Expect nothing, appreciate everything

Vorige week sprak ik af met Desi en zij interviewde mij voor haar blog. “Ik klink niet echt ambitieus zo hè?” zei ik nadat ik vertelde dat ik niet echt grootse toekomstdromen en doelen had. Soms voel ik me daar een beetje schuldig over. Alsof ik dan een luie ‘milennial’ ben, die het allemaal wel best vind. Hm.

expect-nothing

Nieuwe quote

Toen ik midden in mijn bachelor zat en met pijn en moeite mijn vakken probeerde te halen, stond op mijn letterbord: “Whether you think you can or think you can’t, you’re right” van Henry Ford. Later veranderde ik de quote naar “Have less, do more, be more”, omdat ik toen midden in het minimaliseren van al mijn zooi zat. Na mijn gesprek met Desi zag ik “Expect nothing, appreciate everything” voorbij komen op Pinterest en het voelde alsof ik mijn nieuwe levensmotto had gevonden. Ik heb geen ambitieuze toekomstdromen omdat ik al blij ben met hoe mijn leven nu is, hoe het met mijn blog gaat, dat ik er de huur mee kan betalen. Natuurlijk zou ik het wel leuk vinden als mijn blog groter zou groeien, als ik succesvolle side projects begin. Maar het is eerlijk gezegd niet iets waar ik heel actief naar toe werk door kilometerslange to-do-lijsten op te stellen en werkweken van 80 uur te maken. Als ik meekijk in de levens van mensen waar ik naar opkijk, lijkt dat vaak wel de norm (zo voelt dat voor mij althans). En dan voel ik me zo lui dat ik ’s ochtends wil beginnen met koffie in bed en alles op slakkentempo doe. En vooral binnen mijn comfortzone wil blijven. Ik had een nieuwe quote nodig die het voor me kon bevestigen dat dat ook best oké is. En dat deze voor mij, al kan je het op verschillende manieren opvatten natuurlijk.

quote-op-letterbord

Expect nothing

Of misschien leg ik de lat soms te laag voor mijzelf. Ik weet het niet. Ik blijf dat een lastig dilemma vinden. Soms schat ik mezelf te laag in. Ik had bijvoorbeeld nóóit verwacht dat ik ooit zou afstuderen van de universiteit. Maar ondanks dat ik veel dingen voorzichtig begin met “hm, nou, ik denk niet dat ik dit kan..” probeer ik het wel. Met nul verwachtingen. Want als het niet lukt is dat ook oké en dan komt het uiteindelijk ook wel goed. En sta vervolgens versteld van mijzelf als het wel lukt. Dat is ook wel heel fijn, moet ik zeggen. Zo ga ik dit hele #girlboss-avontuur ook in. Of dat de juiste manier is, zal ik achteraf pas weten. Ik kan me in ieder geval nooit zo vinden in kreten als “DREAM BIG, WORK HARD!!”. En als ik zie dat leeftijdsgenoten met bosjes neervallen door burn-outs dan vind ik het eerlijk gezegd ook niet heel erg dat ik niet zo ben.

Appreciate everything

Ik heb minstens negen uur slaap per nacht nodig. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor Ollie en lange wandelingen te maken. Ik vind het belangrijk om tijd te nemen voor Steve. Dus de avonden wil ik beneden met hem doorbrengen in plaats van boven achter mijn computerscherm. En hoe fantastisch is het dat mijn lievelingshobby nu mijn werk is. Maar dat is zo fantastisch dat ik er vaak helemaal in zit en vergeet te eten, daar moet ik ook bewust tijd voor vrij maken. Ik heb helemaal geen tijd om ambitieus te zijn, joh. Misschien ben ik gewoon ambitieus op een andere manier. Dat ik graag mooie dingen wil maken, mensen blij wil maken, wil inspireren en daar ook weer energie van krijgen. Niet per se groeien qua meer-meer-meer-geld en carrière maken, maar groeien als persoon. En genoeg slaap krijgen.

appreciate-everything

Het interview met Desi kan je op haar Aandachtige Blog lezen. Ze schrijft daar over milieuvriendelijk leven, vegan eten en leven met meer aandacht.

Back to Top