De Tuinen van Appeltern

“Wil je met mij naar De Tuinen van Appeltern?” vroeg ik aan mijn moeder. Súperenthousiast reageerde ze met “Ja!” terwijl ze door een stapel tijdschriften zocht omdat ze er een kortingsbon voor apart had gehouden. Toen ik zei dat ik was uitgenodigd om het tuinideeënpark te bezoeken voor mijn blog en zij als mijn ‘personal assistant’ mee kon, vond ze het he-le-maal leuk. En zo stapten we een paar weken later in de auto. Op naar Appeltern.

de tuinen van appeltern

De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern kan je zien als een héél groot tuininspiratiepark. Het park is ongeveer 22 hectare groot en bevat meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. Ze zijn 25 jaar geleden begonnen met het opzetten van modeltuinen en eigenlijk zijn ze daar nooit meer mee opgehouden. Ik wist niet zo goed wat te verwachten en dacht dat het vooral voor mijn moeder leuk zou zijn om te bezoeken. Zij heeft immers een grote tuin waar ze graag mee aan de slag wil, dan is een bezoek aan dit park natuurlijk perfect. Je kan zo verschillende combinaties van planten en bloemen zien en leuke ideeën opdoen die je op je eigen tuin kan toepassen. Maar we hebben er heel de dag rondgelopen en ik heb me ook prima vermaakt! Er zo veel moois om te zien. Kikkers in de vijvers, overal zoemende bijen, vlinders, een grote moestuin, trampolines, kunst. Misschien heb je het allemaal wel gezien als je hebt meegekeken op Snapchat.

de tuinen van appeltern

de tuinen van appelternde tuinen van appeltern

de tuinen van appeltern

Verschillende tuinen

We liepen om 11 uur ’s ochtends, toen het park net openging, de ingang binnen en volgden de bordjes voor de tuinroute. Wanneer je deze bordjes volgt, kom je langs alle verschillende tuinen en weet je zeker dat je niets mist. We waren gewapend met twee audiokastjes voor de ‘fluistertour’. Op bepaalde plekken staat een bordje waar je het kastje tegenaan kan houden zodat je uitleg krijgt over alles. Ik vind het leuk dat de verschillende tuinen allemaal zo gevarieerd zijn: van strakke tuinen met veel tegels tot wilde tuinen bomvol bloemen en grote planten. Er was zo veel te zien dat toen we klaar waren met onze route, en tussendoor hadden geluncht, het alweer half 5 was.

de tuinen van appeltern

Mijn favorieten

Ergens dacht ik dat het vooral veel wandelen was en kijken naar planten, zoals bij een botanische tuin. Maar De Tuinen van Appeltern zijn veel meer dan dat, het voelt een beetje als een ontdekkingstocht. Met een trekveerpontje het water over, springen op trampolines, lekker lunchen tussen al het groen. Je hoeft je er in ieder geval niet te vervelen.

Dit waren mijn favorieten van ons bezoek:

 • De levende tuin: want hier waren veel bijen! En een natuurlijke speeltuin, een heus blotevoetenpad, boomhutten, een insectentoren en mooie wilde planten. Ook stond er een voorbeeld van een groen dak met zonnepanelen. De levende tuin scoort hoog op duurzaamheid, dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen.
 • Het natuurlijke zwembad: een zwemvijver met helder water, niet door chloor maar door planten. Dit staat, samen met het groene dak, bovenaan mijn verlanglijst voor als ik later (lees: over dertig jaar) een koophuis met giga-tuin heb.
 • Het kabouterpad: een smal paadje waar je grote kabouterbeelden tegenkomt, zo leuk! Ergens in de bosjes zag je ze in een groepje bij elkaar staan met daarbij een bordje waar “kabouterconferentie” op stond.
 • Tuinenfestival: dit gedeelte heeft elk jaar een ander thema. Dit jaar is het thema ‘Tuin der Lusten’. Je vindt er tien creatieve tuinen die elk door andere tuinarchitecten zijn ontworpen. Het zijn geen standaardtuinen, maar meer kunstprojecten. Heel leuk!

tuinen van appeltern kabouterpad tuinen van appeltern boomhut tuinen van appeltern trekveerpont

Bezoek De Tuinen van Appeltern

Ik hoop dat ik je zo een indruk heb kunnen geven van hoe een bezoek aan De Tuinen van Appeltern eruit ziet. Als je enthousiast bent geworden om er ook naar toe te gaan: ze zijn van maart tot en met eind november elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen. En je hond mag gezellig mee, mits hij aangelijnd is. Meer informatie over de prijzen, faciliteiten en contactgegevens kan je op de website vinden.

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met De Tuinen van Appeltern geschreven geel_hartje

Heb jij De Tuinen van Appeltern al eens bezocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “De Tuinen van Appeltern

 1. Ilse schreef:

  Wat is het mooi daar! Ik had er nog nooit van gehoord, maar nu ik deze foto’s hier zie, wil ik er ook wel eens heen. Heel graag zelfs! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk! Ik kan het echt aanraden, al is het alleen al voor ‘de levende tuin’!

   | Reageer op deze reactie
 2. Nancy schreef:

  De levende tuin klinkt als een sprookje! En toen ik 4 jaar geleden op Pinterest een pin tegen kwam van een natuurlijke zwemvijver, wist ik dat ik die ooit wilde hebben. Ik ga over een tijdje verhuizen en onze nieuwe buren hebben een zwemvijver. Een heel kleine, maar hoe dan ook hebben ze er een. Geen idee of ik ook een zwemvijver ga maken in onze achtertuin maar ik weet in ieder geval dat het een optie is (ik dacht meer aan een gigantische lap grond en dán een zwemvijver hebben, later als ik groot ben).
  Ik heb al vaak gedacht om eens naar Appeltern te gaan, maar het is er nog niet van gekomen. Volgend jaar wil ik de achtertuin gaan aanpakken dus waarschijnlijk is het een mooi idee om dan eens inspiratie daar op te doen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ken het ook via Pinterest! Vind dat zó mooi. Ik houd van zwemmen, maar zwemmen in een openbaar chloor-zwembad vind ik altijd een beetje vies haha. Zo’n natuurlijke zwemvijver lijkt me echt geweldig. Ik zie het al helemaal voor me dat Ollie op warme dagen erin kan plonsen ter verkoeling. Ooooh, ik blijf nog even dromen.

   En ja als je bezig wil met de tuin is het echt een bezoek waard. Je ziet er allemaal bijzondere combinaties van bloemen die je (of ik in ieder geval) niet zo snel uit jezelf zou bedenken om te planten bij elkaar. En dan heb je gelijk een goed beeld van hoe het er uitziet als het allemaal in bloei staat 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Anneleen schreef:

  Wat leuk dat je hier samen met je moeder naar toe kon! 🙂 Ziet er een heel mooie plek uit, zo rustig! PS: Veel succes met het presenteren van je scriptie morgen! Ik duim !!!

  | Reageer op deze reactie
 4. Claire schreef:

  Dit ziet er zo leuk uit! 🙂 Ik werd al helemaal blij van je snapchat stories. Waarom had je Ollie eigenlijk niet meegenomen? 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik had het nog wel even overwogen, maar Ollie is een beetje een weirdo die heel snel gestrest wordt als er te veel nieuwe dingen zijn en veel mensen en andere honden. Dus ik denk dat het uiteindelijk niet zo’n succes was geweest als hij mee was gegaan haha.

   | Reageer op deze reactie
 5. Meinke schreef:

  Wat leuk Iris, Appeltern staat al heel lang op m’n to see-lijstje. Maar ja, dan is de hond wel heel lang alleen. Maar wat leuk om te lezen dat de hond mee kan. Hoera, Flo! mag ook mee.
  Nu nog even opzoeken of Appeltern rolstoel/scootmobielproef is….
  Succes morgen maar ook genieten hoor, lieve groet Meinke

  | Reageer op deze reactie
 6. Iris schreef:

  Dit lijkt me zeker leuk om naartoe te gaan! Ooit wil ik een gigantische tuin met veel dieren à la de levende tuin, alleen ik ben ook weer te lui om steeds uitgebreid te moeten tuinieren 😀

  | Reageer op deze reactie
 7. Linda schreef:

  Ik hoor wel vaker dat het er zo mooi uitziet, en eigenlijk wordt het weleens tijd om ze met eigen ogen te bekijken. Het ziet er allemaal zo mooi uit, als één mooi natuurgebied. And I Luv natuur <3

  | Reageer op deze reactie
 8. Ellen schreef:

  Appeltern is inderdaad heel leuk. Ik had vorig jaar een abonnement, heb je er al met 2x bezoek uit. Het is mooi om er ieder seizoen een kijkje te nemen. Er veranderd zoveel door de seizoenen heen.

  | Reageer op deze reactie
 9. Alie schreef:

  Leuk om te lezen. Wij zijn er, ik denk al wel meer dan 20 jaar geleden, geweest en vond het toen al geweldig mooi.
  Nu ik je leuk verslag lees, heb je me wel weer enthousiast gemaakt om er weer een keer heen te gaan ondanks dat we geen tuin meer hebben.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat bijzonder! Ik denk dat het dan heel leuk is om nog eens te bezoeken inderdaad, het zal er nu wel heel anders uit zien 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Kim schreef:

  Gaaf! Mooie foto’s. Ik zou er ook graag heen gaan, maar het is nogal ver rijden… Misschien ooit… 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Linda schreef:

  Wat een mooie foto’s! Het lijkt me er echt geweldig als ik dit zo zie en lees, ik vind de natuur altijd zo iets magisch hebben. Dat kabouterpad lijkt me echt super leuk en het feit dat het rolstoel toegankelijk is, is voor mij erg fijn dn noodzakelijk.. Ik schrijf het op mijm to do lijstje :-). Heb gisteren heel hard voor je geduimd, ik ben benieuwd hoe het gegaan is.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Als je houdt van natuur dan zijn De Tuinen van Appeltern heel leuk, je kijkt je er je ogen uit met al die mooie bloemen en planten. En dankjewel voor het duimen, mijn presentatie ging veel beter dan ik had verwacht, dus het heeft geholpen! 😉

   | Reageer op deze reactie
Back to Top