Groene tip #32: Wasbare wattenschijfjes

Yes, eindelijk weer een Groene Tip om met jullie te delen! Ik heb namelijk eindelijk mijn zoektocht naar wasbare wattenschijfjes met succes kunnen afronden.

wasbare wattenschijfjes wasbare wattenschijfjes

Wat is het?

Wasbare wattenschijfjes zijn doekjes, vaak in een ronde vorm, om je gezicht mee te reinigen. Op precies dezelfde manier als de wegwerpvariant, alleen dan was je ze na gebruik uit zodat je ze kan blijven hergebruiken. Deze wasbare wattenschijfjes kan je ook vaak vinden onder de noemer zoogcompressen. Die zijn eigenlijk bedoeld voor lekkende tepels als je borstvoeding geeft (dat gebeurt blijkbaar, ik leer elke dag weer bij), maar het komt qua product in principe op hetzelfde neer. Ik gebruik zelf de wasbare wattenschijfjes die ik bestelde bij Wat Maakt Je Mooi (nr. 6 in onderstaande collage). Hiervoor gebruikte ik de reinigingsdoekjes van Human + Kind (nr. 5 in de collage), maar omdat het grote doekjes waren vond ik ze minder handig dan de ronde schijfjes die ik nu gebruik. Ik heb ook een keer iets van Dille & Kamille gebruikt (deze), maar die was veel te ruw voor mijn huid. Die ik nu gebruik zijn precies wat ik wilde!

Waarom?

Bij het kopen van kleding probeer ik te letten op biologisch katoen en een goede kwaliteit zodat ik járen met het kledingstuk kan doen. Het gebruik van wegwerp wattenschijfjes ging mij daardoor erg tegenstaan, want opeens besefte ik dat dat van dezelfde bespoten katoenplukken wordt gemaakt die ik juist vermijd. Nu zijn er ook wattenschijfjes van duurzamer materiaal, biologisch of gerecyclede materialen bijvoorbeeld. Let daarbij wel op keurmerken trouwens, ik zag laatst namelijk goedkope ‘bio’ wattenschijfjes bij een drogist, maar daar moet je niet intrappen als er geen officieel keurmerk op de verpakking te vinden is. Maar ondanks dat ik niet zoveel make-up gebruik, wilde ik toch graag een nòg duurzamere optie, namelijk een herbruikbare variant. Dat scheelt op den duur grondstoffen en afval.

Hoe dan?

Je kan zelf wasbare wattenschijfjes maken, zie bijvoorbeeld deze DIY van Laws of Life. Dit was eerlijk gezegd ook mijn doel, maar toen ik er na een half jaar nog steeds aan was begonnen, ben ik het maar gewoon gaan kopen. Lui als ik ben. De wattenschijfjes was ik na gebruik schoon met wat shampoo onder de kraan en als ik de witte was doe (niet zo heel vaak), gooi ik ze daar bij in. Hartstikke makkelijk! Mocht je ze ook willen kopen dan kan je hieronder alvast een kleine selectie zien aan verschillende wasbare wattenschrijfjes die ik tijdens mijn online zoektocht ben tegen gekomen, met de bijbehorende prijzen. Voor handgemaakte wasbare wattenschijfjes kan je ook op Etsy kijken, gebruik dan zoektermen als ‘cleansing pads’, ‘cleansing cloths’ en ‘resuable nursing pads’.

Wasbare wattenschijfjes kopen

Edit 2019: de wattenschijfjes waar ik ze destijds kocht, zijn daar niet meer verkrijgbaar. Gelukkig kan je nu ook terecht bij Greenstory voor wasbare wattenschijfjes. Je vindt ze hier in de categorie zero waste producten.

Update: Hoe zien de wattenschijfjes er na een half jaar uit?

En ben ik nog net zo tevreden? Ja! Ik gebruik de wasbare wattenschijfjes nog dagelijks. In de afgelopen zes maanden heb ik nooit meer wegwerpwattenschijfjes gekocht. Kan je nagaan hoeveel afval dat nu al heeft gescheeld! Omdat ik vaak vragen krijg of de wattenschijfjes wel goed schoon worden na langer gebruik, heb ik een foto gemaakt van hoe de wattenschijfjes er nu uitzien. En die zien er prima uit! Ze zijn wel ietsje minder zacht geworden, maar ook niet ruw, hoor. En sommige schijfjes zijn iets verkleurd omdat ze per ongeluk achter bleven in de wasmachine en ik daarna een donkere was draaide. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de wasbare wattenschijfjes 75% van de tijd gebruik om toner op mijn gezicht aan te brengen, dus dan worden ze sowieso niet heel vies. En ik gebruik geen waterproof make-up. Ik weet niet of ze dan moeilijker schoon te krijgen zijn. Maar ook als ik ze heb gebruikt om foundation, mascara en eyeliner van mijn gezicht te poetsen, zijn ze gewoon schoon als ze uit de wasmachine komen in ieder geval! Van een lezer hoorde ik later dat ze met waterproof make-up ook net zo schoon worden.

wasbare wattenschijfjes

Back to Top