Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop vind ik superlekker en koop ik regelmatig in de supermarkt. Toen ik tijdens het wandelen met Ollie óveral vlierbloesems zag bloeien, schreef ik bovenaan mijn to do list: zelf vlierbloesemsiroop maken! Mijn tuin grenst aan een paar grote Vlierbomen, helaas zaten de bloesems zo hoog dat ik er niet bij kon. Dus gewapend met een emmertje en schaar zocht ik in mijn wijk naar meer bloeiende vlierbloesems. Het maken van de siroop bleek een piece of cake te zijn. En nu kan ik lekkere vlierbloesemdrankjes maken: simpele limonade met water, ijsklontjes en een takje munt. Of een cocktail met prosecco, munt, limoen en bruiswater à la het welbekende drankje Hugo. Jum! In deze blogpost vind je tips voor het plukken van vlierbloesems en het recept dat ik gebruikte voor het maken van mijn eigen siroop.

zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesems plukken

 • De bloesems kan je plukken tussen mei en juni.
 • Pluk alleen bloesems die wat hoger groeien aan de boom, want vlierbloesemsiroop infused met hondenpies lijkt me niet culinair.
 • Kies alleen de bloesems uit die mooi, fris van kleur zijn.
 • Schud even met de bloesems voor je ze in je mandje gooit, zodat insecten weg kunnen vliegen.
 • Pluk niet de gehele Vlier leeg, anders blijft er niets meer over voor de bijtjes en vogels!
 • Gebruik de Wildplukwijzer als je niet zo snel weet waar je vlierbloesems kan vinden.

Extra tips van lezers:

 • Tip van Eva: Schud niet te hard met de bloesems want dan wapper je al het stuifmeel eraf en dat zorgt juist voor de lekkere smaak!
 • Tip van M(i)e: Giet de siroop in kleine flesjes zodat je een grote fles niet in korte tijd hoeft op te maken.

zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop makenzelf vlierbloesemsiroop maken

Ingrediënten voor 2 liter vlierbloesemsiroop:

 • 1 emmertje vlierbloesems (ongeveer 150 gram)
 • ruim 1 liter kraanwater
 • 850 – 1000  gram suiker
 • 20 gram citroenzuur, o.a. te koop bij De Tuinen
 • Hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel vlierbloesems je hebt geplukt, zie verdere uitleg hierover in de bereidingswijze.

Benodigdheden:

 • een emmertje en een schaar voor bij het plukken
 • twee grote pannen, om de siroop in over te gieten
 • een zeef
 • een linnen kaasdoek, o.a. te koop bij Dille & Kamille
 • schone, lege potten en flessen
 • een trechter

Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo:

 1. Pluk een emmertje vol vlierbloesems, zie ook de wildpluktips bovenaan deze blogpost.
 2. Haal zo veel mogelijk takjes weg, deze zorgen voor een bittere smaak, en doe de vlierbloesems in een grote pan.
 3. Vul de pan met water tot de bloesems onder water staan: niet veel minder, niet veel meer. In mijn geval deed ik er ruim 1 liter water bij.
 4. Doe een deksel op de pan en laat het vlierbloesemmengsel trekken voor 12 – 24 uur.
 5. Giet het mengsel over in een andere pan door een zeef, de vlierbloesems hebben hun werk gedaan en mogen weg. Giet het vervolgens weer over in de andere pan, nu door een kaasdoek, zo houd je een heldere vloeistof over.
 6. Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en ongeveer 1 kilo suiker nodig. Zelf gebruikte ik 850 gram suiker per liter en vond dit qua zoetheid perfect; op internet variëren de recepten van 500 gram tot 1250 gram suiker per liter.
 7. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak. Als het even borrelt is geen probleem, maar laat het in ieder geval niet constant op hoog vuur staan. Doe de suiker erbij, verwarm de siroop en blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Voeg vervolgens een klein schepje citroenzuur toe, laat dit er ook in oplossen. Citroenzuur zorgt voor een frisse citroensmaak en zorgt ervoor dat je siroop langer houdbaar is.
 8. Giet de siroop met behulp van een trechter in schone flessen of potten. Steriliseer de potten van te voren in kokend water zodat je de siroop langer kan bewaren.

zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken

Ik was oprecht verrast dat mijn zelfgemaakte vlierbloesemsiroop precies zo smaakte als die uit de winkel. Ik had het nog nooit eerder gemaakt dus ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten. Maar zelf vlierbloesemsiroop maken blijkt dus echt heel makkelijk (en leuk!) te zijn om te doen.

Heb jij al eens vlierbloesemsiroop gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 reacties op “Zelf vlierbloesemsiroop maken

 1. gerhilde maakt schreef:

  Ik heb het nog nooit gemaakt, maar drink het wel graag, ja. In Frankrijk vonden wij ooit Fanta met vlierbloesemsmaak en sindsdien is mijn vriend eraan verknocht.
  Voor de mooie bloempjes alleen al zou ik het willen maken. Dank voor het recept!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Whoaa Fanta met vlierbloesemsmaak! Normaal houd ik niet zo van frisdrank, maar met vlierbloesemsmaak lijkt mij ook wel lekker.

   | Reageer op deze reactie
 2. Nesrin schreef:

  Ik heb het nog nooit gemaakt maar mijn zusje wel. Ik roep daarna alleen cheers! Ik vind het ontzettend lekker, niet alleen de siroop maar ook vlierbessenthee.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja, ik heb een zakje gedroogde vlierbloesem waar ik wel eens thee van maak. Met een beetje honing. Mmm! Maar dat kan natuurlijk ook van verse vlierbloesems, lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Selma schreef:

  Wat een superleuk (en lekker) idee! Ik ben ook dol op vlierbloesemlimonade. Eens kijken waar in Rotterdam ik een boom kan vinden die me aan vlierbloesem kan helpen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Nog nooit gedaan. De hoeveelheid suiker houdt me nogal tegen (diabetes type 1 = wel alles eten, maar niet alles drinken), misschien dat het met zoetstof lukt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja dat weet ik zo niet, want dan zijn de verhouding natuurlijk heel anders. Maar het is het proberen waard!

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Nou ja, er zijn hier in ieder geval genoeg vlierbomen/-struiken om het te testen 😉

    | Reageer op deze reactie
 5. Hedwig schreef:

  Ooh zo leuk! Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar het klinkt wel als een leuk project voor in de zomervakantie 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Lidia schreef:

  Het klinkt echt heerlijk, maar eens kijken of ik hier in de buurt ook vlierbloesems tegenkom;-).

  | Reageer op deze reactie
 7. Eva schreef:

  Ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar wel heel veel gedronken. Vroeger als we bij mijn oma in Oostenrijk op bezoek gingen, kregen we dat altijd en de laatste tijd drink ik het hier ook heel veel. Zo lekker! Het zal hier wel wat lastiger zijn om een emmertje bloesem te plukken maar zou ’t best graag eens willen proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Er zou toch een wildpluk-plattegrond van Berlijn moeten bestaan! Geen idee hoe je dat moet vertalen naar het Duits, maar het googelen waard 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Ingrid schreef:

  Ik schrik een beetje van de hoeveelheid suiker, hoewel ik het DIY idee onwijs leuk vind.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah het valt uiteindelijk wel mee hoor, je lengt het tenslotte aan met water! Maar je kan ook altijd nog voor suikervrije vlierbloesemthee gaan, is ook gelijk een stuk makkelijker om te maken :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Ingrid schreef:

    Dat is natuurlijk wel weer zo, op één glas is het suikergehalte nog enigszins verwaarloosbaar. Het idee van thee vind ik perfect, dat ga ik echt eens uitproberen binnenkort.

    | Reageer op deze reactie
   2. Ahja, dat is helemaal waar! Stond er niet bij stil dat je het nog gaat aanlengen 🙂
    Ik ga eens op pad voor een struik in onze hood 🙂

    | Reageer op deze reactie
 9. Anneleen schreef:

  Wat leuk dat je dit zelf hebt gemaakt! 🙂 zo ambachtelijk hihi ! Ik zou het graag eens proeven 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Wendy schreef:

  Oh meine liebe, vlierbloesem is de liefde van mijn leven. De bloemen zijn prachtig en de smaak is heerlijk! En toch wist ik niet eens dat het ook gewoon in Nederland groeide, stom he? Bedankt voor de link, ik ga kijken of ik ze hier in de buurt ook kan vinden 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Mellisa schreef:

  Ik ben echt fan van vlierbloesemsiroop, haal het vaak bij de Hema 🙂 Lijkt me dus heerlijk om eens zelf te maken en als het goed is groeit het hier ergens in de buurt! Ik ga opzoek.

  | Reageer op deze reactie
 12. Demi schreef:

  Wat tof zeg, dit wil ik écht ’n keertje gaan proberen. Zo gemakkelijk, wie had dat gedacht 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Miranda schreef:

  Dit lijkt me heel erg leuk om te maken! Misschien ga ik het wel aankomend weekend doen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. 'm(i)e' schreef:

  Ik maakte het ook een keertje en schreef er toen ook een blogje over. Ik vond hem heerlijk maar na een tijd niet meer zo lekker ( tip : gebruik kleine flesjes! Ik deed dat niet… ) en ik kreeg hem ook niet op omdat ik dat niet zo vaak gebruikte. Maar het was wel tof m eens te doen en absoluut lekker!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Goede tip! Ik voeg hem nog even toe aan de blogpost. Al is het voor mij niet nodig, de eerste halve liter fles is al op, oeps haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 15. Olga schreef:

  Nee, ik heb deze siroop pas net ontdekt nadat ik een fles cadeau kreeg; Ikea 😉

  | Reageer op deze reactie
 16. H* schreef:

  Wat leuk! De wildplukwijzer kende ik ook nog niet, wat een geweldige vinding.

  | Reageer op deze reactie
 17. Eva schreef:

  Hoi Iris,

  Ik had de vlierbloesemsiroop ook dit jaar ontdekt. Veel te enthousiast bij het plukken had Ik had meer dan 4 (!) liter gemaakt toen in alle flessen een soort vlokjes ontstonden. Ik schrok me rot, dacht dat ik alles weg moest gooien. Maar na even schudden, loste het allemaal weer op… heel vreemd. Een schimmel zou niet verdwijnen, dus ik ga er van uit dat het de stuifmeel was dat klonterde. Het lijkt erop dat de siroop nog goed is.

  En nog een tip: Schud niet te hard met de bloesem tegen de beestjes, want het stuifmeel geeft de smaak!

  Ik lees je blog met veel plezier! Grts Eva

  | Reageer op deze reactie
  1. Irene schreef:

   In wageningen is er een ijssalon die rond deze tijd van het jaar altijd vlierbloesemijs verkoopt en dat is ook echt een aanrader! Smaakt precies zoals de limonade.

   Mijn moeder heeft vorig jaar vlierbloesemlimonade gemaakt en daar heb ik nog een flesje van staan, maar er moet snel weer nieuwe bij dus dit jaar maak ik het misschien wel zelf!

   | Reageer op deze reactie
  2. Irene schreef:

   Oeps, zie dat ik per ongeluk mijn reactie op jouw reactie had gereageerd! Wat die vlokken betreft, dat is inderdaad stuifmeel! volgens mij wordt dat minder als je het door een kaasdoek doet gelukkig 🙂

   | Reageer op deze reactie
  3. Iris schreef:

   Goede tip! Ik ga het nog even toevoegen aan de blogpost 😀 Ik heb één pot die al een tijdje op dezelfde plek staat en daar kwam onderin een wat meer poederige substantie, niet echt vlokjes, maar dat is stuifmeel dus ik denk dat dat bij jou ook zo was inderdaad!

   | Reageer op deze reactie
 18. Lenneke schreef:

  Ik vind het zo tof dat jij dit soort dingen doet. Het zou niet eens in me opkomen, haha. Ik ga eens kijken of hier ergens die bloesem te vinden is!

  | Reageer op deze reactie
 19. Just-a-Name schreef:

  Echt heel leuk dit! Wildplukwijzer kende ik nog niet. Maar dit ga ik zeker proberen! Heel erg bedankt voor deze leuk tip.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay dat is mooi om te horen, ik hoop dat je er veel moois mee kan vinden! 😀 Graag gedaan!

   | Reageer op deze reactie
 20. Elo schreef:

  Een kilo suiker! Dan wordt het toch gewoon puur suikerwater met een beetje de smaak van vlierbloesem? Lijkt me niet erg gezond!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het is een siroop om aan te lengen met water voor limonade. Dat is niet bedoeld als gezond drankje inderdaad.

   | Reageer op deze reactie
 21. Sonja schreef:

  Heerlijk!
  Als ik de bloesem heb geplukt, leg ik ze op een dienblad een uurtje buiten zodat de beestjes die er nog op zitten, er uit kunnen kruipen.
  Ik maak de siroop met 500 gram suiker per liter water en dat blijft zeker een jaar goed. Ook gebruik ik verse biologische citroenen. Die snijd ik in stukjes en gaan mee in het water. Op de drie liter die in per keer maak, gebruik ik twee grote citroenen. Ik laat het drie dagen trekken in een grote glazen por met schroefdeksel. Daarna gaat het door een doek om te zeven en die wring ik goed uit zodat ook de olie van de citroenschil loskomt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een fijne tips, die neem ik mee voor de volgende keer, dankjewel voor je uitgebreide reactie!

   | Reageer op deze reactie
 22. Cathdelux schreef:

  Ik maak ook elk jaar met plezier een aantal flesjes (gebruik een 1/2 kilo suiker per L water) en we genieten er vooral van om een lekkere “Hugo” mee te maken, Dit is een frisse, zomerse cocktail uit Italië. Een aanrader!
  Recept: in een groot wijnglas eerst een paar blokjes ijs, dan 1 deel vlierbloesemsiroop en 2 delen prosecco (of cava/ andere schuimwijn), een schijfje citroen erbij en afmaken met wat muntblaadjes.
  Eventueel een scheutje spuitwater indien de siroop heel gesuikerd is.

  | Reageer op deze reactie
 23. Renata schreef:

  Vlierbloesemsiroop is ook heel lekker met heet water, als een soort grog. Voor in de winter. Als je dan nog wat over hebt…

  | Reageer op deze reactie
 24. Eline schreef:

  Heerlijk! Ik heb het een aantal jaar geleden ook gemaakt, was er dol op..
  Totdat ik opeens ziek werd en geen idee werd waar dit van kwam. Wat bleek, ik vergiftigde mezelf bijna met de limonade, vanwege een allergie, oeps!
  Voor mij dus geen vlierbloesemproducten meer, maar vond het wel heel lekker (en leuk om te doen!)!

  | Reageer op deze reactie
 25. Pingback: Tip: Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer | IKBENIRISNIET
 26. Tessa schreef:

  Ik heb het ook geprobeerd, maar het is helaas helemaal niet gelukt. Ik had de bloesem 2 dagen in water staan (had in veel andere recepten gelezen dat iets langer nog meer smaak zou geven) maar toen ik het net ging zeven, kwam er echt een super vieze lucht vanaf, echt heel erg! De hele keuken en huiskamer roken er naar. Heb het dus maar snel weggegooid. Misschien was het toch te warm geweest ofzo? Wel echt een anti-climax!

  | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: Een jaar voorbij – Boven Groningen
Back to Top