Recept: Vegetarische Bourguignon met paddestoelen

Had ik al gezegd dat ik zo erg van de herfst houd? Ik kan mijn geluk niet op met dit weer. De zonnige herfstdagen, maar ook zeker de druilerige, ik houd ervan. Ik was eerlijk gezegd ook wel weer klaar met de lichte gerechten en zomerse salades. Verwarmend comfort food, kom maar door! Stamppotten met vegetarische gehaktballen, machtige ovenschotels én stoofpotjes. De vegetarische stoofpot van dit recept is echt niet moeilijk om te maken, zelfs de ingrediëntenlijst is simpel. Én het is erg lekker. Perfect herfstvoer.

Vegetarische Bourguignon

Le Creuset pan

Hij staat op het verlanglijstje van menig keukenprins(es). Bij mij ook, al járen. Zo’n mooie rode Le Creuset pan. Als ik hem ergens in een winkel zag, moest ik er altijd even naar kijken. Tot ik weer werd wakker geschud door het prijskaartje. Auw. Van Kookexpert mocht ik een echte Le Creuset uitkiezen om een recept mee te maken. Stiekem toch wel een beetje een droom die uitkwam, hoor. De pan die ik uitkoos, en die je hier op de foto’s ziet schitteren, is de kersenrode Le Creuset met een doorsnede van 20 centimeter. In eerste instantie dacht ik dat 20 centimeter vrij klein was voor een pan. Maar nu ik er al een paar keer mee heb gekookt, moet ik zeggen dat dit de perfecte grootte is voor een tweepersoonshuishouden.

Le Creuset maakt o.a. braadpannen van geëmailleerd gietijzer, dus zonder antiaanbaklaag en van supergoede kwaliteit. Dit zijn pannen die wel honderd jaar mee kunnen gaan. Precies ook de reden waarom ik hem al zo lang wilde. Ik ben een tijd terug namelijk begonnen met het ‘verduurzamen’ van mijn pannencollectie. Ook fijn is dat ze in de oven kunnen. Nouja, ik hoef er ook niks meer over te zeggen. Volgens mij weet iedereen dat dit fantastische pannen zijn.

Alle Le Creuset producten vind je hier. De braadpan die ik heb is deze; op dit moment in de sale voor 139 euro.

Vegetarische Bourguignon

Vegetarische Bourguignon

Recept vegetarische Bourguignon

Hoeveelheid: ongeveer 2 personen

Ik vond het recept voor deze vegetarische Bourguignon hier, ik paste het iets aan door er linzen aan toe te voegen.

Ingrediënten voor de vegetarische Bourguignon:

 • 2 sjalotten
 • 1 wortel
 • olijfolie
 • 1 knoflookteen
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 eetlepels bloem
 • 100 ml biologische rode wijn
 • 150 ml groentebouillon
 • 2 takjes tijm
 • 350 gram paddestoelen
 • zout & peper
 • 1 klein blikje linzen (130 gram, uitlekgewicht)

Serveer de vegetarische bourguignon met aardappelpuree of rijst.

Tip: je kan er ook een ovenschotel van maken door er op het laatst aardappelpuree overheen te strijken en de pan in de oven te zetten. Zoals in dit (non-vega) recept. Een Le Creuset is daar natuurlijk ideaal voor omdat deze ook in de oven mag! Maar je zou de boel ook over kunnen scheppen in een ovenschaal.

Vegetarische Bourguignon

Bereiding van de vegetarische Bourguignon:

 1. Pel de sjalotten en snij ze door de helft. Als je ze vrij groot vindt, mag je ze ook in kwarten snijden. Snij de wortel in dikke plakken.
 2. Verwarm de olie in een braadpan (of hapjespan als je deze niet hebt) en bak de sjalotten 5 minuten.
 3. Voeg de wortel toe en bak 5 minuten mee.
 4. Roer er de (fijn gesneden) knoflook, tomatenpuree en bloem door en bak nog even een minuutje mee.
 5. Giet de rode wijn erbij, roer goed zodat het een mooie egale saus wordt. Laat een paar minuten pruttelen zodat de wijn verdampt voor in ieder geval de helft. Voeg de bouillon en tijm toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
 6. Bak ondertussen in een koekenpan de paddestoelen, breng deze op smaak met wat peper & zout, en voeg na ongeveer 5 minuten toe aan de vegetarische Bourguignon samen met de (uitgelekte) linzen.
 7. Laat nog vijf minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en garneer met wat tijmblaadjes. Breng op smaak met peper & zout.

Vegetarische Bourguignon Vegetarische Bourguignon

Oké, het is niet het meest fotogenieke gerecht. Maar man, wat is dit lekker. Eet smakelijk!

Deze blogpost bevat een product dat ik heb gekregen, dankjewel Kookexpert!
Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties op “Recept: Vegetarische Bourguignon met paddestoelen

 1. Anouk schreef:

  Dit lijkt me een lekker recept! Maar ik ben vooral jaloers op die pan!! Die wil ik al zo lang 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   I knowww, hij is zo mooi! Ik heb er bijna elke dag nog mee gekookt sinds ik hem heb haha. Sorry, dit maakt je jaloezie natuurlijk niet veel beter :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Anouk schreef:

    Hahahaha, mijn moeder heeft ‘m ook dus ik kook er in het weekend wel eens mee thuis. Maakt het weer een beetje draaglijker 😛

    | Reageer op deze reactie
 2. Romy schreef:

  Wat ziet dat er heerlijk uit! Je hebt altijd zulke lekkere vegetarische gerechten op je blog staan!

  | Reageer op deze reactie
 3. Anneleen schreef:

  Wauw, dit ziet heeeeeerlijk uit! Ga het gelijk volgende week maken en die creuset gaat ook op het verlanglijstje! Lijkt me ook heerlijk voor risotto’s, of niet?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa echt PERFECT voor risotto. Risotto was het eerste dat ik ermee maakte, haha. Normaal maak ik dat altijd in een hapjespan, maar dit werkt zo veel beter. De risotto werd veel smeuïger, omdat het oppervlakte minder groot is voor het verdampen van het vocht denk ik (?). En door de dikke bodem koekt het ook niet snel aan. Jep ben helemaal verliefd 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Anneleen schreef:

    Ohhh, ik wil ‘m zó graag! Ben ook zo benieuwd hoe het is met risotto. Hopelijk is de kerstman aardig dit jaar 🙂
    Ik ga deze week het recept maken, het de ingrediënten al in huis!

    | Reageer op deze reactie
 4. Rosan schreef:

  Toevallig ook net die pan aangeschaft deze week en gister binnen gekregen! Wel de iets grotere variant, maar ik kan niet wachten er mee te koken vanavond. Dit klinkt als een lekker recept dus misschien ga ik dit wel maken 😀

  | Reageer op deze reactie
 5. Tarinda schreef:

  Jaaa stoofpotjes! En wijn in een gerecht is ook altijd goed, haha. Meteen opgeslagen dus 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Daphne schreef:

  Er staan ook veel Le Creuset pannen op marktplaats! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Oelala, nou ik vind het er bijzonder lekker uitzien hoor! Ik ga dit snel ook eens maken, echt zo’n ultiem herfst recept hihi. Net als alles met pompoen, maar er moeten ook andere dingen tussendoor haha. En die pan, LOVE it. Hij lijkt me ideaal en is nog eens mooi ook!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oehhh dat lijkt me superlekker! Maar niet bij 30 graden nee haha, jeetje wat verschrikkelijk. Ik hoop dat jij beter tegen de hitte kan! Ik sla het recept even op voor als ik een keer alleen eet (mijn vriend walgt van rode bieten, ik snap ook niet hoe dat mogelijk is).

   | Reageer op deze reactie
   1. hanne schreef:

    wat jammer dat je vriend niet van bietjes houdt! ze zijn zo bijzonder! en héél lekker in de combinatie met linzen. of met avocado <3 ik zal het je laten weten wanneer ik de beet bourguignon geprobeerd heb! ik denk dat ik die met knolselderpuree serveer.

    | Reageer op deze reactie
 8. Rianca schreef:

  Ik heb meteen mijn boodschappenlijstje gemaakt. Heerlijk! En die pan is jaloersmakend. <3

  | Reageer op deze reactie
 9. Nathalie schreef:

  Dit ziet er heerlijk uit. Ik heb de laatste tijd wat minder inspiratie om te koken dus blij dat ik weer iets nieuws zie om te proberen. Naar recepten van je stamppotjes ben ik trouwens ook wel eens benieuwd. Veel van jouw recepten zijn blijvertjes geworden dus dankjewel hiervoor!

  | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Hier zocht ik echt naar, want de meeste vleesvervangers in stoofpotjes geven een vreemde, tsja, derrie? Dit lijkt me top.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja jakkes! Seitan werkt ook goed in stoofpotjes trouwens, is wel wat lastiger te vinden. Ekoplaza heeft het bijvoorbeeld. Maar ik zie het ook weleens in het bio-schap bij normale supermarkten.

   | Reageer op deze reactie
 11. Galina schreef:

  Dit is zooo lekker. Ik had iets soortgelijks gemaakt voor vrienden een paar weken geleden, maar dan zonder wortel en tomatenpuree. Had het geserveerd met polenta i.p.v. linzen en die combinatie was heerlijk. Ik ga het nu ook eens proberen met wortel en tomatenpuree, ik denk dat het wat meer smaak geeft.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat klinkt ook goed! Heb toevallig vorige week polenta gekocht, nog nooit gehad dus dat wil ik ook eens proberen 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Marjolijn schreef:

  Dit klinkt echt heerlijk! Ik ga dit onthouden voor volgende week ^^

  | Reageer op deze reactie
 13. Kim schreef:

  Oh my, die pan! Wat een plaatje! Ik kan me voorstellen dat jij hier heeel erg blij van word.
  Zelf heb ik een braadpan gekregen van oma en die was zo goed totdat die dus kapot ging.

  Ik baal als een stekker want een stoofpotje is echt heerlijk met dit weer.

  | Reageer op deze reactie
 14. Daphne schreef:

  Oh my, wat was dit lekker! Ik moest mezelf inhouden om niet de pan uit te likken… Die saus! Ik heb het geserveerd met een knolselderij-aardappelpuree, erg fijne combi. Een nieuwe favoriet voor op de zondag. Ik weet niet waarom, maar ik vind de zondag echt zo’n stoofpotjesdag 🙂
  De “beet bourguignon” van The Green Kitchen heb ik ook wel s gemaakt, dat is met bietjes en portobello, ook erg lekker. Maar jouw recept is volgens mij iets budgetvriendelijker!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ohh dit is zo leuk om te horen! Ben blij dat het in de smaak viel 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Daphne schreef:

    De tweede dag was ie ook nog erg lekker. Maandag is blijkbaar ook n goede stoofpotjesdag!

    | Reageer op deze reactie
 15. Marlous schreef:

  Ah, Le Creuset pannen.. Ze schijnen je hele leven mee te gaan, dus sowieso een goede aankoop! Ik hoop er ook ooit nog eentje toe voegen aan mijn collectie. Oh, en zoals je weet ben ik echt een lente/zomer meisje, maar op een punt moet ik je gelijk geven: die heerlijke zompige comfortfood maaltjes. Dit ziet er ook echt te lekker uit!

  | Reageer op deze reactie
 16. Karin schreef:

  Ik heb het net gemaakt. Alles verdrievoudigd voor ons gezin. Wat is dit lekker. Heb de boel nog wel wat verder op smaak gebracht met een lepel pittige paprikapuree (biber), een klein scheutje ahornsiroop en een scheutje balsamico. Dat wordt smullen straks bij het avondeten! Dit kan je overigens prima maken in een hapjespan hoor. Het hoeft niet uren te stoven ofzo.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Superleuk om te horen dat je het hebt gemaakt en dat het lekker is geworden. De volgende keer als ik het maak pas ik ook jouw tips toe, klinkt heel goed, jum!

   | Reageer op deze reactie
   1. Karin schreef:

    Het was verrukkelijk!! Erg blije tafelgenoten ook. Dit is een super makkelijke en super feestelijke maaltijd. Met wat stoofpeertjes en haricots verts een waardige kerstmaaltijd, denk ik.

    | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Feestelijk vegetarisch menu: drie gangen | IKBENIRISNIET
 18. Lore schreef:

  Ga dit morgen maken voor de vegetariërs op ons kerstdiner 🙂 Ziet er alvast heerlijk uit! Geweldige recepten heb je altijd, al meermaals gebruikt zowel voor elke dag als voor feestelijke gelegenheden. Je legt het ook altijd zo duidelijk uit en de gerechten zijn altijd super smaakvol, dus ik heb ook het volste vertrouwen in deze bourguignon 🙂 Keep up the good work! Groetjes uit België

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET
 20. Amy schreef:

  Wat een fijn recept! Vandaag gemaakt met pommes duchess en sperziebonen. Erg lekker! Ik heb wat meer gemaakt zodat ik van het restje bladerdeeghapjes kan maken op kliekjesdag 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Ilse schreef:

  Ziet er goed uit! En de pan is schitterend!
  Waardoor zou ik de linzen kunnen vervangen? Ik ben niet zo’n linzenfan 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top