Afval scheiden als een pro

Sinds vorige week doe ik mee aan de 100-100-100 challenge van Twente Milieu, zoals je wellicht al voorbij hebt zien komen in mijn weekoverzicht. En ik ben er HEEL ERG enthousiast over. Elke week krijg ik een nieuwe opdracht binnen, het leek me leuk om die met jullie te delen. De eerste weekopdracht was om inzicht te krijgen hoe je het huishoudelijk afval in huis georganiseerd hebt om afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken.

 

Afvalvrij challenge

Nog even in het kort wat de challenge inhoudt: 100-100-100 staat voor het doel om met 100 huishoudens voor 100 dagen lang toe te werken naar een 100% afvalvrij leven. Afvalvrij heeft bij deze challenge alleen betrekking op het restafval. De focus ligt dus vooral op ultragoed afval scheiden en letten op welke producten met welke verpakkingen je koopt. Maar je wordt tijdens de challenge ook bewust gemaakt van hoeveel verpakkingen je bijvoorbeeld op een dag opent, dus je staat tevens automatisch stil bij het plastic afval dat je produceert. Wekelijks weeg je hoeveel restafval je stort (ik zit nog steeds op 0 kilo, heuj!) en doe je opdrachten. Ik had weer even een flinke schop onder mijn kont nodig wat betreft groen doen. De laatste maanden had ik zo veel aan mijn hoofd dat het niet prioriteit had om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. Deze challenge kwam voor mij op precies het goede moment!

Huishoudelijk afval scheiden en recyclen

Voor de eerste weekopdracht keek ik naar het aantal prullenbakken in mijn huis. Om (rest)afvalvrij te gaan leven is een goed systeem namelijk één van de belangrijkste voorbereidingen. Nu ben ik natuurlijk al een behoorlijke tijd bezig met afval scheiden, dus ik had al wel een soort-van-systeem met verschillende prullenbakken, maar het één en ander kon verbeterd worden. Regelmatig was ik gewoonweg te lui om het koffiefilter buiten in de GFT-container te gooien; dan moet je op je sokken naar buiten, geen zin in, je kent het wel. Maar ook daar heb ik nu een handige oplossing voor.

Zo is mijn prullenbakkensituatie momenteel:

afval scheidenafval scheidenafval scheiden

Op het aanrecht staat nu een klein GFT-bakje, heel luie-mensen-proof is dat. In de keuken staan verder twee prullenbakken voor plastic/verpakkingen (PMD) en restafval. Dan heb ik nog een kratje om snel papier in te dumpen. Buiten hebben we een papiercontainer staan om het kratje in te legen. In de bijkeuken twee bakjes voor batterijen en lampen. En dan nog een prullenbak op het toilet (restafval) en op mijn werkplek (gemixt, om later uit te zoeken). Absoluut geen fancy systeem met mooie matchende bakken die naast elkaar staan zoals je soms ziet. Het is de goedkope studentenversie, laten we maar zeggen. Maar het werkt!

Tips bij afval scheiden

Inmiddels scheid ik dankzij de challenge zelfs het papieren labeltje van het theezakje. Wil je ook een pro worden in afval scheiden? Dit zijn mijn tips:

  • De website Afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal is makkelijk om snel te kunnen checken waar wat hoort als je twijfelt over iets. Denk aan bakpapier (nope, niet in de papierbak!), lucifers of piepschuimbolletjes uit een kussen dat een hondje (ik zal niet zeggen wie, maar wellicht heb je al een vaag vermoeden..) kapot heeft gebeten. Ze hebben ook een app!
  • Je kan mini-prullenbakjes op het aanrecht zetten zodat je snel je GFT-afval (aardappelschillen, theezakjes, etc.) kwijt kan. Ik heb er één van Rosti Mepal en die is er perfect voor, makkelijk te legen en schoon te maken.
  • Als je in een appartement woont, heb je waarschijnlijk geen GFT-container. Een wormenbak kan dat een uitkomst zijn! Dit is ook superhandig als je een moestuintje hebt, dus later als ik mijn leven op orde heb, wil ik ook zo’n ding.
  • Dit leerde ik kennen door de ervaringen van andere deelnemers aan de challenge: de Bokashi emmer. Dit is net zoiets als composteren, alleen dan door middel van fermentatie. Je verwerkt groenteresten tot een bodemverbeteraar en dat is handig als je een tuintje hebt. Maar zo’n pro ben ik ook nog niet, hoor.
  • Vorig jaar heb ik een blogpost in samenwerking met Brabantia geschreven, daar zie je een paar fancy afvalscheidingssystemen. Wil ik later ook.

Nou, jongens, ik wist niet dat ik zo enthousiast kon worden van afval scheiden. Waar een challenge toch wel niet goed voor is. Hopelijk heb ik jullie ook een beetje kunnen inspireren mocht je ook een pro willen worden in afval scheiden! 

Back to Top