Terugblik: goede voornemens van het afgelopen jaar

Aan het eind van 2016 stelde ik een aantal goede voornemens op voor 2017. Hartstikke leuk om goede voornemens op te stellen, maar er op terugblikken en checken of je op de goede weg bent wordt nogal eens vergeten. Dit jaar deed ik dat voor het eerst wél regelmatig. En heb ik ze allemaal gehaald?

Mijn goede voornemens van 2017

In deze blogpost uit december 2016 beschreef ik mijn goede voornemens uitvoerig. Dit waren de voornemens waar ik afgelopen jaar mee aan de slag ging:

  • Een tattoo laten zetten
  • Een capsule wardrobe samenstellen en volhouden
  • Mijn masterthesis publiceren in een tijdschrift
  • Genoeg geld verdienen
  • Meer focus krijgen op professioneel gebied
  • Verhuizen

tattoo

Tattoo

Dit was mijn allerleukste voornemen, ik ben blij dat het is gelukt! Dit jaar was ik druk bezig met het vinden van de perfecte tattoo artist, maar niemand kon tippen aan mijn eerste keus die zich in Zweden bevond (lees: ik heb nogal last van heimwee). Ik wilde niet genoegen nemen met iets dat ik ‘wel oké’ zou vinden dus ik zag het op een gegeven moment somber in of het dit jaar nog wel zou gaan lukken, vooral met al die lange wachtlijsten die goede artists vaak hebben. Gelukkig werd mijn geduld beloond want mijn favoriete artist had voor een weekje een guest spot in Utrecht waardoor het toch lukte. Yay! In deze blogpost schreef ik er meer over.

capsule wardrobe

Capsule wardrobe

Ook gelukt en nog steeds erg blij mee! Ik heb elk seizoen rond de 33 kledingstukken in mijn kast hangen, inclusief jas en schoenen. Het geeft meer overzicht en ik vind mode en (bewust) winkelen ineens veel leuker. Op mijn blog schrijf ik wat minder over mijn capsule wardrobe, maar het afgelopen jaar heb ik het hele proces van mijn minimalistische garderobe in videovorm bijgehouden voor op Patreon. Als je me daar support krijg je exclusief toegang tot alle video’s!

publicatie

Publicatie

In 2016 studeerde ik af met een onderzoek in de richting van narratieve psychologie, ik richtte mij toen op bloggers met een chronische ziekte die hierover schrijven op hun blog. Het was een onderwerp dat ik zelf had gekozen en vond het superinteressant om hier in te duiken, ook uit persoonlijke interesse natuurlijk. Mijn begeleiders waren er ook enthousiast over en stelden voor om het te laten publiceren. Dit jaar schreef ik het artikel aan de hand van de bevindingen uit mijn onderzoek, en leverde ik het aan bij het tijdschrift dat mijn eerste keus was (Tijdschrift voor Positieve Psychologie). In augustus viel het tijdschrift op mijn deurmat met mijn artikel erin; dat voelde voor mij echt als een mijlpaal.

genoeg geld verdienen

Genoeg geld verdienen

Ik had grootste dromen over het verdienen van een maandelijks modaal inkomen, dat lukte me echter vaker niet dan wel. Maar we hebben nog steeds een dak boven ons hoofd, gevulde magen en een leuk en comfortabel leven, dus als hoofdkostwinner doe ik hier toch wel iets goed blijkbaar. Hopsakee, gewoon een dikke vette streep door dit voornemen dus: check! Ook maak ik me er nu geen zorgen meer over; ik zou altijd nog psycholoog/wetenschapsjournalist/kassameisje/whatever kunnen worden. Heel cliché dit, maar ik probeer nu vooral te genieten van deze fase in mijn carrière en ben heel trots en tevreden met wat ik doe.

actieplan

Meer focus

Meer focus krijgen is iets waar ik veel mee bezig ben geweest het afgelopen jaar en waar ik enorm in ben gegroeid. Wat mij daar het meest bij hielp was een masterclass die ik begin dit jaar volgde en mijn gesprekken met Deisy. Ik heb nu een veel duidelijker beeld van wat ik wil. De grootste verandering in mijn mindset is dat ik niet meer honderd passies tegelijk tot uitvoering wil brengen (waardoor dan uiteindelijk niks lukt), ik véél nee zeg en mij richt op de dingen die ik belangrijk vind. Ik moet zeggen dat ik mijn focus inmiddels heb verschoven van mijn werk naar mijn mentale gezondheid. Maar ook dat is goed, want zonder een gezond hoofd is er ook geen gezond bedrijf, dat gaat allemaal hand in hand.

verhuizen

Verhuizen

Alleen mijn laatste goede voornemen van de lijst is niet gelukt, maar dat was met een goede reden. Dit jaar kregen we namelijk te horen dat onze (antikraak)woning niet in januari 2018 wordt gesloopt zoals eigenlijk het plan was, maar pas in 2021! Superfijn, want dat geeft ons iets meer ruimte om ons volwassen leven qua werk rustig op te bouwen zonder stress.

Zo goed als alle voornemens behaald; ik vind het een mooie eindscore! Hoog tijd om alvast na te gaan denken over mijn goede voornemens en doelen voor volgend jaar. Hopelijk kan ik dan weer bijna alles afstrepen. Hoe zit het met jullie voornemens van dit jaar?

Back to Top