-4 porties):

 • 1 glazen pot (ong. 400 gram) gekookte kikkererwten*
 • 2 tl tahin
 • 1 knoflookteen
 • 2 el citroensap
 • 3 el olijfolie + extra voor bij het serveren
 • eventueel koud water (voor als het mengsel te dik is)
 • 1/2 tl komijn
 • peper & zout
 • eventueel hete saus als je van pittig houdt

* Gebruik je liever gedroogde kikkererwten: zie dan dit recept, dit vergt wel veel meer voorbereiding. Uit blik (400 gram) kan ook, maar dat is veel minder lekker.

hummus als maaltijd

Voor de komkommersalade (1 schaaltje):

 • 1 komkommer
 • 1 handje verkruimelde fetakaas
 • 1 tl citroensap
 • 1 tl olijfolie
 • verse peterselie
 • peper & zout

hummus als maaltijd

Voor de rodebietsalade (1 schaaltje):

 • 1 groene appel, geschild
 • 1 verse rode biet, geschild
 • 1 tl citroensap
 • 1 tl olijfolie
 • peper & zout

hummus als maaltijd

Voor erbij:

 • extra feta, verkruimeld
 • geroosterde paprika (uit een potje)
 • pitabrood

Bereiding:

 1. Hummus: doe de kikkererwten in een food processor, doe er de tahin, knoflook en citroensap bij en pureer. Tijdens het pureren beetje bij beetje olijfolie aan toevoegen en eventueel een scheutje koud water mocht je de hummus te dik vinden. Breng de hummus op smaak met een snuf komijn, versgemalen peper en zeezout. Doe het sowieso allemaal op smaak! Ik vind het bijvoorbeeld lekkerder om extra citroensap en knoflook toe te voegen. Voor meer bitterheid zou je extra tahin kunnen toevoegen.
 2. Komkommersalade: Rasp of snij de komkommer in dunne plakjes, doe in een schaal en verkruimel er fetakaas over. Meng goed met citroensap en olijfolie en breng op smaak met wat verse peterselie (grof gesneden) en peper en zout.
 3. Rodebietsalade: Rasp de appel en rode biet fijn, hussel goed door elkaar en voeg ook hier olijfolie, citroensap, peper en zout aan toe.
 4. Ik vind het het lekkerst om de hummus warm te serveren, de hummus kan je het beste au bain-marie opwarmen. Schep wat hummus op een diep bord, drizzle er extra olijfolie over en roer er eventueel een schepje hete saus door als je van pittig houdt. Serveer de hummus met de salades, pitabrood, eventueel extra verkruimelde fetakaas en geroosterde paprika.

hummus als maaltijd

Eet smakelijk!

Back to Top