Kookboek: Vegan

Toen ik hoorde dat dit kookboek uitkwam, heb ik er echt naar uitgekeken. Want Nederlandstalige vegan kookboeken zijn schaars, maar er komen er steeds meer bij sinds plantaardig eten hipper wordt. Heel fijn! Het kookboek Vegan van Sue Quinn bevat meer dan 130 veganistische recepten. 

vegan kookboek review

Inhoud

Het kookboek bestaat uit een inleidend hoofdstuk met informatie over een vegan lifestyle, het eiwitgehalte van voedingsmiddelen, wat handig is om in je voorraadkast te hebben en hoe je een recept veganproof maakt. Vooral dat laatste vind ik erg handig. Schematisch wordt weergeven hoe je bijvoorbeeld een ei in een bepaald recept zou kunnen vervangen. Ideaal! Want zo makkelijk is het niet om een recept even te veganiseren. Een chocoladetaart die ik vaak maakte, wilde ik ook eens vegan maken, in plaats van ei gebruikte ik no-egg. Nou, dat werd geen succes kan ik je vertellen. Ik ben dus erg blij met alle extra informatie naast de recepten in dit boek, want deze tabellen ga ik vast nog vaak gebruiken als naslagwerk.

review vegan kookboek vegan kookboek review

Basisrecepten

Naast de normale recepten, vind je ook een aantal basisrecepten voor vegan kaas of melk. Het rijstmelk-recept heb ik al uitgeprobeerd, maar dat was helaas geen succes. De melk werd veel te waterig. Een vegan kaasje (op de foto hieronder, helemaal links) heb ik ook gemaakt, dat was gelukkig wel een succes. Het smaakt niet echt als kaas natuurlijk, maar ik vond het qua smaak goed te doen. Ook maakte ik vegan parmezaan met geroosterde sesam zoals het in dit boek staat. Normaal maak ik het met cashewnoten, maar de sesam-variant is ook erg lekker. Andere basisrecepten die je in dit boek vindt zijn onder andere voor vegan yoghurt, bouillon, deeg en mayonaise. In de recepten in dit kookboek wordt hier vaak naar verwezen. Maar je kan natuurlijk ook vegan kaas (Wilmersburger bijvoorbeeld) of yoghurt bij de supermarkt kopen in plaats van dat je het zelf maakt.

review vegan kookboek

Recepten

De recepten zijn ingedeeld in de categorieën brunch, voorgerechten & hapjes, soepen & koude salades, warme salades & bijgerechten, pasta, rijst & noedels, hoofdgerechten en zoetigheden. Elk recept bevat een foto die de gehele rechter bladzijde beslaat. Dat vind ik fijn! Het boek oogt op deze manier overzichtelijk en is fijn om door te bladeren. Ik houd van het bladeren door kookboeken, ik haal daar altijd zoveel inspiratie uit. Ook als ik door dit kookboek blader, krijg ik direct honger. De knoflooksoep van bladzijde 108 sprong er voor mij echt uit en ga ik vanavond nog maken. (Update: holy guacamole wat intens, de volgende keer doe ik maar de helft knoflook er in!) Ook werd ik verrast door een recept voor vegan crème brûlée (blz. 238) dat er redelijk uitvoerbaar uit ziet. Sowieso lijken de meeste recepten mij goed uitvoerbaar, als je er even de tijd voor neemt. De lengte van de ingrediëntenlijsten valt mij erg mee en ook kom ik weinig ingewikkelde ingrediënten tegen. Als je nog nooit bij een natuurwinkel of een supermarkt als Ekoplaza hebt geshopt zul je misschien wat onbekende producten tegen komen zoals edelgistvlokken, agar-agar of misopasta. Soms laat ik dit soort ‘gekke’ ingredienten weg of ik vervang ze door iets anders als ik het echt nergens kan krijgen. Maar de zoektocht naar dit soort producten vind ik stiekem wel leuk, je komt daardoor in winkels die je anders misschien over zou slaan. Achterin het boek vind je een lange lijst met dit soort ingredienten met daarachter bij welke winkel je het kan vinden om die zoektocht te vergemakkelijken. Le Puy-linzen vind je bijvoorbeeld in een delicatessenwinkel en zijde tofu onder andere bij de toko. O ja, in het boek vind je vaak ‘pimenton’, ik heb hier naar gezocht en kon het nergens vinden. Tot ik erachter kwam dat ze daar gewoon gerookt paprikapoeder mee bedoelen en dat had ik al lang in huis!

vegan kookboek review vegan kookboek review vegan kookboek review

Review

Wat ik een nadeel aan veel recepten vind is dat er veel zuivelvervangers worden gebruikt. Vegan zure room of vegan kaas bijvoorbeeld. Als ik een dagje vegan eet doe ik het liever helemaal zonder dit soort producten. Gewoon omdat het vaak slechte ‘rip off’s’ van het origineel zijn, dus dan vind ik dat het gerecht verpesten. Maar gelukkig staan er ook een hele boel recepten tussen waar je geen gekke vervangers voor nodig hebt en gewoon lekker mee aan de slag kan gaan met producten van je (super)markt. Voor de meeste recepten moet je wel de tijd nemen, het zijn recepten die ik niet snel na een dag colleges zou maken bijvoorbeeld. Maar dan ben ik sowieso al niet geneigd om iets uit een kookboek te koken en flans ik liever snel wat in elkaar. Daarmee toont dit kookboek wel aan dat vegan eten op geen enkele manier saai hoeft te zijn en dat je nog steeds lekker culinair kan doen ook al gebruik je geen dierlijke ingrediënten.

Ik vind dit kookboek zeker een mooie aanvulling op mijn huidige collectie vegetarische kookboeken. Ik kan er veel inspiratie uithalen en ik ga er nog vaak uit koken (want oooh wat ziet het er allemaal lekker uit!) ook al is mijn vegan challenge al lang afgelopen. Als vegan eten en koken helemaal nieuw voor je is, zou ik dit boek niet meteen aanraden, ik heb het idee dat het geschreven is voor gevorderde keukenprins(es)jes. In dat geval zal ik eerder een kookboek van Lisette Kreischer (Wat de pot schaft bijvoorbeeld) aanraden. Of De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool waar ik veel goede dingen over heb gehoord.

vegan kookboek review

Vegan is o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top