Recept: Vegetarische Bourguignon met paddestoelen

Had ik al gezegd dat ik zo erg van de herfst houd? Ik kan mijn geluk niet op met dit weer. De zonnige herfstdagen, maar ook zeker de druilerige, ik houd ervan. Ik was eerlijk gezegd ook wel weer klaar met de lichte gerechten en zomerse salades. Verwarmend comfort food, kom maar door! Stamppotten met vegetarische gehaktballen, machtige ovenschotels én stoofpotjes. De vegetarische stoofpot van dit recept is echt niet moeilijk om te maken, zelfs de ingrediëntenlijst is simpel. Én het is erg lekker. Perfect herfstvoer.

Vegetarische Bourguignon

Le Creuset pan

Hij staat op het verlanglijstje van menig keukenprins(es). Bij mij ook, al járen. Zo’n mooie rode Le Creuset pan. Als ik hem ergens in een winkel zag, moest ik er altijd even naar kijken. Tot ik weer werd wakker geschud door het prijskaartje. Auw. Van Kookexpert mocht ik een echte Le Creuset uitkiezen om een recept mee te maken. Stiekem toch wel een beetje een droom die uitkwam, hoor. De pan die ik uitkoos, en die je hier op de foto’s ziet schitteren, is de kersenrode Le Creuset met een doorsnede van 20 centimeter. In eerste instantie dacht ik dat 20 centimeter vrij klein was voor een pan. Maar nu ik er al een paar keer mee heb gekookt, moet ik zeggen dat dit de perfecte grootte is voor een tweepersoonshuishouden.

Le Creuset maakt o.a. braadpannen van geëmailleerd gietijzer, dus zonder antiaanbaklaag en van supergoede kwaliteit. Dit zijn pannen die wel honderd jaar mee kunnen gaan. Precies ook de reden waarom ik hem al zo lang wilde. Ik ben een tijd terug namelijk begonnen met het ‘verduurzamen’ van mijn pannencollectie. Ook fijn is dat ze in de oven kunnen. Nouja, ik hoef er ook niks meer over te zeggen. Volgens mij weet iedereen dat dit fantastische pannen zijn.

Alle Le Creuset producten vind je hier. De braadpan die ik heb is deze; op dit moment in de sale voor 139 euro.

Vegetarische Bourguignon

Vegetarische Bourguignon

Recept vegetarische Bourguignon

Hoeveelheid: ongeveer 2 personen

Ik vond het recept voor deze vegetarische Bourguignon hier, ik paste het iets aan door er linzen aan toe te voegen.

Ingrediënten voor de vegetarische Bourguignon:

 • 2 sjalotten
 • 1 wortel
 • olijfolie
 • 1 knoflookteen
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 eetlepels bloem
 • 100 ml biologische rode wijn
 • 150 ml groentebouillon
 • 2 takjes tijm
 • 350 gram paddestoelen
 • zout & peper
 • 1 klein blikje linzen (130 gram, uitlekgewicht)

Serveer de vegetarische bourguignon met aardappelpuree of rijst.

Tip: je kan er ook een ovenschotel van maken door er op het laatst aardappelpuree overheen te strijken en de pan in de oven te zetten. Zoals in dit (non-vega) recept. Een Le Creuset is daar natuurlijk ideaal voor omdat deze ook in de oven mag! Maar je zou de boel ook over kunnen scheppen in een ovenschaal.

Vegetarische Bourguignon

Bereiding van de vegetarische Bourguignon:

 1. Pel de sjalotten en snij ze door de helft. Als je ze vrij groot vindt, mag je ze ook in kwarten snijden. Snij de wortel in dikke plakken.
 2. Verwarm de olie in een braadpan (of hapjespan als je deze niet hebt) en bak de sjalotten 5 minuten.
 3. Voeg de wortel toe en bak 5 minuten mee.
 4. Roer er de (fijn gesneden) knoflook, tomatenpuree en bloem door en bak nog even een minuutje mee.
 5. Giet de rode wijn erbij, roer goed zodat het een mooie egale saus wordt. Laat een paar minuten pruttelen zodat de wijn verdampt voor in ieder geval de helft. Voeg de bouillon en tijm toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
 6. Bak ondertussen in een koekenpan de paddestoelen, breng deze op smaak met wat peper & zout, en voeg na ongeveer 5 minuten toe aan de vegetarische Bourguignon samen met de (uitgelekte) linzen.
 7. Laat nog vijf minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en garneer met wat tijmblaadjes. Breng op smaak met peper & zout.

Vegetarische Bourguignon Vegetarische Bourguignon

Oké, het is niet het meest fotogenieke gerecht. Maar man, wat is dit lekker. Eet smakelijk!

Deze blogpost bevat een product dat ik heb gekregen, dankjewel Kookexpert!
Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Back to Top