Natuurlijke deodorant

Van Babongo kreeg ik een enthousiast mailtje: sinds kort verkopen ze namelijk een natuurlijke deodorant met een ‘zero plastic’ verpakking. Volgens mij heel uniek, ik ben het in ieder geval nog nooit ergens tegen gekomen. Ik ben nogal kritisch wanneer het om natuurlijke deodorant gaat, voor mijn gevoel had ik nog steeds niet de perfecte deo gevonden. Ik was dus erg benieuwd naar de Biork crystal deodorant; de afgelopen maand heb ik hem dagelijks gebruikt. Is het een nieuwe favoriet?

natuurlijke deodorant

Natuurlijke deodorant van crystal

De Biork crystal deodorant is gemaakt van aluin zoutsteen, een hard en droog materiaal. Een beetje gek als je nog nooit eerder een crystal deodorant hebt gebruikt! Wat uniek aan deze deodorant is, is dat het ook nog eens in een hele mooie verpakking van (volledig afbreekbaar) kurk zit. Veel natuurlijker en milieuvriendelijker kan je het niet krijgen. De natuurlijke deodorant belooft circa 24 uur te werken en laat geen vlekken op kleding achter. Nog meer mooie voordelen: de deodorant bevat geen dierlijke ingrediënten, is niet op dieren getest, is geurloos, bevat geen stoffen als aluminium chloorhydraat, alcohol of parabenen en is daarom ook mild voor de huid.

natuurlijke deodorant natuurlijke deodorant natuurlijke deodorant

Gebruik

Omdat de stick van een droog materiaal is, moet je de stick eerst even vochtig maken zodat je het op je oksels kan gebruiken. Dit doe ik door hem kort onder de kraan te houden. Vervolgens gebruik je hem zoals je een normale deo-roller ook zou gebruiken. De zouten laten een dun, onzichtbaar laagje achter op de huid wat zorgt voor een antibacteriële werking. Dit laagje droogt snel op. Dus geen plakkerige of natte oksels zoals ik gewend ben van natuurlijke deodorant in de vorm van een roller. Wel zo prettig.

natuurlijke deodorant natuurlijke deodorant

Ervaring

Ik was bang dat de deodorant òf niet zou werken òf enorm zou irriteren: deze twee dingen overkomen mij namelijk het vaakst wanneer ik een natuurlijke deodorant test. De meeste natuurlijke deo’s zijn niet opgewassen tegen mijn neurotische zenuwachtige gemoedstoestand (= lekker zweten omdat je lijf in survival-modus gaat). Of ze werken wel, maar vervolgens zitten mijn oksels onder de jeukende rode bultjes. Zoals ik ook heb met zelfgemaakte deodorant op basis van baking soda bijvoorbeeld. Maar nee hoor, niets van dit alles! Het is oprecht de fijnste natuurlijke deodorant die ik tot nu toe heb geprobeerd. Ik gebruik hem ’s ochtends na het douchen en dit is voldoende om de dag mee door te komen. Op een warme dag, of wanneer ik iets spannends op mijn to do list heb staan, is het niet zo dat ik helemaal niet meer transpireer met deze deodorant. Maar dat heb ik bij alle deo’s, dus dat verwachtte ik ook niet en vind ik geen probleem. Wel neutraliseert ‘ie geurtjes erg goed, dus ik ben tevreden!

De prijs, bijna dertien euro, lijkt misschien veel voor een deodorant, maar in dit geval valt dat reuze mee. De natuurlijke deodorant is namelijk ontzettend zuinig in gebruik. Zoals ik al zei gebruik ik hem nu een maand lang elke dag; de stick ziet er nog steeds uit als de eerste keer dat ik hem gebruikte. Je doet hier dus heel erg lang mee! Volgens de makers kan de deodorant bij normaal gebruik wel een jaar mee gaan. Wat mij betreft dus zéker een aanrader.

De Biork crystal deodorant is te koop bij Babongo voor 12,95 euro.

natuurlijke deodorant

Dankjewel Babongo voor het toesturen van deze natuurlijke deodorant zodat ik er een review over kon schrijven! Meer info over gekregen producten lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

56 reacties op “Natuurlijke deodorant

 1. Ik ben ook grote fan van crystal deodorant. Ik heb er twee in een plastic omhulsel en ik vermoed dat de mijne wel langer dan een jaar zal meegaan. Onlangs kocht ik dus een tweede, voor de zekerheid, en ik kon (na een aantal maanden gebruik van de eerste) geen verschil zien tussen de twee. Wel is het zo dat in de mijne er al eens druppeltjes water in die plastic verpakking onderaan lopen, waardoor er daar langs binnen ook wat kristalletjes lijken te zitten. Met een verpakking in kruk kan je dat niet zien, maar dat kan misschien ook geen kwaad. Ik neem aan dat dat niet meteen gaat beginnen rotten of zo. Mijn review vind je trouwens hier: http://gerhildemaakt.be/2016/03/25/review-salt-of-the-earth-deodorant/.

  • Iris

   Ah oke! Nee klopt dat kan je niet zien, maar misschien omdat het kurk is, droogt het ook sneller omdat dat meer ademt dan plastic? Maar goed om te horen dat jij er ook zo tevreden mee bent in ieder geval 🙂

 2. Jessie

  Ik heb zelf zo’n crystal stick gekocht bij kruidvat of trekpleister en ik gebruik hem al 2 jaar iedere ochtend enhij is nog steeds niet op. Ik vind hem heel fijn. Geen geprik en geen nare luchtjes

  • Iris

   Wow twee jaar al! Inderdaad ook geen geprik, dat is ook fijn, had niet verwacht dat iets van zout-spul zo mild zou voelen.

 3. Demi

  Nu ben ik super benieuwd naar de deo geworden, ’t klinkt in ieder geval fantastisch!

 4. Zoë

  Zo’n aluinsteen werkt voor mij onvoldoende 🙁 ik ben ook best een zweter en zoek dus altijd naar de ideale deo, maar dit is hem voor mij niet. De verpakking vind ik echt geweldig trouwens! Klinkt als een heerlijk merk 🙂

  • Iris

   Oh wat grappig, want jij was wel heel tevreden over die deodorant van Lush toch? Als ik het me goed kan herinneren. Die werkte bij mij juist weer minder goed. Ja en wauw die verpakking, zo simpel maar heel mooi!

   • Zoë

    He ja inderdaad! Die van Lush vond ik prima, maar na een tijdje begonnen mensen te zeggen dat ik naar patchouli rook en niet iedereen vond dat even lekker 😉 Zo zie je maar dat producten bij iedereen anders werken

 5. Nicole

  Je blijft met deze deo gewoon zweten (wel zo natuurlijk), hij voorkomt de geurtjes die zweet soms met zich meebrengt. Reguliere deo bevat vaak stofjes die het zweten tegen gaan en die stofjes staan onder verdenking van nare effecten.

 6. Anna

  Wow, wat een prachtige verpakking! Heel erg bijzonder om te zien. En fijn dat je er nu al zolang mee doet en de stick nog nauwelijks verder is. Dubbel en dwars de prijs waard dan, lijkt me!

 7. Puck

  Oh, dit vind ik zeker de moeite waard om eens te proberen. Maar als ik zie dat een deo ruim een jaar mee gaat dan is een plastic verpakking ook weer niet zo erg. Als je dat tegenover iedere maand 1 zet is dat nog wel te doen. Weet niet hoe dat kurk zich houdt met kleine kindjes in de buurt. Al het andere van kurk staan namelijk tandjes in, hier in huis.

  • Iris

   Haha ojee, er staat nadrukkelijk in de beschrijving dat je niet aan de stick mag likken. Ik vond dat al gek, maar ik snap nu waarom :p En ja dat is natuurlijk een afweging die je zelf moet maken! Ik vind het wel leuk dat je hiermee een kleine webshop en een mooi merk steunt. Maar het is wel belangrijk dat het ding uit grijpgrage kinderhandjes blijft, snap ik!

 8. Annika

  Wow, wat fijn dat hij ook gewoon werkt! Ik had eigenlijk verwacht dat hij niet echt zou helpen tegen geurtjes, maar dat doet hij dus wel en ik vind de prijs nog wel meevallen voor een natuurlijke deo! 🙂

 9. Deze deodorant klinkt interessant en zeker de moeite waard om eens te proberen. Ik ben een voor 1 mijn verzorgingsproducten aan het vervangen voor natuurlijke varianten en deodorant staat nog op mijn lijstje.
  Ik ben wel heel benieuwd hoe de kurken verpakking er na een jaar uit ziet. Ik heb trouwens ooit ergens gehoord dat kurk niet goed is voor het milieu, maar daar heb ik zelf geen verstand van…

  • Ieke

   Kurk is juist erg milieuvriendelijk! Kurk is de bast van de kurkboom. Van een boom kan 15 keer geoogst worden. Het is bijna helemaal afbreekbaar, behalve het stofje wat de kurkkorrels bij elkaar houdt niet. Ik heb trouwens ook geen idee wat dat voor spul is, maar daar zullen wel verschillende middelen voor zijn.

 10. lisa

  Jaa ik zweer hierbij! Vind het echt heel fijn. De aluinstick werkt trouwens ook perfect op snijwondjes, vooral scheerwondjes, tegen het bloeden. Wel heb ik altijd nog een mini niet-eco-spuitverpakking in mijn handtas, voor als de deo het onverhoopt toch niet houdt (meestal als ik een dag niet gedouched heb en toch zweet).

  Ik koop mijn aluinstick in Duitsland bij DM voor 2,25. Niet zo’n fancy verpakking, maar scheelt wel een boel geld. Alhoewel deze wel erg mooi is.

 11. Sofie

  Ik heb lang een aluinsteen gebruikt. Dit is hetzelfde toch? Ik was daar op zich wel tevreden van maar ik vind dat een aluinsteen na een tijdje naar zweet begint te ruiken, ook al was telkens mijn oksels vooraleer hem op te smeren…

 12. H*

  Deo vind ik zo ongeveer het saaiste en stomste wat je kunt kopen, maar ja, het moet he. Maar deze verpakking maakt het gewoon een feestje. Ik heb nog nooit zoiets gebruikt, ik wil deze graag gaan proberen als mijn oude deo op is.

 13. Naomi

  Deze ga ik onthouden! Ik heb namelijk nog geen goede dierproefvrije deo gevonden. Gebruik er nu één van therme, maar daar ben ik nog niet zo tevreden over.

  x

 14. Ik heb ook wel eens zo’n zoutsteen deodorant gebruikt en die werkte idd heel goed! Maar na een tijdje werd ik er immuun voor ofzo? Helaas. Deze ziet er wel heel mooi uit!

 15. Selma

  Ik gebruik ook al een tijdje een deo van aluin (in een sprayflesje, je moet ‘m elke paar weken zelf weer bijvullen met water totdat de kristallen op zijn) en ik ben ook echt fan! Als ik ‘m na het scheren van m’n oksels op doe, prikt hij wel een beetje, maar verder is er niks negatiefs op aan te merken. Hij doet z’n werk gewoon goed en ik heb geen rare deo-vlekken meer op mijn kleding,

 16. Hoeraaaaa, bedankt voor deze review want ik ben eigenlijk al een tijdje op zoek naar aluinsteen zonder plastic verpakking!

 17. Iris

  Ha, klinkt goed! Ik dacht eerst dat het een XXL wijnkurk was voor de liefhebbers :p

 18. Anouk

  Je bent mijn redder in nood!! Ik ben een half jaar geleden veganist geworden en ik ben alles aan het vervangen voor diervriendelijke en duurzame alternatieven (nope, ik gooi niks weg, maar ik gebruik alles netjes op en alles wat ik koop moet aan die twee voorwaarden voldoen). Maar ik had nog geen deo gevonden en deze klinkt erg goed!

  Heb je toevallig tips voor een niet al te dure dagcrème? Hij is bijna op haha

  • Iris

   Poeh, even denken.. Ik heb nogal een moeilijke huid door hormonale acne dus een dagcrème zie ik meestal als een echte investering, die ik momenteel gebruik is van Paula’s Choice, maar die is niet bepaald goedkoop. Die van Lush vind ik ook echt een aanrader!

   • Monique

    Ik gebruik ook dag- en nachtcreme van Lush, allebei vegan. Als je 5 lege potjes hebt krijg je bij inlevering gratis een maskertje voor je gezicht. Dus ook geen afval 😉 Je kan evt een klein beetje meekrijgen om een paar keer te testen voordat je een pot koopt. Ik doe zo’n twee maanden met een potje, dus dan is € 18,75 niet duur. Hun shampoo blokken vind ik trouwens ook errug fijn!

 19. Inge

  Ik had hem ook al gezien op Babongo, ben erg benieuwd of het voor mij ook werkt. Van de zelfgemaakte deodorant krijg ik ook ontzettend jeuk (geen bultjes gelukkig) maar het lijkt te veel uit te drogen. Bedankt voor het delen!

  • Oss

   Ik heb inmiddels zo’n 5 verschillende bio / organic deo rollers in de kast staan. Maar ik kan er niet tegen, krijg snel irritaties tot extreme uitslag aan toe. Ik was/ben erg teleurgesteld, wil je iets goed doen voor het milieu, dierenwelzijn en jezelf, en dat heeft het zo’n naar effect, hoe kan iets wat eigenlijk zo goed is, zo slecht vallen. Dus ik wil deze wel gaan proberen, kijken wat voor effect het heeft.

 20. Brechtje

  Oh dat klinkt echt als een aanrader! Ik heb ook nog geen goede dierproefvrije deodorant gevonden. 13 euro is wel veel inderdaad, maar als hij echt zo lang mee gaat, ga ik proberen denk ik. 🙂

 21. Oh dit klinkt echt goed zeg! Ik kan ook niet tegen baking soda (inderdaad, rode bultjes, jeuk, irritatie), maar ik wil wel graag een milieuvriendelijke deodorant gebruiken. Dit klinkt ideaal dus!

 22. Sara

  Ah, dit klinkt echt als een interessant product! De prijs is misschien aan de hoge kant voor een deodorant, maar als deze inderdaad zo lang meegaat dan is dit product haar geld zeker waard!

 23. Sheila

  Klinkt ideaal. Is deze ook geurloos? Want ik houd van deo’s zonder geur, die gewoon goed hun werk doen, zonder dat ik ze dus ruik. En als je er zo lang over doet, is het bedrag zeker waard.

 24. Brigitte

  Ik heb tot tweemaal toe zo’n aluindeo gebruikt, ging tijd hartstikke goed. heel tevreden, maar na een paar maanden werkte het ineens niet meer. Paar jaar later nog eens geprobeerd en hetzelfde verhaal. Jammer. Nu al een jaar tevreden met eigen gemaakte deo met baking soda deo

  • Iris

   Wat jammer, zoiets reageerde iemand anders ook al. Maar ik zie ook veel mensen die het al jaren gebruiken met succes, dus ik ben benieuwd hoe dat bij mij zal gaan. Gelukkig kan jij wel goed tegen deo met baking soda!

   • Brigitte

    Ja, maar nooooooit opdoen als je net je oksels hebt geschoren. Af en toe een beetje extra maizena doet ook wonderen.

 25. Wat een mooi product. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu eindelijk een fijn merk heb gevonden (in een boel plastic helaas) die een eeuwigheid meegaat. Maar ik hou wel van dit soort producten. Dus ik hou hem in de peiling voor als de mijne op is. Ik probeer niet meer te veel op voorraad te kopen namelijk.

 26. Stella

  Oke dit ga ik echt onthouden. Sterker nog: als ik terug kom uit Oxford, dan wil ik dit echt gaan aanschaffen. Ik begin steeds meer interesse te tonen in eco en natuurlijk en duurzaam en zonder-al-die-enge-stofjes-met-moeilijke-namen, en ik denk echt dat ik meer aandacht wil gaan besteden aan dit soort dingen. Lekker vaag dit verhaal, maar ik denk wel dat je me begrijpt, hihi. Fijne tip, dankjewel! Liefs!

 27. Meike

  Hoi Iris,
  Ik vraag mij wat af. Misschien weet jij dat. Wat doen ze dan met afval wat je gewoon in de container gooit? Ik woon in Nijmegen en daar wordt plastic apart ingezameld en (ik hoop) gerecycled. Ik vraag mij af waar gewoon afval blijft. Of om op topic te blijven, wat doe jij dan met de kurk verpakking? Of mag die in de bio bak? Gewoon geïnteresseerde vraag hoor. Ik wil namelijk ook graag zoiets uitproberen. Had alleen nog nooit van zo’n verpakking gehoord. Heel mooi.
  Liefs Meike

  • Iris

   Kurk moet bij het restafval, dus in de gewone container. Er is een afvalscheidingswijzer, ook als app, zodat je kan zien wat waar mag! Restafval wordt verbrand. Volgens mij kan je kurk ook wel composteren maar daar heb ik niet zo veel verstand van eerlijk gezegd, ik probeer al met veel moeite een paar plantjes in m’n moestuin in leven te houden, dus een composthoop wordt een volgende uitdaging :p

 28. Linda

  Wat een fijne review, ik gebruik een roller van het KV, bevalt erg goed, al heb je dan inderdaad wel even last van ‘natte’ oksels. Als die van mij op is, ga ik deze bestellen.

 29. Ik heb een tijdje geleden eens met zo’n deo in m’n hand gestaan (in een plastieken verpakking, wel) en vond het er zo vreemd uitzien. Ik had m’n twijfels bij de werking. Nu ik je review lees, ben ik wel erg benieuwd om er eens eentje te proberen!

 30. Pingback: Review: Zeepjes van Babongo | IKBENIRISNIET

 31. Natural Answer

  Ah natuurlijke alternatieven ben ik gek op. Dank voor de info!

 32. Jessie Molendijk

  Ik heb de deo gekocht omdat ik heel erg enthousiast werd van jou artikel! Maar hij werkt bij mij helaas niet zo goed.. Heb jij nog tips zodat hij misschien beter werkt? Ik wil namelijk dat hij werkt omdat ik hem zo goed vind haha! Ik hou hem nu onder de kraan en dan gebruik ik hem zoals een normale roller 🙂

 33. Pingback: 10 x Mijn favoriete zero plastic beauty | IKBENIRISNIET