Groene tip #32: Wasbare wattenschijfjes

Yes, eindelijk weer een Groene Tip om met jullie te delen! Ik heb namelijk eindelijk mijn zoektocht naar wasbare wattenschijfjes met succes kunnen afronden.

wasbare wattenschijfjes wasbare wattenschijfjes

Wat is het?

Wasbare wattenschijfjes zijn doekjes, vaak in een ronde vorm, om je gezicht mee te reinigen. Op precies dezelfde manier als de wegwerpvariant, alleen dan was je ze na gebruik uit zodat je ze kan blijven hergebruiken. Deze wasbare wattenschijfjes kan je ook vaak vinden onder de noemer zoogcompressen. Die zijn eigenlijk bedoeld voor lekkende tepels als je borstvoeding geeft (dat gebeurt blijkbaar, ik leer elke dag weer bij), maar het komt qua product in principe op hetzelfde neer. Ik gebruik zelf de wasbare wattenschijfjes die ik bestelde bij Wat Maakt Je Mooi (nr. 6 in onderstaande collage). Hiervoor gebruikte ik de reinigingsdoekjes van Human + Kind (nr. 5 in de collage), maar omdat het grote doekjes waren vond ik ze minder handig dan de ronde schijfjes die ik nu gebruik. Ik heb ook een keer iets van Dille & Kamille gebruikt (deze), maar die was veel te ruw voor mijn huid. Die ik nu gebruik zijn precies wat ik wilde!

Waarom?

Bij het kopen van kleding probeer ik te letten op biologisch katoen en een goede kwaliteit zodat ik járen met het kledingstuk kan doen. Het gebruik van wegwerp wattenschijfjes ging mij daardoor erg tegenstaan, want opeens besefte ik dat dat van dezelfde bespoten katoenplukken wordt gemaakt die ik juist vermijd. Nu zijn er ook wattenschijfjes van duurzamer materiaal, biologisch of gerecyclede materialen bijvoorbeeld. Let daarbij wel op keurmerken trouwens, ik zag laatst namelijk goedkope ‘bio’ wattenschijfjes bij een drogist, maar daar moet je niet intrappen als er geen officieel keurmerk op de verpakking te vinden is. Maar ondanks dat ik niet zoveel make-up gebruik, wilde ik toch graag een nòg duurzamere optie, namelijk een herbruikbare variant. Dat scheelt op den duur grondstoffen en afval.

Hoe dan?

Je kan zelf wasbare wattenschijfjes maken, zie bijvoorbeeld deze DIY van Laws of Life. Dit was eerlijk gezegd ook mijn doel, maar toen ik er na een half jaar nog steeds aan was begonnen, ben ik het maar gewoon gaan kopen. Lui als ik ben. De wattenschijfjes was ik na gebruik schoon met wat shampoo onder de kraan en als ik de witte was doe (niet zo heel vaak), gooi ik ze daar bij in. Hartstikke makkelijk! Mocht je ze ook willen kopen dan kan je hieronder alvast een kleine selectie zien aan verschillende wasbare wattenschrijfjes die ik tijdens mijn online zoektocht ben tegen gekomen, met de bijbehorende prijzen. Voor handgemaakte wasbare wattenschijfjes kan je ook op Etsy kijken, gebruik dan zoektermen als ‘cleansing pads’, ‘cleansing cloths’ en ‘resuable nursing pads’.

wasbare wattenschijfjes kopen

Wasbare wattenschijfjes kopen:

 1. Konjac eye cleansing pads van Big Green Smile8 pads voor 27,99 euro
 2. Lamazuna reinigingsdoekjes van Katoen en Ko10 doekjes met bewaardoosje en wasnetje voor 15,95 euro (of deze van Babongo voor 9,99 euro)
 3. Hamac Paris cleansing pads van Katoen en Ko5 pads voor 12,25 euro
 4. Aurelia probiotic skincare bamboo muslins van Cosmania7 doekjes voor 27 euro
 5. Human + Kind deep cleansing cloths van Cosmania2 doekjes voor 7 euro
 6. Microfiber cleansing pads* van Wat Maakt Je Mooi – 2 pads voor 1,50 euro

* Tip: De wasbare wattenschijfjes uit de WMJM webshop zijn per twee verpakt in plastic. Als je ze liever in papieren verpakking òf verpakkingsloos ontvangt, kan je dit laten weten in het opmerkingenveld bij het plaatsen van de bestelling.

Update: Hoe zien de wattenschijfjes er na een half jaar uit?

En ben ik nog net zo tevreden? Ja! Ik gebruik de wasbare wattenschijfjes nog dagelijks. In de afgelopen zes maanden heb ik nooit meer wegwerpwattenschijfjes gekocht. Kan je nagaan hoeveel afval dat nu al heeft gescheeld! Omdat ik vaak vragen krijg of de wattenschijfjes wel goed schoon worden na langer gebruik, heb ik een foto gemaakt van hoe de wattenschijfjes er nu uitzien. En die zien er prima uit! Ze zijn wel ietsje minder zacht geworden, maar ook niet ruw, hoor. En sommige schijfjes zijn iets verkleurd omdat ze per ongeluk achter bleven in de wasmachine en ik daarna een donkere was draaide. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de wasbare wattenschijfjes 75% van de tijd gebruik om toner op mijn gezicht aan te brengen, dus dan worden ze sowieso niet heel vies. En ik gebruik geen waterproof make-up. Ik weet niet of ze dan moeilijker schoon te krijgen zijn. Maar ook als ik ze heb gebruikt om foundation, mascara en eyeliner van mijn gezicht te poetsen, zijn ze gewoon schoon als ze uit de wasmachine komen in ieder geval! Van een lezer hoorde ik later dat ze met waterproof make-up ook net zo schoon worden.

wasbare wattenschijfjes

De links naar de webshops Cosmania en Big Green Smile zijn affiliatelinks, dankje voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

78 reacties op “Groene tip #32: Wasbare wattenschijfjes

 1. Ah ik had deze al eens zien passeren hier en vertelde er vol enthousiasme over tegen mijn lief, maar zij stond er nogal sceptisch tegenover… Vandaar mijn vraag: krijg je ze echt terug proper en blijven ze even zacht? 🙂

  • Iris

   Ik kan ze goed schoonhouden door ze na gebruik gelijk even om te spoelen met wat water en zeep. Ik heb ze nog niet vaak genoeg gewassen om te kunnen zeggen of ze even zacht blijven. Maar ik heb doekjes die ik al langer gebruikte van hetzelfde materiaal en die werden uiteindelijk wel minder zacht! Maar ook niet stroef of ruw ofzo hoor 🙂

 2. Lidia

  Leuke, ik gebruik ze ook, werkt echt prima. Wat een handige pot heb jij er voor, zoiets ga ik ook zoeken, bij mij liggen ze nu los in de vensterbank, ook niet zo fris;-p.

  • Iris

   Ach, kunnen ze goed drogen, heel hygiënisch eigenlijk dus 😉 Die glazen pot die ik ervoor gebruik komt van Dille & Kamille!

  • Iris

   Nee dat gaat wel goed! Ik spoel ze na gebruik gelijk uit met lauw water een een beetje zeep en dan is de meeste make-up er alweer af! Al gebruik ik zelf geen waterproofmakeup dus ik weet eigenlijk niet of dat er net zo makkelijk uit te spoelen is.

   • Ieke

    Er kan kleur achterblijven, maar dat betekend niet dat ze niet schoon zijn hoor 🙂 De wasmachine maakt ze zeker weten schoon, alleen kunnen ze verkleuren

 3. Ik heb vorige week ook wasbare wattenschijfjes gekocht. Met een leuk en vrolijk printje. Op Etsy zag ik ook leuke, maar de verzendkosten waren erg erg hoog. Ik ben benieuwd of ze inderdaad weer echt schoon worden.

  • Anouk

   Oh waar heb je wasbare wattenschijfjes gekocht met een printje?

   • Ik kocht ze bij lanaluna.nl maar google en je vindt een hele wereld aan wasbare wattenschijfjes 😉

 4. Saskia

  Ik had inderdaad hetzelfde idee om ze zelf te maken. Na een paar maanden inderdaad maar gewoon aangeschaft. Ik ben een beetje lui geloof ik. Ik kocht ze bij LanaLuna in diverse kleurtjes. Ik vind ze echt heel handig 🙂 Dat potje dat jij hebt, waar heb je dat vandaan? Bij mij liggen ze namelijk los en dat is misschien niet zo fris.

 5. Hier had ik dus echt nooit bij stilgestaan, om wasbare wattenschijfjes te kopen, maar ik vind het eigenlijk wel een heel goed idee! Ik vraag me alleen af hoe je die dan precies wast, want ik kan me voorstellen dat dat héél heet moet om die dingen schoon te krijgen en dat is dan weer minder goed voor het milieu. Want ik was eigenlijk nooit hete wasjes dus dat zou dan apart daarvoor moeten draaien en een handwasje lukt denk ik ook niet. Wat is jouw ervaring? (:

  • Iris

   Na gebruik spoel ik ze gelijk om onder de kraan met een beetje zeep en dan zijn ze eigenlijk wel weer zo goed als schoon. En dan tussendoor doe ik ze bij de witte was, maar dat is dus niet zo heel vaak want ik heb bijna alleen maar zwarte kleding haha, gewoon op 30 of 40 graden.

 6. Iris

  Eigenlijk gebruik ik vrij zelden wattenschijfjes, meestal houd ik het bij een washandje, maar ik draag dan ook praktisch nooit make up. Als ik dit wel zou doen, zou ik zulke wattenschijfjes zeker overwegen.

 7. Hanneke

  Jammer, de wattenschijfjes zijn nu niet leverbaar bij ‘Wat maakt je mooi’. Je post heeft wellicht voor veel extra klandizie daar gezorgd ;-).

 8. En als je echt hele zachte en natuurlijke wasbare wettenschijfjes zoekt, raadt ik die van Mama’s en Kindjes aan! Die hebben aan 1 kant een hele zachte biokatoen velours. Je huid wil niet anders meer 😉 O.a. te verkrijgen bij EngeltjeBengeltje.com en natuurlijk ook bij Ecobaby.be, de verdeler van Mama’s en Kindjes producten.

   • En dit materiaal blijft ook echt zacht, zelfs bij drogen aan de waslijn! Ze hebben er ook washandjes van. Eenmaal gebruikt en je bent verslaafd 😉

 9. Mijn moeder maakt ze zelf en sindsdien wil ik nooit meer andere, ideaal! Ik heb nu een hele zak met ‘gewone’ wattenschijfjes over, wellicht is het toch eens tijd om die weg te geven, die ligt ondertussen alweer 2 jaar in mijn kast, onder het mom van ‘wellicht dat logees ze willen gebruiken’ :’)

 10. Wat een goede tip! Ik vind het persoonlijk ook heel belangrijk om bewust bezig te zijn met deze wereld om ons heen. Ik ga dit zeker gebruiken. Geniet van deze zonnige dag!!

  Liefs, x
  http://www.merelteunis.nl
  Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

 11. Mo

  Hah, toevallig! Een paar dagen geleden ontdekte ik dat mijn zoogkompressen het prima doen als wattenschijfjes. Vind ze persoonlijk ook veel fijner in gebruik omdat ze zo groot en dik zijn.

 12. Margo

  Nou, ik sluit me aan bij Charelle. Nooit bij stil gestaan. Maar wat een verspilling zijn wattenschijfjes eigenlijk. Zeker een punt om over na te denken.

 13. Bij mij staat het ook al heeeeeel lang op m’n todo-lijst, maar je dat uitstellen he ;-).
  Ik heb nog een hele stapel wasbare zoogcompressen in de kast liggen!
  Hoe simpel kan het soms zijn, dank je wel, Iris!

 14. Hailey

  Jeejtje, wat een goede tip, Iris! Ik heb er helemaal nooit over nagedacht dat ik iedere dag minsten twee wattenschijfjes weggooi! En dan heb ik nog geen eens nagedacht over de herkomst van de watten. Je hebt mijn ogen weer geopend vandaag. Dankjewel! Ik ga er induiken! De DIY van Laws of Life lijkt me in ieder geval een leuk project!

 15. Dit is iets waar ik nog nooit bij stil gestaan heb maar wat ik zeker weleens uit wil proberen. En dan zou ik ze denk ik wel zelk maken. Fijn dat je de link naar het artikel met de DIY heb geplaatst. Nu alleen nog even op zoek naar goede badstof!

 16. Briljant! Ik wist niet dat ze bestonden en ik erger me dood aan al die wattenschijfjes die ik weggooi.. Soms vier per keer! Bedankt voor de tip!

 17. Frances

  Wat een handige post! Ik was al een tijdje van plan om wasbare schijfjes aan te schaffen maar te lui om uit te zoeken welke goed zijn. Heb ze nu dus meteen maar besteld. Dank je wel!

 18. Frances

  Oh, en nog een aanvullinkje betreffende wasbare inlegkruisjes. Ik heb sinds een aantal maanden ondergoed van Swaens http://www.swaens.nl/nl/ , bamboe slips met een geïntegreerd inlegkruisje. Wat een vinding zeg, geweldig!
  Want eerlijk gezegd vond ik zowel wegwerp inlegkruisjes als die katoenen wasbare varianten niet echt wat….
  Misschien ook leuk om eens een blogje aan te wijden?

  • Iris

   Wat goed bedacht! Ik gebruik nooit inlegkruisjes dus voor mij zou het niet zoveel nut hebben, dan wordt het lastig om er over te schrijven. Maar bedankt voor het delen van de webshop in ieder geval, misschien dan andere lezers er wel iets aan hebben 🙂

 19. me

  Je zou ze ook kunnen haak met katoenen garen (als je kunt haken), werken ook erg fijn en makkelijk en goedoper dan kopen.

  • Iris

   Wat een leuke aanvulling! Ik kan zelf niet haken, maar een leuk DIY idee voor de lezers die dat wèl kunnen, dus dankjewel voor de tip.

 20. Eef

  Oeh, geniaal, elke keer als ik m’n make-up er af haal en weer een stuk of 5 wattenschijfjes in de prullenbak gooi, denk ik: dat kan toch beter…
  En dat kan dus 😀 Awesome.
  Ik ben wel benieuwd of het ook werkt met nagellakremover of dat ze dan helemaal naar de ***** gaan.

  • Iris

   Dat zou ik ook wel willen weten! En of je nagellakremover überhaupt wel weg mag spoelen met water, hmm.. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit meer nagellak (nagelbijter boehoe) dus ik zou het niet weten!

   • Jolien

    Hmm nagellak en nagellakremover lijken me niet heel goed om door te spoelen inderdaad! Ik ben vooral benieuwd of het geen kwaad kan om make up door de gootsteen te spoelen? zitten daar ook geen microplastics/parabenen en andere schadelijke stoffen in?

    • Iris

     Het ligt vooral aan welke make-up/verzorgingsproducten je gebruikt, maar als je doucht gaat dit ook mee het doucheputje in, dus sowieso goed om rekening mee te houden inderdaad! Bij collegablogger naoki.nl kan je meer info vinden over natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten, is niet helemaal mijn expertise.

 21. Wat een super handige tip! Heel makkelijk om op deze manier wat liever te zijn voor de natuur. Helaas zijn de wattenschijfjes bij watmaaktjemooi nu niet op voorraad. Anders had ik ze meteen besteld.

  • Iris

   Ja poeh, ze zijn erg hard gegaan na deze blogpost haha! Hopelijk zijn ze snel weer op voorraad 🙂 Of het wordt een leuk DIY-idee!

 22. Goede tip! Ik heb er al eens eerder aan gedacht maar nog niet willen overstappen.
  Nu twijfel ik wel! Want het is wel beter voor het milieu.
  Wel ben ik die standaard wattenschijfjes bij de drogist niet meer gaan kopen. Ik haal nu die van de AH de biologische wattenschijfjes. Deze bevatten in elk geval het Max Havelaar keurmerk. Dus dat is wel goed, dan steun je weer de boeren. Die zijn in verhouding niet heel veel duurder dan die van de drogist. Mocht iemand niet gelijk willen overstappen.

  • Iris

   Dat is al een stuk beter dan de standaard wattenschijfjes inderdaad! Ik wist helemaal niet dat de Appie die verkocht, heel goed. Al staat het Max Havelaar keurmerk niet voor biologische producten, dus ik denk niet dat het biologisch is, dan zou dat groene blaadje (EU keurmerk) erop moeten staan.

   • Ik heb gekeken, maar het logo met het groene blaadje staat er niet op.
    Wel het keurmerk van Max Havelaar. Dat is in elk geval al beter dan helemaal geen keurmerk 🙂

 23. Linda

  Wat een goed idee. Zelf maken lijkt me wel ideaal, ik ga het zeker opschrijven en stof zoeken om te kijken of ik ze zelf kan gaan maken, moeilijk is het in idee geval niet 🙂

  • Iris

   Volgens mij is het heel makkelijk te maken inderdaad! Ben benieuwd of het goed gaat lukken 😀

  • Iris

   Zo schattig hè? 😀 Met dank aan de paascollectie van Albert Heijn een paar jaar terug haha <3

 24. Judith

  Aah ik wilde je hier al naar vragen en nu is er een post (: Ik heb nu nr

  • Judith

   …2. Ik vind ze heel fijn alleen krijg ze niet schoon in de was zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Mssn moet ik het inderdaad meteen met zeep proberen.

 25. Hier heb ik echt nooit bij stil gestaan. Wat een goede tip! Ik wilde al wasbare billendoekjes gaan maken voor de baby, dan knip ik gewoon meteen een stapel ‘wattenschijfjes’ voor mijzelf!

 26. Winnie

  Ik heb vandaag de mijne ontvangen van Wat Maakt Je Mooi & wat ben ik er blij mee! Ze zijn heerlijk zacht en wassen idd gemakkelijk uit met wat lauw water en een beetje zeep. Zelfs mijn make-up, foundation en mascara, kreeg ik er gemakkelijk uit! Bedankt voor de tip en de korting!

 27. Eva

  Ik heb de laatste tijd echt ruzie met wattenschijfjes, ze gaan te snel op en ik kom niet in de buurt van drogist dus werk met die cheapass van de Lidl. Drama elke avond en ochtend, ik ga eens op zoek naar wasbare hier! 🙂

 28. Sarah

  Hetzelfde verhaal hier: ik wou er ook zelf maken, maar heb er dan toch maar gekocht bij de Bioplanet 😉 Geeft me zo’n goed gevoel iedere dag!

 29. Pingback: 3 TIPS VOOR EEN GROENER LEVEN – BY ME LOU

 30. Pingback: Review: Konjac spons | IKBENIRISNIET

 31. Daisy

  Wauw ik had echt geen idee dat dit zelfs bestond, heel handig! Denk dat ik ook nog wel ga overstappen!

 32. inge

  super handig! ik vroeg me af waar het bakje vandaan is waar je ze in bewaard? zo zijn je watjes helemaal pinterest proof! haha

 33. Pingback: Review: Paula's Choice Clear exfoliant | IKBENIRISNIET

 34. Pingback: 10x de beste Groene Tips | IKBENIRISNIET

 35. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET

 36. Pingback: Duurzame producten voor mee op reis: tien tips en merken

 37. Pingback: 5 tips voor een groener leven door Iris - Vettt

 38. Eleni

  Ik wilde ze bestellen bij Wat Maakt Je Mooi, maar de link werkt niet meer en ik kan ze niet vinden op de site. Zullen ze uit het assortiment gehaald zijn?

  • Iris

   Ja klopt, echt jammer! Ik moet deze blogpost nog steeds updaten, oeps. Via google kan je in ieder geval ook veeel soorten vinden, hopelijk vind je iets dat je aanspreekt!

 39. JB

  Leuke post! Ik gebruik ze nu ook een tijdje en ben zeer tevreden!
  In je tekst zeg je dat zoogcompressen en wasbare wattenschijfjes hetzelfde zijn, daar ben ik het niet mee eens.
  Zoogcompressen absorberen (veel) vocht, dat is niet een kenmerk van een wasbaar wattenschijfje. Als je zoogcompressen als wattenschijfje gaat gebruiken zul je dus uiteindelijk meer tonic of melk oid gebruiken omdat er heel veel geabsorbeerd wordt….

 40. Pingback: Mijn huidverzorgingsroutine tegen acne | IKBENIRISNIET

 41. Leen

  Beste Iris,

  Kan je die wasbare wattenschijfjes ook gebruiken om nagellak te verwijderen met nagellak remover?

  Gr Leen

  • Iris

   Hoi Leen, dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar het wordt niet aangeraden. Ik denk dat je ze dan niet meer schoon kan krijgen. Helaas!

 42. Margaux

  Super leuk artikel! Ik was heel erg benieuwd naar de schijfjes van Wat Maakt Je Mooi, maar als ik de link wil volgen, krijg ik telkens een error melding. Ook via andere wegen kom ik er niet direct bij, echt jammer. Mocht je zelf nog een andere weg weten om deze te bestellen, mag je het mij altijd laten weten, ik ben heel benieuwd!

 43. Pingback: Zelf milieuvriendelijke wattenschijfjes maken – Gewoon thuis

 44. Linda

  Superhandige tip. Dankzij jouw tip ben ik ook over gestapt op wasbare wattenschijfjes. In de gebruiksaanwijzing stond er duidelijk bij dat je ze niet kan gebruiken om nagellak te verwijderen, dus dan heb ik daar alsnog wegwerp wattenschijfjes voor nodig. Zijn die van jou wel geschikt voor nagellak? Of wat gebruik je dan wel om je nagellak eraf te bikken? 😉

 45. Pingback: 10 praktische tips om minder plastic te gebruiken |