Over mijn onderzoek: chronische ziekte en bloggen

Ik had jullie beloofd om snel wat meer te vertellen over mijn afstudeeronderzoek dat over chronische ziekte en bloggen gaat. Ik zit nog maar in de beginfase dus erg specifiek kan ik nog niet zijn, maar in deze blogpost vind je in ieder geval de grote lijnen van mijn onderzoek. Ook heb ik jullie hulp nodig, dus onderaan de blogpost vind je een oproepje!

chronische ziekte en bloggen

Narratieve psychologie

Ik kwam voor het eerst in aanraking met narratieve psychologie toen ik het drie jaar geleden als keuzevak koos in mijn bachelor. Ik zal eerlijk zijn: de reden waarom ik het koos, was voornamelijk omdat de beoordeling door middel van verslagen ging in plaats van met een tentamen. Maar hoe meer colleges ik erover volgde, hoe boeiender ik deze tak van de psychologie begon te vinden. Ik haalde uiteindelijk zelfs een 9 (!) voor het vak. Dat zegt wat, hoor. Narratieve psychologie richt zich op hoe mensen door middel van verhalen betekenis geven aan hun persoonlijke ervaringen. Wat ik reuze interessant vind omdat de focus op individuele verhalen ligt. Psychologie gaat meestal uit van grote groepen mensen en hun gemiddelden; narratieve psychologie is daarentegen veel persoonlijker. Maar ik vind het natuurlijk vooral interessant omdat ik zelf ook altijd bezig ben met het vertellen van verhalen op mijn blog. En ik lees graag de verhalen van anderen via de vele blogs die ik volg. Toen we voor een opdracht bij het keuzevak in het kort een onderzoeksonderwerp moesten aanleveren, bedacht ik als onderwerp iets met chronische ziekte en bloggen. En nu, drie jaar later, ga ik echt met mijn idee aan de slag.

chronische ziekte en bloggen

Chronische ziekte en bloggen

Bloggen is de allerrrbeste hobby ooit, als je het mij vraagt. En het heeft ook nog eens veel positieve effecten. Persoonlijk bloggen wordt geassocieerd met sociale steun en daarmee een verhoogd welbevinden. En dat is vooral belangrijk voor mensen die in het dagelijkse leven worstelen met een chronische aandoening. Het blijkt namelijk dat mensen die chronisch ziek zijn, zich vaker eenzaam voelen. Uit onderzoek komt gelukkig ook naar voren dat persoonlijk bloggen over de gezondheid inderdaad erg helpt om onder andere het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Dat geldt trouwens vooral voor degenen die sociale steun in hun eigen omgeving missen. Door te bloggen krijg je het gevoel een doel te hebben en ben je onderdeel van een blogwereld. Kort gezegd: bloggen is awesome. Wat voor mij een interessant punt is om meer onderzoek naar te doen, is dat chronische ziekte gezien kan worden als een ontwrichting van het dagelijkse leven en de identiteit van een persoon. Vanuit de narratieve psychologie kan gesteld worden dat het opnieuw vormgeven van het eigen levensverhaal van cruciaal belang is in zo’n situatie. Ik denk dat persoonlijk bloggen hierbij enorm nuttig kan zijn en daar wil ik (zoals het er nu naar uitziet) mijn onderzoek op gaan richten. Hoe ik hier verder vorm aan ga geven, ben ik nog aan het uitzoeken. Dit kan op verschillende manieren, zoals het analyseren van data op blogs, maar ook door middel van interviews met bloggers. Het ligt er een beetje aan welke kant ik op wil. Zo veel keuzes nog om te maken! Maar dan weten jullie in ieder geval waar het in grote lijnen over gaat.

chronische ziekte en bloggen

Welke blogs over chronische ziekte ken jij?

Ik ben nu dus nog bezig met veel literatuuronderzoek om uit te zoeken wat er al bekend is over chronische ziekte en bloggen. Omdat er nog geen duidelijke cijfers zijn over hoe groot deze niche in de Nederlandse blogosfeer is, stel ik een lijst samen met alle actieve Nederlandstalige blogs over chronische ziekte zodat ik hier meer gegevens over kan verzamelen. Dit heb ik op een systematische manier via Google gedaan; waar ik jullie niet mee ga vervelen, hoor. Maar waar het op neer komt: het kan best zijn dat ik er hier en daar wat heb gemist omdat er vast ook blogs zijn die minder goed vindbaar zijn via Google.

Dus daarom deze oproep!

Heb je een Nederlandstalige persoonlijke blog en schrijf je over één of meerdere fysieke en/of mentale chronische aandoeningen die je hebt? Laat het me weten! Ook als je persoonlijke blogs kent van anderen die over dit onderwerp schrijven, hoor ik het graag. Zo kan ik mijn lijst zo volledig mogelijk maken. Het maakt niet uit of het hoofdthema van de blog over chronisch ziek zijn gaat of dat het bijvoorbeeld een beauty- of lifestyleblog is waar zo nu en dan over chronische ziekte wordt geschreven. En of de blog nu tien of honderdduizend bezoekers heeft, maakt ook niet uit. Die verscheidenheid is juist boeiend! Het enige dat nu voor mijn onderzoek belangrijk is, is dat het om een persoonlijke blog gaat waarbij degene over zijn of haar eigen ervaringen met de chronische aandoening schrijft.

Je mag de link(s) in een comment onder deze blogpost achterlaten. In een mailtje via mijn contactformulier mag ook als je dat fijner vindt. Mijn dank is groot!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

99 reacties op “Over mijn onderzoek: chronische ziekte en bloggen

 1. Kirsten

  Sanneke Ziermans van santenkraam.wordpress.com heeft een chronische vaat-aandoening; als ik het juist schrijf. Het is niet het uitgangspunt van haar blog, maar ze schrijft er wel over. Hoop dat je er iets mee kan! (Ze is mijn oud-tekenlerares en ze is ZO lief)

 2. Anna

  Wauw, wat een ontzettend mooi en interessant onderwerp voor je afstudeeronderzoek. Het lijkt me heel bijzonder om hierover meer te kunnen bestuderen. 🙂

 3. Wendy

  Ik ben op zich wel benieuwd of er blogs over/voor fibromyalgie zijn. Juist omdat het zo’n vage ziekte is kan ik me heel goed voorstellen dat het kan helpen om hierover verhalen uit te wisselen om te ontdekken welke symptomen er nu wel of niet onder vallen. Toponderzoek!

  • Nienke

   Ben ik ook erg benieuwd naar!! Ervaring genoeg mee… maar toch altijd benieuwd naar de verhalen van andere

   • Iris

    Mijn lijst is nog niet helemaal compleet, dus dit is nu nog een wat voorbarige conclusie, maar tot nu toe heb ik fibromyalgie juist bovenaan staan qua onderwerpen waar het meest over wordt geschreven. Daar zijn er dus heel veel van! 🙂

  • Nienke

   Blog zelf helaas niet, maar genoeg ervaring met chronisch ziek zijn… zelf onder andere fibromyalgie, diabetes, astma en chronische vermoeidheid. Daarnaast ook nog eens depressief… dus mocht je nog info of vragen over dat soort dingen hebben hoor ik het wel haha ☺

 4. Hoi Iris, wat een interessant onderzoek! Ik blog dagelijks op mijn persoonlijke blog en ben chronisch ziek. Ik ben na de geboorte van mijn dochter hartpatiënt geworden en heb SLE. Ik schrijf over mijn leven met die aandoeningen, positiviteit, de combinatie met het moederschap en ik maak zoutarm recepten voor andere hartpatiënten. Je mag mijn blog dus op de lijst zetten!

  • Lilian

   Ik wilde jou inderdaad noemen, tof dat je Iris wil helpen 🙂

 5. Mijn eigen blog! Ik blog alleen wekelijks, om mensen op de hoogte te houden. Waag me de laatste tijd ook aan vlogs, maar dat kan niet altijd.

 6. Hoi Iris,

  Ik blog zelf al twee jaar over mijn problemen met vermoeidheid, angst en depressie. Ik herken heel erg wat je aan onderzoeksresultaten deelt. Voor ik begon te bloggen had ik bijna geen netwerk meer over, inmiddels heb ik mijn sociaal netwerk flink uitgebreid met bloggers (en twitteraars). Ik merk dat mensen in mijn omgeving nog niet snappen dat bloggen voor mij zo belangrijk is. Niet allerminst de vrienden die ik zo heb gemaakt, maar ook omdat ik een steeds groter publiek aanspreek en me daardoor echt nuttig voel.

  Ik hoop dat je wat met mijn blog kunt en je mag me altijd mailen op dit e-mailadres. Ik help je graag.

  Liefs

 7. Joëlle

  Tof onderwerp! Ik denk dat je met interviews met bloggers hier echt een mooi kwalitatief onderzoek van kunt maken, ook gezien het feit dat je geïnteresseerd bent in percepties van chronisch zieken. En ik vond het zelf heel prettig om tijdens mijn masterscriptie en nu voor mijn proefschrift niet alleen maar achter een pc te zitten schrijven en te SPSSen, maar ook nog eens wat mensen te spreken en naar buiten te kunnen ;). Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van anderen voor je data, t.o.v. van bijvoorbeeld inhoudsanalyse. Participanten vinden, interviewafspraken maken, reistijd naar afspraken als je niet via Skype interviewt kan allemaal best wat tijd kosten en dat is niet altijd handig als je op een strak schema zit. Nou ja, je hebt vast wel een methode die je zelf ook het fijnst vindt.

  Toen je je onderwerp zo beschreef moest ik nog even denken aan het concept ‘public connection’ dat we in de journalistieke wetenschap kennen: die theorie gaat erover dat mensen media onder andere gebruiken omdat het functioneert als iets gemeenschappelijks: bijvoorbeeld als je een gespreksonderwerp zoekt met iemand die je niet goed kent kun je teruggrijpen op een tv-programma dat je laatst hebt gezien. Media vormen dan een referentiekader dat mensen kan helpen om sociale relaties vorm te geven. Het volgen/bijhouden van media kan daarom een manier zijn om mee te kunnen praten en je betrokken te voelen bij de maatschappij. Weet niet of je er iets aan hebt, komt van Couldry, Livingstone & Markham iig, mocht het interessant zijn voor je theoretisch kader. In ieder geval, veel succes met je onderzoek!

  Lisanne Leeft ken je ongetwijfeld, en ik moest aan Dagmar van By Dagmar Valerie denken. Behandel je trouwens alleen blogs of ook vlogs? Misschien dat je via YouTube met bepaalde keywords ook mensen kunt vinden, net als bij Bloglovin.

 8. Ik blog zelf over mijn CRPS op http://www.artisticstateofmind.nl , maar daarnaast ook over mijn nieuwe lipstick, wat ik gedaan heb de afgelopen week en mn favoriete muziek. Ik wil namelijk niet dat alleen mn chronische ziekte centraal staat, maar ik vind het wel fijn zo nu en dan wat te delen. Ik ken er nog wel een aantal; http://www.crohnluchtig.nl/ / http://hulphondsnow.blogspot.nl/ / De rest weet ik zo snel even niet uit mn hoofd, maar izou ern og wel meer voor je kunnen vinden/vragen.

 9. Andrea

  Hoi iris,
  Eerst wil ik even zeggen dat ik het een fantastische onderwerp vind dat je gekozen hebt! Wauw goed dat je daar aandacht aan besteed. En natuurlijk wil ik je ook graag helpen met wat blogs van chronisch zieken, maar dat moet ik even op gaan zoeken aangezien ik het niet zo uit mijn hoofd weet. De meeste bloggers die ik ken hebben chronische Lyme of M.E. Daarnaast ben ik zelf ook chronisch ziek (Ziekte van Lyme en Hemochromatose) en blog ook al een aantal jaar op veganblisslove.wordpress.com en sinds begin dit jaar heb ik mijn website opgezet http://www.veganblisslove.com (alleen juist door het chronisch ziek zijn heb ik nog niet alles over kunnen zetten of geheel kunnen maken zoals ik dat het liefste wil). Zal hierna nog wat blogs plaatsen en hopelijk vult dat je lijstje verder aan! Succes en liefs, Andrea

 10. Tof! Ik heb zelf een persoonlijke blog (emilylotus) die gericht is op mijn chronische ziekte. Ik blog nu meer dan een jaar, mocht dat belangrijk zijn. Als ik je kan helpen, hoor ik ’t graag.
  Verder ken je waarschijnlijk Marjolein wel (betweenlifeandlifestyle, voorheen typischmarjolein). Ze is nu niet zo actief meer vanwege haar ziek zijn, maar blogt wel over heel rake onderwerpen vind ik. Vivian van ViviansVocabulaire ook.

 11. Elize

  Wat een interessant onderzoek! Ik kreeg je blog van iemand anders doorgestuurd. Mijn blog (http://www.storiesofacoeliac.nl/) gaat namelijk over mijn leven met coeliakie, ook een chronische ziekte, ookal voel ik me gelukkig niet chronisch ziek doordat ik een glutenvrij dieet volg. Kijk maar even of je er iets aan hebt in je onderzoek 🙂 en veel succes natuurlijk!

 12. Janske

  Ga je de blogs ook een keertje delen? Ik lees graag blogs en leer er veel van, vooral wb vermoeidheid en positieve psychologie. Als jij straks resultaten hebt per onderwerp zou ik daar best geïnteresseerd in zijn want ken er niet zoveel. Succes met je interessante onderzoek!

 13. Lizanne

  Echt heel toevallig dat ik deze blogpost juist nu voor m’n neus krijg. Gisteren nog was ik op zoek naar Nederlandse blogs over leven met MS. Ik ben 24 en kreeg twee jaar geleden een officieele diagnose na een aantal jaren van vage klachten en MRI scans. De afgelopen twee jaar was alles redelijk stabiel, maar sinds begin dit jaar niet meer.
  Vorige week heb ik mijn eerste prednison kuur via infuus gehad en aanstaande maandag begin ik voor het eerst met remmende medicatie. Dan wordt alles ineens heel echt… Sinds die prednison kuur heb ik veel nagedacht over beginnen met bloggen, maar schrijven en uit m’n woorden komen daar ben ik niet zo goed in.

 14. Leonie

  Ik ben echt heel benieuwd naar je onderzoek!
  Zelf ben ik begonnen met bloggen omdat ik door mijn chronische ziektes (hypermobiliteitssyndroom, fibromyalgie, comversiestoornis en prikkelbare darmsyndroom) alleen maar thuis zat, me nutteloos en eenzaam voelde. Door het schrijven begrijp ik beter wat mijn ziektes voor impact hebben en kan ik het beter een plek geven. Daarnaast krijg ik vaak dankbare reacties van lezers die zich in mijn verhalen herkennen en zich minder alleen voelen.

  Zoals ik op Twitter al zei mag je me altijd benaderen voor meer vragen want ik vind het interessant om hier aan mee te werken.

 15. Nienke

  Benieuwd naar je onderzoek.
  Zelf blog ik ook over chronisch ziek zijn mijn leven met 259 beperkingen en 28372 mogelijkheden
  mijn blog (www.dailyspoonie.com )gaat vooral over de chronische ziekte die ik zelf heb Fibromyalgie.

  Een andere blog die ik naast de eerder genoemde reacties vaak lees is http://www.justliveblog.nl daarop bloggen verschillende meiden met chronische ziektes en aandoeningen.

 16. Heel erg interessant onderwerp Iris! Op mijn blog schrijf ik regelmatig over mijn leven met hypermobiliteit, fibromyalgie en de Ziekte van Lyme (http://www.thescentofcinnamon.com/), Kim schrijft regelmatig over haar overgeeffobie (http://www.kimdonz.nl/) en Simone (http://http://www.upsideofdown.nl/) schrijft ook over Lyme.

  Ik denk trouwens dat je ook moet bedenken dat veel bloggers het op hun blog niet over hun ziekte hebben. Dat ze daar niet voor uitkomen in verband met vooroordelen enzo, maar doordat ze wel bloggen over alle andere dingen in hun leven, verwerken ze (denk ik) toch het ziek zijn door te bloggen, ook al bloggen ze niet over ziek zijn. (:

  • Iris

   Ja sowieso! Maar dan kan ik er niet zo heel veel mee met mijn onderzoek, want dan zou ik die blogs nooit kunnen vinden. Ik moet het toch een beetje afbakenen! (Wat zo moeilijk is haha, elke keer denk ik: OH dit is óók interessant!) Heel erg bedankt voor je blogtips in ieder geval, heb ik veel aan 🙂

 17. Fany

  Ik heb geen blog maar denk er wel over …wel heb ik chronische ziektes en ontzettend veel interesse in je onderzoek…als je wil,mag je mij altijd contacteren ook al blog ik niet… heel veel plezier en succes

 18. Linda

  Wat een ontzettend interessant onderwerp! Ik ben zó benieuwd hiernaar, ik hoop dat je er vet veel over gaat schrijven 🙂
  Ik kan je helaas niet aan namen helpen van bloggers, sorry! Ik ken alleen Lisanne (van lisanneleeft) maar die ken jij natuurlijk ook 🙂

 19. Iris

  Het is niet zo dat ik er zeer vaak over schrijf, maar ik blog af en toe over diabetes type 1, wat ik al bijna acht jaar heb. Misschien heb je er wat aan? ilovesthis.wordpress.com

 20. Hallo Iris, ik zag toevallig een tweet met jouw oproep voorbij komen. Mijn eerste blog ben ik gestart rondom mijn chronisch ziek zijn. Op mijn huidige blog, schrijf ik er echter nauwelijks nog over.
  Als je toch denkt dat ik iets voor je kan betekenen dan mag je mij zeker benaderen! Ik ben heel erg benieuwd naar hoe je onderzoek er uiteindelijk uit gaat zien. Het klinkt in ieder geval super interessant!

 21. Kim

  Super interessant! Ik ben echt heel benieuwd welke kant je uit eindelijk op zult gaan met het onderzoek.
  Zelf blog ik vooral over angst/paniek en mijn zoektocht naar de juiste hulp. Ik help je graag!

 22. Monica

  Interessant dit. Ik heb zelf een beauty en lifestyle blog en ook een chronische ziekte maar ik besteed daar op mijn blog niet super veel aandacht aan. Zo nu en dan natuurlijk wel omdat mijn blog erg persoonlijk is dus ik kan het niet negeren. Ik heb al jaren PDS en ook last van angst wat daar weer een verband mee heeft. Helaas heeft dit best invloed op mijn leven. Dit is ook een reden waarom ik ben begonnen met bloggen. Een hobby om toch ergens mijn mind op te focussen naast werk. Mocht ik toch iets voor je kunnen betekenen dan hoor ik het graag.

 23. Aca

  Hi Iris,
  Dat klinkt echt als een supertof afstudeeronderzoek! Als oud hulpverlener en schrijver in spé spreekt narratieve psychologie me erg aan 🙂
  Ik heb endometriose en blog daar af en toe ook over op mijn blog.
  Het lijkt me leuk als ik iets voor je kan betekenen!

  Groetjes, Aca

 24. Rob

  Weinig mannen :). Ik weet of het past in jouw doel, Iris, maar ik heb toen ik de diagnose kanker kreeg 4 jaar geleden een tijd een blog bijgehouden.

 25. Oh, nou ben ik zo ook nog even zoet met het checken van alle genoemde links. Vind het een boeiend onderwerp.
  Zelf heb ik mijn blog helemaal aan mijn chronische ziekte (Ehlers Danlossyndroom) gewijd: http://www.salamistinkt.nl
  Niet zozeer omdat ik me eenzaam voel, maar om het een plekje te kunnen geven en er ook meer bekendheid aan te geven.

 26. Zelf blog ik wel eens over mijn Hypermobiliteit syndroom.. Ondanks dat het niet als Chronische ziekte wordt erkend, is het dat zeker wel. Als ik je kan helpen, hoor ik dat graag.

 27. Nicole

  Crohngetuige.nl
  Lonnekeschrijft.nl
  Elinesgoudencrohn.ml

  Mooi onderzoek, Iris! Succes 🙂

 28. Jj9$j€oLindakkkkk

  Wat een bijzonder onderwerp heb je gekozen, een onderwerp wat me heel erg aanspreekt. Ik ben zelf al jaren chronisch ziek en heb verschillende handicaps waardoor ik niet kan lopen en heel veel op bed lig. Maar gelukkig kan ik ook veel wel en genieten is daar één van. Zelf heb ik geen blog, maar lees er wel verschillende, maar de meeste staan hier al. Heel veel succes met je onderzoek en alles, ik ben heel erg benieuwd hoe je het vorm zal gaan geven.

 29. Tof onderwerp! Ben heel benieuwd hoe je onderzoek verder gaat lopen… Ik blog zelf oa. over mijn oude/nieuwe/aanhoudende psychische problemen (depressie, ptss, persoonlijkheidsstoornis, ADHD)

 30. Ik ben erg benieuwd!
  Ik blog inmiddels al zo’n 6 jaar over mijn leven met de ziekte van Crohn.

 31. Aileen

  Wat een interessant onderwerp! Origineel ook!
  Ik heb een persoonlijke blog waar ik soms een ook kijkje geef in mijn leven met vreemde angsten, lichamelijke klachten en emotionele dieptepunten. Misschien kun je daar ook iets mee.
  Ik ben ontzettend benieuwd naar de resultaten wanneer je wat verder bent in je onderzoek!

 32. Ik help je natuurlijk graag, dat weet je wel! 😀

  Er is een hele community met bloggers met coeliakie, ik weet niet of je die al ontdekt hebt? Mijn favo blog is http://www.storiesofacoeliac.nl/ maar via haar kun je zo weer terecht komen op aalllllemaal andere blogs van glutenvrije bloggers 🙂

  Verder is http://sugarframe.nl/ van Leonie ook een blog geschreven door iemand met een chronische ziekte (ehh Leonie dus)

 33. Marlot

  Leuk, ben heel erg benieuwd naar het onderzoek! Zelf heb ik coeliakie en komt er zo af en toe een blogpost over online (http://thecoffeetype.com). Zoals Lisanne al zegt is er een hele groep ‘glutenvrije bloggers’. Als je even op Wij Bloggen Glutenvrij zoekt (via mijn Blog of gewoon google) staat er in zo’n beetje iedere post een lijst met bloggers die die maand mee doen, dus daar kan je er vast een hoop vinden. Succes met je onderzoek! 🙂

 34. Renate

  Wat mooi dat je dit gaat doen! Vooral omdat chronische ziektes zeker wat bekendheid nodig hebben, vooral ziektes zoals Fibromyalgie (ik las hierboven dat het daarover ging en ik ben een FM patient). Ik ben ook een blogger, het is niet mijn hoofdonderwerp, maar ik heb er in het verleden over geschreven en daarna alles gewist haha. Dit wil ik in de nabije toekomst wel weer gaan doen, maar door mijn gezondheid lukt het mij niet om op dit moment te bloggen. Dus ik weet niet of ik de persoon ben die je zoekt, maar ik heb meerdere aandoeningen, ik ben chronisch ziek en ik ben het al 12 jaren, dus ik heb er genoeg ervaring mee haha. Ik wil je er ieder geval graag mee helpen en ik wens je sowieso heel veel succes met je onderzoek! (oh en mijn blog: http://MissRenate.nl). Voor de rest zou ik vooral Lisanneleeft, maar die heeft hierboven al gereageerd haha en http://www.bydagmarvalerie.nl aanraden!

 35. Amy

  Bij deze, ik ben chronisch ziek en blog. Begonnen met bloggen om van mij af te schrijven. Maar heb de smaak te pakken dus blog ik vrijwel dagelijks over van alles. Ik probeer wekelijks een artikel over chronisch ziek zijn te posten, maar je leest er ook over andere dingen.

  Het helpt mij zeker om een doel te hebben. Om mij nuttiger te voelen en minder eenzaam. Ja bloggen is fijn!!!

  Benieuwd naar je verdere onderzoek!!!

 36. Dat is echt een super leuk onderwerp zeg!!!!!

  Ik blog zelf ook. En dan ook soms over mijn epilepsie en adhd. En chronisch ziek zijn in het algemeen. Wat ziek worden kan doen met je, de dingen waar je tegenaan loopt, hoe je in een neerwaartse spiraal kan komen qua gemoedstoestand. Maar die blogposts zijn nog in de maak. Ik vind ze best pittig om goed te schrijven.

  Bloggen is denk ik voor een chronisch zieke ook anders om te doen denk ik, in tegenstelling tot een gezond persoon. Bijvoorbeeld niet altijd energie hebben om te bloggen of om mensen die je volgen bijtijds te beantwoorden. Ook maken sommige chronisch zieken minder veel dingen mee, of juist andere dingen. Waardoor zo’n blog een heel verfrissende invalshoek kan hebben. En zo zijn er veel meer dingen verwacht ik.

  Heel veel succes!

 37. Adinda

  Wauw wat een tof onderwerp! Marieke (http://www.tikkeltjegek.nl/blog/) schrijft over haar borderline. Ze heeft ondertussen zelfs een boek geschreven over werken met een psychische stoornis. Ik heb zelf fibromyalgie en pds maar dat is niet het hoofdonderwerp van mijn blog, weet niet of je daar iets aan hebt. Veel succes in ieder geval!

 38. Wat een super interessant onderwerp! Ik hoop dat je vaker wat los gaat laten over je onderzoek. Succes ermee!

 39. Melle

  Wat een interessant onderwerp en zo tof dat al zo veel mensen gereageerd hebben. Ergens word ik daar heel blij van maar als ik bedenk dat de mensen achter die blogs chronisch ziek zijn vind ik dat ook wel weer heftig. Ik heb trouwens nog een blog niet voorbij zien komen. Vivian van http://viviansvocabulaire.nl is echt geweldig leuk! Zeker even checken 🙂

 40. Denise

  Ik volg het blog, http://min-of-meer.blogspot.nl/, van Martine. Zij lijdt aan ME/CVS en schrijft daar regelmatig over op haar blog.
  Succes met je onderzoek!

  Groet Denise

  p.s. ik probeerde je een mail te sturen via je contactformulier, maar dat lukte niet…….

 41. Joy

  Hey! Wat een leuk onderwerp!

  Ik ben sinds dit jaar ook ziek, waarschijnlijk ME en Fibromyalgie. Heel veel aandacht besteed ik er niet aan op mijn blog omdat ik het vooral positief wil houden. Ik ga echter ook niet mijn ‘best’ doen om het te vermijden zeg maar. Bijv over de post van laatst (5 manieren om efficiënter te werken) geef ik wel aan dat ik me hierin ging verdiepen omdat het dit jaar erg moeilijk voor mij is geworden me ergens op te concentreren. Heel af en toe geef ik een update maar dit jaar bestond vooral uit veel onderzoeken ect dus ook niet echt heel erg boeiend.

  Als je wilt wil ik best meehelpen aan je onderzoek hoor!

  Succes iig!

  -X-

 42. Saar

  Nou, bij het scrollen door de reacties zie ik dat de blogs die ik zelf volg van mensen die een chronische ziekte hebben reeds genoemd zijn. Dus daar kan ik je niet meer verder bij helpen. Maar wel wil ik even kwijt dat ik dit onderzoek MEGA interessant vind en elke keer ik iets over je studie lees, heb ik weer spijt dat ik geen psychologie heb gestudeerd. Er zijn zoveel interessante dingen binnen dit vakgebied!

  Veel succes alvast met alles!

 43. Janet

  Tien jaar geleden ben ik begonnen met bloggen over ziek zijn. Sinds 2010 heb ik de blog http://www.ziekelijkgelukkig.nl (ook boek onder dezelfde naam, Scriptum, 2010). Ik heb Lupus (auto-immuunziekte) en blog niet alleen over mijn situatie maar vooral ook over leven met een chronische ziekte.
  Omdat ik 3 jaar geleden een beetje zat werd van al het bloggen over ‘ziek zijn’ ben ik in 2013 samen met een vriendin ter afleiding een lifestyle blog begonnen. Aanvankelijk wilde ik hier niets schrijven over ziek zijn, maar de laatste tijd komt het toch nogal eens in blogs voor (zoals prednison gebruik en gewichtstoename).
  De blogs die ik zelf volg, zijn hierboven al genoemd 🙂
  Veel succes met je onderzoek. Benieuwd naar de resultaten! Groetjes, Janet

 44. Mieke

  Hoi Iris.
  Ik ben drie jaar geleden begonnen met bloggen toen er Clusterhoofdpijn bij mij werd vastgesteld. Mijn oude blogposts staan in het teken van mijn aandoening. Omdat mijn hoofdpijn nu onder controle is, schrijf ik over mijn huidige belevenissen, van weggepest worden op het werk tot niet geplande (en medisch gezien niet mogelijke) zwangerschap in een ‘verse’ relatie, na 5 jaar mentaal afgebrand te zijn in en verstikkende relatie.
  Liefs,
  Miek

 45. Sinds 2 jaar ben ik chronisch ziek en ga ik door het leven met het labeltje Fibromyalgie. Daarover schrijf ik op mijn blog lifewithanchors.nl over. Niet altijd maar af en toe laat ik het naar voren komen en probeer ik juist mijn positieve dingen te delen! Succes met je onderzoek!

 46. Ik heb SLE, secundaire fibromyalgie, secundaire E.M. plus nog wat andere fysieke ongemakken en blog al meer dan 10 jaar. Het is net door mijn ziekte dat ik er ooit mee begonnen ben. Het is helemaal geen hoofdthema op mijn blog maar ik schuw het onderwerp niet. Positief omgaan met een chronische ziekte is waar ik voor sta (wat trouwens niet altijd lukt). Je kan mijn schrijfsels vinden onder de tag ‘chronisch ziek’. Oh ik was heel verrast om te zien hoeveel mensen met een chronische ziekte eigenlijk een blog hebben.

 47. Pingback: ikbenirisniet.nl bestaat 6 jaar! | IKBENIRISNIET

 48. Lilian

  Ik ken er best een aantal, maar ik die zag ik allemaal al voorbij komen. Interessant onderwerp!

 49. Anoniem

  Interessant! Zonietsaar en Kellycaresse zijn denk ik nog niet genoemd.

 50. Margo

  Interessant! Nav je tweets ging ik even opzoeken waar het over ging. Ben benieuwd wat eruit komt, het viel mij ook al op dat veel bloggers een ziekte hebben, nu is de reden daarvan me al meer duidelijk. Succes!

 51. LP

  Een ontzettend interessant onderwerp, waar ik zelf ook veel over nadenk (heb er recent nog een paar blogposts aan gewijd), maar waar ik niet geheel uitkom: vind ik het wél een goede ontwikkeling (want steun) of juist niet (want leedconcurrentie), wil ik wel over mijn eigen chronisch ziekzijn schrijven, en zo ja, hoe? Of is het gewoon zo’n groot deel van mijn leven dat ik het er niet NIET over kan hebben? En natuurlijk de belangrijkste vraag: waarom ben ik linguistiek gaan doen en geen psychologie, dan kon ik hier namelijk wetenschappelijk onderbouwd uitgebreid over nadenken. 😉 Maar even serieus: ik ben zeer benieuwd wat er uiteindelijk uit je onderzoek gaat komen! Wordt het ergens gepubliceerd? 🙂

  • M

   sarahsmit.nl blogt over haar leven en heeft Cystic Fibrosis. Super interessant onderzoek, succes ermee!

 52. Hey Iris,

  Een late reactie nog, omdat ik even wat tijd wilde nemen om het te laten bezinken. Ik schrijf op http://www.bewust-groener.blogspot.be over groene dingen maar heb recent besloten dat ik ook over mijn ziekte wil schrijven omdat ik te vaak merk dat er geen begrip is, vooral naar ziektes die ”minder bekend” zijn. Het deed heel wat stof opwaaien bij mijn familie (die vinden dat ik me maar aanstel) maar ik ga er toch mee door.

  Dingen waar ik binnenkort ga over schrijven zijn:
  – Migraine (en vooral hoe ik ervan genezen ben)
  – Chiari malformatie
  – Scoliose

  Dat zijn de dingen die al ‘erkend’ zijn in mijn ziektedossier, maar daarnaast doen ze ook nog onderzoek naar fibro (of als het een andere spierziekte is), mogelijke epileptie, hallucinaties, hoh de lijst is te lang om hier te noemen. Maar de specialisten zijn er mee bezig. Er worden onderzoeken gedaan. Dus de ”officiele” lijst wordt vast nog langer, ik hoop natuurlijk op de minst enge dingen die het best te behandelen zijn.

  Als je vragen hebt, stuur me gerust een mailtje. Ik ben heel blij dat je dit onderzoek gaat doen en ben dan ook benieuwd naar de resultaten!

  Liefs,
  Lindsay

 53. Wat een interessant onderzoek heb je gekozen. Ik heb zelf inmiddels 14 jaar de ziekte van Lyme, sinds dit jaar ben ik begonnen met daarover bloggen. Daarnaast blog ik ook over dingen en onderwerpen die ik interessant of leuk om te te doen vind.
  http://www.adutchmanslife.nl

 54. Pingback: Weekoverzicht: alleen dan een beetje anders | IKBENIRISNIET

 55. Anne

  Lekker laat, maar ik blog over leven met diabetes type 1, mocht je daar nog wat aan hebben 🙂

 56. Beste,

  U heeft echt een leuke website, leest heel vlot, als je 1 artikel hebt gelezen, dan wil je sowieso de andere ook lezen.
  Ik zal eerst me even kort voorstellen, ik ben Nathalie en heb lupus sinds 2006.
  Onlangs heb ik een blog opgestart, iets wat ik al heel lang wou doen.
  Graag wil ik via mijn blog lupus en andere chronische aandoeningen een beetje in de kijker zetten.
  Mijn blogspot: http://www.spotlightonlupus.blogspot.be.