IKEA & een duurzame toekomst: De voordelen van led-lampen

Samen met Steve was ik vorige week bij IKEA om meer te horen over hoe zij omgaan met duurzaamheid. We kregen een tour door de winkel zodat we konden zien hoe IKEA dit concreet aanpakt. Joyce, sustainability specialist van IKEA Hengelo, wees bijvoorbeeld naar het plafond en liet zien dat ze volledig waren overgeschakeld op led-lampen. En niet alleen in het plafond, maar ook in hun assortiment vind je alleen nog led-lampen. Eén van de voordelen van led-lampen is allereerst dat ze de meest milieuvriendelijke optie zijn qua verlichting. Ardy, specialist op de lampenafdeling, vertelde mij er alles over. En vandaag, op de kortste dag van het jaar, zal ik er ook hier op mijn blog licht op werpen! Ha.

IKEA - voordelen van led-lampen

 Deze blogpost heb ik in samenwerking met IKEA geschreven 

“Wat zijn de voordelen van led-lampen?”

..was uiteraard mijn eerste vraag aan Ardy. Dat led-lampen zuiniger en daarom milieuvriendelijker zijn dan ouderwetse gloeilampen weten jullie vast wel. Daarom was ik vooral benieuwd naar de voordelen van led-lampen ten opzichte van spaarlampen. De meeste lampen in mijn huis waren spaarlampen en ik dacht eigenlijk dat ik daardoor heel goed bezig was. Maar het kan dus nòg beter! Led-lampen scoren namelijk beter op het gebied van productie, verbruik en afvalverwerking.

 • Led-lampen gaan veel langer mee dan andere lampen, ze hebben namelijk een brandduur tot ongeveer 25.000 uur, je zou er wel 20 jaar (!) mee kunnen doen;
 • Led-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen, ten opzichte van een gloeilamp zijn ze zelfs 85% zuiniger;
 • Led-lampen bevatten geen kwik, spaarlampen wel;
 • Een led-lamp springt gelijk aan en heeft geen opstarttijd nodig zoals een spaarlamp.

Terwijl Ardy me van alles vertelde over deze voordelen, was ik ondertussen vooral verbaasd over de prijskaartjes. Op een positieve manier welteverstaan. Een paar jaar terug toen wij net waren verhuisd en ik een aantal lampen moest kopen, vond ik led-lampen in de aanschaf veel te duur. Omdat IKEA nu alleen nog maar led-lampen verkoopt, zijn ze stukken betaalbaarder geworden. Ter illustratie: standaard led-lampen met een grote fitting om je gloei- of spaarlamp direct mee te vervangen kosten maar 3,99 euro voor twee stuks.

IKEA - voordelen van led-lampen

Led-lampen bij IKEA

Veel mensen denken nog dat led-verlichting fel, koud licht af geeft. Net als dat ik dacht dat led-verlichting duur was, is ook dit een mythe. IKEA verkoopt juist alleen maar led-verlichting met een warme witte kleur. Daarnaast hebben ze ook dimbare led-lampen, led-lampen die je als tl-buis kunt gebruiken en led-lampen met pin-fitting. En zelfs mooie sierlampen! Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet meer een geschikte lamp kunt vinden bij IKEA nu ze volledig zijn overgegaan op led. Na onze tour door de winkel, mocht ik gelijk gaan shoppen voor lampen in ons eigen huis. Ik ging voor een paar standaard lampen van 400 lumen. De lumen geven aan hoe sterk het licht is: 400 is qua lichtsterkte vergelijkbaar met een ouderwetse 40 watt lamp terwijl het daadwerkelijke energieverbruik dus maar 5 watt is. En natuurlijk ging ik voor zo’n mooie doorzichtige globe-lamp. Die overigens meer voor de sier is omdat er niet veel licht (20 lumen) af komt. Ik vind hem perfect voor aan een lichtsnoer in de slaapkamer; knus, zacht licht. Voor meer licht in de slaapkamer, bijvoorbeeld om een boek te lezen (..oké vooral om Instagramfoto’s te maken als Ollie schattig bij me ligt), zit een wat feller lampje aan het hoofdbord.

IKEA - voordelen van led-lampen

(Ollie wilde ook graag assisteren bij het vervangen van de lampen)

IKEA - voordelen van led-lampen

Hoe IKEA verder inzet op duurzaamheid

De tour vervolgden we van de lampenafdeling naar de zonnepanelen. Er stond een computerscherm naast waar je je postcode in kon vullen om te zien hoeveel de investering in zonnepanelen zou kosten en hoe lang het duurde voordat je dit terug zou verdienen. Onlangs zag ik ook een bericht voorbij komen dat IKEA voorop loopt bij de inkoop van duurzaam katoen. In 2020 willen ze naast duurzaam katoen tevens alleen nog hout verkopen dat van duurzamere bronnen afkomstig is. Nieuw voor mij was dat IKEA ook veel lokale projecten steunt. Zo vertelde Joyce dat ze bij hun vestiging in Hengelo de actie ‘Groen naar het werk’ hadden. Medewerkers die met de fiets, het openbaar vervoer of door te carpoolen op het werk kwamen, ontvingen stempels. Hiermee konden ze prijzen winnen, maar ook werd er gespaard voor EKIKO: een lokale stichting die zich inzet voor pleegkinderen. Zo inspirerend om te zien hoe je op verschillende manieren bij kan dragen aan een duurzame toekomst. En het plaatsen van een led-lampje in je huis is één van die manieren om zelf een verschil te maken.

IKEA - voordelen van led-lampen

Op deze pagina kan je meer inspiratie vinden over hoe je makkelijk thuis een verschil kan maken met producten die te koop zijn bij IKEA.

Vandaag is het de kortste dag van het jaar, de lampen gaan dus al vroeg aan overal. Hoe verlichten jullie je huis?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

20 reacties op “IKEA & een duurzame toekomst: De voordelen van led-lampen

 1. Lies

  Ik heb eigenlijk geen idee wat voor lampen hier hangen. Ik huur maar alle verlichting hing hier al en ik heb er nooit zo op gelet. Misschien toch eens kijken en zien of het beter kan.

  • Iris

   Oeh ja wie weet! Wij wonen in een best oud huis en daar vond ik tijdens het verhuizen nog wat heeele oude lampen haha. Je kan op de lange termijn behoorlijk besparen qua energie als je er dan zuinige lampen in zet.

 2. Wat mooi! Als ik uit huis ga dan wil ik sowieso shoppen bij Ikea, dan neem ik de duurzame lampen ook meteen mee 🙂

 3. Bente

  Wij hebben in ons nieuwe huis bijna alleen LED verlichting. Ik denk nog 2 oude lampjes maar zodra die kapot zijn stappen we daar ook over op de LED. 🙂

 4. Anouk

  Wij zijn twee weken geleden verhuisd en toen kochten we ook alle lampjes bij Ikea, wij hebben dus bijna overal ledverlichting (perongeluk haha)!

  • Iris

   Haha wat goed, dat is het beste ‘groen doen’, als je het zelf niet eens door hebt 😀

 5. Sofie

  Ik wist helemaal niet dat Ikea ook van die mooie draadlampen heeft! Ik heb het bij ons nog niet gezien. Misschien nog eens extra kijken volgende keer!

  • Iris

   Mooi he! Ik wist niet eens dat dat kon met led-lampen. Het staat echt supergezellig in de slaapkamer omdat er zulk zacht/warm licht af komt.

 6. Lois

  Zoooo leuk artikel! Love IKEA en love LED verlichting. Ben er het afgelopen jaar op m’n werk druk mee bezig geweest, dus heb me er toen flink in verdiept en nu wil ik het thuis ook echt. Zó chill dat je het in vergelijking met een gloeilamp niet elk halfjaar hoef te vervangen en ook zó chill dat het in vergelijking met een spaarlamp niet een half jaar duurt voordat ‘ie überhaupt aan is hahaha. Snel weer een tripje IKEA plannen dus <3

 7. Inge

  Sinds ik ben verhuisd in oktober gebruik ik alleen maar LED lampen. 🙂 Het is niet duur, gaan veel langer mee en dus veel groener. Wel tof dat je bij IKEA langs mocht gaan! 🙂

 8. Wat doen ze veel goede dingen! Ik ben gister nog tóch niet naar de Ikea gegaan omdat ik dacht ‘die zijn toch niet zo duurzaam, dus daar wil ik liever niet heen’, helemaal verkeerd dus! Volgende keer laat ik me hier zeker niet door weerhouden, wat zijn ze ontzettend lekker bezig!

  • Iris

   Ja ik was zelf ook verrast! Vond het heel leuk en inspirerend om over al die groene dingen te horen 😀

 9. Kelly

  Hier ook led-lampen! De eerste kochten we zes jaar geleden toen we gingen samenwonen en ze kostten toen inderdaad nog meer. Hoera dat die prijs gezakt is hé! 🙂

 10. Sofie

  Leuke blogpost en zeer interessant! Toen ik in mijn huurhuis introk, heb ik gelijk alle lampen vervangen door LED-lampen, ik kocht er bij de Hema. Ik wist niet dat ze twintig jaar konden meegaan.

 11. Linda

  Wat goed dat Ikea allemaal led-lampen heeft. Ik heb een combinatie van led en spaarlampen, maar ik ben druk bezig om alles over te zetten in Ledlampen. Fijn en duidelijk artikel.

 12. Pingback: Weekoverzicht: mama jarig, kerstkaartjes & lekkere salades | IKBENIRISNIET

 13. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET

 14. Jelle Reitsma

  Momenteel in het gehele huis nog spaarlampen en dan zitten wij s,avonds op ongeveer 32 watt per uur qua verbruik verlichting. (4 x 8 watt)
  Maar zodra er lampen vervangen moeten worden gaan wij ook over op LED~verlichting.

  Het is volgens mij niet beter voor het milieu om die vervanging nu te doen terwijl de spaarlampen nog intact zijn.
  Een spaartip; verlichting die niet nodig is moet je uit doen.

  Sommige mensen laten spaarlampen buiten continu branden.
  24 x 8 watt = 192 watt per dag.
  Gewone lamp van 40 watt x 4 uur = 160 watt.

  De buitenlamp brand gemiddeld 4 uur per avond, door het hele jaar. Dus in dit geval zou een gewone lamp goedkoper zijn dan LED of spaarlamp.