Terugblik: goede voornemens van het afgelopen jaar

Aan het eind van 2016 stelde ik een aantal goede voornemens op voor 2017. Hartstikke leuk om goede voornemens op te stellen, maar er op terugblikken en checken of je op de goede weg bent wordt nogal eens vergeten. Dit jaar deed ik dat voor het eerst wél regelmatig. En heb ik ze allemaal gehaald?

Mijn goede voornemens van 2017

In deze blogpost uit december 2016 beschreef ik mijn goede voornemens uitvoerig. Dit waren de voornemens waar ik afgelopen jaar mee aan de slag ging:

 • Een tattoo laten zetten
 • Een capsule wardrobe samenstellen en volhouden
 • Mijn masterthesis publiceren in een tijdschrift
 • Genoeg geld verdienen
 • Meer focus krijgen op professioneel gebied
 • Verhuizen

tattoo

Tattoo

Dit was mijn allerleukste voornemen, ik ben blij dat het is gelukt! Dit jaar was ik druk bezig met het vinden van de perfecte tattoo artist, maar niemand kon tippen aan mijn eerste keus die zich in Zweden bevond (lees: ik heb nogal last van heimwee). Ik wilde niet genoegen nemen met iets dat ik ‘wel oké’ zou vinden dus ik zag het op een gegeven moment somber in of het dit jaar nog wel zou gaan lukken, vooral met al die lange wachtlijsten die goede artists vaak hebben. Gelukkig werd mijn geduld beloond want mijn favoriete artist had voor een weekje een guest spot in Utrecht waardoor het toch lukte. Yay! In deze blogpost schreef ik er meer over.

capsule wardrobe

Capsule wardrobe

Ook gelukt en nog steeds erg blij mee! Ik heb elk seizoen rond de 33 kledingstukken in mijn kast hangen, inclusief jas en schoenen. Het geeft meer overzicht en ik vind mode en (bewust) winkelen ineens veel leuker. Op mijn blog schrijf ik wat minder over mijn capsule wardrobe, maar het afgelopen jaar heb ik het hele proces van mijn minimalistische garderobe in videovorm bijgehouden voor op Patreon. Als je me daar support krijg je exclusief toegang tot alle video’s!

publicatie

Publicatie

In 2016 studeerde ik af met een onderzoek in de richting van narratieve psychologie, ik richtte mij toen op bloggers met een chronische ziekte die hierover schrijven op hun blog. Het was een onderwerp dat ik zelf had gekozen en vond het superinteressant om hier in te duiken, ook uit persoonlijke interesse natuurlijk. Mijn begeleiders waren er ook enthousiast over en stelden voor om het te laten publiceren. Dit jaar schreef ik het artikel aan de hand van de bevindingen uit mijn onderzoek, en leverde ik het aan bij het tijdschrift dat mijn eerste keus was (Tijdschrift voor Positieve Psychologie). In augustus viel het tijdschrift op mijn deurmat met mijn artikel erin; dat voelde voor mij echt als een mijlpaal.

genoeg geld verdienen

Genoeg geld verdienen

Ik had grootste dromen over het verdienen van een maandelijks modaal inkomen, dat lukte me echter vaker niet dan wel. Maar we hebben nog steeds een dak boven ons hoofd, gevulde magen en een leuk en comfortabel leven, dus als hoofdkostwinner doe ik hier toch wel iets goed blijkbaar. Hopsakee, gewoon een dikke vette streep door dit voornemen dus: check! Ook maak ik me er nu geen zorgen meer over; ik zou altijd nog psycholoog/wetenschapsjournalist/kassameisje/whatever kunnen worden. Heel cliché dit, maar ik probeer nu vooral te genieten van deze fase in mijn carrière en ben heel trots en tevreden met wat ik doe.

actieplan

Meer focus

Meer focus krijgen is iets waar ik veel mee bezig ben geweest het afgelopen jaar en waar ik enorm in ben gegroeid. Wat mij daar het meest bij hielp was een masterclass die ik begin dit jaar volgde en mijn gesprekken met Deisy. Ik heb nu een veel duidelijker beeld van wat ik wil. De grootste verandering in mijn mindset is dat ik niet meer honderd passies tegelijk tot uitvoering wil brengen (waardoor dan uiteindelijk niks lukt), ik véél nee zeg en mij richt op de dingen die ik belangrijk vind. Ik moet zeggen dat ik mijn focus inmiddels heb verschoven van mijn werk naar mijn mentale gezondheid. Maar ook dat is goed, want zonder een gezond hoofd is er ook geen gezond bedrijf, dat gaat allemaal hand in hand.

verhuizen

Verhuizen

Alleen mijn laatste goede voornemen van de lijst is niet gelukt, maar dat was met een goede reden. Dit jaar kregen we namelijk te horen dat onze (antikraak)woning niet in januari 2018 wordt gesloopt zoals eigenlijk het plan was, maar pas in 2021! Superfijn, want dat geeft ons iets meer ruimte om ons volwassen leven qua werk rustig op te bouwen zonder stress.

Zo goed als alle voornemens behaald; ik vind het een mooie eindscore! Hoog tijd om alvast na te gaan denken over mijn goede voornemens en doelen voor volgend jaar. Hopelijk kan ik dan weer bijna alles afstrepen. Hoe zit het met jullie voornemens van dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Terugblik: goede voornemens van het afgelopen jaar

 1. chucky1012 schreef:

  Geweldig.
  Fijn dat jullie nog even de tijd hebben om een woning te zoeken….
  Leuk om een post van je te lezen….

  Fijn weekend Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Woah, zo fijn dat je in feite alles voor elkaar hebt gekregen! Ook heerlijk dat je niet hoefde te verhuizen, dat scheelt een hoop stress.

  | Reageer op deze reactie
 3. Kim schreef:

  Ah wat goed zeg! En dat het laatst puntje niet is gelukt, maakt dus ook niks uit 🙂 Ik vind je tattoo héél mooi – fijn dat de artist een week naar Utrecht kwam!

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Mooi om te lezen dat bijna alles eigenlijk gelukt is! Toch fijn dat je nog wel een toffe tattoo-artist hebt gevonden 😀 Op naar een nieuw geweldig jaar!

  | Reageer op deze reactie
 5. Jantine schreef:

  Ontzettend mooie lijst zo 🙂
  En wat superfijn dat jullie daar nog een paar jaar kunnen blijven! Dat scheelt natuurlijk echt enorm, zowel in stress als in woonlasten de komende drie jaar.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja sowieso, echt heel fijn! Ik begon al een beetje te stressen midden dit jaar (met ons inkomen nu zouden we waarschijnlijk ergens in een beschimmeld 1-kamer appartement terecht komen, wat ook wel weer goed zou komen, maar toch haha), dus het was een enorme opluchting toen we dat goede nieuws kregen 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Marcella schreef:

  Mooi om te lezen Iris! Ik kan wel wat meer focus gebruiken, dus ik denk dat ik ook eens goede voornemens ga stellen. Leuk om daar zo concreet aan te werken, ik wil ze natuurlijk wel allemaal halen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Judith schreef:

  Wat leuk om te lezen, en wat is het goed gelukt! Het zijn dus echt voornemens geweest waar je wat aan hebt, en niet alleen maar standard “sporten” ofzo. Ik schrijf altijd een tekst over het jaar en dan aan het einde wat ik wens en verwacht voor het komende jaar. Ik heb er al zin in om dat er weer bij te pakken nu ik dit lees.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat origineel en creatief om het in tekstvorm te doen, heel leuk!

   | Reageer op deze reactie
 8. Romy schreef:

  Wat fijn dat je zo veel van je voornemens (lees: bijna allemaal) hebt kunnen waarmaken. Je mag hartstikke trots zijn op zowel de leuke dingen als de trotsmakers van dit jaar. Ik bedoel: al die stappen die je als blogger/ondernemer hebt gezet, zijn alleen al een petje af waard. Ik vind het supergoed dat je nu zo bewust tijd steekt in je mentale gezondheid. Daar kan geen enkel blogartikel tegenop en uiteindelijk is dat misschien wel de allerknapste stap die je dit jaar hebt gezet 🙂 Respect voor jou en op naar een hopelijk heel mooi 2018!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah zo lief, ik word altijd zo blij en warm en fuzzy van jouw reacties haha. Dank je wel!

   | Reageer op deze reactie
 9. Jessi schreef:

  Wat leuk om te lezen dat je doelen zo goed zijn gelukt! 🙂 die tattoo is echt super!
  Ik doe niet aan goede voornemens, omdat ik een sucker ben in ’t volhouden ervan. Als ik mezelf een doel geef, geef ik meestal op. Jep. Zo iemand ben ik. Ik wil ook altijd duizend dingen tegelijk, en daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden jammer genoeg.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha dat herken ik wel! En met duizend dingen tegelijk doen is ook niks mis als je daar heel enthousiast van wordt en het ervoor zorgt dat je meer gemotiveerd bent om aan die projecten te werken! Ik las deze week toevallig over ‘multipotentialites’, wel interessant 😀 Uit ervaring weet ik alleen dat het bij mij niet heel efficient werkt omdat dan uiteindelijk niks af komt haha.

   | Reageer op deze reactie
 10. Ineke schreef:

  Goed gedaan hoor!! Geniet van de laatste maand van het jaar!

  | Reageer op deze reactie
 11. Alyssa schreef:

  Mooi om te lezen dat dit allemaal gelukt is – op het verhuizen na. Maar eigenlijk is dat ook een soort van gelukt.

  | Reageer op deze reactie
 12. Merel schreef:

  Wat goed dat je al je doelen hebt behaald! Dat moet een goed gevoel geven lijkt mij Zo! Die capsule wardrobe lijkt mij ook wel wat.

  | Reageer op deze reactie
 13. Menno schreef:

  Antikraak met hun gekke deadlines altijd, maar een mooie meevaller. Meer focus is een goeie, ben dit jaar met heeeeel veel dingen begonnen maar nooit verder dan de helft gekomen.

  | Reageer op deze reactie
 14. Jacqueline schreef:

  Mooi gedaan hoor! Ik moet die van mij ook eens onder de loep nemen… weet er nog maar 1 uit mijn hoofd en dat was voor elk seizoen 1 jurk naaien. Ik heb alleen nog geen winterjurk gemaakt, maar 2017 is nog niet voorbij. 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Karlijn schreef:

  O wat goed om te lezen allemaal! En misschien kan deze blog je op stomme momenten helpen om te zien hoeveel je bereikt hebt dit jaar! X

  | Reageer op deze reactie
 16. Lenneke schreef:

  Zo fijn te lezen dat je praktisch alles hebt waargemaakt! Ik kreeg een lach op mijn gezicht toen ik las dat je trots op en tevreden bent met wat je doet. You rock, woman! Ik hoop dat je in 2018 ook waarmaakt wat je waar wil maken. Ik ben trots op hoe je nu met jezelf bezig bent en ik hoop dat het je brengt waar je wil zijn. Ik geloof in ieder geval in je. Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 17. Saskia schreef:

  Mooi om te lezen dat je een hoop kan afstrepen. En fijn te horen dat jullie voor een nieuwe woning nog even hebben.

  | Reageer op deze reactie
 18. Michelle schreef:

  Wat fijn dat je je doelen hebt behaald! En hoewel verhuizen leuk zou zijn, is het natuurlijk ook super dat jullie nog even rustig kunnen blijven zitten en langzaam misschien kunnen gaan kijken. Heel wat relaxter dan echt moéten..

  | Reageer op deze reactie
 19. Lilian schreef:

  Wat goed dat je eigenlijk alles heb gehaald! Denk dat ik ze dit jaar ook opschrijf, want ik ben ze eigenlijk alweer vergeten. Ik ga er nog even goed over nadenken 🙂 Ben benieuwd wat jouw doelen zijn voor volgend jaar

  | Reageer op deze reactie
 20. Marianne schreef:

  Zo grappig dat ík trots ben als jíj je doelen haalt. Ik vind het bewonderenswaardig dat je je doelen deelt en erop reflecteert. Ik ben er zo één die geen doelen stelt omdat het dan alleen maar kan mislukken (ik faalangst? Welnee joh). Maar doelloos door het leven gaan kan me ook somber maken. Ik ben blij dat jij ’t anders aanpakt en erover blogt. Wie weet kom ik (mede) daardoor ook een keer in beweging.

  | Reageer op deze reactie
 21. Linda schreef:

  Fijn dat jullie, jullie woning nog niet uit hoeven, dat geeft rust en dat is zo fijn. Wat knap dat je al je doelen hebt gehaald, je bent echt een voorbeeld.
  Ik moet bekennen dat ik geen doelen heb gesteld dit afgelopen jaar, mijn gezondheid is niet geweldig en daar heb ik mijn handen vol aan gehad dit jaar. Maar één doel, wat al jaren in mijn hoofd zat, heb ik wel gehaald. Ik heb eindelijk weer een diertje in huis, een poesje van 5 jaar en daar ben ik zo blij mee. Over mijn doelen voor 2018 ga ik eens heel goed nadenken,

  | Reageer op deze reactie
 22. Eva schreef:

  Wat goed dat jullie nog kunnen blijven daar, geeft wel de nodige rust denk ik zo? 🙂
  Mijn goede voornemens waren vaker de taxi nemen (jeuhjj #bigspender) en beter voor mezelf zorgen (da’s aardig mislukt zoals je misschien wel weet hahaha ohnietgrappig.)

  | Reageer op deze reactie
 23. Wat had je heerlijke voornemend! Ik heb de mijne ook bijna allemaal gehaald! Ik heb nu alweer zin om ze voor volgend jaar te bedenken en te verwezelijken! Die capsule garderobe hè, dat ga ik ook doen. Die rust lijkt me zo lekker! Alles zit goed, alles is mooi en natuurlijk geen keuzestress! Dat is wel een van mijn groene voornemens voor 2018! 😀

  | Reageer op deze reactie
 24. Nienke schreef:

  Mooi om te lezen dat je eigenlijk alles af hebt kunnen strepen. Vooral dat je je huis nog niet uit hoeft is goed nieuws.
  Ik ben allang gestopt met goede voornemens te maken want mijn lijst is meestal zolang dat er toch niks van terecht komt. Misschien moet ik met een korte lijst beginnen met alleen echt belangrijke dingen voor het komende jaar.

  | Reageer op deze reactie
 25. Noortje schreef:

  Hee Iris,

  Wat fijn om te lezen hoe dit jaar voor je uitgepakt heeft en wat een fijn nieuws over je huis!
  Maaree nu jullie weten dat jullie nog minimaal 3 volle jaren mogen blijven, is het dan niet een idee om de keuken gewoon te verbouwen en een vaatwasser te kopen? Zou je dat jezelf en je vriend niet gewoon moeten gunnen :)! via marktplaats zou dat heel budget moeten kunnen. Ook is jullie keuken een perfecte situatie voor de ikea woonfrustraties.. niet geschoten altijd mis 😀

  Liefs,
  Noortje

  | Reageer op deze reactie
 26. Anna Maria schreef:

  Wouw dat is zeker een heel mooi resultaat, meer wel dan niet. Denk dat meer mensen dat niet berijken dan wel.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top