Groene tip #11: Biologisch katoen

Tussen de deadlines door had ik afgelopen week eindelijk de tijd om het drieluik De slag om de klerewereld te kijken op Uitzending Gemist. Anderhalf jaar geleden besloot ik om alleen nog verantwoorde kleding te kopen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Tegenwoordig heb ik mij er meer over ingelezen en gaat het me toch best goed af. Daarom vond ik de docu ook zo interessant om te zien. Eén van de zaken die aan bod kwam in de docu was de traditionele katoenteelt en de biologische katoenteelt. En daar gaat de groene tip van vandaag over!

biologisch katoen

Wat is het?

Veel textiel is gemaakt van katoen. Katoen komt van de katoenplant, als de vruchten rijp zijn, gaan ze open en komt er een grote pluis katoen naar buiten. Deze worden geplukt met behulp van een machine of met de hand. Het katoenpluis wordt vervolgens gedroogd en ontpit om er tenslotte garen van te spinnen. Katoen is een moeilijk plantje, het heeft veel water en bescherming tegen ziekten nodig. Daarom worden er meestal pesticiden gebruikt in de katoenteelt. Maar liefst 20% van het wereldwijde gebruik van pesticiden wordt gebruikt voor de katoenteelt. Dat is veel! Pesticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen om het gewas te beschermen. Bij de biologische katoenteelt wordt hier geen gebruik van gemaakt, hier worden natuurlijke middelen gebruikt. In de laatste aflevering van de docu Klerewereld zag ik dat er koeienurine werd gebruikt om ziekten af te weren, creatief!

Waarom?

Al die giftige stoffen die worden gebruikt in de traditionele katoenteelt zijn enorm gevaarlijk voor de mensen die er mee werken. Ze worden aan zoveel enge stoffen blootgesteld dat ze er hartstikke ziek van worden. Ook het drinkwater en het voedsel worden verontreinigd door deze stoffen waardoor de plaatselijke bevolking te maken krijgt met gezondheidsproblemen. Uiteindelijk raken de insecten resistent tegen de giftige middelen waardoor er steeds meer en meer van nodig is. De boeren raken in de schulden want zij zijn inmiddels overgegaan op genetisch gemanipuleerd katoen, alleen deze zaden gaan maar een jaar mee. Na de teelt worden er nog meer enge middeltjes gebruikt om het textiel schimmelwerend te maken, om het garen te bleken en te kleuren. En die troep blijft deels gewoon in je kleren zitten, begreep ik. Het is één en al ellende. Dus hiephoi voor biologisch katoen, want dat is een fijn alternatief zonder al die enge stoffen! Beter voor de mensen die ermee werken, want die hoeven niet meer ziek te worden, en ook beter voor jezelf want biologisch katoen voelt veel zachter (of zit dat tussen mijn oren?). Meer informatie over katoen kan je hier vinden.

Hoe dan?

Biologisch katoen is helemaal hip dus het is steeds makkelijker te verkrijgen. Mijn supermooie Armed Angels jurkje van biologisch katoen én fair trade keurmerk (deze) kocht ik bijvoorbeeld gewoon in de Wehkamp webshop. Tegenwoordig verkopen grote winkelketens zoals H&M en C&A ook biologisch katoen, maar dat zou niet mijn eerste keus zijn omdat daar de arbeidsomstandigheden weer minder goed van zijn. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe shirt van écht van biologisch katoen is gemaakt, kan je letten op het GOTS-keurmerk. Als je dit keurmerk op een label in je shirt vindt, weet je zeker dat tenminste 70% van je kledingstuk uit biologisch katoen bestaat. Meer keurmerken die gebruikt worden voor kleding en wat ze nu precies betekenen kan je op deze pagina vinden. Maar is dat niet allemaal hartstikke duur? Nou, voor mij valt het echt reuze mee, volgens mij bespaar ik tegenwoordig zelfs veel. Ik kocht elke maand winkels als H&M, Asos en Men at Work leeg, waarvan ik de helft dan maar één keer droeg, je kent het wel. Nu let ik véél beter op wat ik koop en koop ik alleen dingen die ik echt heel erg mooi vind en ‘nodig’ heb. In plaats van elke maand kleding te shoppen, koop ik nu misschien twee of drie keer in het jaar iets nieuws. Dat is een mindset die ik in de loop der tijd heb ontwikkeld trouwens, niet iets dat van de één op de andere dag gebeurde.

Heb je De slag om de klerewereld nog niet gezien? Hier kan je het kijken. Aanrader!

  • Moeilijkheidsgraad: 6/10 (veel uitzoekwerk!)
  • Kosten: Biologisch katoen is vaak iets duurder, maar het ligt er helemaal aan voor welk merk je kiest en hoeveel je nog shopt.
Back to Top