Over mijn onderzoek: chronische ziekte en bloggen

Ik had jullie beloofd om snel wat meer te vertellen over mijn afstudeeronderzoek dat over chronische ziekte en bloggen gaat. Ik zit nog maar in de beginfase dus erg specifiek kan ik nog niet zijn, maar in deze blogpost vind je in ieder geval de grote lijnen van mijn onderzoek. Ook heb ik jullie hulp nodig, dus onderaan de blogpost vind je een oproepje!

chronische ziekte en bloggen

Narratieve psychologie

Ik kwam voor het eerst in aanraking met narratieve psychologie toen ik het drie jaar geleden als keuzevak koos in mijn bachelor. Ik zal eerlijk zijn: de reden waarom ik het koos, was voornamelijk omdat de beoordeling door middel van verslagen ging in plaats van met een tentamen. Maar hoe meer colleges ik erover volgde, hoe boeiender ik deze tak van de psychologie begon te vinden. Ik haalde uiteindelijk zelfs een 9 (!) voor het vak. Dat zegt wat, hoor. Narratieve psychologie richt zich op hoe mensen door middel van verhalen betekenis geven aan hun persoonlijke ervaringen. Wat ik reuze interessant vind omdat de focus op individuele verhalen ligt. Psychologie gaat meestal uit van grote groepen mensen en hun gemiddelden; narratieve psychologie is daarentegen veel persoonlijker. Maar ik vind het natuurlijk vooral interessant omdat ik zelf ook altijd bezig ben met het vertellen van verhalen op mijn blog. En ik lees graag de verhalen van anderen via de vele blogs die ik volg. Toen we voor een opdracht bij het keuzevak in het kort een onderzoeksonderwerp moesten aanleveren, bedacht ik als onderwerp iets met chronische ziekte en bloggen. En nu, drie jaar later, ga ik echt met mijn idee aan de slag.

chronische ziekte en bloggen

Chronische ziekte en bloggen

Bloggen is de allerrrbeste hobby ooit, als je het mij vraagt. En het heeft ook nog eens veel positieve effecten. Persoonlijk bloggen wordt geassocieerd met sociale steun en daarmee een verhoogd welbevinden. En dat is vooral belangrijk voor mensen die in het dagelijkse leven worstelen met een chronische aandoening. Het blijkt namelijk dat mensen die chronisch ziek zijn, zich vaker eenzaam voelen. Uit onderzoek komt gelukkig ook naar voren dat persoonlijk bloggen over de gezondheid inderdaad erg helpt om onder andere het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Dat geldt trouwens vooral voor degenen die sociale steun in hun eigen omgeving missen. Door te bloggen krijg je het gevoel een doel te hebben en ben je onderdeel van een blogwereld. Kort gezegd: bloggen is awesome. Wat voor mij een interessant punt is om meer onderzoek naar te doen, is dat chronische ziekte gezien kan worden als een ontwrichting van het dagelijkse leven en de identiteit van een persoon. Vanuit de narratieve psychologie kan gesteld worden dat het opnieuw vormgeven van het eigen levensverhaal van cruciaal belang is in zo’n situatie. Ik denk dat persoonlijk bloggen hierbij enorm nuttig kan zijn en daar wil ik (zoals het er nu naar uitziet) mijn onderzoek op gaan richten. Hoe ik hier verder vorm aan ga geven, ben ik nog aan het uitzoeken. Dit kan op verschillende manieren, zoals het analyseren van data op blogs, maar ook door middel van interviews met bloggers. Het ligt er een beetje aan welke kant ik op wil. Zo veel keuzes nog om te maken! Maar dan weten jullie in ieder geval waar het in grote lijnen over gaat.

chronische ziekte en bloggen

Welke blogs over chronische ziekte ken jij?

Ik ben nu dus nog bezig met veel literatuuronderzoek om uit te zoeken wat er al bekend is over chronische ziekte en bloggen. Omdat er nog geen duidelijke cijfers zijn over hoe groot deze niche in de Nederlandse blogosfeer is, stel ik een lijst samen met alle actieve Nederlandstalige blogs over chronische ziekte zodat ik hier meer gegevens over kan verzamelen. Dit heb ik op een systematische manier via Google gedaan; waar ik jullie niet mee ga vervelen, hoor. Maar waar het op neer komt: het kan best zijn dat ik er hier en daar wat heb gemist omdat er vast ook blogs zijn die minder goed vindbaar zijn via Google.

Dus daarom deze oproep!

Heb je een Nederlandstalige persoonlijke blog en schrijf je over één of meerdere fysieke en/of mentale chronische aandoeningen die je hebt? Laat het me weten! Ook als je persoonlijke blogs kent van anderen die over dit onderwerp schrijven, hoor ik het graag. Zo kan ik mijn lijst zo volledig mogelijk maken. Het maakt niet uit of het hoofdthema van de blog over chronisch ziek zijn gaat of dat het bijvoorbeeld een beauty- of lifestyleblog is waar zo nu en dan over chronische ziekte wordt geschreven. En of de blog nu tien of honderdduizend bezoekers heeft, maakt ook niet uit. Die verscheidenheid is juist boeiend! Het enige dat nu voor mijn onderzoek belangrijk is, is dat het om een persoonlijke blog gaat waarbij degene over zijn of haar eigen ervaringen met de chronische aandoening schrijft.

Je mag de link(s) in een comment onder deze blogpost achterlaten. In een mailtje via mijn contactformulier mag ook als je dat fijner vindt. Mijn dank is groot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

99 reacties op “Over mijn onderzoek: chronische ziekte en bloggen

 1. Marlot schreef:

  Leuk, ben heel erg benieuwd naar het onderzoek! Zelf heb ik coeliakie en komt er zo af en toe een blogpost over online (http://thecoffeetype.com). Zoals Lisanne al zegt is er een hele groep ‘glutenvrije bloggers’. Als je even op Wij Bloggen Glutenvrij zoekt (via mijn Blog of gewoon google) staat er in zo’n beetje iedere post een lijst met bloggers die die maand mee doen, dus daar kan je er vast een hoop vinden. Succes met je onderzoek! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Renate schreef:

  Wat mooi dat je dit gaat doen! Vooral omdat chronische ziektes zeker wat bekendheid nodig hebben, vooral ziektes zoals Fibromyalgie (ik las hierboven dat het daarover ging en ik ben een FM patient). Ik ben ook een blogger, het is niet mijn hoofdonderwerp, maar ik heb er in het verleden over geschreven en daarna alles gewist haha. Dit wil ik in de nabije toekomst wel weer gaan doen, maar door mijn gezondheid lukt het mij niet om op dit moment te bloggen. Dus ik weet niet of ik de persoon ben die je zoekt, maar ik heb meerdere aandoeningen, ik ben chronisch ziek en ik ben het al 12 jaren, dus ik heb er genoeg ervaring mee haha. Ik wil je er ieder geval graag mee helpen en ik wens je sowieso heel veel succes met je onderzoek! (oh en mijn blog: http://MissRenate.nl). Voor de rest zou ik vooral Lisanneleeft, maar die heeft hierboven al gereageerd haha en http://www.bydagmarvalerie.nl aanraden!

  | Reageer op deze reactie
 3. Amy schreef:

  Bij deze, ik ben chronisch ziek en blog. Begonnen met bloggen om van mij af te schrijven. Maar heb de smaak te pakken dus blog ik vrijwel dagelijks over van alles. Ik probeer wekelijks een artikel over chronisch ziek zijn te posten, maar je leest er ook over andere dingen.

  Het helpt mij zeker om een doel te hebben. Om mij nuttiger te voelen en minder eenzaam. Ja bloggen is fijn!!!

  Benieuwd naar je verdere onderzoek!!!

  | Reageer op deze reactie
 4. Sas Sefras schreef:

  Dat is echt een super leuk onderwerp zeg!!!!!

  Ik blog zelf ook. En dan ook soms over mijn epilepsie en adhd. En chronisch ziek zijn in het algemeen. Wat ziek worden kan doen met je, de dingen waar je tegenaan loopt, hoe je in een neerwaartse spiraal kan komen qua gemoedstoestand. Maar die blogposts zijn nog in de maak. Ik vind ze best pittig om goed te schrijven.

  Bloggen is denk ik voor een chronisch zieke ook anders om te doen denk ik, in tegenstelling tot een gezond persoon. Bijvoorbeeld niet altijd energie hebben om te bloggen of om mensen die je volgen bijtijds te beantwoorden. Ook maken sommige chronisch zieken minder veel dingen mee, of juist andere dingen. Waardoor zo’n blog een heel verfrissende invalshoek kan hebben. En zo zijn er veel meer dingen verwacht ik.

  Heel veel succes!

  | Reageer op deze reactie
 5. Adinda schreef:

  Wauw wat een tof onderwerp! Marieke (http://www.tikkeltjegek.nl/blog/) schrijft over haar borderline. Ze heeft ondertussen zelfs een boek geschreven over werken met een psychische stoornis. Ik heb zelf fibromyalgie en pds maar dat is niet het hoofdonderwerp van mijn blog, weet niet of je daar iets aan hebt. Veel succes in ieder geval!

  | Reageer op deze reactie
 6. Jennifer schreef:

  Wat een super interessant onderwerp! Ik hoop dat je vaker wat los gaat laten over je onderzoek. Succes ermee!

  | Reageer op deze reactie
 7. Melle schreef:

  Wat een interessant onderwerp en zo tof dat al zo veel mensen gereageerd hebben. Ergens word ik daar heel blij van maar als ik bedenk dat de mensen achter die blogs chronisch ziek zijn vind ik dat ook wel weer heftig. Ik heb trouwens nog een blog niet voorbij zien komen. Vivian van http://viviansvocabulaire.nl is echt geweldig leuk! Zeker even checken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Denise schreef:

  Ik volg het blog, http://min-of-meer.blogspot.nl/, van Martine. Zij lijdt aan ME/CVS en schrijft daar regelmatig over op haar blog.
  Succes met je onderzoek!

  Groet Denise

  p.s. ik probeerde je een mail te sturen via je contactformulier, maar dat lukte niet…….

  | Reageer op deze reactie
 9. Joy schreef:

  Hey! Wat een leuk onderwerp!

  Ik ben sinds dit jaar ook ziek, waarschijnlijk ME en Fibromyalgie. Heel veel aandacht besteed ik er niet aan op mijn blog omdat ik het vooral positief wil houden. Ik ga echter ook niet mijn ‘best’ doen om het te vermijden zeg maar. Bijv over de post van laatst (5 manieren om efficiënter te werken) geef ik wel aan dat ik me hierin ging verdiepen omdat het dit jaar erg moeilijk voor mij is geworden me ergens op te concentreren. Heel af en toe geef ik een update maar dit jaar bestond vooral uit veel onderzoeken ect dus ook niet echt heel erg boeiend.

  Als je wilt wil ik best meehelpen aan je onderzoek hoor!

  Succes iig!

  -X-

  | Reageer op deze reactie
 10. Saar schreef:

  Nou, bij het scrollen door de reacties zie ik dat de blogs die ik zelf volg van mensen die een chronische ziekte hebben reeds genoemd zijn. Dus daar kan ik je niet meer verder bij helpen. Maar wel wil ik even kwijt dat ik dit onderzoek MEGA interessant vind en elke keer ik iets over je studie lees, heb ik weer spijt dat ik geen psychologie heb gestudeerd. Er zijn zoveel interessante dingen binnen dit vakgebied!

  Veel succes alvast met alles!

  | Reageer op deze reactie
 11. Janet schreef:

  Tien jaar geleden ben ik begonnen met bloggen over ziek zijn. Sinds 2010 heb ik de blog http://www.ziekelijkgelukkig.nl (ook boek onder dezelfde naam, Scriptum, 2010). Ik heb Lupus (auto-immuunziekte) en blog niet alleen over mijn situatie maar vooral ook over leven met een chronische ziekte.
  Omdat ik 3 jaar geleden een beetje zat werd van al het bloggen over ‘ziek zijn’ ben ik in 2013 samen met een vriendin ter afleiding een lifestyle blog begonnen. Aanvankelijk wilde ik hier niets schrijven over ziek zijn, maar de laatste tijd komt het toch nogal eens in blogs voor (zoals prednison gebruik en gewichtstoename).
  De blogs die ik zelf volg, zijn hierboven al genoemd 🙂
  Veel succes met je onderzoek. Benieuwd naar de resultaten! Groetjes, Janet

  | Reageer op deze reactie
 12. Mieke schreef:

  Hoi Iris.
  Ik ben drie jaar geleden begonnen met bloggen toen er Clusterhoofdpijn bij mij werd vastgesteld. Mijn oude blogposts staan in het teken van mijn aandoening. Omdat mijn hoofdpijn nu onder controle is, schrijf ik over mijn huidige belevenissen, van weggepest worden op het werk tot niet geplande (en medisch gezien niet mogelijke) zwangerschap in een ‘verse’ relatie, na 5 jaar mentaal afgebrand te zijn in en verstikkende relatie.
  Liefs,
  Miek

  | Reageer op deze reactie
 13. Anna Laura schreef:

  Sinds 2 jaar ben ik chronisch ziek en ga ik door het leven met het labeltje Fibromyalgie. Daarover schrijf ik op mijn blog lifewithanchors.nl over. Niet altijd maar af en toe laat ik het naar voren komen en probeer ik juist mijn positieve dingen te delen! Succes met je onderzoek!

  | Reageer op deze reactie
 14. Ik heb SLE, secundaire fibromyalgie, secundaire E.M. plus nog wat andere fysieke ongemakken en blog al meer dan 10 jaar. Het is net door mijn ziekte dat ik er ooit mee begonnen ben. Het is helemaal geen hoofdthema op mijn blog maar ik schuw het onderwerp niet. Positief omgaan met een chronische ziekte is waar ik voor sta (wat trouwens niet altijd lukt). Je kan mijn schrijfsels vinden onder de tag ‘chronisch ziek’. Oh ik was heel verrast om te zien hoeveel mensen met een chronische ziekte eigenlijk een blog hebben.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: ikbenirisniet.nl bestaat 6 jaar! | IKBENIRISNIET
 16. Lilian schreef:

  Ik ken er best een aantal, maar ik die zag ik allemaal al voorbij komen. Interessant onderwerp!

  | Reageer op deze reactie
 17. Anoniem schreef:

  Interessant! Zonietsaar en Kellycaresse zijn denk ik nog niet genoemd.

  | Reageer op deze reactie
 18. Margo schreef:

  Interessant! Nav je tweets ging ik even opzoeken waar het over ging. Ben benieuwd wat eruit komt, het viel mij ook al op dat veel bloggers een ziekte hebben, nu is de reden daarvan me al meer duidelijk. Succes!

  | Reageer op deze reactie
 19. LP schreef:

  Een ontzettend interessant onderwerp, waar ik zelf ook veel over nadenk (heb er recent nog een paar blogposts aan gewijd), maar waar ik niet geheel uitkom: vind ik het wél een goede ontwikkeling (want steun) of juist niet (want leedconcurrentie), wil ik wel over mijn eigen chronisch ziekzijn schrijven, en zo ja, hoe? Of is het gewoon zo’n groot deel van mijn leven dat ik het er niet NIET over kan hebben? En natuurlijk de belangrijkste vraag: waarom ben ik linguistiek gaan doen en geen psychologie, dan kon ik hier namelijk wetenschappelijk onderbouwd uitgebreid over nadenken. 😉 Maar even serieus: ik ben zeer benieuwd wat er uiteindelijk uit je onderzoek gaat komen! Wordt het ergens gepubliceerd? 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. M schreef:

   sarahsmit.nl blogt over haar leven en heeft Cystic Fibrosis. Super interessant onderzoek, succes ermee!

   | Reageer op deze reactie
 20. LIndsay schreef:

  Hey Iris,

  Een late reactie nog, omdat ik even wat tijd wilde nemen om het te laten bezinken. Ik schrijf op http://www.bewust-groener.blogspot.be over groene dingen maar heb recent besloten dat ik ook over mijn ziekte wil schrijven omdat ik te vaak merk dat er geen begrip is, vooral naar ziektes die ”minder bekend” zijn. Het deed heel wat stof opwaaien bij mijn familie (die vinden dat ik me maar aanstel) maar ik ga er toch mee door.

  Dingen waar ik binnenkort ga over schrijven zijn:
  – Migraine (en vooral hoe ik ervan genezen ben)
  – Chiari malformatie
  – Scoliose

  Dat zijn de dingen die al ‘erkend’ zijn in mijn ziektedossier, maar daarnaast doen ze ook nog onderzoek naar fibro (of als het een andere spierziekte is), mogelijke epileptie, hallucinaties, hoh de lijst is te lang om hier te noemen. Maar de specialisten zijn er mee bezig. Er worden onderzoeken gedaan. Dus de ”officiele” lijst wordt vast nog langer, ik hoop natuurlijk op de minst enge dingen die het best te behandelen zijn.

  Als je vragen hebt, stuur me gerust een mailtje. Ik ben heel blij dat je dit onderzoek gaat doen en ben dan ook benieuwd naar de resultaten!

  Liefs,
  Lindsay

  | Reageer op deze reactie
 21. Andreas schreef:

  Wat een interessant onderzoek heb je gekozen. Ik heb zelf inmiddels 14 jaar de ziekte van Lyme, sinds dit jaar ben ik begonnen met daarover bloggen. Daarnaast blog ik ook over dingen en onderwerpen die ik interessant of leuk om te te doen vind.
  http://www.adutchmanslife.nl

  | Reageer op deze reactie
 22. Pingback: Weekoverzicht: alleen dan een beetje anders | IKBENIRISNIET
 23. Anne schreef:

  Lekker laat, maar ik blog over leven met diabetes type 1, mocht je daar nog wat aan hebben 🙂

  | Reageer op deze reactie
 24. Nathalie schreef:

  Beste,

  U heeft echt een leuke website, leest heel vlot, als je 1 artikel hebt gelezen, dan wil je sowieso de andere ook lezen.
  Ik zal eerst me even kort voorstellen, ik ben Nathalie en heb lupus sinds 2006.
  Onlangs heb ik een blog opgestart, iets wat ik al heel lang wou doen.
  Graag wil ik via mijn blog lupus en andere chronische aandoeningen een beetje in de kijker zetten.
  Mijn blogspot: http://www.spotlightonlupus.blogspot.be.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top