Recept: Zuurkoolpizza voor luie mensen

Zuurkoolpizza is één van de betere dingen die deze wereld je kan brengen. En met dit recept kan dat ook gewoon als je heel lui bent. Okay, let’s do this!

Zuurkoolpizza

Ingrediënten voor twee zuurkoolpizza’s

Wij gaan hier voor 1 pizza per persoon, maar let op: de pizza’s zijn behoorlijk vullend! Bonustip: gelukkig is leftover-pizza als ontbijt ook heel lekker.

Voor de zuurkoolpizza:

  • 1 zakje zuurkool
  • 1 ui
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • olie om in te bakken
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • twee kant en klare pizzabodems uit de supermarkt
  • 125 gram (biologische) creme fraîche
  • een handje geraspte kaas
  • 2 vegetarische rookworsten (bijv. van Vivera, GoodBite of Valess)

Voor het sausje voor op de zuurkoolpizza:

  • 1 deel mayonaise
  • 1 deel tomatenpuree
  • komijn
  • piment
  • cayennepeper
  • gerookt paprikapoeder

Zuurkoolpizza Zuurkoolpizza

Zo maak je de zuurkoolpizza’s:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de zuurkool uitlekken.
  3. Snipper de ui en snij de zongedroogde tomaat in reepjes.
  4. Verwarm een scheutje in een koekenpan en fruit de ui voor een paar minuten. Voeg de zuurkool toe, paprikapoeder en de zongedroogde tomaat. Bak dit voor ongeveer 5-10 minuten op middelhoog vuur zodat al het vocht verdampt. Roer het tussendoor goed door zodat het paprikapoeder verdeeld is in de zuurkool.
  5. Pak de pizzabodems erbij en verdeel de crème fraîche over de bodems met de achterkant van een lepel.
  6. Verdeel hierover het gebakken zuurkoolmengsel.
  7. Strooi de geraspte kaas erover.
  8. Snij de vegetarische rookworsten in plakjes (niet te dun, anders droogt het uit in de oven) en verdeel ze over de pizza. Druk ze een beetje aan zodat ze in het zuurkoolmengsel zitten, ook om dat uitdrogen tegen te gaan.
  9. Doe de pizza’s in de oven en bak ze voor ongeveer 10 – 15 minuten. Dit is afhankelijk van je oven, bij ons duurde het 15 minuten in ieder geval, maar wij hebben een prehistorisch, krakkemikkig ding.
  10. Maak ondertussen het sausje door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Ik houd nooit bij hoeveel ik van wat gebruik, dus probeer gewoon wat! Het wordt hoe dan ook lekker.
  11. Haal de zuurkoolpizza’s uit de oven, gooi de saus erover. Klaar!

Zuurkoolpizza Zuurkoolpizza

Eet smakelijk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties op “Recept: Zuurkoolpizza voor luie mensen

  1. Lies schreef:

    Zuurkool op pizza, dat kan alleen in Nederland denk ik 🙂
    Maar wie weet probeer ik het wel eens in de winter, want ziet er eigenlijk wel best lekker uit.

    | Reageer op deze reactie
  2. Kirsten schreef:

    Zuurkool is niet echt mijn ding, MAAR dit ziet er zo lekker uit dus ik ga het nog een kans geven en een keer maken!

    | Reageer op deze reactie
  3. N schreef:

    oohh ik wil dit!
    jammer dat de rookworsten meestal niet vegan zijn, maar als ik die wel eens tegenkom ga ik meteen deze pizza maken 😀 lijkt me super lekker!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Ah ja dat klopt inderdaad, jammer! De rookworst maakt het wat vullender (en ik vind het leuk staan haha). Tijdens de vegan challenge heb ik ook eens een soortgelijke pizza gemaakt, maar dan met gehakte amandelen door het zuurkoolmengsel. En zonder de creme fraiche op de bodem. Was ook erg lekker!

      | Reageer op deze reactie
      1. N schreef:

        dat klinkt ook heel erg lekker! ik ga wel een beetje experimenteren 😀 dankjewel voor de inspiratie!

        | Reageer op deze reactie
  4. Denise schreef:

    Niet de grootste zuurkool-fan, maar dit ziet er goed uit! Ben benieuwd, ik ben gek op pizza maar veel variatie in vegetarisch pizza beleg heb ik zelf nog niet kunnen ontdekken.

    | Reageer op deze reactie
  5. Eymeke schreef:

    Jaaa, daar is ‘ie dan. ^^ Als het nog ìets kouder wordt, gaat deze direct op ons burgerlijke weekmenu. 🙂 Bedankt voor het recept, nu al zin in!

    | Reageer op deze reactie
  6. Romy schreef:

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet van zuurkool houd, maar deze pizza ziet er wel bijzonder goed uit.

    | Reageer op deze reactie
  7. Dineke schreef:

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo van de zuurkool ben, maar dit klinkt wel echt heel lekker!

    | Reageer op deze reactie
  8. Ohhhhhh ik ben morgen jarig en als je jarig bent mag je beslissen wat je gaat eten en ik kies dit! Oké, mijn meneer kiest de pizza voor extreem luie mensen (zo eentje uit de diepvries), maar dat geeft niet want dan heb ik misschien nog wel precies genoeg ingredienten over voor de volgende dag 🙂 🙂 (Jee ik word altijd zo vrolijk van bijna jarig zijn!)

    | Reageer op deze reactie
  9. Daniëlle schreef:

    Ik HOUD echt van zuurkool! Op een pizza lijkt het me een vreemde combinatie, maar ik zou het wel graag willen proberen, haha!

    | Reageer op deze reactie
  10. Iris schreef:

    Nu ben ik zo’n gek persoon die niet van pizzabodems houdt, maar ik wil dit O.o

    | Reageer op deze reactie
  11. Maaike schreef:

    Dikke complimenten: Ik walg van zuurkool (ik weet het, sorry..) maar zelfs ik krijg honger van de foto’s! Ziet er goed uit. xx

    | Reageer op deze reactie
  12. evelien schreef:

    Ik ben echt zo benieuwd! Het ziet er in ieder geval echt heerlijk uit. <3
    Perfect voor het najaar. <3
    Liefs,
    Evelien

    | Reageer op deze reactie
    1. Inge schreef:

      Ik kan mij er qua smaak echt geen voorstelling bij maken, maar ik ga hem gewoon eens uitproberen. Het ziet er (wonderbaarlijk genoeg 😉 ) namelijk wel heel erg lekker uit!

      | Reageer op deze reactie
  13. Marjolijn schreef:

    Omijngod, ik wil dit! En dan doe ik er ook nog ananas op. Jaaaaa! =D

    Goed pizza-idee, Iris ^^

    | Reageer op deze reactie
  14. Lifebyrosie schreef:

    Wauw dit klinkt echt zo lekker Iris! NOOIT over nagedacht om dit allemaal op een pizza te gooien maar het ziet er zo goed uit dat ik dit ook echt een keer moet gaan proberen :D! Thanks for the tip!

    | Reageer op deze reactie
  15. Helen schreef:

    Heel Erg Lekker!! Ik maakte de pizza met bodem van tante Fanny, die ik voorbakte terwijl ik met het zuurkoolmengsel aan de slag was. Superlekker! Dank je wel!

    | Reageer op deze reactie
  16. Kelly schreef:

    Ik ben dol op zuurkool maar ik eet het meestal op dezelfde manier, nog nooit op pizza. Maar ik denk dat ik dit héél binnenkort eens uitprobeer – of toch een licht aangepaste versie van je recept. Ik heb er al zin in!

    | Reageer op deze reactie
  17. Miranda schreef:

    Ik heb de pizza gemaakt en het was erg lekker! Vooral de saus er bij maakt het helemaal af. Ik vond het wel super vullend dus had teveel aan 1 pizza, maar daardoor kon ik wel de volgende dag nog een stukje eten. Volgende keer zou ik wel eerst de zuurkool afspoelen want het was mij iets te zuur, maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk 🙂

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Haha ojee oeps wij zijn nogal grote eters. Iemand anders zei ook al dat het te veel was. Ik zal het voor de zekerheid nog even bij het recept zetten. Maar ik ben blij dat het in ieder geval in de smaak viel 😀

      | Reageer op deze reactie
  18. Pingback: Weekoverzicht: #Girlboss, | IKBENIRISNIET
  19. Thelea schreef:

    Zooo lekker, dit! Ik heb het net gemaakt en is een echte aanrader! Voor de veganisten onder ons die ook hiervan willen genieten: in plaats van creme fraîche kan je cashew sour cream maken. Cashews, lepeltje apple cider vinegar, beetje ui- en knoflookpoeder, limoensap en water in de blender. Wordt super smeuïg en smaakt ook heeel lekker. Iris, je kan ook echt niks verkeerd doen vwb eten :).

    | Reageer op deze reactie
  20. Avi schreef:

    Oeh dit is lekker!!!!!! Gisterenavond hebben we er van zitten smullen. Dankzij jou eet ik weer zuurkool! Eerder at ik een enkele keer stamppot zuurkool maar sinds ik je broodje zuurkool hebt ontdekt is ee geen houden meer aan 😉 Dus voor iedereen die roept ‘ik ben geen zuurkool fan’, dat was ik ook niet, maar give this a try. Ik had dit recept zelf nooit bedacht. Het komt hier absoluut vaker op tafel. Dank Iris!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Yess wat leuk! Zo grappig om te horen. Mijn vriend had hetzelfde, die vond zuurkool heel vies, maar sinds ik het maak met gerookt paprika poeder en zongedroogde tomaat vindt ‘ie het heel lekker, vooral deze pizza! Hier is het ook echt een succesgerecht 😀

      | Reageer op deze reactie
  21. Pingback: Weekoverzicht: vegan kaviaar, | IKBENIRISNIET
  22. Pingback: Cheesy AF: 26 lessons at 26 (#2) | "Antiyano mi ta."
  23. Pingback: Mijn laatste avondmaal tag | IKBENIRISNIET
  24. Pingback: Weekoverzicht: financiële detox, lekker eten & nieuw logo! | IKBENIRISNIET
  25. Pingback: 7 x recepten met zuurkool | IKBENIRISNIET
  26. Pingback: Weekoverzicht: frisse start, pannenkoeken & boeken | IKBENIRISNIET
  27. Emmelien schreef:

    Ik keek al nieuwsgierig naar dit recept sinds de dag dat je het poste, maar dacht altijd jakkie zuurkool, en dat op pizza, gekke Iris! Maar je bent zo enthousiast over zuurkool met zongedroogde tomaatjes en gerookt paprikapoeder dat ik het toch maar eens ging proberen. Je andere recepten vallen tenslotte ook eigenlijk altijd in de smaak.
    Nou, net een vegan variant hiervan gemaakt, met cashew sour cream en gerookte amandelen. Vet lekker! Zo ga ik sowieso vaker zuurkool eten!

    | Reageer op deze reactie
  28. Pingback: Weekoverzicht: vooral heel veel eten | IKBENIRISNIET
  29. Karlijn schreef:

    Doe anders de rookworst onder de kaas ;). Daar is de kaas oa voor, dat beschermt je ingrediënten tegen uitdrogen /verbranden. Daar kan je ook mee spelen, ui en tomaatjes doe ik vaak erboven omdat die lekkerder worden zo vind ik.

    | Reageer op deze reactie
  30. Pingback: Start van 2018; sobere maand januari, week 1 | Eigenwijzehuisje
  31. Pingback: Sobere maand januari; week 2 & 3 | Eigenwijzehuisje
Back to Top