Over mijn onderzoek: chronische ziekte en bloggen

Ik had jullie beloofd om snel wat meer te vertellen over mijn afstudeeronderzoek dat over chronische ziekte en bloggen gaat. Ik zit nog maar in de beginfase dus erg specifiek kan ik nog niet zijn, maar in deze blogpost vind je in ieder geval de grote lijnen van mijn onderzoek. Ook heb ik jullie hulp nodig, dus onderaan de blogpost vind je een oproepje!

chronische ziekte en bloggen

Narratieve psychologie

Ik kwam voor het eerst in aanraking met narratieve psychologie toen ik het drie jaar geleden als keuzevak koos in mijn bachelor. Ik zal eerlijk zijn: de reden waarom ik het koos, was voornamelijk omdat de beoordeling door middel van verslagen ging in plaats van met een tentamen. Maar hoe meer colleges ik erover volgde, hoe boeiender ik deze tak van de psychologie begon te vinden. Ik haalde uiteindelijk zelfs een 9 (!) voor het vak. Dat zegt wat, hoor. Narratieve psychologie richt zich op hoe mensen door middel van verhalen betekenis geven aan hun persoonlijke ervaringen. Wat ik reuze interessant vind omdat de focus op individuele verhalen ligt. Psychologie gaat meestal uit van grote groepen mensen en hun gemiddelden; narratieve psychologie is daarentegen veel persoonlijker. Maar ik vind het natuurlijk vooral interessant omdat ik zelf ook altijd bezig ben met het vertellen van verhalen op mijn blog. En ik lees graag de verhalen van anderen via de vele blogs die ik volg. Toen we voor een opdracht bij het keuzevak in het kort een onderzoeksonderwerp moesten aanleveren, bedacht ik als onderwerp iets met chronische ziekte en bloggen. En nu, drie jaar later, ga ik echt met mijn idee aan de slag.

chronische ziekte en bloggen

Chronische ziekte en bloggen

Bloggen is de allerrrbeste hobby ooit, als je het mij vraagt. En het heeft ook nog eens veel positieve effecten. Persoonlijk bloggen wordt geassocieerd met sociale steun en daarmee een verhoogd welbevinden. En dat is vooral belangrijk voor mensen die in het dagelijkse leven worstelen met een chronische aandoening. Het blijkt namelijk dat mensen die chronisch ziek zijn, zich vaker eenzaam voelen. Uit onderzoek komt gelukkig ook naar voren dat persoonlijk bloggen over de gezondheid inderdaad erg helpt om onder andere het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Dat geldt trouwens vooral voor degenen die sociale steun in hun eigen omgeving missen. Door te bloggen krijg je het gevoel een doel te hebben en ben je onderdeel van een blogwereld. Kort gezegd: bloggen is awesome. Wat voor mij een interessant punt is om meer onderzoek naar te doen, is dat chronische ziekte gezien kan worden als een ontwrichting van het dagelijkse leven en de identiteit van een persoon. Vanuit de narratieve psychologie kan gesteld worden dat het opnieuw vormgeven van het eigen levensverhaal van cruciaal belang is in zo’n situatie. Ik denk dat persoonlijk bloggen hierbij enorm nuttig kan zijn en daar wil ik (zoals het er nu naar uitziet) mijn onderzoek op gaan richten. Hoe ik hier verder vorm aan ga geven, ben ik nog aan het uitzoeken. Dit kan op verschillende manieren, zoals het analyseren van data op blogs, maar ook door middel van interviews met bloggers. Het ligt er een beetje aan welke kant ik op wil. Zo veel keuzes nog om te maken! Maar dan weten jullie in ieder geval waar het in grote lijnen over gaat.

chronische ziekte en bloggen

Welke blogs over chronische ziekte ken jij?

Ik ben nu dus nog bezig met veel literatuuronderzoek om uit te zoeken wat er al bekend is over chronische ziekte en bloggen. Omdat er nog geen duidelijke cijfers zijn over hoe groot deze niche in de Nederlandse blogosfeer is, stel ik een lijst samen met alle actieve Nederlandstalige blogs over chronische ziekte zodat ik hier meer gegevens over kan verzamelen. Dit heb ik op een systematische manier via Google gedaan; waar ik jullie niet mee ga vervelen, hoor. Maar waar het op neer komt: het kan best zijn dat ik er hier en daar wat heb gemist omdat er vast ook blogs zijn die minder goed vindbaar zijn via Google.

Dus daarom deze oproep!

Heb je een Nederlandstalige persoonlijke blog en schrijf je over één of meerdere fysieke en/of mentale chronische aandoeningen die je hebt? Laat het me weten! Ook als je persoonlijke blogs kent van anderen die over dit onderwerp schrijven, hoor ik het graag. Zo kan ik mijn lijst zo volledig mogelijk maken. Het maakt niet uit of het hoofdthema van de blog over chronisch ziek zijn gaat of dat het bijvoorbeeld een beauty- of lifestyleblog is waar zo nu en dan over chronische ziekte wordt geschreven. En of de blog nu tien of honderdduizend bezoekers heeft, maakt ook niet uit. Die verscheidenheid is juist boeiend! Het enige dat nu voor mijn onderzoek belangrijk is, is dat het om een persoonlijke blog gaat waarbij degene over zijn of haar eigen ervaringen met de chronische aandoening schrijft.

Je mag de link(s) in een comment onder deze blogpost achterlaten. In een mailtje via mijn contactformulier mag ook als je dat fijner vindt. Mijn dank is groot!

Back to Top