Stappen tellen met de Fitbit Alta

De Fitbit Alta heb ik nu, na hem in een ietwat impulsieve bui te hebben gekocht, bijna een maand om mijn pols. Tijd voor een review!

fitbit alta

Lees ook: “Fitbit Alta: bevalt ‘ie nog steeds?” Een update die ik na 8 maanden gebruik van de Fitbit Alta schreef.

Overpriced stappenteller

Eerlijk waar, ik snapte de hype nooit zo goed. Waarom zou je voor honderd euro een stappenteller kopen?! Doe even normaal. Tot mijn impulsen het van mij overnamen en ik van de één op de andere dag ook ineens een overpriced stappenteller moest hebben. Ik zal het iets nuanceren: ik dacht altijd dat ik best actief was; ik wandel met Ollie, heb geen studenten OV meer en ook geen auto dus veel doe ik lopend of fietsend. Sporadisch ga ik zelfs weleens een rondje hardlopen joggen. De nieuwe iPhones zijn standaard uitgerust met een stappenteller; tot mijn verbazing zag ik dat ik per dag hooguit 6000 stappen liep. Ik las dat 10.000 stappen toch wel het minimum is voor een ‘actieve lifestyle’. Op Twitter riep ik nog dat 10.000 absurd veel was, maar de meesten zeiden dat zij toch écht wel aan die 10.000 stappen per dag kwamen. Euw. Dus de volgende dag fietste ik naar de Mediamarkt voor een Fitbit.

fitbit alta

Waarom een Fitbit?

De iPhone geeft geen betrouwbaar beeld van de stappen, omdat je hem niet altijd netjes in je broekzak hebt zitten, dus stiekem hoopte ik dat ik met een echte activity tracker, zoals een Fitbit, spontaan op magische wijze ineens op de 10.000 stappen zou zitten. (Ja, ik weet ook niet waarom ik ineens zo geobsedeerd was met mijn stappenaantal.) Nu moest ik alleen nog kiezen voor welke activity tracker ik zou gaan, want er zijn zoooveeeel merken en soorten. Uiteindelijk koos ik voor de Fitbit omdat ik al veel mensen via Twitter kende met een Fitbit, dan kan je vriendjes worden, wel zo leuk. Ook hoorde ik dat de kwaliteit erg goed is en dat zo’n ding jaren meegaat.

fitbit alta fitbit alta

Wat kan je er allemaal mee dan?

Nou ja, stappen tellen dus, onder andere. Maar het is véél meer dan dat. De activity trackers verschillen onderling qua functies, sommigen zijn bijvoorbeeld ook uitgerust met GPS (de duurdere trackers) of een slimme wekker (alleen die van Jawbone). Ik ga in deze mini-review uit van de Fitbit Alta die ik zelf heb. Het bandje zelf houdt bij hoeveel stappen je loopt, kan automatisch detecteren of je aan het sporten bent (bijvoorbeeld als je langer dan een kwartier aan het hardlopen bent) en herkent het ook wanneer je slaapt en houdt dit dan automatisch bij in de Fitbit app. De handigste functies van de Fitbit Alta vind ik tot nu toe:

 • Silent alarm: in plaats van dat je bruut wakker wordt van een irritant wekkergeluid kan de Fitbit je wakker maken met getril;
 • Notifications: je kan het ook instellen dat de Fitbit gaat trillen wanneer je wordt gebeld. Voor mij is dat ideaal, omdat mijn telefoon altijd op stil staat;
 • Reminders to move: ik zit veel op mijn luie kont achter de computer voor mijn blog en studie. Het gebeurt vaak dat ik na een paar uur pas door heb dat ik wellicht even pauze moet houden. De Fitbit geeft elk uur een reminder als je minder dan 250 stappen hebt gelopen zodat je niet te lang stilzit. Je kan dit overigens ook uitzetten.
 • Challenges: samen met je Fitbit-vriendjes kan je challenges organiseren om elkaar te motiveren meer stappen te zetten. Ik ga vaak een extra rondje lopen als ik zie dat mensen mij hebben ingehaald;
 • Alle data wordt mooi weergeven in kleurrijke grafiekjes, ben ik toch wel een beetje een sucker voor.

De enige nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden zijn dat ik in het begin moest wennen aan het bandje, maar dat is meer omdat ik zelf nooit sieraden of een horloge draag want ik houd niet van al dat gepriegel. En hij zou automatisch moeten herkennen dat je aan het fietsen bent, hoe weet ik eerlijk gezegd ook niet, maar dat heeft hij bij mij tot nu toe nog niet gedaan. Gelukkig kan je zelf ook eenvoudig handmatig ‘exercises’ invoeren.

fitbit alta fitbit alta fitbit alta

En werkt het echt motiverend?

In één woord: ja! In meerdere woorden: voor mijn bachelorthesis heb ik mij bezig gehouden met persuasieve technologie in apps, kort gezegd keek ik naar in hoeverre apps elementen bevatten waardoor je als gebruiker wordt gemotiveerd om de app veel te blijven gebruiken. Daar heb ik toen zoveel research naar gedaan dat ik inmiddels een beetje verpest ben en het me gelijk opvalt als apps veel persuasieve elementen bevatten. De Fitbit app doet dat ook: je krijgt herinneringen om te bewegen, je kan badges en trofeeën winnen, je kan doelen stellen, er zit een hele community achter, enzovoort. Dat doen ze echt goed! Ik heb de Fitbit natuurlijk nu nog maar een kleine maand, maar ik heb hem elke dag nog met veel plezier gebruikt. Ik hoop elke dag uiteraard mijn 10.000 stappen te halen en ga daardoor veel eerder een rondje wandelen. En ik vind het ook leuk om te zien hoe ik elke nacht heb geslapen. Dus ja, ik ben er echt enthousiast over!

De Fitbit Alta, en andere modellen, zijn onder andere hierrr* te koop.

*Hoewel ik het natuurlijk leuk zou vinden als je hem via die affiliatelink koopt omdat ik er dan een minuscuul percentage van krijg, is het aan te raden om eerst Marktplaats te checken want dat scheelt vaak veel qua prijs, vooral als je voor een wat ouder model gaat, zoals de Fitbit Flex. 

fitbit alta

Wat vind jij? Overpriced onding of toch stiekem wel handig als schop onder je kont om actiever te worden? Ik vond het eerste, maar ik ben nu helemaal om! Ga ik nog weer even een rondje wandelen, hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

54 reacties op “Stappen tellen met de Fitbit Alta

 1. chantal schreef:

  Ik vond het eerder ook onzin, maar nu ik geen school meer heb blijkt dat ik als ik met mijn moeder de hond uit ga laten dat mijn conditie beroerd is. Het is voor mijn gezondheid beter als ik een goede conditie krijg ( ik ben chronisvh vermoeid), dus dan lijkt een stappenteller me een goede stok achter de deur

  | Reageer op deze reactie
 2. chucky1012 schreef:

  Ik las er toevallig afgelopen week iets over.
  Het lijkt me zo handig.
  Ik loop veel want doe erg veel lopend…..
  Nu ben ik na het lezen van je artikel erg benieuwd geworden….

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 3. Ines schreef:

  oh leuk! ik heb mij net heel impulsief de charge hr gekocht (omdat ik graag nog een hartslag heb om paniek en sport te kunnen controleren ^^) ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh leuk! Daar zat ik nog tussen te twijfelen, omdat die idd ook een hartslagmeter heeft. Maar omdat ik normaal nooit armbandjes enzo om heb, dacht ik dat ik dat bandje misschien niet fijn zou vinden, want het is best een breed ding. Hoe gaat dat bij jou? Houd je hem ook ’s nachts om en blijft het dan ook wel fijn zitten?

   | Reageer op deze reactie
   1. Ines schreef:

    Hij is nog in bestellingfase (ik denk dat hij morgen toekomt), ik zal je anders een linkje tweeten met de bevindingen als ik er over blog 🙂 Ik heb wel al eentje eventjes aangehad van mijn vriendinnen en vond het ook nogal breed maar ik ben het wel gewoon om een horloge te dragen en zij zeggen allemaal “kwestie van gewoonte” dus ik denk wel dat dat gaat meevallen. Alleen een bandje aandoen om te slapen gaat écht wel wennen worden dus 😉

    | Reageer op deze reactie
 4. Selma schreef:

  Ik zou daar echt helemaal gek van worden om mezelf constant te monitoren. Ik heb wel een sporthorloge voor het hardlopen, dat vind ik wel handig om te zien hoe ik getraind heb.

  | Reageer op deze reactie
 5. Demi schreef:

  Ik heb zelf de Fitbit flex, ik vond ’t voor een paar maanden erg leuk, maar op een gegeven moment had ik wel door hoeveel ik liep en sliep. Na een tijdje ben ik ‘m dus niet meer gaan gebruiken, best jammer.

  | Reageer op deze reactie
 6. Maartje schreef:

  Ik vind dit soort dingen zo leuk! Het nadeel is voor mij dat ik krachttrainig doe en dat zo’n bandje dat niet zal herkennen. Dan sta ik op dezelfde plek een uur gewichten te liften en krijg ik vervolgens een melding dat ik moet bewegen, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja jammer is dat! Opzich herkent ‘ie het wel als je aan het sporten bent, hij herkent bewegingspatronen (ofzo, weet het ook niet precies). Dus het wordt dan wel opgeslagen onder de exercises, maar je hebt dan geen stappen waar de focus toch wel op ligt.

   | Reageer op deze reactie
 7. Lenneke schreef:

  Het is toch sneu dat ik bovenal van het laatste punt enthousiast word: mooie grafiekjes. <3 Ik heb er geen €200 voor over, maar mocht ik een keer geld overhebben (hahahaha nooit), dan is dit wel een van de eerste cadeautjes voor mij die ik overweeg.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha die grafiekjes vind ik ook één van de leukste dingen! En die van mij was trouwens geen 200 euro hoor, dan heb je echt wel een luxe versie. Volgens mij zijn de simpele varianten al vanaf 50 euro, dus dat valt nog mee 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Lenneke schreef:

    Ja maar ja, ik ben weer zo’n #luxepaard dat dan per se de duurste wil. :’) Maar thanks, misschien moet ik er toch eens naar gaan kijken. Nog meer wandelen met Da Vincie dan!

    | Reageer op deze reactie
 8. Julia schreef:

  Het lijkt me best tof om te hebben omdat het me heel motiverend lijkt! Maar stiekem vind ik ‘m best wel lelijk en draag ik een horloge dat ik niet wil combineren met andere sieraden.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ha ja je kan voor deze nog wel weer andere bandjes erbij kopen, maar het blijft een beetje gek staan icm een horloge waarschijnlijk. Ik wilde eigenlijk eerst een Jawbone omdat ik die bandjes wat subtieler vond, maar ik kende meer mensen met een Fitbit dus toch maar voor die gegaan uiteindelijk.

   | Reageer op deze reactie
 9. Eline schreef:

  Pf, tien minuten geleden vond ik het maar een stom iets… En nu wil ik er ook een! Bedankt he! :p

  | Reageer op deze reactie
 10. Amanda schreef:

  Hoe stel de reminder in om elk uur te bewegen? De app laat wel de rode stipjes per uur zien, maar de reminder kan ik niet vinden.

  Ik heb de fitbit flex, dus misschien ligt het daar aan…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ik weet eigenlijk niet of dat verschilt. Bij mij staat het in ieder geval bij de instellingen van mijn Fitbit. Bij Account > Alta (of bij jou zal er dan Flex staan denk ik) > Reminders to move. En dan kan ik het aan of uit zetten en de start- en eindtijd aangeven.

   | Reageer op deze reactie
   1. Amanda schreef:

    Dankjewel! Ik heb de iets minder overpriced versie gekocht en dan heb die functie dus niet, haha. Jammer.

    | Reageer op deze reactie
 11. gerhilde maakt schreef:

  Ik heb er ook al over nagedacht, maar heb het nog niet gekocht (vooral omdat ik het niet gewoon ben om permanent een armband te dragen). Ik had vroeger een simpele stappenteller en dat werkte al goed bij mij. Grafiekjes, challenges en vergelijken met vrienden zou vermoedelijk nog beter werken, misschien moet ik er toch nog eens over twijfelen. Ik heb eens gezien dat er ook dingen bestaan die je aan je beha kan hangen, al weet ik niet hoe accuraat die dingen dan zijn.

  | Reageer op deze reactie
 12. Ik heb een andere gadget (Activity Tracker) en nu al ruim een maand kwijt. Superfrustrerend!!! Ik had hem een tijdje niet meer nodig (of vond dat ik het niet nodig had) omdat ik eigenlijk iedere dag wel genoeg bewoog. Maar nu ik mijn zoon niet meer naar school hoef te fietsen (goed voor 1 uur beweging p.d.) probeer ik meer te wandelen en bewegen en ben ik dus wel nieuws naar wat mijn Tracker registreert. Dus nee: vind het zeker geen overpriced gadget, voor mij werkt het motiverend alleen baal ik dus als een stekker dat ik de mijne nergens meer kan vinden 🙁

  | Reageer op deze reactie
 13. Elodie_O schreef:

  Ik heb mijn HR nu ongeveer een jaar en ben er nog steeds erg blij ben. Als ik ’s avonds in bed lig en ik zie dat ik aan 9900 stappen zit, sta ik weer op om nog wat door de woonkamer te lopen. Ik moet die 10 000 stappen halen! ^^ Verder vind ik vooral de slaapmeting en wekker super handig! Helaas ken ik niet zoveel mensen om mee een battle mee te doen… Oh, dat brede bandje valt over het algemeen wel mee, maar bij sommige outfits vloekt het nogal. Een beetje eleganter zou fijn geweest zijn…

  | Reageer op deze reactie
 14. Miranda schreef:

  Ik twijfel best al lang om zoiets aan te schaffen. Alleen met mijn werk mag ik geen sieraden om ( ik werk in de zorg) en ik weet dat ik dan de helft van de tijd de fitbit niet zal dragen, dus dat vind ik dan ook weer zo jammer. Wel lijkt het mij super motiverend.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja een vriendin van mij heeft dat ook en dan mag ze ook geen bandjes om. Je hebt ook nog een simpele fitbit, dat is meer een clip voor aan je broek of bh, die is ook gelijk een stuk goedkoper. Maar dan mis je wel een aantal functies.

   | Reageer op deze reactie
  2. gisele schreef:

   ja 1x per 14d doe ik vrijwilligers werk in ziekenhuis;;en leg veel stappen af;;;mag mijn fitbit niet dragen…heb in je zak stoppen helpt volgens mij niet …

   | Reageer op deze reactie
 15. Dd schreef:

  Ik heb een jawbone up. Eerste maanden motiveerde het enorm nu een jaar later weet ik niet eens waar die ligt. Dunno waarom maar na een langere periode ga je een dag smokkelen en dan word dat steeds meer en dan is de lol eraf haha

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat jammer! Ik ben benieuwd of ik hem na een jaar nog steeds zo veel gebruik. Ik hoop van wel natuurlijk!

   | Reageer op deze reactie
   1. Dd schreef:

    Haha ja zeker gezien de prijs. Nu ben ik ook gewoon geen sporter dus dat zal ook meetellen. Waar ik ook tegenaan liep is dat het weigerde snachts te registreren. Ik werk snachts maar dat ding weigert dat gewoon en telt de stappen niet maar vraagt alsnog of je sliep.

    | Reageer op deze reactie
 16. Marjolein schreef:

  Ah leuke review! Ik heb gisteren eindelijk na een maand mijn budget stappenteller van eBay binnen gekregen haha, dus ben benieuwd hoe dat me bevalt. Vind die van jou wel een stuk mooier en handiger ook, omdat je er de tijd op kunt zien enz!

  | Reageer op deze reactie
 17. Miriam schreef:

  Ik zou ‘em idd noooiiitttt kopen om de prijs (tja, nuchtere groninger he ;p), maarrrrr als jij (iedereen!) en ZO enthousiast over is?! Misschien, ooit ;p

  | Reageer op deze reactie
 18. Karin schreef:

  Er zijn ook fitbits die je niet om je pols draagt, maar bv aan je bh klemt. Die schijnen ook nauwkeuriger de stappen te tellen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja klopt! En die zijn ook niet eens zo duur. Maar dan mis je wel veel functies die de nieuwe modellen wel hebben, geloof ik, dat is dan wel weer jammer.

   | Reageer op deze reactie
 19. Chantal schreef:

  Ik heb ook een Fitbit alta (teal) en ik vind het echt een geweldig ding. Het motiveerd me echt om meer te bewegen en zo ver mogelijk boven de 10.000 stappen te komen (en water te drinken etc). Ik wil perse elke dag alles groen haha!

  Verder vind ik het een ideaal ding om ook op kantoor elk uur genoeg te lopen door de reminders elk uur. Dus ik vind het net als jij een super handig ding!

  | Reageer op deze reactie
  1. gisele schreef:

   hoe dat met dat water moet ingesteld worden snap ik niet…ook mijn slaap klopt niet altijd;;;eens veel wakker gelegen en slaap was 9u 12..en alles groen snap ik ook niet goed…heb ook ne alta

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Hoeveel water je drinkt voeg je handmatig toe in de app! Het slapen meet hij door hoe stil je ligt, dus als je de hele tijd wakker was maar wel heeeel stil hebt gelegen denkt ‘ie toch dat je slaapt.

    | Reageer op deze reactie
 20. Michelle schreef:

  Aaah ik kan niet wachten tot mijn Jawbone Up er is! Je hebt het vuur in me echt teveel aangewakkerd Iris potver :P. Wilde ‘m al eerder een keer kopen maar toen heb ik me ingehouden.
  Ik moet dan wel echt op jacht naar mensen die ook een Jawbone hebben, lijkt me leuk! Jammer dat we niet kunnen strijden :(. Maar ook weer niet want: jij zou sowieso winnen hehe.

  | Reageer op deze reactie
 21. Ik ben zo blij met mijn Charge HR 🙂
  Die geeft ook nog aan hoe goed je slaapt.
  Ik heb al veel geleerd van mijn fitbit en het helpt met echt om actiever te zijn!

  Ik blogde er ook al een paar keer over.

  | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    De Charge HR is net zoiets als de Alta alleen dan meet ‘ie ook je hartslag. Is niet een extra optie ofzo maar een ander soort activity tracker van Fitbit 🙂

    | Reageer op deze reactie
 22. Lonneke schreef:

  Ik heb ook een Fitbit en ben daar ongelooflijkij mee! De mijne clip ik op mijn beha en dat vind ik persoonlijk fijner. Ik wil niet altijd iets om mijn pols hebben. Bovendien als ik met de kinderwagen loop telt een bandje op mijn pols helaas niet goed, omdat ik mijn arm stil heb denk ik.
  Ik vind de Challenges in de app heel erg motiverend!!
  Overigens mis ik eigenlijk alleen de notificatiefunctie tov de alta. Dus de verschillen vallen nog best mee 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh! Dat valt inderdaad mee. Ik dacht dat je dan ook die slaapfunctie bijvoorbeeld niet had omdat dat ’s nachts niet blijft zitten (?).

   | Reageer op deze reactie
   1. Lonneke schreef:

    Je krijgt er een bandje bij voor om je pols. Is een stukje stof waar je hem in kunt schuiven. Zit niet heel fijn dus ik gebruik hem nooit 😁

    | Reageer op deze reactie
 23. Josianne schreef:

  Ik heb zelf de Jawbone UP en daar ben ik ook ongelooflijk blij mee. Ik heb hem nu anderhalf jaar denk ik en nog geen dag af gedaan (ja, met douchen bijvoorbeeld). Het is zo leuk om je stappendoel te halen en te zien dat je lekker actief bent. En onlangs heb ik zelfs m’n stappendoel van 10.000 naar 11.000 gezet om nog nét even een stapje (ha!) verder te gaan.

  | Reageer op deze reactie
 24. Sabrina schreef:

  Ah leuk om te lezen! Ik heb een Jawbone UP, waar ik aan de ene kant wel tevreden mee ben, maar ik vind de kwaliteit mwah aangezien er aan de binnenkant een soort scheur in zit en er iets mis is met de bedrading waardoor sommige functies niet meer werken. Dit kan ook heel goed aan mij liggen en hoe ik ermee ben omgegaan (niet dat ik me zo roekeloos heb gedragen natuurlijk, maar zou kunnen), maar ik vind het wel heel jammer eigenlijk! Ik gebruik hem nu alleen nog om mijn stappen bij te houden, wat ik wel heel erg leuk vind, maar ik wil graag een nieuwe die écht lang meegaat en het liefst niet zo duur is. Maar helaas leg je al heel snel suuuper veel geld neer voor zo’n ding…

  | Reageer op deze reactie
 25. Suzanne schreef:

  Ik heb een jawbone, die vind ik erg fijn. Wat ik nog wel mis, is een klokje op de UP, zodat ik er geen horloge naast hoef te dragen.

  | Reageer op deze reactie
 26. Lisa schreef:

  Jaaaaaaaaa, dankzij jouw blog heb ik een keuze kunnen maken en heb ik de Fitbit gekocht (ipv de Jawbone waar ik tussen twijfelde). Ik heb echter nog maar 1 vriend dus dat wordt lekker uitdagingen tegen mijzelf doen. Ik ben heeeel benieuwd of ik nu meer ga lopen!

  | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: Weekoverzicht: Regen & stroopwafels | IKBENIRISNIET
 28. Sofie schreef:

  Ooooh fijn! Ik hou nu ook mijn stappen bij met mijn smartphone, ik nam mijn smartphone niet altijd mee als ik de honden uitliet, maar nu ik weet dat er een stappenteller op zit, gaat ie altijd mee! Ondertussen zit ik aan een 8.500 stappen per dag. Niet slecht 🙂

  | Reageer op deze reactie
 29. josie schreef:

  Ik heb net een Alta gekregen en kan me helemaal herkennen in jouw bevindingen. Zalig ding vind ik.

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: Fitbit: bevalt 'ie nog steeds? | IKBENIRISNIET
Back to Top