HEMA paaseitjes & interview met UTZ

Er staan weer nieuwe blogposts van mijn hand op de HEMA blog online! Deze keer deed ik een heuse HEMA paaseitjes smaaktest (héél vervelend) en interviewde ik Melanie Mokken van UTZ.

HEMA paaseitjes

HEMA paaseitjes

Van altijd-goed-melkchocolade tot bijzondere smaken als karamel-zeezout en witte chocolade met zwarte bes: de paaseitjes die nu in de schappen liggen bij HEMA zijn het waard om even voor naar de stad te fietsen. Je vindt de chocolade-paaseitjes in zestien verschillende smaakcombinaties. Ja, je leest het goed: 16 verschillende smaken! Naast de goede kwaliteit, die ik uiteraard uitgebreid heb getest voor jullie, zijn de paaseitjes ook verantwoord door het UTZ Certified keurmerk dat je op de verpakkingen vindt.

HEMA paaseitjes

Paaseitjessmaaktest

Ik nam mijn taak als paaseitjestester zeer serieus en bedacht een waar gerandomiseerd smaaktestsysteem. Ik proefde alle smaken tot ik geen paasei meer kon zien en kwam als conclusie met vijf ultieme winnaars. Wat mij betreft is de absolute nummer één van alle HEMA paaseitjes.. *tromgeroffel*.. de paaseitjes van melkchocolade met karamel en zeezout! Hoe kan het ook anders, het is één van de populairste smaken. De eitjes die bíjna net zo lekker zijn, zijn die van crispy melkchocolade. Want geef maar toe, overal waar ‘crispy’ voor staat, zorgt ervoor dat iets ineens tien keer lekkerder wordt. Ook twee bijzondere smaken die je zeker zou moeten proberen zijn de paaseitjes van pure chocolade met pepermuntvulling en de witte eitjes met een lichtpaarse vulling van zwarte bes. Dopamine (het gelukshormoon) knettert in je hoofd bij elk hapje, bij wijze van spreken. Voor extra blije stofjes in je hersenen is een hoog cacaogehalte van belang, en daarom mogen tenslotte ook de eitjes van extra pure chocolade, met een cacaogehalte van maar liefst 72%, niet ontbreken in het groepje winnaars.

Kan je niet kiezen? Er zijn ook zakjes te koop met een mix van verschillende smaken.

HEMA paaseitjes

Interview UTZ

De paaseitjes zijn niet alleen erg lekker, maar ook verantwoord! Zo kon je al lezen dat alle HEMA paaseitjes het keurmerk van UTZ op de verpakking hebben staan. Maar wat houdt dit keurmerk nu precies in? Ik vroeg het aan Melanie Mokken, werkzaam bij UTZ.

De paaseitjes van HEMA hebben het UTZ keurmerk, wat betekent dit precies?
“Dat de cacao die HEMA heeft ingekocht voor de paaseitjes (maar ook voor alle andere cacaoproducten!) op een verantwoordelijke manier is verbouwd door cacaoboeren, met respect voor mens en milieu.”

En wat betekent dit concreet voor de boeren aan wie we de cacao voor de paaseitjes te danken hebben?
“Dat betekent een hogere productiviteit voor de UTZ gecertificeerde cacaoboeren, betere en veiligere werkomstandigheden voor hun medewerkers, meer aandacht voor de bescherming van het milieu op en rond de plantage en betere zorg voor de boer en zijn gezin.”

Er bestaan verschillende keurmerken voor duurzame chocolade, wat is er uniek aan het UTZ-keurmerk?
“Wij willen dat duurzame landbouw de gewoonste zaak van de wereld wordt en voor UTZ is de boer het allerbelangrijkst. We zetten dus in op het versterken van de positie van die boer en daarmee het verbeteren van zijn toekomst. Binnen het programma worden boeren getraind om betere landbouwmethoden te gebruiken, zuinig te zijn met bijvoorbeeld water en energie en goede arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers te creëren. Hierdoor is het mogelijk om tegen lagere kosten een betere oogst te behalen en gaat ook de kwaliteit van het product omhoog. Dat betekent dat de UTZ gecertificeerde boeren een hogere verkoopprijs kunnen onderhandelen voor hun cacao waardoor hun inkomen stijgt. Hiermee creëren ze betere vooruitzichten voor zichzelf en hun familie.”

Deze vraag mag natuurlijk niet ontbreken voor een expert in duurzame chocolade: wat is uw favoriete paaseitjessmaak?
“Puur! Hoe meer cacao, hoe lekkerder.”

HEMA paaseitjes

– Deze blogpost schreef ik oorspronkelijk voor de HEMA blog –

Welke smaak is jouw favoriet?

Back to Top