Stappen tellen met de Fitbit Alta

De Fitbit Alta heb ik nu, na hem in een ietwat impulsieve bui te hebben gekocht, bijna een maand om mijn pols. Tijd voor een review!

fitbit alta

Lees ook: “Fitbit Alta: bevalt ‘ie nog steeds?” Een update die ik na 8 maanden gebruik van de Fitbit Alta schreef.

Overpriced stappenteller

Eerlijk waar, ik snapte de hype nooit zo goed. Waarom zou je voor honderd euro een stappenteller kopen?! Doe even normaal. Tot mijn impulsen het van mij overnamen en ik van de één op de andere dag ook ineens een overpriced stappenteller moest hebben. Ik zal het iets nuanceren: ik dacht altijd dat ik best actief was; ik wandel met Ollie, heb geen studenten OV meer en ook geen auto dus veel doe ik lopend of fietsend. Sporadisch ga ik zelfs weleens een rondje hardlopen joggen. De nieuwe iPhones zijn standaard uitgerust met een stappenteller; tot mijn verbazing zag ik dat ik per dag hooguit 6000 stappen liep. Ik las dat 10.000 stappen toch wel het minimum is voor een ‘actieve lifestyle’. Op Twitter riep ik nog dat 10.000 absurd veel was, maar de meesten zeiden dat zij toch écht wel aan die 10.000 stappen per dag kwamen. Euw. Dus de volgende dag fietste ik naar de Mediamarkt voor een Fitbit.

fitbit alta

Waarom een Fitbit?

De iPhone geeft geen betrouwbaar beeld van de stappen, omdat je hem niet altijd netjes in je broekzak hebt zitten, dus stiekem hoopte ik dat ik met een echte activity tracker, zoals een Fitbit, spontaan op magische wijze ineens op de 10.000 stappen zou zitten. (Ja, ik weet ook niet waarom ik ineens zo geobsedeerd was met mijn stappenaantal.) Nu moest ik alleen nog kiezen voor welke activity tracker ik zou gaan, want er zijn zoooveeeel merken en soorten. Uiteindelijk koos ik voor de Fitbit omdat ik al veel mensen via Twitter kende met een Fitbit, dan kan je vriendjes worden, wel zo leuk. Ook hoorde ik dat de kwaliteit erg goed is en dat zo’n ding jaren meegaat.

fitbit alta fitbit alta

Wat kan je er allemaal mee dan?

Nou ja, stappen tellen dus, onder andere. Maar het is véél meer dan dat. De activity trackers verschillen onderling qua functies, sommigen zijn bijvoorbeeld ook uitgerust met GPS (de duurdere trackers) of een slimme wekker (alleen die van Jawbone). Ik ga in deze mini-review uit van de Fitbit Alta die ik zelf heb. Het bandje zelf houdt bij hoeveel stappen je loopt, kan automatisch detecteren of je aan het sporten bent (bijvoorbeeld als je langer dan een kwartier aan het hardlopen bent) en herkent het ook wanneer je slaapt en houdt dit dan automatisch bij in de Fitbit app. De handigste functies van de Fitbit Alta vind ik tot nu toe:

  • Silent alarm: in plaats van dat je bruut wakker wordt van een irritant wekkergeluid kan de Fitbit je wakker maken met getril;
  • Notifications: je kan het ook instellen dat de Fitbit gaat trillen wanneer je wordt gebeld. Voor mij is dat ideaal, omdat mijn telefoon altijd op stil staat;
  • Reminders to move: ik zit veel op mijn luie kont achter de computer voor mijn blog en studie. Het gebeurt vaak dat ik na een paar uur pas door heb dat ik wellicht even pauze moet houden. De Fitbit geeft elk uur een reminder als je minder dan 250 stappen hebt gelopen zodat je niet te lang stilzit. Je kan dit overigens ook uitzetten.
  • Challenges: samen met je Fitbit-vriendjes kan je challenges organiseren om elkaar te motiveren meer stappen te zetten. Ik ga vaak een extra rondje lopen als ik zie dat mensen mij hebben ingehaald;
  • Alle data wordt mooi weergeven in kleurrijke grafiekjes, ben ik toch wel een beetje een sucker voor.

De enige nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden zijn dat ik in het begin moest wennen aan het bandje, maar dat is meer omdat ik zelf nooit sieraden of een horloge draag want ik houd niet van al dat gepriegel. En hij zou automatisch moeten herkennen dat je aan het fietsen bent, hoe weet ik eerlijk gezegd ook niet, maar dat heeft hij bij mij tot nu toe nog niet gedaan. Gelukkig kan je zelf ook eenvoudig handmatig ‘exercises’ invoeren.

fitbit alta fitbit alta fitbit alta

En werkt het echt motiverend?

In één woord: ja! In meerdere woorden: voor mijn bachelorthesis heb ik mij bezig gehouden met persuasieve technologie in apps, kort gezegd keek ik naar in hoeverre apps elementen bevatten waardoor je als gebruiker wordt gemotiveerd om de app veel te blijven gebruiken. Daar heb ik toen zoveel research naar gedaan dat ik inmiddels een beetje verpest ben en het me gelijk opvalt als apps veel persuasieve elementen bevatten. De Fitbit app doet dat ook: je krijgt herinneringen om te bewegen, je kan badges en trofeeën winnen, je kan doelen stellen, er zit een hele community achter, enzovoort. Dat doen ze echt goed! Ik heb de Fitbit natuurlijk nu nog maar een kleine maand, maar ik heb hem elke dag nog met veel plezier gebruikt. Ik hoop elke dag uiteraard mijn 10.000 stappen te halen en ga daardoor veel eerder een rondje wandelen. En ik vind het ook leuk om te zien hoe ik elke nacht heb geslapen. Dus ja, ik ben er echt enthousiast over!

De Fitbit Alta, en andere modellen, zijn onder andere hierrr* te koop.

*Hoewel ik het natuurlijk leuk zou vinden als je hem via die affiliatelink koopt omdat ik er dan een minuscuul percentage van krijg, is het aan te raden om eerst Marktplaats te checken want dat scheelt vaak veel qua prijs, vooral als je voor een wat ouder model gaat, zoals de Fitbit Flex. 

fitbit alta

Wat vind jij? Overpriced onding of toch stiekem wel handig als schop onder je kont om actiever te worden? Ik vond het eerste, maar ik ben nu helemaal om! Ga ik nog weer even een rondje wandelen, hoor.

Back to Top