IKEA & een duurzame toekomst: De voordelen van led-lampen

Samen met Steve was ik vorige week bij IKEA om meer te horen over hoe zij omgaan met duurzaamheid. We kregen een tour door de winkel zodat we konden zien hoe IKEA dit concreet aanpakt. Joyce, sustainability specialist van IKEA Hengelo, wees bijvoorbeeld naar het plafond en liet zien dat ze volledig waren overgeschakeld op led-lampen. En niet alleen in het plafond, maar ook in hun assortiment vind je alleen nog led-lampen. Eén van de voordelen van led-lampen is allereerst dat ze de meest milieuvriendelijke optie zijn qua verlichting. Ardy, specialist op de lampenafdeling, vertelde mij er alles over. En vandaag, op de kortste dag van het jaar, zal ik er ook hier op mijn blog licht op werpen! Ha.

IKEA - voordelen van led-lampen

 Deze blogpost heb ik in samenwerking met IKEA geschreven 

“Wat zijn de voordelen van led-lampen?”

..was uiteraard mijn eerste vraag aan Ardy. Dat led-lampen zuiniger en daarom milieuvriendelijker zijn dan ouderwetse gloeilampen weten jullie vast wel. Daarom was ik vooral benieuwd naar de voordelen van led-lampen ten opzichte van spaarlampen. De meeste lampen in mijn huis waren spaarlampen en ik dacht eigenlijk dat ik daardoor heel goed bezig was. Maar het kan dus nòg beter! Led-lampen scoren namelijk beter op het gebied van productie, verbruik en afvalverwerking.

  • Led-lampen gaan veel langer mee dan andere lampen, ze hebben namelijk een brandduur tot ongeveer 25.000 uur, je zou er wel 20 jaar (!) mee kunnen doen;
  • Led-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen, ten opzichte van een gloeilamp zijn ze zelfs 85% zuiniger;
  • Led-lampen bevatten geen kwik, spaarlampen wel;
  • Een led-lamp springt gelijk aan en heeft geen opstarttijd nodig zoals een spaarlamp.

Terwijl Ardy me van alles vertelde over deze voordelen, was ik ondertussen vooral verbaasd over de prijskaartjes. Op een positieve manier welteverstaan. Een paar jaar terug toen wij net waren verhuisd en ik een aantal lampen moest kopen, vond ik led-lampen in de aanschaf veel te duur. Omdat IKEA nu alleen nog maar led-lampen verkoopt, zijn ze stukken betaalbaarder geworden. Ter illustratie: standaard led-lampen met een grote fitting om je gloei- of spaarlamp direct mee te vervangen kosten maar 3,99 euro voor twee stuks.

IKEA - voordelen van led-lampen

Led-lampen bij IKEA

Veel mensen denken nog dat led-verlichting fel, koud licht af geeft. Net als dat ik dacht dat led-verlichting duur was, is ook dit een mythe. IKEA verkoopt juist alleen maar led-verlichting met een warme witte kleur. Daarnaast hebben ze ook dimbare led-lampen, led-lampen die je als tl-buis kunt gebruiken en led-lampen met pin-fitting. En zelfs mooie sierlampen! Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet meer een geschikte lamp kunt vinden bij IKEA nu ze volledig zijn overgegaan op led. Na onze tour door de winkel, mocht ik gelijk gaan shoppen voor lampen in ons eigen huis. Ik ging voor een paar standaard lampen van 400 lumen. De lumen geven aan hoe sterk het licht is: 400 is qua lichtsterkte vergelijkbaar met een ouderwetse 40 watt lamp terwijl het daadwerkelijke energieverbruik dus maar 5 watt is. En natuurlijk ging ik voor zo’n mooie doorzichtige globe-lamp. Die overigens meer voor de sier is omdat er niet veel licht (20 lumen) af komt. Ik vind hem perfect voor aan een lichtsnoer in de slaapkamer; knus, zacht licht. Voor meer licht in de slaapkamer, bijvoorbeeld om een boek te lezen (..oké vooral om Instagramfoto’s te maken als Ollie schattig bij me ligt), zit een wat feller lampje aan het hoofdbord.

IKEA - voordelen van led-lampen
(Ollie wilde ook graag assisteren bij het vervangen van de lampen)

IKEA - voordelen van led-lampen

Hoe IKEA verder inzet op duurzaamheid

De tour vervolgden we van de lampenafdeling naar de zonnepanelen. Er stond een computerscherm naast waar je je postcode in kon vullen om te zien hoeveel de investering in zonnepanelen zou kosten en hoe lang het duurde voordat je dit terug zou verdienen. Onlangs zag ik ook een bericht voorbij komen dat IKEA voorop loopt bij de inkoop van duurzaam katoen. In 2020 willen ze naast duurzaam katoen tevens alleen nog hout verkopen dat van duurzamere bronnen afkomstig is. Nieuw voor mij was dat IKEA ook veel lokale projecten steunt. Zo vertelde Joyce dat ze bij hun vestiging in Hengelo de actie ‘Groen naar het werk’ hadden. Medewerkers die met de fiets, het openbaar vervoer of door te carpoolen op het werk kwamen, ontvingen stempels. Hiermee konden ze prijzen winnen, maar ook werd er gespaard voor EKIKO: een lokale stichting die zich inzet voor pleegkinderen. Zo inspirerend om te zien hoe je op verschillende manieren bij kan dragen aan een duurzame toekomst. En het plaatsen van een led-lampje in je huis is één van die manieren om zelf een verschil te maken.

IKEA - voordelen van led-lampen

Op deze pagina kan je meer inspiratie vinden over hoe je makkelijk thuis een verschil kan maken met producten die te koop zijn bij IKEA.

Vandaag is het de kortste dag van het jaar, de lampen gaan dus al vroeg aan overal. Hoe verlichten jullie je huis?

Back to Top