5 x Interessante documentaires

Onderstaande interessante documentaires zijn te te bekijken op Netflix. Met uitzondering van de laatste, Before the Flood, die nu net uit is. Deze is nog een paar dagen te zien op onder andere Youtube!

Documentaire - The True Cost

The True Cost (2015) – Deze documentaire stond al lang op mijn watchlist en een paar weken terug heb ik hem eindelijk gezien. Wauw. Bij alles wilde ik “ja ja JA!” roepen. En gelijk tegen iedereen die ik de aankomende dagen zag tegen zeggen: KIJK DEZE DOCU, doe het! The True Cost gaat over de ware kosten van de kledingindustrie. Er wordt gekeken naar het hele proces van kleding; het is nogal een complex systeem, een heel fout systeem ook. Het zet je echt aan het denken, zonder dat je een schuldgevoel wordt aangepraat. Het gaf me ook weer een schop onder mijn kont om weer meer met de categorie fair fashion te doen op mijn blog. Ik wil zo graag laten zien dat het ook anders kan. Bekijk hier de trailer.

Documentaire - The Mask You Live In

The Mask You Live In (2015) – Ik moet dus iets bekennen waar ik mij een beetje voor schaam. Ik liep ’s avonds in het donker met Ollie en iemand was op de grond gevallen van zijn fiets en huilde héél hard. Ik dacht in eerste instantie dat het een meisje was en liep er snel naar toe. Toen zag ik dat het een huilend jongetje was en dacht gelijk in een reflex “oh jeetje, stel je niet zo aan”. Ik schrok er echt van dat ik blijkbaar zo seksistisch geprogrammeerd ben. En dat is precies waar deze documentaire over gaat. Het laat zien hoe we als maatschappij mannelijkheid zien en hoe schadelijk dit is. Bekijk hier de trailer.

Documentaire - Bella Vita

Bella Vita (2013) – Even een wat meer luchtige, feel good docu tussendoor, hoor. In Bella Vita volg je Chris del Moro, een surfer, kunstenaar en milieuactivist, die teruggaat naar Italië, zijn geboorteland. Ik heb vrij weinig met surfen, maar toch was deze documentaire zéker geen verspilling van mijn tijd. Deze surffilm is gevuld met mooie beelden en een fijne sfeer. Mocht je last hebben van een herfstdip, dan breng je met deze docu de zomer weer wat meer in je huis. Bekijk hier de trailer om te zien wat ik bedoel.

blackfish

Blackfish (2013) – Al een wat oudere documentaire die enorm bekend is. Ik denk dat de meesten van jullie hem inmiddels ook al wel hebben gezien. Ik denk dat dit de beste documentaire is die ik ooit heb gezien. Maar ook één van de meest treurige. In deze docu zie je onder andere Tilikum, een orka in Sea World. Tilikum beet drie van zijn begeleiders dood. En dat terwijl orka’s over het algemeen helemaal niet zo agressief zijn. In de vrije natuur dan. In deze docu zie je waarom het zo schadelijk is dat orka’s uit de zee worden gevist en gevangen worden genomen in kleine zwembaden. Ik keek ineens heel anders tegen dolfijnenshows aan, brr.. Bekijk hier de trailer.

Documentaire - Before the Flood

Before the Flood (2016) – Heel mijn Twitter stond ermee vol, deze documentaire moet waanzinnig goed zijn. Of dat echt zo is, kan ik jullie nog niet vertellen, ik ga hem namelijk zo meteen kijken. Ik ben in ieder geval erg benieuwd; op IMDB heeft ‘ie namelijk al een 8,5. Before the Flood is gemaakt in opdracht van National Geographic. In de film volg je Leonardo DiCaprio terwijl hij de wereld over reist om te laten zien hoe klimaatverandering eruit ziet. De documentaire zal verschijnen in de bioscoop, maar tot 6 november kan je hem ook bekijken op o.a. Youtube. Bekijk hier de documentaire.

Hebben jullie Before the Flood al gezien? Wat vonden jullie ervan? Ik zet hem.. NU aan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “5 x Interessante documentaires

 1. Marjolijn schreef:

  Oh, deze docu’s klinken allemaal zo interessant, maar ik heb geen Netflix =(

  Alleen over Before the flood heb ik een dubbel gevoel; had Leonardo niet beter zijn docu alleen in Amerika kunnen uitbrengen? Zijn eigen land zit tenslotte het ergst in de ontkenningsfase als het om klimaatverandering gaat. De rest van de wereld weet het allemaal al…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hmm ik merk toch vaak nog behoorlijk wat weerstand wanneer het gaat om klimaatverandering en wat we er zelf aan kunnen doen. Ik denk dat het alleen maar goed is dat we hem allemaal kunnen zien!

   | Reageer op deze reactie
 2. Iris schreef:

  Ik heb Blackfish niet gezien, maar sinds ik weet hoe het er aan toe gaat bij dierenshows, wil ik ze niet meer zien. Het Dolfinarium is wel leuk bedacht, voor mensen dan, niet voor de dieren.

  | Reageer op deze reactie
 3. Lottes Anekdotes schreef:

  Before the flood wil ik wel graag zien en ook The mask you live in spreekt mij aan, want van die had ik nog nooit gehoord. Ik ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 4. Marieke schreef:

  De meeste van deze docu’s heb ik gezien, maar the mask you live in kende ik nog niet. Die ga ik eens bekijken!

  | Reageer op deze reactie
 5. Mariëlle schreef:

  Dit komt als geroepen want ik ben zoveel bezig met dit soort dingen op dit moment. Ik denk alleen dat ik de zielige docu’s niet aan zou kunnen zien… Maar ik wil er zeker een aantal gaan kijken!

  | Reageer op deze reactie
 6. Stella schreef:

  Oh wauw, The mask you live in lijkt me echt heel interessant! Ik weet niet of ik dat soort seksistische gedachten echt heb, maar het zal me niks verbazen als dat wel het geval is. Sowieso lijken al deze documentaires me heel indrukwekkend! Ik heb Blackfish bewust niet gekeken, omdat ik nu al weet dat ik daar echt vrij lang van ondersteboven zal zijn. Ook omdat ik het gevoel heb er niks aan te kunnen doen.. Maar misschien is het toch wel goed om er naar te kijken! Liefs, Stella.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat snap ik heel goed, ik werd echt heel verdrietig van Blackfish. Soms vind ik het weleens goed om dat soort docu’s te kijken, maar meestal vermijd ik ze ook, hoor. Ik word er ook zo mensenhatend van haha, dan word ik boos dat mensen de wereld zo verpesten. The mask you live in vond ik in ieder geval erg interessant en gelukkig niet heel treurig/naar om te zien, het opent juist wel heel erg je ogen. Dat merkte ik in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 7. Nathalie schreef:

  Dankjewel voor dit overzicht! Ik ken er nog geen een van maar ik vind het wel allemaal interessant. Dit weekend alvast maar eens before the flood bekijken!

  | Reageer op deze reactie
 8. Kelly schreef:

  3 van de 5 heb ik al gezien, en The Mask You Live In heb ik zonet toegevoegd aan mijn Netflixlijst! Dank je voor de tip!
  Ik heb gisteren ook naar Before the flood gekeken. Ik denk vooral: wellicht nuttig voor ontkenners van klimaatverandering. Goed ook wel dat zo’n celebrity aandacht aan de problematiek besteedt. Dat aspect is misschien al voldoende voor sommige om hun ogen te openen. Maar los daarvan zijn er volgens mij betere films over dat thema.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja klopt, ik vond hem ook niet heel vernieuwend uiteindelijk. Maar dat kom ook wel omdat ik (en jij waarschijnlijk ook) al zo in het ‘groene’ wereldje zitten, dus het meeste weten we wel. Toch merk ik uit de reacties dat de film veel mensen aan het denken heeft gezet en dat is natuurlijk alleen maar mooi 😀

   | Reageer op deze reactie
  2. Nancy schreef:

   Ik herken wat jij zegt. Ik vond de docu toch heel goed juist vanwege dat het meer aandacht aan de problematiek besteedt – perfect voor mensen die niet zo veel van dit onderwerp weten. Wij (jij, Iris, ik, en nog een boel anderen waarschijnlijk) weten dit al wel, maar het hangt van veel meer mensen af. Ik hoop daarom ook dat deze docu lekker blijft trenden – you never know wat voor positieve consequenties het heeft. In mijn geval (ons geval) heb ik een ferme discussie met mijn lover gehad die altijd overal zijn vragen bij zet. Ik zet absoluut geen vragen meer bij klimaatverandering, maar hij blijkbaar wel – dankzij deze docu werd de discussie in huize Van Loon flink aangezwengeld. To be continued..!

   | Reageer op deze reactie
 9. Nancy schreef:

  Ik heb Before The Flood eergisteren gezien en ik vond hem heel goed. Ik ben ook blij dat hij zo hoog in twitterlijsten en op YouTube staat, zodat ook mensen die normaal gesproken niet zouden kiezen voor een dergelijke docu daar nu misschien een trigger krijgen en hem WEL kijken (grote plus ook dat Leonardo erin zit, ik denk dat al zijn Revenant fans en gewone fans nu ook hiernaar kijken, hoop ik). Ik vond de docu goed, was onder de indruk. De meeste dingen weet je eigenlijk al wel als je into the environment bent, maar het is schokkend om alles opgestapeld in één docu te zien. Time for change!
  Ik hoop dat Amerika zijn ogen ein-de-lijk eens opent en dat alle andere landen gewoon ook hieraan meedoen. Amerika is een groot land, maar als je wilt dat er iets verandert – moeten ook andere landen meedoen in de verandering. Je kan niet alles van anderen laten afhangen. Zoals we ook wel zeggen: Be the change you want to see in the world. Dus prima dat iedereen gratis naar deze film kan kijken, dat helpt echt heel erg om meer awareness te creëren.

  | Reageer op deze reactie
 10. Julia schreef:

  Ja Blackfish vond ik echt goed! Die heb ik gekeken toen jij hem volgens mij al een keertje eerder had getipt! De rest heb ik nog niet gezien, maar ben ik nu wel benieuwd naar!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat zou best kunnen, in 2013 had ik er ook al eens over geschreven. (Wow wat volg je me dan al lang! :D)

   | Reageer op deze reactie
 11. Lilian schreef:

  Wat een fijn lijstje! Elke keer als ik een documentaire kijk denk ik: ‘ik met vaker documentaires kijken!’ Maar ik weet vaak niet waar ik moet beginnen. Denk dat ik maar begin bij The Mask You Live In dan 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Sofie schreef:

  Ohjee, ik zit hier bij de trailers al tranen met tuiten te huilen! Wat vreselijk die kledingindustrie. Helaas vindt iedereen het ook erg maar weinigen doen er iets aan :'( En die Orka’s ook zo vreselijk. :'( :'( erg erg.

  | Reageer op deze reactie
 13. Marle schreef:

  Altijd leuk, documentaires! Ik heb afgelopen week Requiem for the American Dream gezien op Netflix, over hoe een intellectueel meent dat Amerika zichzelf naar de ondergang aan het helpen is. Super interessant en op veel punten ook zeker waar denk ik!

  http://www.girlalmighty.nl

  | Reageer op deze reactie
 14. Emma schreef:

  Audrie & Daisy (staat op Netflix) is ook een heel erg goede! Misselijkmakend, maar ook bewustmakend en activerend

  | Reageer op deze reactie
 15. Eva schreef:

  Ik vind dat iedereen Before The Flood moet zien, het feit dat sommige mensen reageren met een kulargument als “De aarde wordt altijd warmer, dat is niet gek dat is natuurlijk”, laat alleen al zien dat het écht nodig is om mensen hierover te informeren.

  | Reageer op deze reactie
 16. Mylène schreef:

  Oh wauw, ik kijk echt te weinig documentaires. Heb zelfs Before the flood gemist, want het linkje doet het uiteraard al niet meer 🙁 Ze lijken me in ieder geval allemaal wel interessant. Zelfs die over het surfen sinds ik nu zo’n goede surfer ben :p

  | Reageer op deze reactie
Back to Top