De Tuinen van Appeltern

“Wil je met mij naar De Tuinen van Appeltern?” vroeg ik aan mijn moeder. Súperenthousiast reageerde ze met “Ja!” terwijl ze door een stapel tijdschriften zocht omdat ze er een kortingsbon voor apart had gehouden. Toen ik zei dat ik was uitgenodigd om het tuinideeënpark te bezoeken voor mijn blog en zij als mijn ‘personal assistant’ mee kon, vond ze het he-le-maal leuk. En zo stapten we een paar weken later in de auto. Op naar Appeltern.

de tuinen van appeltern

De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern kan je zien als een héél groot tuininspiratiepark. Het park is ongeveer 22 hectare groot en bevat meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. Ze zijn 25 jaar geleden begonnen met het opzetten van modeltuinen en eigenlijk zijn ze daar nooit meer mee opgehouden. Ik wist niet zo goed wat te verwachten en dacht dat het vooral voor mijn moeder leuk zou zijn om te bezoeken. Zij heeft immers een grote tuin waar ze graag mee aan de slag wil, dan is een bezoek aan dit park natuurlijk perfect. Je kan zo verschillende combinaties van planten en bloemen zien en leuke ideeën opdoen die je op je eigen tuin kan toepassen. Maar we hebben er heel de dag rondgelopen en ik heb me ook prima vermaakt! Er zo veel moois om te zien. Kikkers in de vijvers, overal zoemende bijen, vlinders, een grote moestuin, trampolines, kunst. Misschien heb je het allemaal wel gezien als je hebt meegekeken op Snapchat.

de tuinen van appeltern

de tuinen van appelternde tuinen van appeltern

de tuinen van appeltern

Verschillende tuinen

We liepen om 11 uur ’s ochtends, toen het park net openging, de ingang binnen en volgden de bordjes voor de tuinroute. Wanneer je deze bordjes volgt, kom je langs alle verschillende tuinen en weet je zeker dat je niets mist. We waren gewapend met twee audiokastjes voor de ‘fluistertour’. Op bepaalde plekken staat een bordje waar je het kastje tegenaan kan houden zodat je uitleg krijgt over alles. Ik vind het leuk dat de verschillende tuinen allemaal zo gevarieerd zijn: van strakke tuinen met veel tegels tot wilde tuinen bomvol bloemen en grote planten. Er was zo veel te zien dat toen we klaar waren met onze route, en tussendoor hadden geluncht, het alweer half 5 was.

de tuinen van appeltern

Mijn favorieten

Ergens dacht ik dat het vooral veel wandelen was en kijken naar planten, zoals bij een botanische tuin. Maar De Tuinen van Appeltern zijn veel meer dan dat, het voelt een beetje als een ontdekkingstocht. Met een trekveerpontje het water over, springen op trampolines, lekker lunchen tussen al het groen. Je hoeft je er in ieder geval niet te vervelen.

Dit waren mijn favorieten van ons bezoek:

  • De levende tuin: want hier waren veel bijen! En een natuurlijke speeltuin, een heus blotevoetenpad, boomhutten, een insectentoren en mooie wilde planten. Ook stond er een voorbeeld van een groen dak met zonnepanelen. De levende tuin scoort hoog op duurzaamheid, dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen.
  • Het natuurlijke zwembad: een zwemvijver met helder water, niet door chloor maar door planten. Dit staat, samen met het groene dak, bovenaan mijn verlanglijst voor als ik later (lees: over dertig jaar) een koophuis met giga-tuin heb.
  • Het kabouterpad: een smal paadje waar je grote kabouterbeelden tegenkomt, zo leuk! Ergens in de bosjes zag je ze in een groepje bij elkaar staan met daarbij een bordje waar “kabouterconferentie” op stond.
  • Tuinenfestival: dit gedeelte heeft elk jaar een ander thema. Dit jaar is het thema ‘Tuin der Lusten’. Je vindt er tien creatieve tuinen die elk door andere tuinarchitecten zijn ontworpen. Het zijn geen standaardtuinen, maar meer kunstprojecten. Heel leuk!

tuinen van appeltern kabouterpad tuinen van appeltern boomhut tuinen van appeltern trekveerpont

Bezoek De Tuinen van Appeltern

Ik hoop dat ik je zo een indruk heb kunnen geven van hoe een bezoek aan De Tuinen van Appeltern eruit ziet. Als je enthousiast bent geworden om er ook naar toe te gaan: ze zijn van maart tot en met eind november elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen. En je hond mag gezellig mee, mits hij aangelijnd is. Meer informatie over de prijzen, faciliteiten en contactgegevens kan je op de website vinden.

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met De Tuinen van Appeltern geschreven geel_hartje

Heb jij De Tuinen van Appeltern al eens bezocht?

Back to Top