D.I.Y. Hoofdbord van multiplex

Gisteren kon je de before & after van onze slaapkamer zien. De slaapkamer is aan één muur gehuld in Early Dew met daar tegenaan een zelfgemaakt hoofdbord van multiplex. In deze blogpost wat meer info als je ook zelf een hoofdbord van multiplex wil maken!

slaapkamer

Benodigdheden

Okay, let’s do this! Dit heb je allemaal nodig:

DIY hoofdbord van multiplex

 1. Een multiplexplaat – Wij gebruikten onbewerkte underlayment-platen van vurenhout. Deze hadden beide een formaat van 244 x 61 cm (met een dikte van 18 mm) om boven elkaar op de muur te bevestigen. Dat was makkelijker om mee te nemen op de fiets. Let op de keurmerkjes (FSC of PEFC) voor verantwoord hout.
 2. Een kleinere houten plank – voor de plankjes naast het bed. Wij gebruikte een plank van 25 cm x 1meternogwat die we zelf op maat zaagden.
 3. Schroeven en pluggen – om de platen aan de muur te bevestigen. Plus extra schroeven om de plankjes vast te zetten.
 4. Versterkingshoeken – om de plankjes vast te maken aan de multiplexplaat. We gebruikten twee versterkingshoeken per plankje.
 5. Klopboormachine – om in de muur mee te boren. Mocht je deze niet in je bezit hebben dan kan je via Peerby kijken of iemand uit je buurt zijn of haar boormachine wil uitlenen. Een kleine accuboormachine is ook handig om schroeven vast te draaien, maar dat kan ook prima met een schroevendraaier.
 6. Houtolie – om het hout mee te beschermen.

De twee multiplexplaten kostten 28 euro per stuk en de extra plank 8 euro. Er was trouwens ook wel goedkoper multiplex te vinden, maar ik wilde per se vurenhout omdat dit een Scandinavische uitstraling heeft. Schroeven, pluggen en versterkingshoeken hadden we nog. Dus prijstechnisch vind ik dat we het best goed hebben gedaan! Vooral in combinatie met het simpele tweedehands bed dat maar 75 euro kostte. Hoppaaa.

hoofdbord van multiplexhoofdbord van multiplex

Zo maak je een hoofdbord van multiplex

We zijn nu niet echt klusexperts, maar dit is in ieder geval hoe wij het hoofdbord van multiplex maakten in onze slaapkamer:

 • Schuur eventueel de randen van de planken mocht dit nodig zijn.
 • Boor in de hoeken van de multiplex-plaat/platen gaten.
 • Zet de plaat tegen de muur en teken met een stift stipjes op de muur door de gaten. Boor hier de gaten in de muur met de klopboormachine. Gebruik een boor die past bij de maat schroeven en pluggen die je gebruikt.
 • Als de plaat licht gebogen is, plaats hem dan met de gebogen kant tegen de muur.
 • Druk de pluggen in de muur, zet de plaat weer terug zodat de gaten precies over de pluggen vallen en draai er de schroeven in.
 • Zaag de kleinere plank in de maten hoe je de plankjes wil hebben, ons hoofdbord heeft twee plankjes van 25 x 25 cm.
 • Bekijk waar je de twee plankjes voor de zijkanten wil hebben. Bij ons zitten ze net iets lager dan de matras op ongeveer 0,5 cm. vanaf de buitenkant. Zet de versterkingshoeken vast in de plankjes. Zet de plankjes tegen de plaat (check of het waterpas is, de meeste smartphones hebben hier een app voor mocht je geen waterpas hebben) en schroef deze vast.
 • Behandel de boel met een houtolie zodat het hout beschermd is.

hoofdbord van multiplex hoofdbord van multiplex hoofdbord van multiplexhoofdbord van multiplex hoofdbord van multiplex hoofdbord van multiplex

Tadaaa, en je hoofdbord is klaar. Supermakkelijk! Het hoofdbord kan je versieren met kaartjes, extra plankjes, een (loop)lamp, of houd het naturel.

Tip: zoek op Pinterest op ‘underlayment‘ en je vindt nog meer DIY’s met multiplex. Zo leuk en simpel!

Ik hoop dat ik de DIY zo duidelijk genoeg heb beschreven. Mocht er toch iets niet helemaal duidelijk zijn of heb je een vraag, laat het dan vooral even weten in de comments. Of stuur een tweet. Het Steve&Iris-klusteam staat voor u klaar.

Back to Top