Kookboek: Veg!

Weer een kookboek uit mijn collectie, deze keer Veg! van Hugh Fearnly-Whittingstall. De auteur is River Cottage presentator, een programma op het Engelse kanaal Channel 4. Hij heeft zijn eigen moestuin en is fan van biologische seizoensproducten. Dat zie je ook terug in dit kookboek. Een echt groentekookboek met enkel vegetarische recepten. En dat geschreven door een echte vleeseter. Al noemt hij zichzelf een selectieve omnivoor, want hij vindt dat we in het Westen veel te veel vlees eten. Vandaar ook het schrijven van dit kookboek met groenten in de hoofdrol!

http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=24341&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/veg/9200000005540021/&f=TXL&name=veg

Overweldigend

Het kookboek is een dikke pil van 415 bladzijdes. Dat was ook de reden dat ik hem toentertijd kocht, want hier moet wel iets lekkers tussen staan! En dat is ook zeker het geval, want in dit boek vind je recepten voor feestjes, salades, soepen, brood, barbecue, you name it. Maar dat is voor mij ook direct een nadeel, want het is een tikkeltje overweldigend. Wat ga ik maken? Ik kan niet kiezen! Ik heb dus ook in totaal nog maar één keer iets uit dit kookboek gemaakt: de dhal van rode linzen. En dat terwijl ik toch een hoop mooie foto’s van gerechten tegenkom als ik er door blader. Want dat bladeren doe ik dus wel regelmatig. Hetzelfde probleem heb ik overigens met dat onwijs dikke (niet vega) kookboek De Zilveren Lepel, terwijl dat dé kookbijbel zou moeten zijn. Dus waarschijnlijk ligt dat gewoon aan mij.

veg kookboek veg kookboek

Van alle markten thuis

Van veel recepten uit het boek vind ik de ingrediëntenlijsten wat afschrikwekkend. Soms zijn de lijsten zo lang, dan haak ik al snel af. Maar er staan ook juist hele simpele gerechten in. Zoals radijsjes met boter, met als ingrediënten: radijsjes en boter. Of een salade van tomaat, munt en een balsamicodressing. Niet ontzettend bijzonder, maar wel makkelijk om te maken. Wat dat betreft is het kookboek van alle markten thuis en kan je er alle kanten mee op. Denk aan paddenstoelenragout met polenta, een gepocheerd ei op geroosterd brood, paddenstoelen risoniotto, groentetempura en pizza met bietjes. Alle recepten zijn geschikt voor vegetariërs, maar omdat er melkproducten en eieren worden gebruikt, zijn ze niet allemaal geschikt voor veganisten. Meer dan een derde is dat wel, deze recepten worden aangegeven met een V-symbool zoals je op de foto hieronder ziet. En een derde is makkelijk aan te passen met vervangers voor boter en melk.

veg kookboek veg kookboek veg kookboek veg kookboek

Note to self

Ik moet mij echt eens een schop onder de kont geven om wat meer te koken uit dit boek, anders is het zo zonde! Want ik weet zeker dat ik er een hoop fijne dingen uit kan maken. Misschien dat de lezers die dit kookboek ook hebben wat tips kunnen geven welke gerechten ik móet proberen? Ik ben benieuwd! Al met al is het een prachtig kookboek. Niet alleen voor vegetariërs, het is een aanwinst in elke boekenkast want de achterliggende gedachte van het boek is om mensen aan te zetten meer groente te eten. Veel meer groente. En dat is natuurlijk goed voor iedereen, of je er nu een vegetarische lifestyle op na houdt of niet.

Veg! kost 24,95 euro en is onder andere hier te koop

veg kookboek

Back to Top