Presenteren als een baas

Op het moment dat ik dit schrijf is het woensdagochtend. De dag van mijn afstudeerpresentatie. De zenuwen gíeren door mijn lijf. De presentatie heb ik pas aan het eind van de middag. En hoe kan ik nu beter de tijd doden dan een blogpost te schrijven over presenteren! Oké ik geef het toe, deze blogpost is dus vooral tot stand gekomen uit egoïstische redenen. Want ik vind het fijn om alles op een rijtje te hebben staan. Maar aangezien het nieuwe schooljaar bijna van start gaat, en er dan ook weer presentaties en spreekbeurten moeten worden gegeven, is het voor jou misschien ook handig!

presenteren
By Death to the Stock Photo

7 tips om te presenteren als een baas

Zelf heb ik niet veel ervaring met presenteren dus ik vroeg jullie op Twitter om tips. Met name voor het maken van een mooie Powerpoint.

  1. Begin met een leuke intro, tipten Rensina en Evy. Bijvoorbeeld muziek, een toepasselijk filmpje, een anekdote. Ik begin met het enthousiast vertellen over mijn eigen blog en hoe dit ervoor zorgde dat ik op het idee kwam voor mijn onderzoeksonderwerp.
  2. Bij Jasmijn op school hebben ze de 7×7 regel om ervoor te zorgen dat je niet te veel tekst op je slides zet. Dat wil zeggen: maximaal 7 regels van 7 woorden per slide.
  3. In plaats van een standaard Powerpoint kan je ook een Prezi maken of aan de slag gaan met het programma Deckset voor Mac, tip van Nelleke.
  4. En als je het helemaal creatief wil doen, bestaat er ook zoiets als een Pecha Kucha presentatie. Ik had er nog nooit van gehoord, maar door Lenneke ben ik dit gaan googelen. Dit is een presentatie van 20 afbeeldingen waarbij elke afbeelding 20 seconden wordt getoond.
  5. Gebruik vooral sfeerfoto’s en plaatjes in je Powerpoint i.p.v. tekst, kreeg ik van veel mensen te horen. Goede tip want ik richtte me vooral op de tekst. Terwijl ik zelf presentaties met veel foto’s ook fijner vind om naar te luisteren/kijken.
  6. Je afsluiting is sterker als je dit doet met “Bedankt voor de aandacht!” i.p.v. “Dat was het. Zijn er nog vragen?”. Zo kom je namelijk zelfverzekerd over. Hele fijne tip van Emma die ik vanmiddag sowieso ga toepassen.
  7. En een praktische tip: eindig je Powerpoint met een volledig zwarte slide. Mocht je te ver doorklikken dan sluit je presentatie niet af waardoor het programma wordt geopend, maar blijft je publiek een zwart scherm zien.

Mijn gouden tip

Uitademen! Vorig jaar bij mijn bachelorpresentatie was ik zó zenuwachtig omdat ik van mijzelf wist dat ik vaak te snel praat, struikel over mijn woorden en het gevoel krijg dat ik stik. Uiteindelijk geef ik mijn presentatie dan met een bibberend piepstemmetje. Nou, dat is voor niemand leuk. Tot ik de tip las over dat je diep moet inademen en, nòg belangrijker, moet uitademen voordat je begint met praten. Zo komt je stem veel rustiger over en heb je geen last van ademtekort. De presentatie die ik vervolgens gaf ging hartstikke goed! Laten we hopen dat het vanmiddag ook zo gaat.

Tenslotte vond ik de onderstaande video erg handig. Er worden goede tips gegeven over hoe je zelfverzekerd kan overkomen tijdens je presentatie door een goede houding aan te nemen.

Vanmiddag om 16:00 uur zal ik mijn afstudeerpresentatie geven. Mocht je dan toevallig net op de klok kijken, wil je dan even positieve vibes naar me sturen? O, wat ben ik blij als dit achter de rug is! En mocht je nog geweldige aanvullingen hebben op deze tips, laat het dan vooral weten in de comments.

Back to Top