Recept: aubergine en bulgur met saffraan en granaatappelpitjes

Mm.. vorige week eindelijk weer een in de keuken gestaan met het doel een lekker recept te maken voor op de blog. Dat had ik al lang niet meer gedaan. Gelukkig blijft het nu lang licht, dan kan ik na het koken gelijk mooie foto’s maken. Dit recept met aubergine en bulgur is grotendeels gebaseerd op het aubergine met granaatappel & feta recept van Jamie Magazine. Ik gaf er mijn eigen draai aan met bulgur met saffraan en een simpele yoghurtsaus. Met vegetarische gehaktballetjes (gewoon van de supermarkt) heb je een goede avondmaaltijd die niet alleen goed vult maar ook nog eens hééél erg lekker is.

aubergine en bulgur

Ingrediënten voor twee* personen:

*Vrij grote porties overigens, want eten is goed voor je. Ben je niet zo’n grote eter, gooi er dan één aubergine minder in of laat de vegaballetjes weg.

Voor de aubergine:

  • 2 aubergines
  • 2 tl komijn
  • 1 tl sumac
  • zout
  • olie
  • 1 hand verse basilicum, grof gesneden
  • 1 hand verse peterselie, grof gesneden
  • pitten van 1/2 granaatappel
  • 100 gram fetakaas, in blokjes
  • sap van 1/2 citroen

Voor de bulgur:

  • 150 gram bulgur
  • 250 ml. water
  • 0,5 gram saffraan
  • snuf zout
  • scheut olijfolie
  • sap van (ongeveer) 1/2 citroen

Voor de yoghurtsaus:

  • 250 ml biologische volle yoghurt
  • 1 klein knoflookteentje, geperst of heeel fijn gesneden
  • 1 tl dille (uit een potje kan prima)
  • zout
  • versgemalen peper

Voor erbij:

  • 1 doosje vegetarische gehaktballetjes, of flans zelf iets in elkaar. (Ik kocht deze notenballetjes van het merk Goodbite gewoon bij de supermarkt.)

aubergine en bulgur

Bereiding van de yoghurtsaus, aubergine en bulgur:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de yoghurtsaus door de ingrediënten met elkaar te roeren en zet even weg zodat de smaken goed kunnen mengen.
  3. Snij de aubergines in blokjes en verdeel over een bakplaat. Bestrooi met de komijn, sumac, wat zout en olie en bak voor 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Houd je aan de bereidingswijze op de verpakking, of doe het zoals ik het altijd doe: Doe de bulgur in een pan met 250 ml. water, een scheutje olijfolie, wat zout en de saffraan en breng aan de kook met de deksel op de pan. Tussendoor een paar keer roeren en zet het vuur uit als het een paar minuten heeft gekookt. Laat nog minstens 10 minuten staan met de deksel op de pan. Voeg op het laatst citroensap naar smaak toe (ik gebruik het sap van 1/2 citroen want i love citroen) en roer goed door.
  5. Als de aubergine klaar is, deze mengsen met de peterselie, basilicum, granaatappelpitjes, blokjes feta en het sap van een halve citroen.
  6. Bak de vegaballetjes volgens de bereidingswijze op de verpakking, serveer samen met de yoghurtsaus, het auberginemengsel en de bulgur.
  7. Klaar!

aubergine en bulgur

Eet smakelijk! Laat me vooral weten wat je van dit gerecht met aubergine en bulgur vond en deel je eigen creatie met de enige echte #ikbenirisniet hashtag op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties op “Recept: aubergine en bulgur met saffraan en granaatappelpitjes

  1. Jamie schreef:

    Ooh, dat ziet er écht heel lekker uit! Zal waarschijnlijk wel de balletjes weg moeten laten, gezien het feit dat ik zelf helaas geen grote eter ben :p

    | Reageer op deze reactie
  2. Selma schreef:

    Klinkt goed! Alhoewel ik ‘m wel zou veganiseren met kruidentofu ipv feta en sojayoghurt. Ik ben dol op de smaken uit het midden-oosten!

    | Reageer op deze reactie
  3. Sabrina schreef:

    Ooh dat klinkt echt heel lekker! Ik vind yoghurtsaus altijd lekker bij dit soort gerechten. Ik sla hem op!

    | Reageer op deze reactie
  4. Lilian schreef:

    Dit klinkt echt verrukkuluk! Heb ‘m opgeslagen en ga hem zeker binnenkort eens proberen!

    | Reageer op deze reactie
  5. Iris schreef:

    Zo fijn dat jouw recepten altijd voor gewoon goede porties zijn en niet voor van die hap-slik-weg-hapjes, ik ben het dan ook helemaal eens met die opmerking bij de ingrediëntenlijst 🙂 .

    | Reageer op deze reactie
    1. hanne schreef:

      ja he ik ook, ik eet ook stevige porties en soms zijn die recepten dan zo … 30g quinoa? één courgette voor een recept voor 4? 1 el yoghurt? seriously 🙂 ik ben overigens superdun en nog zeuren mensen als z emijn bord zien ‘ga je dat allemaal opeten??’ ja dus 🙂

      | Reageer op deze reactie
  6. Miriam schreef:

    hmmmm dit klinkt best lekker! Leuk dat je het zo goed beschrijft, volgens mij zou ik dit ook nog wel kunnen ;p

    | Reageer op deze reactie
  7. Ise schreef:

    Ik ben geen fan van granaatappelpitjes maar verder lijkt het me wel super lekker!

    | Reageer op deze reactie
  8. Maartje schreef:

    Ziet er super uit! Ik ga m zeker proberen binnenkort met verse ingredienten van de markt. Vega balletjes hebben ze hier niet, zou het ook lekker zijn met zelf gemaakte falafel?

    | Reageer op deze reactie
  9. Merel schreef:

    Wauwwww, was echt een succes hier zoveel smaken! Heb hem met geroosterde courgette erbij gemaakt 🙂

    | Reageer op deze reactie
  10. Pingback: Meatless Monday: Bulgur | Maartjes Moving Castle
  11. Avi schreef:

    Was heerlijk!!!!! Een blijvertje. Het zag er ook mooi uit. Hier ook love voor citroen. Ik heb extra veel gemaakt dus heb een healthy lunch voor de hele week. Yeah!

    | Reageer op deze reactie
  12. Pingback: Weekoverzicht: futuristische blender, ETN & een poké bowl | IKBENIRISNIET
  13. Pingback: Vegan eetdagboek #2 van de Vegan Challenge - Claire Codi
  14. Pingback: AUBERGINE EN BULGUR MET SAFFRAAN EN GRANAATAPPELPITJES - Slanke Recepten
Back to Top